Cennet Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Cennet papağanı papağan türleri arasında en çok ilgi gören ve sahiplenilen papağandır. Renklerinin çok güzel olması, sıcakkanlı ve zeki olması, ev ortamında yaşamaya uygun yapıda canlılar olması sebebiyle evinde papağan beslemek isteyen kişilerin ilk aklına gelen tür cennet papağanıdır. Sizler için cennet papağanı özellikleri ve bakımı ile ilgili tüm detayların yer aldığı bir yazı hazırladık. Cennet papağanları ile aklınıza takılan tüm soru işaretlerini yazımızın altında yorum olarak belirtebilir veya forum kısmına ücretsiz katılarak papağanlar kategorisinden destek talebinde bulunabilirsiniz.

Bakım ve Beslenme

Cennet papağanı ile ilgili bilinmesi gereken ilk özellik ötüşünün diğer kuşlardan farklı olduğudur. Ses tonları özellikle muhabbet kuşuna göre daha tizdir. Cennet papağanı sessiz ve az öten bir papağan türü değildir. Sabahın erken saatlerinde uyanır, beslendikten sonra yüksek tonlu sesi ile günaydın ötüşleri yapmaya başlar. Cennet papağanı beslemek isteyen kişilerin kuş ötüşünden hoşlanması ve sabahın erken saatlerinde kuş ötüşü duymaya hazırlıklı olması gerekir.

Cennet papağanları ile ilgili bilinmesi gereken diğer bir özellik çok ilgi beklemeleridir. Sevgi ve ilgi gördüğünde tüyleri güzelleşir, ötmesi artar ve etrafına neşe saçar. Sevgisiz ve ilgisiz kaldığında ise psikolojik olarak bunalıma girebilir. İlgisiz kalan bir cennet papağanı hemen strese girer ve ön kısmında bulunan tüylerinde dökülmeler meydana gelir. Odaya sevdiği bir kişi girdiğinde selam verircesine öten cennet papağanı, sevildiğini hemen hisseder ve aynı şekilde sevgisini belli eder. Evde çok vakit geçirmeyen veya gün içerisinde ilgi gösteremeyecek olan kişilerin cennet papağanı sahiplenmemesi gerekir.

Cennet papağanının beslenmesi için veterinerin önerdiği papağan yemleri ve ek gıdalar kullanılmalıdır. Bu türün tüy yapısı çok hassas olduğu için veteriner hekime danışılmadan ek gıda verilmemeli, verilen listenin dışına çıkılmamalıdır. Çünkü ciltleri çok kolay alerjik reaksiyon verebilir ve kaşıntı, tüy dökülmesi, ciltte yaralar görülebilir.

Cennet papağanı özellikleri ve bakımı ile ilgili bilinmesi gereken en temel bilgi aslında çok hareketli bir yapıya sahip olduğudur. Kafesinde yemek yerken çok dağıtabilir, su kabının içerisinde su ile oynayabilir, suyun gagası ile alıp etrafa atarak oyunlar oynayabilir… Kısaca küçük bir çocuk gibi kafesini dağıtabilir. Bunun sebebi enerjik ve hareketli bir yapıya sahip olmasıdır. Ancak bu gözünüzü korkutmasın çünkü temizleme için bir düzen oturtulduğunda her şey daha kolay olacak, cennet papağanının enerjisi ile eve neşe saçacaktır.

Cennet Papağanı Kafesi

Cennet papağanları çok hareketli, enerji dolu canlılardır ve küçük bir kafeste beslendiğinde mutlu olmaz. Hem yüksekliği uzun hem de eni geniş kafes kullanılması papağanınızın sağlığı için çok önemlidir. Papağanlar doğal yaşamlarında ağacın dalları arasında uçan, ağacın meyvelerinden ve yapraklarından yiyerek beslenen ve çeşitli şekillerde öten canlılardır. Cennet papağanının mutlu ve sağlıklı bir hayat sürebilmesi için bu yaşamına benzer bir ortam oluşturulması gerekir. Kafesin büyük olması, kafesin farklı yerlerinde tünekleri olması, yemeğinin ve suyunun devamlı yerinde olması gerekir. Kendini güvende hissetmeli ve tünekler arasında atlayarak vakit geçirmelidir. Ayrıca kafesin içerisine oyuncaklar alabilir, daha kaliteli zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bir oyuncaktan sıkıldığında onu kaldırıp başka bir oyuncak koyabilir, aradan zaman geçince eski oyuncağını tekrar koyarak eğlenmesini sağlayabilirsiniz.

Cennet papağanı ilgi ve sevgiyi çok sevdiği için eş ile yaşayamaya uygun bir papağandır. Eşlerine çok bağlanır, her an yanında olmasını ister. Eşinden veya bulunduğu ortamdan ayrıldığında çok kolay strese girerek hastalanabilir.

Gelelim kafesin temizliğine. Kafesin daha kolay temizlenmesi için alt kısmına gazete veya kağıt serilmeli, bu kağıt günlük olarak değiştirilmelidir. Su ve mama kabı günlük yıkanmalı, her gün yeni yem ve su doldurulmalı, beklemiş su içmesine müsaade edilmemelidir.

Haftada bir ise kafes tamamen boşaltılarak dezenfekte edici malzemeler ile yıkanmalı ve bol su ile durulanmalıdır. Herhangi bir yerinde deterjan kalmaması çok önemlidir. İyice kuruduktan sonra tekrar içerisindeki malzemeler yerleştirilebilir.

Cennet Papağanı Özellikleri Ve Bakımı
Cennet Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Kafes Bakımı

Temel kafes bakımı, yiyecek ve su kaplarının her gün çıkartılıp temizlenerek değiştirilmesi önerilir. Kafesinizi gerekirse elma sirkesi ile haftalık bakımla temizleyebilirsiniz, ayrıca ılık sabunlu su ve kafes temizleyici dezenfektanlarda tercih edebilirsiniz. Kuşunuzun sağlığını kontrol etmek için ise kafesin en altına sâde bir kağıt koyarak dışkısını kontrol altına almış olursunuz. Böylelikle cennet papağanınızda ishal, kabızlık vb. birçok hastalığın olduğunu kolay bir şekilde teşhis etmiş olursunuz.

Sosyal Davranışlar

Cennet papağanı, yazının başında bahsedildiği gibi sahiplerine ve eşlerine çok bağlı, sürekli ilgi ve sevgi isteyen, yalnız kalamayan canlılardır. Eşlerinden, sahiplerinden veya alıştıkları ortamdan ayrıldıklarında kesinlikle hastalanır, strese girer ve tüy dökmeye başlar. Evde yalnız kalacak cennet papağanları için mutlaka kendilerine uygun bir eş alınmalı, yalnız kalmaları engellenmelidir.

Genç yaştaki cennet papağanları evcilleştirilmeye ve eğitilmeye daha uygundur. Yeni bir cennet papağanı aldığınızda el ile besleme yaparak evcilleşme ve alışma sürecini hızlandırabilirsiniz. Eğitmek istediğinizde ise kafasının karışmaması için tüm adımları sıra ile yapmalı, aynı anda iki bilgiyi öğretmeye çalışmamalısınız. Gen yaşta olan cennet papağanları öğrenmeye çok açık, keskin zekaya sahip papağanlardır. Kısa süre içerisinde öğretmek istediğiniz davranışı öğrenecektir. Bu süre zarfında sabırlı olmalı, kesinlikle yüksek ses ile konuşmamalı ve sevgi göstermelisiniz.

Tavsiye Bağlantı: Sevda Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Cennet Papağanı Sorunları

Kuşlarda ve papağanlarda belli başlı hastalık belirtileri bulunur. Tüy yolma veya tüylerde dökülme, halsizlik, iştahsızlık, isteksizlik, sürekli uyku hali, ishal bunların başlıcalarıdır. Bu belirtiler farklı hastalıkların belirtisi olabilir. Mutlaka bir veteriner hekime muayene ettirilmeli ve gereken tedavi uygulanmalıdır.

Maalesef kanatlı hayvanların hastalık belirtileri birbirine benzediği için farklı papağan besleyenler arasında ilaç tavsiyesine çok sık rastlanır. Ancak aynı belirtiler farklı hastalıklardan kaynaklı olabilir, bu durumda kullanılması gereken ilaç da farklılaşacaktır. Kanatlı hayvanlar çok hassas bir yapıya sahiptir ve yanlış ilaç kullanımı, ilaçta doz aşımı gibi durumlarda hayatını kaybedebilir. Veteriner kontrolü olmadan hiçbir müdahale yapılmamalı, ilaç kullanılmamalıdır.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın