Kanarya

Kanarya evlerde çok beslenen kuş türleri arasında yer alıyor. Son derece sevimli bir kuş türü olan kanaryalar bakımı konusunda oldukça hassastır. Düzenli bir bakımla uzun yıllar yaşayabilir ve sizlere sevimli yavrular verebilirler. Sağlıklı olan bir kanarya her zaman hareketli ve öten bir yapıya sahiptir. Yemeklerine karşı her zaman istekli olan bu sevimli canlar hastalıklarında genelde bu özelliklerini sergilemezler.

Farklı türleri olan kanaryaların genç olanlarının ayak yapıları henüz kabuksuzdur. Aynı zamanda ince yapıda olurlar. Arka parmakları daha kısa olan bu canlılar yaş aldıkça bu özellikleri de değişmeye başlar. Ayaklarında pullanmalar başlar ve tüyleri de zamanla parlaklığını kaybeder. Kanaryalar çok iyi ötebilen kuşlardır. Bu nedenle onların çok iyi bir şekilde ötmesini isterseniz mutlaka eğitimlerine daima erken başlamanız gerekiyor. Aynı zamanda bakımlarının da doğru olması gereklidir.

Kanarya Kafes Özellikleri

Kanarya bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kafes seçimidir. Günümüzde bu güzel canlıların doğasına uygun olan çok güzel kafesler üretiliyor. Bu kafeslerin boyutları farklılık gösteriyor. Ancak en ideal kafes boyutu 100 x 50 x 80 cm şeklinde olanlardır. Aynı zamanda çift mi tek mi bakılacağına da karar vermek gerekiyor. Kafesleri ne kadar geniş olursa kanaryalarınızın hareket alanı da o kadar fazla olur ve kendini daha mutlu hisseder.

Kafeslerinin daha yaşanır olması için onların ortamlarına çeşitli çimler ve ağaçlarla süslemeler yapabilirsiniz. Ağaç dalı olması kafes ortamlarında kendilerine oyun alanı yaratabilmelerini sağlar. Kafeslerinin konumu da önemli bir detaydır. Mümkün olduğunca kafeslerinin yerini değiştirmemeye özen gösterin. Kafes içerisinde mutlaka yem kabı, su ve meyve koyacağınız bir kap bulundurmalısınız. Bu kapların sürekli temiz olması gerekiyor. Bulundukları oda sıcaklıklarının da mutlaka uygun olmasına özen gösterilmelidir. Aşır soğuklara karşı çok dayanıklı değildirler.

Kanarya Bakım Periyodu Nasıl Olur

Kanaryaların günlük olarak su ve yem kapları temizlenmeli, içerisine taze su ile yem konulmalıdır. Boşalmış olan kaplar gün içerisinde yeniden yarıya kadar doldurulmalıdır. Kafes içerisine serilen kâğıdın mutlaka sık sık değiştirilmesi gerekir. Bu kâğıtların nem çekecek özellikte olmasına dikkat edilmelidir.

Kafes içerisine bırakılan besin artıkları belli bir süre sonra alınmalı ve daha sonra yerlerine tazeleri konulmalıdır. Yaz dönemlerinde günlük olarak banyo yaptırabilirsiniz. Bu kuşlar banyo yapmayı çok severler. Bunun için temiz su bulundurulan spreyleri deneyebilirsiniz. Banyolarının sabah yaptırılmaları günün geri kalanında rahat etmelerini sağlar. Banyo sularına yemek sodası koyarsanız tüy diplerinde biriken bakterilerden daha kolay arınmalarını sağlayabilirsiniz.

Yaz aylarında havalar çok sıcak ise hava aldırmak için kafesi ile balkonda yüksek bir yere asabilirsiniz. Ancak güneş altında bırakılmamaya özen gösterilmelidir. Temiz havayı seven bu canlılar için kışında odanın havalandırılmasını sağlayabilirsiniz.

Kanarya Beslenmesi

Kanaryalar iştahlı canlılardır. Yem yemekten büyük bir keyif alırlar. Her gün mutlaka beslenmesi gereken bu sevimli canlılar hiçbir şey yemedikleri takdirde ölebilirler. Beslenme periyotlarında özel kanarya yemi kullanmak son derece önemlidir. Bunlara ek olarak kafeslerine meyve, yeşillik, sebze de bırakabilirsiniz. Vitamin alabilecekleri gıdaları vermek sağlıkları açısından önemlidir.

Keten tohumu, turp, haşhaş, şalgam gibi besinlerle de besleyebilirsiniz. Keneviri çok seven bu canlılar beslenme konusunda oldukça iyidirler. Ancak beslerken verdiğiniz besinlerin yağ dengesine çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü kilo alabilme durumları bulunuyor. Yemlerinin tozlu olmaması son derece önemlidir. Vermeden önce temizlemeli, havalandırmalı ya da elekten geçirmeye özen göstermelisiniz. Yemler nemli olmamalı ve içinde mantar ya da kurt gibi oluşumlar bulunmamalıdır.

Kanaryalar marul gibi yeşil gıdaları çok sevdiklerinden marul tarzı taze yeşilliklerden verebilirsiniz. Elma ve salatalık da verilebilecekler arasındadır. Üreme dönemlerinde mutlakla beslenmelerine dikkat edilmelidir. Bu dönemde kabuklu haşlanmış yumurtada verebilirsiniz.

Kanarya Sağlığı Hakkında

Kanaryalar hassas canlılardır ve çeşitli durumlarda hastalanabilirler. Bu güzel canlılar iyi bakılmadıklarında hastalıklara açık hale gelirler. En çok karşılaşabilecekleri hastalıklar şunlardır:

  • Soğuk algınlığı
  • Nezle
  • Bronşit
  • Astım
  • Ses kısıklığı
  • Romatizma
  • Aksırma
  • İştahsızlık

Bunlara ek olarak zafiyet, kabızlık, bağırsak iltihaplanması, bağırsak parazitleri, difteri, bacak pullanması, damla hastalığı ve dil hastalığı gibi sorunlar yaşayabilirler. Bu kuşların kuyruklarında görülebilecek sorunlar da vardır. Yumurtlama döneminde güçlük çeken kanarya türleri ilk çiftleşme dönemlerinden sonra hastalık ile karşı karşıya kalabilirler. Çeşitli deri ve tüy sorunları da kanarya türlerinde en çok görülen hastalıklar arasında yer alıyor.