En Çok Konuşan Papağan Türleri Nelerdir

Kuş ve papağan sahiplenmek isteyen kişilerin en büyük isteklerinden biri sahiplendiği evcil hayvanının konuşmasını taklit etmesi, bazı kelimeleri öğrenmesidir. Bazı papağan türleri çevresi ile daha ilgili, kıvrak zekaya sahip olduğu için konuşmaya daha yatkın olur. Ancak şu unutulmamalıdır ki sahiplenilen papağanın türü ne kadar konuşmaya yatkın olursa olsun, ilgilenilmeyen ve onunla konuşulmayan bir papağan taklit yapmaz.

Bazı kelimeler öğrenebilmesi için papağanların o kelimeyi sık sık duyması gerekir. Bunun için de düzenli olarak ilgilenilmesi şarttır. Konuşmayı öğretmek için ilgilenecek kişilere özel hazırladığımız en çok konuşan papağan türleri nelerdir makalesiniz hazırladık. Keyifli okumalar.

En Çok Konuşan Papağan Türleri Nelerdir

Amazon Papağanı

Sosyal kuşlar her zaman sesleri taklit etmeye daha yatkındır. Çünkü diğer kuşlarla ve insanlarla birlikte olmayı sever. Amazon papağanı da işte bunlardan biridir. Sahipleri ile sevgi bağı kurar ve bu sebepten sahibinin çıkardığı sesleri çıkarmaya çalışır, yani taklit ile konuşur. Papağanlar arasında en net konuşma yeteneğine sahip tür Amazon papağanıdır. Öğrendiği kelimeleri gözü kapalı dinleyince bir papağanın söylediğini anlamak hiç kolay değildir.

Amazon papağanı yeşil bir gövdeye sahiptir.

• Uzunluk: 37 ila 43 cm
• Ağırlık: 450 – 650 gram
• Fiziksel Özellikler: Yeşil gövde; sarı kafa; kırmızı kanat büklümleri; ten rengi gaga; göz çevresinde beyaz halkalar (çift sarı başlı Amazon)

Afrika Gri Papağanı – Jako Papağan

Afrika Gri Papağanı konuşmaya yeteneği çok üstün olan bir papağan türüdür ve öğrenebileceği kelime haznesi oldukça geniştir. Bazı eğitmenler Jako papağanının kelimeleri birbirine bağlayabildiğini belirtmiştir. Bu tarz anlamlı bir konuşma için yıllar süren profesyonel bir eğitim gerekir.

Afrika Gri Papağanı gri tüyleri ve kırmızı kuyruğu ile bilinir.

• Uzunluk: 22 ila 35 cm
• Ağırlık: 300 – 600 gram
• Fiziksel Özellikler: Soluk kenarlı çoğunlukla gri tüyler; siyah gaga ve parlak kırmızı kuyruk (Kongo Afrika Gri Papağanı); kahverengi üst gaga ve bordo kuyruk (Timneh Afrika Gri Papağanı)

Keşiş Papağanı

Keşiş papağanını diğer papağan türlerinden ayıran en büyük özelliği öğrenme hızıdır. Bir papağana kelime öğretmek gerçekten sabır işidir. Bu sabra sahip olan kişi sayısı ise çok azdır. Keşiş papağanı diğer adıyla Keşiş muhabbet kuşunun öğrenme kabiliyeti çok hızlıdır. Kısa süre içerisinde birçok kelime öğrenebilir. Ancak bu papağanı beslemek dünyanın birçok yerinde yasa dışıdır.

Keşiş papağanının muhabbet kuşuna benzeyen yeşil tüyleri mavi kanatları bulunur.

• Uzunluk: 25 ila 30 cm
• Ağırlık: 85 – 150 gram
• Fiziksel Özellikler: Yeşil baş, kanatlar ve gövde; gri göğüs, yanaklar ve boğaz; mavi uçma tüyleri; mutasyon türlerde mavi, albino, tarçın ve alaca göğüslü kuşlar da vardır.

Kırmızı Gagalı Yeşil Papağan

Konuşan Kırmızı Gagalı Yeşil Papağan
Konuşan Kırmızı Gagalı Yeşil Papağan

Kırmızı gagalı yeşil papağan konuşmaya yatkınlığı ile bilinen papağan türleri arasındadır. Bu papağan türü kısa kelimeleri net bir ses tonuyla söylemeyi öğrenmesiyle bilindiği gibi uzun kelimeleri öğrenme konusunda da becerisi vardır. Konuşma yeteneği ilk olarak Hindistan’da keşfedilen Kırmızı Gagalı Yeşil Papağan, duaları tekrar etmesi sebebiyle bir dönem Hindistan’da kutsal kabul edilmiştir.

Kırmızı Gagalı Yeşil Papağan yeşil bir vücuda ve kırmızı bir gagaya sahiptir. Erkek papağanların boyun bölgesinde renkli halkalar bulunur.

• Uzunluk: 37 ila 43 cm
• Ağırlık: 150 gram
• Fiziksel Özellikler: Yeşil tüyler; mavi kuyruk; sarı tüyler; erkeklerin boyunlarında siyah ve kırmızı renkte halkalar vardır.

Kakadu Papağanları

Konuşan Kakadu Papağan
Konuşan Kakadu Papağan

Kakadu papağanı konuşma yeteneğinden ziyade sıcakkanlılığı ve sahibine bağlılığı ile bilinir. Sahibi ile kurduğu bağ sayesinde bazı kelimeleri öğrenebildiği keşfedilmiştir. Kakadu Papağanı ilgilenilmediğinde depresyona girecek kadar ilgiye ihtiyacı olan bir papağan türü olduğu için kelime öğrenmesi de yine ilgi sayesinde olacaktır.

Kakadu Papağanı beyaz bir vücuda ve kafaya, siyah gagaya sahiptir.

• Uzunluk: 45 cm
• Ağırlık: 450 – 750 gram
• Fiziksel Özellikler: Öncelikle beyaz tüyler; kanatlar ve kuyrukta soluk sarı; büyük beyaz kafa tüyü; siyah gaga.

Eklektus Konuşan Papağanlar

Konuşan Eklektus Papağanı
Konuşan Eklektus Papağanı

Eklestus sürekli konuşan ve öten bir kuş değildir. Ancak sahibi ile bağ kurmayı çok seven, sevgi dolu bir papağandır. Bağ kurma isteği onu sahibinin seslerini taklit etmeye teşvik eder. Sevgi gösterilen ve ilgilenilen Eklektus Papağanları çok sayıda kelime öğrenebilir. Erkek Eklektus Papağanlarını eğitmek daha kolaydır çünkü bu papağan türünün dişisi bağımsızlığına daha düşkündür.

Eklektus Papağanları yeşil, kırmızı ve mavi tüylere sahiptir.

• Uzunluk: 43 ila 50 cm
• Ağırlık: 350 – 550 gram
• Fiziksel Özellikler: Öncelikle zümrüt yeşili, kırmızı ve mavi alt tüyler ve turuncu gaga (erkek); öncelikle parlak kırmızı tüyler, mavi göğüs ve kuyruk; siyah gaga (dişi).

Macaw Papağanı

Macaw Papağanı gürültülü bir kuştur. Sadece öğrendiği kelimeleri söylemekle kalmaz, içinden geldiği gibi neşeli olduğu zamanlarda öter. Beslenilen ortama neşe katan hareketli, sosyal bir papağandır. Kelime öğrenme yeteneği çok gelişmiş olmasa bile bazı Macaw papağanlarının kelimeler öğrendiği bilinmektedir.

• Uzunluk: 75 ila 90 cm
• Ağırlık: 800 – 1300 gram
• Fiziksel Özellikler: Ense, sırt, kuyruk ve kanatlarda deniz mavisine dönüşen yeşil alın; sarı göğüs ve kanat altları; büyük siyah gaga.

Tavsiye Bağlantı: Papağan Türleri ve Özellikleri Hakkında Bilgiler

Papağanınıza Konuşmayı Nasıl Öğretirsiniz?

En çok konuşan papağan türlerini öğrenmek ve bu papağan türleri arasında sahiplenme yapmak konuşmayı öğretmek açısından çok önemlidir. Konuşma yeteneği olmayan veya az olan bir papağana kelime öğretmek çok zordur. Konuşma yeteneği olan, sahibinin sözlerini tekrar etmeye hevesli papağan türlerini seçmek ilk adımdır. Ancak bazen en çok konuşan papağan türleri arasında sayılan bir papağan bile konuşmayabilir. Papağandan papağana farklılık olduğu göz önünde tutulmalıdır.

Öğretme sürecinde kısa ve kolay söylenen kelimeler ile başlanmalıdır. Kelime seçimi yaparken papağanınızın tepki verdiği, ilgi gösterdiği kelimeleri seçebilirsiniz. Konuşmayı öğretmenin en önemli kurallarından biri de öğretilecek tek bir kelime belirlemek ve belirlenen kelimeyi sürekli tekrarlamak çok önemlidir.

Papağanınız öğretmek istediğiniz kelimeye yakın sesler çıkardığında sevdiği bir yiyecek ile ödüllendirebilir, onu teşvik edebilirsiniz. Ayrıca papağanınız size alışkınsa konuşmayı öğretme kafes içerisinde değil, kafesten çıkarılarak güvenli bir alanda yapılmalıdır. Size alışkın olan papağanınız özgür kaldığı için sevinecek ve sizi taklit etme isteği artacaktır.

Son olarak konuşmayı öğretme sürecinde sabırlı olmak, papağana sevgi dolu davranmak, öğrenme süreci uzasa bile asla sinirlenmemek, cesaret kırıcı hareketler sergilememek çok önemlidir. Öğrenme sürecinde en önemli şey, papağana sevgi ile yaklaşmak ve sabırdır.

Unutmadan; muhabbet kuşları da aslında teknik olarak bir papağn türüdür ve sık evcil hayvan olarak beslenen türdür aslında.. Muhabbet kuşu konuşturma nasıl yapılır adlı yazımızda bulacağınız konuşturma tekniklerini, diğer tüm papağanları konuşturmak için de kullanabilirsiniz.

Yazar
Oktay Bozacı