Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi Hakkında

Hassas bünyeli ve kırılgan bir hayvan olduklarından, iyi bir bakımla bile ömürleri ortalama 10 yıl olan muhabbet kuşlarının beslenmesine ve bakımına olağanüstü özen gösterilmelidir. Çünkü bu durumun muhabbet kuşlarının yaşam süresine ve sahiplerine alışma sürecine önemli etkileri bulunmaktadır.

Diğer kuş türlerinde olduğu gibi muhabbet kuşları da zaman zaman belli rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilmektedir. Özellikle mide, bağırsak ve sindirim sistemi rahatsızlıklarının sık görüldüğü muhabbet kuşlarında, ishal de oldukça sıklıkla karşılaşılan, hayati tehdit edici sayılabilecek bir muhabbet kuşu hastalıkları türlerinden biridir.

İshal dışarıdan pek etkili görünmeyen bu rahatsızlık, muhabbet kuşları için tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir rahatsızlık çeşididir. Bu nedenle ortaya çıkan hiçbir belirti küçümsenmemeli ve öncelikli olarak veteriner hekime başvurulmalıdır.

Muhabbet Kuşlarında İshali Ortaya Çıkaran Etkenler Nelerdir?

Dışarıdan bir sindirim sistemi rahatsızlığı olarak görülen ishal, muhabbet kuşlarının yaşam kalitesini zedeleyen çeşitli etkenler dolayısıyla ortaya çıkmaktadır. İshalin ortaya çıkmasına neden olan etkenin teşhisi ise, tedavi için uygulanacak yöntemler açısından oldukça önemlidir. İshalin ortaya çıkmasına neden olan onlarca etken olsa da genel olarak 3 tür etken, rahatsızlığın tedavisinde izlenecek yol için belirleyicilik taşır. Bunlar:

  • Stres
  • Herhangi bir enfeksiyonel durum
  • Parazitler

Bu etkenlerin haricinde ishalin ortaya çıkmasına neden olan etkenler şu şekilde detaylandırılabilir:

  • Bozulmuş gıda tüketimi
  • Beslenme bozukluğu
  • Uzun süre beklemeye maruz kalmış su tüketimi
  • Hijyenik olmayan su kapları
  • Hava, yem, su değişimi
  • Kuşun bulunduğu konumun değişimi
  • Sahiplenen kişiye alışma süreci

Sıralanan tüm etkenler, muhabbet kuşlarının bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Kuş anatomisinin asıl savunma sistemi olan bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte, muhabbet kuşunun günlük davranışlarında bariz bir şekilde farklılıklar ortaya çıkmaya başlayacaktır.

Muhabbet Kuşlarında İshalin Belirtileri Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte belirtiler, özellikle muhabbet kuşunu iyi gözlemleyen biri tarafından kısa süre içerisinde anlaşılacaktır. Kuşun dış görünüşünde genel olarak farkedilebilecek olan belirtiler ise şu şekildedir:

  • Kuşun sürekli olarak uyku haline geçmesi
  • Halsizlik
  • Uyuşuk hareket etme
  • Günlük aktivitelerin azalması
  • Uçma, konuşma ve ötmede seyrelmeler

İshal bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olduğundan en önemli belirti, muhabbet kuşları tarafından dışkı durumunda ortaya çıkacaktır. Sağlıklı bir muhabbet kuşunun dışkısı ne fazlasıyla cıvık ne de fazlasıyla katı olmalıdır. İshal olan bir muhabbet kuşunun dışkısı ise fazlasıyla cıvık bir haldedir. İshalin kuş sahibi tarafından kesin olarak anlaşılabilmesi için ise anüste dışkı kalıntısıyla karşılaşması gerekmektedir. Ayrıca muhabbet kuşları ishal olduklarında kafes zemininde belli ıslaklıklarla karşılaşılabilmesi mümkündür.

Zaman zaman hava değişimi veya strese bağlı olarak da muhabbet kuşlarında geçici olarak ishal görülebilmektedir. Ortaya çıkan bu ishal durumunun belirtileri ise kuş üzerinde kısa süreli olarak düşük düzeylerde ortaya çıkmaktadır. Ancak enfeksiyon ve parazitlere bağlı olarak ortaya çıkan ishal rahatsızlığı, muhabbet kuşları için yaşam kalitesini büyük oranda etkiler boyuttadır. Bu etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilecek ileri derecede ishal belirtileri ise şu şekildedir:

  • Gaga ve göz çevresinde kızarıklık
  • Islak ve kirli tüyler
  • Vücut sıcaklığında ani düşüşler
  • Nemlenme

Muhabbet kuşlarında bu gibi belirtilerle karşılaşıldığı takdirde öncelikle en yakın bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Çünkü belirtiler oldukça etkili olduğundan, geciken tedavi ile birlikte istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir.

Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi
Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi

Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi Nasıl Olur?

İshalin ortaya çıkmasına neden olan çeşitli etkenlerden dolayı, hastalık tedavisinde kullanılacak yöntemler de oldukça çeşitlidir. Muhabbet kuşları ishal olduğu farkedildikten sonra öncelikli olarak, hastalığa neden olan etken teşhis edilmelidir. Ardından muhabbet kuşlarında ortaya çıkan ishal rahatsızlıkları için genel olarak kullanılabilecek tedavi yöntemleri ise şu şekildedir.

  • Kuşun üşümesini engellemek

İshal, vücut sıcaklığının düşmesine neden olduğundan kuşun ideal sıcaklığa ulaşması sağlanmalıdır. Muhabbet kuşları için ideal sıcaklık ise 25-27 derece aralığıdır.

  • Vücuttaki su kaybını önlemek

İshalin neden olduğu bir diğer önemli durum ise, vücudun fazlasıyla su kaybetmesidir. Muhabbet kuşlarının güçten düşmemesi, bağışıklık sistemlerinin normale dönebilmesi için kafeste sürekli taze ve temiz su bulundurulmalıdır.

  • Kafesin hijyenik tutulması

Herhangi bir enfeksiyonla karşılaşmamak veya var olan enfeksiyonun vücuttan atılabilmesini sağlamak için, kafes ürünlerinin hijyenik tutulması gerekir. Muhabbet kuşları özellikle su kaplarını düzenli olarak kullandıklarından bu kaplar, belli aralıklarla sıcak su ile yıkanarak dezenfekte edilmelidir. Ayrıca su kabında bulunan suyun tazeliği adına günde 2-3 sefer su kabındaki suyun yenilenmesi gerekmektedir.

  • Beslenme

Muhabbet kuşunun tükettiği besinler ishal rahatsızlıklarına neden olabileceği gibi, ishal tedavisinde de kullanılabilmektedir. Muhabbet kuşlarının tüketimi için alınan yemler ve diğer gıdalar, belirlenen saklama koşullarında muhafaza edilmelidir. Aksi taktide gıdaların bozulması, sindirim sistemine zarar vereceğinden ishale neden olabilmektedir.

Tavsiye Bağlantı: Muhabbet Kuşu Çiftleşmesi Nasıl Olur?

Strese Bağlı Olarak Ortaya Çıkan İshalin Tedavisi

Muhabbet kuşları dış etkenlerden kolaylıkla etkilenebilen canlılardır. Bu nedenle onu stres altına alabilecek her durum, vücut dengesine zarar verebilir. İshal rahatsızlığını ortaya çıkaran en önemli etkenlerden biri de strestir. Strese neden olabilecek durumlar ise başlıca şu şekilde sıralanabilir:

  • Konum değişikliği
  • Sahiplenen kişinin değişimi
  • Gürültülü ortam
  • Korku hali

Bu tarz durumlar muhabbet kuşlarında strese neden olduğundan, ishal gibi pek çok hastalık ortaya çıkabilir. Stresin neden olduğu ishallerin tedavisinde ise tek yöntem, muhabbet kuşunu maruz kaldığı stres ortamından kurtarmaktır. Bu sayede belli bir süre sonra dışkının ve kuş aktivitesinin normale döndüğü görülecektir.

Enfeksiyon ve Parazitlerin Neden Olduğu İshal Tedavisi

Enfeksiyon ve parazitlerin neden olduğu ishaller, oldukça etkili ve uzun süreli bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu nedenle bu etkenlerin neden olduğu ishallerin tedavisinde takviye ürünler gerekli olduğundan, muhabbet kuşları öncelikli olarak veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir. Bu muayenenin ardından veteriner hekim reçetesiyle enfeksiyonun vücuttan atılmasını sağlayan antibiyotik gibi ilaçlar önerilebilir. Ayrıca, probiyotikler ve glikoz replasman sıvıları da vücut dengesinin normale dönmesini sağlamaktadır. Bu tedavi yöntemleri ise kesinlikle uzman bir veteriner hekime başvurulmadan, bireysel olarak uygulanmamalıdır. Çünkü takviyelerin dozaj ve miktarı, vücuttaki enfeksiyon düzeyine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Yazar
Oktay Bozacı

Muhabbet Kuşları ile ilgili bir sorunuz mu var?

Muhabbet kuşu forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yorum yapın