Alexander (İskender) Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Birçok özelliği ile dikkat çeken sevimli dostlarımız papağanlar, birçok türden oluşurlar. Bu türlerden Psittacula eupatria bilimsel adıyla ve halk arasında Alexander (İskender) Papağanı olarak bilenen türden bahsedeceğiz. Bildiğimiz gibi papağanlar oldukça zeki ve taklit yeteneği güçlü olan hayvanlardır.

Papağan türleri her ne kadar aynı familyadan gelmiş olsalar da farklı özellikler taşıyabilirler. İskender papağanı, en bilindik özelliği ile soğuğa karşı dayanıklı olmasıyla diğer papağanlardan ayrılır. Asıl kökenleri Afrika ve Hindistan’dan gelmektedir. Oldukça geniş bölgelere yayılmışlardır ancak ülkemizde de görülmektedir. Renkleri değişiklik göstermekle beraber, genelde yeşil ve tonlarında olurlar. Gagaları bordo renkli olup uca doğru sarımsı bir renk görülür. Boyları 48-58 cm civarında olmaktadır. Doğada kalabalık halde dolaşırlar. Estetik duruşları, renkleri ve becerileriyle dikkat çekici bir türdür.

Alexander (İskender) Papağanı Özellikleri

İskender papağanın cinsiyeti dişi değil ise, hemen önünde siyah ve arka kısmında da pembe renkte bir çizgi vardır. Dişi İskender Papağanın erkek papağan gibi boynunda halka mevcut değildir. Kanatlarının hemen üzerinde kırmızıya yakın leke bulunur. Alexander Pağanının gagası kıpkırmızı, gözleri soluk sarı renktedir.

Bakımı kolay olan bu tür, dolayısıyla evde beslemeye de uygun özellikler taşır. İskender Papağanların tüy problemleri yoktur ve eğitime açıktılar. Alıştığı taktirde, sahiplerine çok bağlı ve uysal olurlar. İlgi göstermeye ve ilgilenilmeye bayılırlar. Sahiplerinin devamlı yanında olmak isterler ve aksi durumlarda hırçınlaşabilirler.

Oyunlardan ve oyuncaklardan keyif alırlar. 8-12 aylık olduktan itibaren konuşmaya başlarlar fakat erkeklerin kelime dağarcığı daha yüksektir. Öğretilenleri kolay kavrarlar ve söyledikleri net bir şekilde anlaşılabilir. Evcilleşme konusunda sorun yaşamazlar. Özellikle sahiplerine alışmaları adına yavruyken sahiplenmek tabi ki daha doğrudur. Bir papağan beslemeye karar vermeden önce sorumluluğunu göz önünde tutmak gerekmektedir. Özellikle İskender papağanları tıpkı küçük bir çocuk zekasındadır ve devamlı ilgi bekler. Sürekli kontrolle beraber dikkatli bir bakım düzeni gereklidir.

Alexander (İskender) Papağanı Özellikleri Ve Bakımı
Alexander (İskender) Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Alexander (İskender) Papağanı Bakımı Nasıl Yapılır

Boyları uzun olduğundan geniş kafeslerde bakılması daha doğru olacaktır. Ayrıca güçlü gagalara sahip oldukları için kafeslerin sağlamlığına göre de uygun bir seçim yapılmalıdır. Günde birkaç saat kafes dışında kalması önerilir. Fazlasıyla meraklı ve oyuncu olduklarından dolayı dikkat etmekte fayda vardır. Dışarda olduğu süreçte zarar görebileceği veya kaçabileceği alanlar veya aletler mutlaka kapalı tutulmalıdır. Karışık yemler ve meyve takviyesi ile beslenmelidirler.

Ayrıca tahıllar, yeşil sebzeler ve tohumlarla dengeli bir beslenme düzeni sağlanmalıdır. Tırnak bakımına da dikkat etmek hem ev düzeni hem de papağanınızın sağlığı açısından önem taşır. Uzun ve sivri tırnaklar hem kırılmalara hem de kendilerine zarar verme gibi tehlikelere yol açabilir.

Evinizde başka kuş varsa, bu canlıları sahiplenmeden önce dikkat etmelisiniz. Muhabbet kuşu gibi küçük kuşlara zarar verebildiklerinden ayrı tutulmaları gerekmektedir. Evde beslenen ve üreme sürecinde olan papağanlarınıza da dikkat etmek gerekiyor. Bu dönemde ayrı kafeslerde bulundurulması gereken İskender papağanları, hırçın olabilecekleri için birbirlerine zarar verebilirler. Doğal yaşamlarında, ağaç üstünde yuva yaparlar. Bu nedenle uygun ortamın yaratılması önem taşımaktadır.

Tavsiye Bağlantı: Papağan Türleri ve Özellikleri Hakkında Bilgiler

Sudan ve su ile oynamaktan hoşlandıkları için banyo yapabilecekleri bir alan oluşturulmalıdır. Bu özellikleriyle, temizlik ve banyo ihtiyaçlarını gerçekleştirirken sahiplerine zorluk çıkarmazlar. Soğuğa dayanıklıdırlar fakat uygun oda sıcaklığı 24 derece civarında olması daha konforlu bir ortam yaratacaktır. Uyku konusu her kuşta olduğu gibi bu türümüz için de çok önemli bir husustur. Bu anlamda rahat ve verimli bir uyku sağlamak için gerekli ortam sağlanmalıdır. Fazla ışık ve sesten uzak bir alanda uyumaları hem rahat etmelerine hem de sağlıklı bir uyku çekmelerine yardımcı olacaktır. Keyifleri yerinde oldukça daha sevecen ve daha da ilgiye düşkün olacaklardır. Devamlı okşanmak ve sevilmekten hiç bıkmazlar. Sürekli öğrenmekten ve etrafı keşfetmekten yana tep tetiktedirler. Evde yaşam koşullarına en kolay uyum sağlayabilen bu canlılarımıza, uygun ortam ve bakımı sağladıktan sonra iletişim kurmaya devam etmekten vazgeçmemek gerekmektedir. Onlar için bu da çok önemli bir ihtiyaçtır. Zamanla sizler de bu dostlarımıza çok alışacak ve harika bir bağ kuracaksınız.

İskender papağanı sağlıklı ve düzenli bakımla beraber 30 yıl ve üstünde yaşam sürdürebilirler. Sahipleriyle aralarında çok derin bağlar kurabilen bu türler, ilerleyen dönemlerde yanından ayrılmak dahi istemeyeceklerdir. Oldukça uysal ve sevgi dolu olan bu dostlarımız zamanla evimizin bir üyesi haline gelecektir. Evinize ve size yeni alışacak papağanınızla iyi bir iletişim yaratmak amacıyla birtakım hususları gerçekleştirebilirsiniz…

İlk aşamalarda kafesin yanına geçerken veya geçtiğiniz sırada mümkün olduğu kadar sakin ve yavaş hareket etmelisiniz. Normal bir ses tonuyla iletişim kurarsanız, papağanınız korkmaz ve sizi dikkatle dinler. Size alıştığını ve korkmadığını bir süre sonra size de hissettirecektir. Elinizden yemek yemesi için bu yaklaşımlar önemlidir. Bu aşamalardan sonra, güvenli olduğundan emin olduğunuz odalarda kafes dışında iletişime geçebilir hale gelecektir. İskender papağanları diğer türlerden daha sıcak ve daha uyum sağlayabilen bir tür olduğu için bu aşamalar uzun sürmeyecektir.

Yazar
Oktay Bozacı