Güvercin besleme işine girişen kişilerin aklına gelen ilk soru, güvercin kümesi nasıl olmalı sorusudur. Her hayvanın özel bir alana sahip olması gerektiği gibi güvercinlere de özel bir kümes ya da yuva oluşturulması gerekir. Onların rahat bir yaşam sürmesi, sağlıklı olmaları ve soylarını devam ettirebilmeleri adına kendi alanlarında yaşamaları daha uygun olacaktır. Aynı zamanda yuvada ya da kümeste yaşamaları, besleyecek olan kişinin de ekstra iş yapmasını engelleyecek, hem temiz hem de düzenli bir bakım süreci geçirmesini sağlayacaktır. Bu nedenle mutlaka güvercin besleyecek kişilerin kümes ya da yuva hazırlamaları gerekmektedir.
Kümes hazırlama aşamasında ise öncelikli olarak gerekli araç gereçlerin kaliteli bir şekilde temin edilmesi işi kolaylaştıracaktır. Kümesin kurulacağı yer ve ölçülerinin kontrolü sağlandıktan sonra uygun koşullar altında dilediğiniz şekilde kümes ve yuva hazırlayabilirsiniz. Ancak burada atlamamanız gereken detay, her hayvanın yaşam şartları gibi güvercinlerin de hangi koşullarda bir yuvada yaşaması gerektiğini bilmektir. Aksi halde mükemmel bir yuva alanı dahi yapsanız, koşullar uygun olmadıkça güvercinler için bir anlam ifade etmeyecektir.
Güvercin Kümesi İçin Neler Gereklidir?
Güvercin kümesi kurmak için öncelikli olara hangi araç-gereçlere ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekir.
Besleyeceğiniz güvercinlerin adet sayısına göre kümesin büyüklüğü de artacaktır. Bu ölçüleri ise 6 güvercinde 1-2 metrekare alan kalması koşuluna göre ayarlayabilirsiniz. Bu alanı karşılayacak tuğlaları da temin etmeyi unutmayınız.
- Sağlamlaştırmak ve ayakta tutabilmek için çimento edinmeniz gerekir.
- Çimentonun hazırlanış aşaması için suya ihtiyacınız olacak.
- Güvercinlerin beslenmesini sağlamak için yiyecek ve içecek kapları almalısınız.
- Güvercinlerin vücut ısılarını dengede tutabilmeleri için ve aynı zamanda uyuyup dinlenebilmeleri için sert olmayacak şekilde çalı ve samanlar toplamanız gerekir.
- Bahsettiğimiz malzeme ve araçlar, kümes ya da yuva yapımının temel hatlarıdır. Dekorasyon gibi göreceli unsurları kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Temelini kurduktan sonra istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz.
Güvercin Kümesi Nasıl Hazırlanmalıdır?
Genel olarak güvercin kümesi kurmak için tercihler teras katı ya da damlara yöneliktir. Siz de bu yönelimde olacaksanız öncelikle kümesi ya da yuvayı kuracağınız yeri iyice temizlemeli ve kurumasını beklemelisiniz. Çimento karışımınızı hazırladıktan sonra tuğlaları da kullanarak belirlediğiniz ölçülerde tıpkı bir tarlayı tellerle çevirircesine dış hatlarını oluşturmalısınız.
Dış hatları oluşturduktan sonra ise üzerini tercihe bağlı olarak kiremit, tuğla ya da saç metalllerle kapatabilirsiniz.
Ancak buradaki hayati dereceye sahip olan detay, bu metallerin güneş ışınlarını emmeleridir. Bu durum gerçekleştiğinde güvercinlerin vücut ısısı dengesi bozulacağı için ölümlerine neden olabilmektedir. Bunun olmaması için üzerini ot, çalı ve benzeri parçalarla kapatmanız gerekmektedir. Bu sayede güneş ışığının emilmesi ve sıcaklığın artması engellenmiş olur.
Güvercin kümesi hazırlarken bir diğer önemli tavsiyemiz de olabildiğince yüksek bir zeminin üzerine kurmanız olacaktır. Bunun nedeni ise gün içerisindde güvercinleri saldığınızda geri dönmek istediklerinde yuvalarının yerini daha iyi görebilmeleri ve yönlerini daha iyi ayarlayacak olmalarıdır. Bu sayede kaybolma ya da geri dönmeme gibi ihtimalleri en aza indirmiş olursunuz.
Kümesin ya da yuvanın yapısında dikat edilmesi gereken nokta sıcaklığı tam anlamıyla dışarıya yansıtmayan ve tam anlamıyla içeri de hapsetmeyen bir kurulumdur. Sıcaklık dengesinin sağlanabilmesi açısından kiremit, kerpiç gibi malzemelerin kullanılması verimli sonuçlar getirecektir. Soğuk ve sıcak havalardan etkilenmemeleri, güvercinlerin sağlığı ve yaşam ömrü için önemli bir özelliktir.
Kümeslerin ölçülendirilmesi de dikkate alınması gereken konulardandır. Gereğinden fazla büyük ya da küçük bir kümes hazırlarsanız güvercinlerin yabanileşmesine ya da kendi içlerinde karşılıklı olarak hasar vermelerine neden olacatır. Bunun olmaması için metrekare ölçümüne uygun koşulların sağlanması gerekmektedir. İdeal ölçüler sağlandığında sıcak ve huzurlu bir ortam da beraberinde gelecektir.
Güvercin kümesi kurulumunda en doğru taraf güneydoğu ya da doğu yönü olacaktır. Bu koşul ise, ışığın geldiği açının doğru şekilde kontrol edilebilmesi için gereklidir. Sadece ışığının geldiği nokta değil aynı zamanda rüzgar, yağmur gibi sıkıntılardan en az hasarla kurtulmayı sağlayacaktır.
Tavsiye Bağlantı: Güvercin Hastalıkları ve Tedavisi Nedir
Güvercin Kümesi Temizliği
Sadece kümesin kurulumunu sağlayarak bir daha müdahalede bulunmamak, yaptığınız kümesin tüm anlamını yok edecektir. Doğru bir temizlik yapılmadığı takdirde hem kümeste aşınma gibi sorunlar, hem de güvercinlerin sağlık problemleri meydana gelebilmektedir. Özellikle su ve yemlerin konulduğu kaplar düzenli olarak değiştirilmeli ve kümes toz, kir gibi maddelerden arındırılmalıdır. Dezenfekte edilerek temizliğinden emin olunduktan sonra, güvercinleri yaşam alanlarına geri koyabilirsiniz. Düzenli temizlik rutini oluşturulmadığı sürece beslediğiniz güvercinlere yarardan çok zarar vermiş olursunuz. Yiyeceklerinin bulunduğu kapların temizliği yapılmadığında vücutlarına giren mikroplar ve virüsler, sağlıklarına zarar vererek ölümleri ile bile sonuçlanabilmektedir.