Papağan

Papağanlar oldukça fazla türe sahip ve evde beslenebilecek nadide kuşlar arasındadır. Birçok farklı türünün olması ve her türün kendine özel bir karakteri olması papağanları oldukça merak edilir bir hale getiriyor. Kişilere çok iyi bir arkadaş olabilen bu canlılar evinizin de neşe kaynağı olacaktır. Bazıları oyunculukları bazıları ise konuşma becerileri ile oldukça ilgi toplar.

Bakım sürecinde hem kendilerinin hem de yaşam alanlarının temiz olması önemlidir. Kafeslerinin sık sık temizlenmesi yanında yem ve su kaplarının da temizliğine gereken önemin verilmesi gerekiyor. Farklı papağan türlerinin bulunması her ne kadar cezp edici bir durum da olsa kişilerin sahiplenme öncesinde türün tüm özellikleri hakkında bilgi edinmesi gerekiyor.

Her papağan farklı karakteristik özellikler sergileyebilir. Özellikle konuşan türleri kişilerin hayatında büyük bir neşe kaynağı olacaktır. Bu canlıların yalnızlıktan kesinlikle hoşlanmaması son derece dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Sizinle birlikte olduklarında her zaman oyuncu ve konuşkan olabilirler. Uzun saatler yalnız bırakmak zorunda kalacaksanız beslemeden önce biraz daha düşünmeniz gerekebilir.

Papağanlarda Bakım

Papağanlar için cilt ve tüy temizliği çok önemlidir. Parazitlerden arınmak ve daha parlak tüylere sahip olabilmek için banyo gereksinimi duyarlar. Banyo sayesinde üstlerinde biriken ve kendilerini de rahatsız eden tozlardan daha kolay şekilde arınabilirler. Banyolarını yaptırabilmek için bir duş başlığı ya da sprey şişesi kullanabilirsiniz. Suyu burun deliklerine kaçırmadan kısık su seviyesinde yıkamak gerekir. Ilık su ile yıkamanız önemlidir ve onlar kuruyana kadar mutlaka ortamın sıcak olmasına özen göstermelisiniz. Banyolarını gündüz yaptırmaya özen gösterin ve sıcak dönemde haftada 3 ya da 4 defa yıkamanız yeterlidir. Kış aylarında ise 1 ya da 2 defa yıkamak kâfidir.

Papağan bakımları sürecinde tırnak kesimi de önemlidir. Tırnakları belirli sürelerle uzadığında kafes içerisinde tutunmaları zor olabiliyor. Bunu engellemek için de mutlaka tırnaklarının bakımlı olması gereklidir. Tırnaklarını kesmek için uygun bir tırnak makası kullanmalısınız. Bu ürünler petshoplardan temin edilebiliyor. Derin kesmemek kaydı ile tırnak bakımını yapabilirsiniz.

Yem ve su kaplarının haftada iki ya da üç defa temizlemek gerekiyor. Özel solüsyonlar kullanarak da temizlik yapabilirsiniz. Kafesin alt kısımlarına serilen kâğıtların ise sık sık değiştirilmesi gerekiyor. Son derece temiz bakıldıklarında sağlık sorunu yaşamayacaklardır.

Papağanlarda Beslenme

Papağanların beslenme düzenleri de bakım sürecinde önemli bir konudur. Bu canlılara her türden gıdayı vermek doğru değildir. Faydalı gıdalardan daha çok tadını sevdikleri yiyecekleri tüketen papağan gıdaları için mutlaka taze besin vermelisiniz. Sularının her zaman taze olması önemlidir. Aynı zamanda bozuk ya da bayatlamış yiyecekler verilmemelidir.

Beslenmeleri her papağan türüne göre farklılık gösterebilir. Örneğin Jako papağan bakımında genelde sütlü ekmek parçaları, haşlanmış patates verebilirsiniz. Aynı zamanda fıstık ve yulaf gibi besinleri de tüketebilirler. Papağanlar yıkanmış marul türü yeşil gıdaları da sever. Fakat maydonoz vermek çok uygun değildir. Maydanoz genelde ishal yaptığından marul daha uygundur. Birçok farklı gıdayı tüketebilen bu canlılar meyveleri de oldukça severler.

Papağan Eğitimleri

Papağanlar eğitime açık canlılardır. Onlara düzenli konuşma egzersizleri yaptırmak ve oyunlar eşliğinde hareketler öğretmek çok eğlencelidir. Sizinle vakit geçirmekten çok keyif alan bu canlılar sizinle birlikte bu egzersiz ve oyunlara severek eşlik edeceklerdir. Kelimeleri öğretirken sürekli olarak yanlarında tekrarlayın ve ona baskı yapmadan öğrenmesine yardımcı olun. Eğer sizinle bu eğitimleri almaktan hoşlanırlarsa onların itaat etmesini de daha kolay hale getirebilirsiniz. Her başarılı bir eğitim ve kelime öğreniminin ardından mutlaka onları ödüllendirmeye özen gösterin.

Kişiler tarafından çok tercih edilen papağan türleri arasında Kakadu papağanlar, gri, jako, muhabbet, cennet ve ara gibi cinsler vardır. Bu cinsler içerisinde konuşmaya ve oyuna yatkınlık bakımından farklılıklar olabilir.

Papağan Sağlığı

Papağanların hasta olduğunu anlamak için bazı belirtileri takip edebilirsiniz. Eğer kambur duruyorlarsa, dengesiz bir duruşları varsa, tüylerini yolmaya başlamışlarsa, titriyorlarsa, daireler çizerek yürüyorlarsa ve kişisel bakımlarını yapmıyorlarsa muhtemelen hastadırlar. Böyle durumlarda veteriner kontrolü gereklidir. Bunun yanında kilo kaybı yaşayabilirler, kanatlarını sarkıtırlar ve ses tonları da değişir. Papağan hastalıklarının başında humma geliyor. Bunların dışında şu hastalıklar da görülebilir:

  • Polyoma Virüsü
  • Pacheco Hastalığı
  • Giyardiye Kisti
  • Deri ve Tüy Parazitleri
  • Yumurtlamada Zorlanma
  • Mide ve Bağırsak sorunları

Bunlara ek olarak burun problemi, soğuk algınlığı, kursak iltihabı, gaga üstü eti uyuz hastalığı, göz kapağı iltihabı gibi sorunlar papağan sağlık sürecinde görülebilen hastalıklardır.