Muhabbet Kuşu Davranışları ve Anlamları

Kuşlar, diğer canlı türlerinde olduğu gibi kendi aralarında bir iletişim şekli geliştirmiştir. Muhabbet kuşlarının da kendine göre mutluluğunu, kızgınlığını, üzüntülü olduğunu anlatan hareketleri bulunur.

Muhabbet kuşlarıyla fazla zaman geçirmemiş kişilerin bu hareketlerin anlamlarını yorumlaması çok zordur. İşte bu yüzden sizler için muhabbet kuşu davranışları ve anlamları ile ilgili bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuyarak kuşunuzun duygularını daha iyi anlayabilir, hareketlerinin ne anlama geldiğini yorumlayabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Davranışları

Muhabbet kuşları neşeli ve mutlu hareketler sergilediğinde bu çok rahat anlaşılır. Sürekli öter, çevresindeki sesleri taklit etmeye çalışır, şarkıya benzeyen ötüşler yapar. Ancak bu ötüşler çığlık şeklinde uzun ve kesik kesikse bu, muhabbet kuşunuzun korktuğu veya bir yerinin ağrıdığı anlamına gelir.

Muhabbet kuşlarının tüy durumlarından ve kanat hareketlerinden birçok anlam çıkarılabilir. Tüylerinde dökülmeler varsa, kendi kendine tüylerini yoluyorsa bu iyiye işaret değildir. Mutlaka bir veterinere muayene ettirilmelidir.

Kanat çırpma genellikle muhabbet kuşunuzun dikkat çekmeye, ilgiyi kendi üzerinde toplamaya çalıştığı şeklinde anlaşılır. Başını sağa sola veya yukarı aşağı sallaması ise çiftleşme hareketi olabileceği gibi, açlık belirtisi veya çevresindeki diğer canlılara arkadaş olmak istediği sinyallerini göndermesi anlamına gelir.

Muhabbet kuşları tanımadıkları bir kişinin yanlarına gelmesinden tedirgin olur ve bu tedirginliği genelde ısırarak gösterir. Herhangi bir muhabbet kuşu sizi ısırıyorsa kendini tehdit altında hissettiğini anlayabilirsiniz.

Kuş besleyen kişilerin çok iyi bildiği ama hiç kuş beslememiş kişilerin görünce anlam veremediği yediklerini ağzından geri çıkarma hareketi aslında kuşunuzun sizi çok sevdiğini gösterir.

Muhabbet kuşları da dahil olmak üzere kuşlarda titreme ise korktuğu veya üşüdüğü anlamına gelir.

Muhabbet kuşu konusunda aklınıza takılan herhangi bir soru işareti olur ise internet sitemizin forum kısmına girip Muhabbet Kuşları kategorisine konu açıp aklınıza takılan her soruyu sorabilirsiniz.

Muhabbet Kuşlarının Beden Dili

  1. Yüksek Tüyler: Muhabbet kuşu heyecanlandığında veya korktuğunda tüylerini kabartabilir. Bu, daha büyük ve tehditkar görünmelerini sağlar.
  2. Baş Sallama: Muhabbet kuşları başlarını hızla sağa sola sallayabilirler. Bu genellikle memnuniyet ve mutluluk belirtisi olabilir.
  3. Gözbebeklerinin Genişlemesi: Muhabbet kuşunun gözbebekleri, heyecanlanması veya stresli olduğu durumlarda genişleyebilir.
  4. Kuyruk Sallama: Muhabbet kuşları, kuyruklarını hızla sağa sola sallayarak heyecanlarını veya memnuniyetlerini ifade edebilirler.
  5. Kanat Titremesi: Muhabbet kuşu kanatlarını hafifçe titreterek heyecanını veya sevincini gösterebilir.
  6. Baş Öne Eğme: Muhabbet kuşu size başını öne eğerek merakını veya dikkatini ifade edebilir.
  7. Tünek Üzerinde Duruş: Muhabbet kuşları tünek üzerinde rahatça dururken gevşemiş ve mutlu görünebilirler. Eğer kuş gerilmiş veya sıkı duruyorsa, stresli veya rahatsız olduğunu gösterebilir.

Bu genel bilgilerle muhabbet kuşunuzun beden dilini daha iyi anlayabilirsiniz. Ancak, her kuşun bireysel kişilikleri ve tepkileri farklı olabileceğinden, kuşunuzun özel davranışlarını da gözlemlemek önemlidir.

Muhabbet Kuşu Mutluluk / Memnuniyet Tepkileri

Muhabbet kuşları yeni bir ortama girdiklerinde birkaç gün alışma dönemi geçirir, bu süreçte normalden daha sessiz ve çekingen olurlar. Yanına yaklaşan kişileri ısırabilir. Bulunduğu ortama alıştığında ise mutluluklarını çok anlaşılır bir şekilde belli eder, güzel sesleri ile sürekli konuşur ve şarkılar söyler.

Her muhabbet kuşu aynı kişiliğe sahip olmadığı için bazıları mutluluğunu farklı şekilde gösterebilir. Kanat çırpmak, kuyruk sallamak, dil sallamak da mutluluk hareketleri arasında sayılmaktadır. Bir kuşun hareketlerinin ne anlama geldiğini yorumlayabilmenin en iyi yolu onu takip etmektir. Acıktığında ne yapıyor, sevdiği birini görünce ne yapıyor, korktuğunda ne yapıyor gibi hareketleri izleyip kuşunuzun kendine ait iletişim dilini öğrenebilirsiniz.

Muhabbet Kuşlarında Sevgi / Şefkat Gösterileri

Muhabbet kuşları çok sevgi dolu, sevildiğini hisseden ve sevildikçe sahibine veya diğer kuşlara sevgisini gösteren bir kuştur. Çok sosyallerdir ve yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Sahibinin sevgisini hissettiğinde çok mutlu olur ve sevgisini göstermek için ötmeye, sahibi ile konuşmaya çalışır. Siz konuştuğunuzda size cevap verir gibi sesler çıkarması bir muhabbet kuşunun en büyük sevgi belirtisidir.

Muhabbet kuşları alıştıkları ortamda korkmadan uçabilir. Genellikle sevdiği kişinin eline veya omzuna konar. Saçlarınızı gagalaması, kafasını sallaması, sizin yanınızda durmak istemesi, sizi sevdiğini gösterir. Hatta bazı muhabbet kuşları sevdikleri ile yiyeceklerini paylaşmak ister ve onlara gagaları ile yiyecek getirir.

Eğer kuşunuz kafesi içerisindeki oyuncaklarına bu sevgi hareketlerini gösteriyorsa, kuşunuza bir eş alabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Sahibini Sevdiğini Nasıl Belli Eder?

Muhabbet kuşları sahiplerini sevdiklerini birkaç farklı şekilde belli edebilirler. İşte muhabbet kuşunun sahibini sevdiğini gösteren bazı davranışlar:

  1. Ötme ve Şarkı Söyleme: Muhabbet kuşları sevdikleri kişilerin yakınında daha fazla ötebilirler. Size yakınken daha sık öterler ve bazen size özel şarkılar söyleyebilirler.
  2. Tüy Tarama: Muhabbet kuşları tüylerini bakım yaparken veya sizi tırmalarken sevdiklerini gösterirler. Bu, sizinle vakit geçirmeyi ve size yakın olmayı tercih ettiklerinin bir işareti olabilir.
  3. Sosyal Davranışlar: Muhabbet kuşları sosyal hayvanlardır ve sizi seviyorlarsa sık sık sizinle etkileşimde bulunurlar. Size yaklaşırlar, üzerinize tünerler ve dikkatinizi çekmeye çalışırlar.
  4. Yumurtlama Davranışları: Dişi muhabbet kuşları sahiplerini daha fazla seviyorsa, bazen yuva yapma ve yumurtlama davranışları sergileyebilirler. Ancak bu davranışların bir çift kuş arasındaki ilişkiyi de içerebileceğini unutmayın.
  5. Göz Teması: Muhabbet kuşları size sevgi dolu gözlerle bakabilirler. Göz teması kurmak, aranızdaki bağı güçlendirebilir.
  6. Konuşma Yeteneği: Muhabbet kuşları konuşma yeteneğine sahipse, sahibini seviyorlarsa sık sık sahibinin söylediği kelimeleri veya cümleleri tekrar edebilirler.
  7. Parmak Üzerinde Durma: Muhabbet kuşları sahiplerini seviyorsa, parmağınıza veya omzunuza oturarak sizinle daha fazla vakit geçirmeyi tercih edebilirler.

Muhabbet Kuşları Neden Kanatlarını Açar?

Kuşlar kanatlarını açma eylemini birkaç farklı nedenle yapabilirler:

  1. Isınma: Kuşlar, vücut sıcaklıklarını düzenlemek için kanatlarını açabilirler. Güneşin altında kanatlarını açarak vücutlarını ısıtarak enerji tasarrufu yapabilirler. Bu, metabolizmalarını hızlandırarak vücut sıcaklıklarını yükseltmelerine yardımcı olur.
  2. Tüy Bakımı: Kanatlarını açarak tüy bakımı yaparlar. Tüylerini düzeltmek, temizlemek ve yağlamak için kanatlarını kullanırlar. Bu, tüylerinin sağlığını korumalarına ve uçarken daha iyi performans göstermelerine yardımcı olur.
  3. Denge Sağlama: Kuşlar, bazen kanatlarını açarak dengelerini sağlarlar. Özellikle rüzgarlı hava koşullarında veya zorlu uçuşlarda kanatlarını açarak daha iyi denge sağlayabilirler.
  4. Gösteriş ve İletişim: Bazı kuş türleri, çiftleşme mevsiminde veya sürü liderliği gibi durumlarda kanatlarını açarak gösteriş yapabilirler. Bu, rakiplerine veya potansiyel eşlere kendilerini gösterme ve statülerini belirleme amacını taşıyabilir.
  5. Gözlem ve Tehlike İşareti: Kuşlar tehlike hissettiklerinde kanatlarını açarak daha büyük görünmeye çalışabilirler. Bu, potansiyel bir avcıyı korkutmak veya rakiplerini uzaklaştırmak için bir savunma mekanizması olabilir.

Kuşların kanatlarını açmalarının nedeni türlerine, davranışlarına ve çevresel koşullara bağlı olarak değişebilir. Her kuş türünün bu davranışı farklı amaçlarla gerçekleştirdiğini unutmamak önemlidir.

Muhabbet Kuşu Davranışları Ve Anlamları
Muhabbet Kuşu Davranışları ve Anlamları

Diğer Muhabbet Kuşlarıyla İletişim Kurmaya Çalışmak

Muhabbet kuşlarının kendi aralarında mükemmel bir iletişim dilleri bulunur. Çiftleşme dönemi gelen muhabbet kuşları dişi kuşlara kendini sevdirmeye çalışır. Bunu belli eden ilk hareket cıvıl cıvıl ötmesi, şarkı söylemesidir. Dişi kuş şarkısını beğenirse erkek kuş kafasını sallayarak çiftleşmek istediğini belli eder. Dişi kuş güzel sesler çıkararak ötüyorsa erkek kuştan hoşlanmıştır ve onu reddetmez.

Baş sallama hareketi sadece çiftleşme isteği anlamına gelmez. Muhabbet kuşları sosyalleşmek istediğinde, iletişim kurmak istediğinde de başlarını sallar. Ayrıca yavru muhabbet kuşları acıktıklarını belli etmek için kafalarını sallar.

Tavsiye Bağlantı: Muhabbet Kuşu Özellikleri ve Bakımı

Sahipleri ile İletişim Kurmaya Çalışmak

Muhabbet kuşları ile sağlıklı bir iletişim kurabilmenin ana kuralı iletişimin karşılıklı olmasıdır. Size kafa salladığında, dikkatinizi çekmek için öttüğünde ona karşılık vermeli, güzel bir ses tonu ile konuşmalı, sevginizi belli etmelisiniz. Unutmayın ki hayvanlar ses tonunuzdan iyi veya kötü bir şey söylediğinizi anlamaya çalışır. Bu sebeple ses tonunuzun yüksek olmaması çok önemlidir.

Muhabbet kuşları davranışları ve anlamları yorumlanırken sahibi ile iletişim kurmak için yaptığı hareketlere de bakılmalıdır.

Muhabbet kuşları genelde sahiplerinin dikkatini çekmeye çalışır çünkü sürekli kendisi ile ilgilenilmesini ister. Kafa sallar, kanat çırpar, öter, şarkılar söyler… Muhabbet kuşları sevdikleri kişinin sesini taklit etmeyi çok sever. Ona kafasını karıştırmadan sırayla kelimeler ve ıslık çalma gibi hareketler öğretebilirsiniz. Ne kadar çok ilgi gösterirseniz kuşunuz o kadar çok öğrenmeye ve iletişime açık olacaktır.

Muhabbet kuşlarının güzel iletişim kurmasına yardımcı olan bir diğer etken de dengeli beslenme ve düzenli uykudur. Besin değeri yüksek kuş yemi kullanılması, veteriner kontrolünde ek gıda verilmesi gerekir. Kuşunuzun yemek yememesi, su içmemesi, normalde konuşan bir kuş olmasına rağmen durgunlaşması hasta olduğu veya stres duyduğu anlamına gelir. Mutlaka veterinere götürülmelidir.

Geceleri sessiz ve karanlık bir ortamda uyuması ise sağlıkları için çok önemlidir. Ayrıca yaşadığı ortamda kendini tehdit altında hissedeceği unsur bulunmaması gerekir. Örneğin kuşlar kedilerden korkar ve bazı kuşlar kedilerle yaşayabilse bile genellikle kedili evde muhabbet kuşları stres altında olur. Uykusunu iyi alan, dengeli beslenen ve sevgi gören muhabbet kuşları mutlu ve neşeli hareketler sergileyecektir.

Muhabbet Kuşu Neden Sağa Sola Gider?

uhabbet kuşlarının sağa sola hareket etmesi, farklı nedenlere bağlı olabilir. İşte muhabbet kuşlarının sağa sola gitme davranışının bazı olası nedenleri:

  1. Keşif ve Araştırma: Muhabbet kuşları meraklı kuşlardır ve çevrelerini keşfetmeyi severler. Sağa sola hareket etmeleri, yeni bir şey veya ilginç bir obje keşfetmek için doğal bir davranış olabilir.
  2. Egzersiz: Muhabbet kuşları aktif kuşlardır ve uçma kabiliyetlerini kullanmak için hareket etmek isterler. Sağa sola gitmek, enerjilerini harcamak ve kaslarını kullanmak için yapılan bir egzersiz olabilir.
  3. Sıkıntı veya Stres: Muhabbet kuşları bazen sıkıntı veya strese bağlı olarak sağa sola hareket edebilirler. Bu durum, uygun olmayan kafes boyutu, yetersiz etkileşim, sosyal izolasyon veya sağlık sorunları gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
  4. Yavrulara veya Eşe Karşı Koruyuculuk: Eşe veya yavrulara karşı koruyuculuk davranışı olarak sağa sola gitme görülebilir. Bu davranış, kuşun bölgesini savunmak veya tehlikeleri tespit etmek amacıyla yapılan bir tepki olabilir.
  5. Dikkat Çekme: Muhabbet kuşları, sahiplerinin dikkatini çekmek veya ilgi görmek için sağa sola hareket edebilirler. Kuşlar, insanlarla etkileşim kurmayı severler ve hareketli davranışlarıyla dikkat çekmeye çalışabilirler.

Muhabbet kuşunuzun sağa sola hareket etmesinin nedeni, davranışının bağlamına ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir. Eğer kuşunuzun davranışı anormal veya endişe verici görünüyorsa, veteriner hekiminizden veya bir kuş uzmanından yardım almanız önemlidir.

Yazar
Oktay Bozacı

Muhabbet Kuşları ile ilgili bir sorunuz mu var?

Muhabbet kuşu forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

“Muhabbet Kuşu Davranışları ve Anlamları” üzerine 102 yorum

  1. Benim kuşum tek yaşıyor onunla konuşurken veya durup dururken kafasını evet der gibi yukarı aşağı sallıyor ama bizi hep ısırıyor sevdirmiyor ne demek istiyor anlamadım başını aşağı yukarı sallamak sevgi ise bize kendini neden sevdirmiyor

    Yanıtla
    • Elif hanım merhabalar, muhtemelen konuşmaya çalışıyordur veya kızgınlık dönemindedir. Sitemizin forum alanında ücretsiz kayıt oluşturup ilgili kategoride (muhabbet kuşları kategorisinde) konu açarsanız eğer görselde yükleme şansınız olur. Sizlere daha çok yardımcı oluruz.

      Yanıtla
      • Muhabbet kuşumu nasıl konuşturabilirim acaba ? Konuşturma ile ilgili taktikler verebilirseniz çok mutlu olurum.

        Yanıtla
        • Kuşunuza youtubeden şarkı, kelime gibi şeyler açarak devamlı yanına koyarsanız konuşabilir bizim kuşunuz öyle konuştu

          Yanıtla
      • Merhaba benim kuşum sanırım su içmiyor ya da içiyor ben görmüyorum pisliğinden anlama imkanım var mı içip içmediğini su buharlaştığı için azalıyor olabilir o yüzden suluğa işaret koyma yöntemi aklıma yatmadı

        Yanıtla
    • Muhabbet kuşuma birkaç gün önce fıstık yedirmiştik, çok seviyor diye sanırım biraz fazla verdik. Şimdi ishal olmuş, dışkısı çok sulu ve açık renk. Ayrıca kafasını da tamamen yana yatırmış halde, bir yerde dururken gövdesini iyice zemine dayıyor. Başını eğmesi hastalığı ile mi ilgili bilmiyorum. İshali ile ilgili ne yapacağımı da bilemedim. Lütfen yardımcı olun. Şimdiden çok teşekkürler

      Yanıtla
      • Merhabalar, muhabbet kuşunuz yetişkin bir kuş ise yapmanız gereken en iyi şey kanarya yemi vermektir. Eğer yem kırmasında veya su içmesinde problem yok ise, kürdanın ucuyla çok küçük (milim) Türk kahvesi alıp suyuna katabilirsiniz. Gündüz ortalama 8 saat durduktan sonra çıkartıp suluğu temizleyin ve yeni suyunu temiz bir şekilde takın. Yem tercihleriniz: ak darı, dal darı ve kanarya yemi olsun. Kanarya yemi muhabbet kuşlarının ishalini kesmede oldukça faydalıdır.

        Yanıtla
        • Kuşum yavru daha ne yazık ki, kahve versem zararı olur mu? Bir de başını tamamen yana yatık tutuyor tutuyor, denge kaybı olabilir mi?

          Yanıtla
          • Türk kahvesinden milim, kürdanın ucuyla çok ama çok az vermeniz gerekiyor. 6-8 saat arasında durduğunda ise suluğunuzu çıkartın ve yeni su eklemenizi tavsiye ederim. Ayrıca alternatif yiyecekler yiyor ise muhabbet kuşunuz haşlanmış patates ishalini kesecektir. Tabii bu söylediklerimiz tamamen alternatif tedavi yöntemleri, en iyi tedavi yöntemini her zaman söylediğimiz gibi en iyi veteriner hekimler bilir. Kuşlar üzerine kendini çok iyi geliştirmiş bir veteriner hekim size en iyi şekilde yardımcı olacaktır diye tahmin etmekteyiz.

          • Yavru olduğu için zeminde yatıyor korkmayın benimki de aldığımda 35 günlüktü 3 hafta kafesin tabanında uyudu sonra çıktı ayrıca ishalde oluyordu bahsettiğiniz gibi aynı gün kendiliğinden geçiyordu korkmayın bence normal yavruysa

          • Benim kuşum da gırtlağına düşkün olduğu için sık sık yaşadığımız bir sorun ishal ben dal darı veriyorum ishal olduğunda hemen geçiriyor yavru benim kuşum o yüzden dal darıyı çok severek yiyor ve hemen ishali kesiyor benim verdiğim dal darının rengi sarı gibi kızıl dal darı çiftleşme döneminde verilyor ondan almıyorum

          • Merhaba, benim muhabbet kuşum karanlıktan korkuyor uyuması için ortamı karanlık yaptığımda kafesine tırmanmaya çalışıyor. Çok araştırdım ince bir tülbent ile üstünü örtersem rahat uyuyacağı yazıyordu fakat ondan da korkuyor bu defa kafesin tepesine tırmanıyor. Ne yapmalıyım bilmiyorum. Gece lambası aldım fakat faydası olmadı. Telefonunun feneriyle biraz olsun rahatlıyor fakat bazen hava kararınca dışarıya çıkmak Zorunda kaldığımda kuşum için çok endişeleniyorum. Korkak kuşların ani bir durumda kalp krizi geçirebileceğini okudum

    • Muhabbet kuşumuz sultan papağanı ile birlikte tek kafeste yaşıyor büyük kafesimiz var yetiyor onlara ama öterken sürekli kafasını sallayarak “cak cak cak” sesleri çıkarıyor ve kanat çırpıyor. Çoğu zaman papağanı ağzıyla besliyor ve hiç yerinde durmuyor çok hareketli. Papağanın cinsini bilmiyoruz ama muhabbet kuşumuz dişi.

      Yanıtla
      • Papağanınızın cinsini bilmeniz gerekiyor erkek ise çiftleşme belirtisi olabilir kız ise sosyal bağ kuruyor olabilir yani (yanı kız ise iletişim kuruyorlardir)

        Yanıtla
    • Merhaba benim kuşum 10 yaşında erkek iki kere dişi kuş aldım ikiside öldü çok üzüldük şuanda kuşum kuş sesleri açınca heycanlanıyo aşırı ötmeye başlıyo acaba ona arkadaş almadığımız için üzülüyormu ne yapmamı tercih edersiniz

      Yanıtla
    • Merhaba, kuşum bir keresinde çocukların oynadığı oyun hamurundan yemişti ağzında kalınca ağzını yıkadık. Benim sorum bu günden sonra herhangi bir şey olurmu? Gayet neşeli ve düzenli besleniyor, fakat ona bişey olmasından korkuyorum. (cevabınızı bekliyorum):)

      Yanıtla
  2. muhabbet kuşum dişi ve tek aşağı yukarı 3 yaşında kızgınlık döneminde çiftleşmezse ne olue yeni bi kuş alamam geçiçimidir bu durum tüyde döküyo ne yapmam gerek

    Yanıtla
    • Bahar merhabalar, kızgınlık yumurtası çıkartıyor ise muhabbet kuşunuz bu dönemler oldukça sıkıntılıdır ve o yumurta boştur. O nedenle yanına mutlaka erkek muhabbet kuşu almanız gerekmektedir. Eğer kızgınlık yumurtası çıkartmıyorsa muhabbet kuşunuz, tüy dökülmeleri ve sağlıklı olabilmesi açısından mama takviyelerine, vitaminlerine, genel bakımlarını iyi yapmalısınız.

      Kafanıza takılan herhangi bir soru işareti olursa muhabbet kuşunuzla ilgili, sitemizin forum alanına girerek muhabbet kuşları kategorisine konu açıp sorunuzu sorabilirsiniz. Geçmiş olsun.

      Yanıtla
      • Kuşumu yeni aldım ama değişik hareketler yapiyor bacağını döndürüyor normal kuşlar gibi durmuyor acaba bacağında sorun mu var

        Yanıtla
  3. Yeni yavru muhabbet kuşu aldım kuşa parmağımla dokunmaya çalıştığımda sürekli rahatsız olur gibi kafasını sallıyor ne yapabilirim
    Nedir bu olay

    Yanıtla
    • Talha bey merhabalar, muhabbet kuşunuz kaç aylık? Muhabbet kuşunuzun ırkı tam olarak ne olarak geçmektedir?

      Yanıtla
      • Merhaba 6 aylık erkek kuşum var. Tek yaşıyor.
        Babacik aşkım cicikuş fıstık gibi 6 7 kelimeleri yaklaşık 3 aydır konuşuyo.. Pek yıkanmayı sevmiyor. Çok neseli bir kuş. Telefonu elimize almayalım. Aninda elimize geliyo.. 🙂 Coğu zaman kuşu severken kendimizi kaybediyorum çok tatlı maşallah 🙂
        1-) 1 aydır tüyleri dökülüyor. Bu normal mi ne yapmam gerek?

        Bir ara findık fıstık yerken sürekli gelip istiyor gibiydi ve bikaç kere verince sürekli yemek istedigini farkettim. Ne zaman bişeler yesem hemen geliyo. Çok seviyor…
        2-) Fındık fıstık vermek uygunmudur?

        3-) Çok nadir de olsa halıya konuyor. Sebebini anlamadım. Karnı aç belki yem ariyordur diye düsündüm. Fikriniz benim için önemli.

        Bu konularda yardımcı olursanız sevinirim.
        Teşekkürler

        Yanıtla
        • Tolga bey öncelikle muhabbet kuşunuz ile bir ömür boyu mutluluklar dileriz. Tüylerinin dökülmesi mevsimlerden kaynaklı olur ve bu gayet normal bir durumdur. Bunun için size vereceğimiz en güzel tavsiye, günlük veya 2 günlük mama takviyesinde bulunmanız. Hem sağlığı hem de tüylerinin canlılığı için oldukça faydalıdır.

          Muhabbet Kuşları birçok yiyeceği yerler, fındık ve fıstık zararlı diyemem ama herşeyin fazlası hâliyle zararlıdır. Siz yem olarak ak darı, dal darı ve kanarya yemini tercih edin.

          Halıya konmasının sebebi büyük ihtimal yorulduğundan kaynaklıdır, uçtuktan sonra halıya konuyorsa bu normal. Eğer kafesten direkt çıkıp halıya konuyorsa burada bazı sebepler olabilir (ama kötü değil).

          Aklınıza muhabbet kuşu ile takılan her ne olursa olsun sormaktan çekinmeyiniz.

          Yanıtla
          • Muhabbet kusum erkek henüz 3 aylık ve sürekli hareket halinde ama asıl sorum şu kuşum suyu çok seviyor büyük bir kap içinde su olsun sürekli içinde yüzmeye çalışıyor ne yapmamız gerek hayvan hasta olur mı yada farklı bir sorun çıkar mi?

  4. Erkek kuşum vardı dişi kuş aldım 3. Gündeyiz ve öpüşüyorlar fakat ara sıra dişi kuşum gaga atıp püskürtüyor sebebi nedir

    Yanıtla
    • Merhaba sayın Göksel, dışarıdan gelen muhabbet kuşunuzun bu şekilde davranması gayet normal. Hatta evinizdeki muhabbet kuşunuz dilediğiniz kadar evcil olsun, bazen bu hareketi kendisi de yapabilir.

      Eve yeni gelen muhabbet kuşunuzu bir süre ayrı kafeste tutun ve ortama alıştıktan sonra yan yana getirin. 2 gün ayrı kafeslerde durduktan sonra erkek muhabbet kuşunuzu bırakın oda içerisine ve dişi muhabbet kuşunuzun yanına direkt olarak konacaktır. Ve bu şekilde anlaşmaları daha kolay olacaktır diye düşünüyorum.

      Ayrıca muhabbet kuşu ile aklınıza takılan herhangi bir soru veya sorun olur ise sitemizin forum kısmından Muhabbet Kuşları kategorimize konu açabilir, dilediğinizi sorabilirsiniz.

      Yanıtla
    • Kübra hanım yavru muhabbet kuşları için bu durum oldukça normaldir. Yemini bir süre yere atmanızda fayda olacaktır, ilerleyen vakitlerde tünek üzerine çıkar. Muhabbet kuşu ile ilgili aklınıza takılan herhangi bir soru işareti olur ise sitemizin forum alanına üye olarak Muhabbet Kuşları kategorisine konu açabilirsiniz, cevaplamaktan mutluluk duyarız.

      Yanıtla
      • Merhabalar bende yeni muhabbet kuşu aldım yemek yemiyor şu içmiyor daha çok yavru ama beni şaşırdım yemek biraz bekledikten sonra yukarı çıkıp yavaşça yedi ve bana ara ara yeni gelmesine rağmen ötüyor ilk günden çok iyi anlaştık çok mutluyum ama kız mı erkek mi bilmiyorum nasıl anlarım

        Yanıtla
  5. Merhaba muhabbet kuşum sürekli yanımızda durmak istiyor asla kafesinde duramıyor gece haricinde kafesine koyamıyoruz. Sürekli yanımızda durmak istediği için de doğru düzgün yemini bile yemiyor sürekli alıp elimde beslemem gereken zamanlar oluyor. Kafesine alışması için arada kafesinin kapısını kapatıp bırakıyor ama en alt kısımda ileri geri gidip duruyor aralıksız 30 dakika yapar bıraksam ama üzülüp alıyorum ne yapmalıyım

    Yanıtla
    • Elif hanım sanırım muhabbet kuşunuzu yavruyken sahiplendiniz ve sürekli dışarıda durmasını istediniz. Aslında bu davranış oldukça güzel ve mantıklı bir davranış. Bir şekilde kafesinde olması gerekiyor, kafesin en altında duruyor ise tabana yem dökebilirsiniz. Eğer sürekli tabanda duruyor ve hiçbir şey yemiyor ise muhabbet kuşunuzun görselli bir şekilde sitemizin forum alanına girip Muhabbet Kuşları kategorisinde konu açarsanız elimizden gelen desteği en iyi şekilde verebiliriz.

      Yanıtla
      • Merhaba 40 günlük muhabbet kuşum var disari çıkıyor uçuyor omzuma geliyor yemek yiyor ama kafasını kanatlarının arasına gömüp sürekli uyuyor ve tuyleri dokuluyor neden acaba bide surekli kasiniyor

        Yanıtla
        • Merhaba Beliz, muhtemelen tüye girmiştir muhabbet kuşunuz. Size daha iyi yardımcı olabilmemiz adına muhabbet kuşunuza ait görselleri görmemiz gerekli. Bunuda forum kısmından uygun kategoriye konu açarak yapabilirsiniz.

          Yanıtla
  6. Muhabbet kuşum omce tüy döktü sonra da cok halsizlesti surekli uyuyor. Az once 2 3 saniye aralikla boynunu sanki boyazina bir sey takilmis gibi salladi, ayni zamanda surekli yutkundu. Bu surec yaklasik 4 dakika surdu. Neden olmus olabilir lutfen yardimci olun

    Yanıtla
    • İrem hanım öncelikle çok geçmiş olsun. Muhabbet kuşunuzun hastalığını tespit ve tedavi etme gibi durumlarını yardımcı olabilmemiz için muhabbet kuşunuzu görselli bir şekilde sitemizin forum alanından muhabbet kuşları kategorisine konu açarsanız elimizden gelen desteği sağlamış oluruz.

      Yanıtla
    • Merhabalar kuşum 4 aylık bir erkek geçenlerde ishal oldu ve kalınarak kendini kapattı tam iyileşti dedik bu sefer ayağı sarardı veterinere götürdüm suyun içine katılan antibiyotik verdi vitaminli ama kuşum 2 gündür yemekte yemiyor suda içmiyor ve devamlı uyuyor çok halsiz ne yapacağımı bilemedim

      Yanıtla
  7. Hocam kolay gelsin erkek muhabbet kuşum var aşkım cicikus gibi kelimeler söylüyordu sürekli hareketliydi ama son 1 haftadır sürekli kendini kabartip kafasını içine gömüyor üşüyor diye peteğin yanına koydum yine yok kafesinden çıkarıp elime alınca hiçbir sıkıntı yok ama kafese girdikten sonra yine aynı tunekte kendini kabartıp kafasını içine gömüyor neden yapar bir sikinti var mıdır?

    Yanıtla
    • Suphi bey merhabalar, muhabbet kuşunuzun bu davranışından dolayı oldukça üzüntü duydum. Gün boyu kafes içerisinde olan muhabbet kuşları çok fazla strese giriyorlar, elinize geldiğinde kendisini güvende ve mutlu hissediyor. Kafes ise muhabbet kuşunuz için tam bir stres yuvası hâline geliyor. Kafes içerisine koysanız dahi yanınızda dursun ve devamlı seslenin, ilgilenin.

      Yanıtla
  8. Merhaba , muhabbet kuşu aldık erkek 2 3 aylık daha ama gagasını sürekli kafesin tellerine geçirip çekiyor , ve yemliğe kafasını sokup öyle duruyor, asılan ballı yem falan aldım ama hiç yemiyor. Tek yaptığı kafesin içinde kafesin tellerini gagasıyla çekmeye çalışıyor birşey mi anlatmaya çalışıyor yardımcı olabilir misiniz?

    Yanıtla
    • Merhaba Öykü hanım, muhabbet kuşu sahiplenecekseniz eğer bunu yeni yem kırmaya çalışan muhabbet kuşu yavruları arasından seçebilirsiniz. 2 veya 3 aylık muhabbet kuşları sahiplenildiğinde genel de strese giriyorlar ve alışmaları oldukça zor oluyor.

      Kesinlikle ballı kraker tarzı yemleri tavsiye etmiyoruz, bunun sebebi ise içerisinde kimyasalların bulunmasıdır. Muhabbet kuşunuzun yemliğine ak darı, ballı kraker yem yerine ise dal darı asmanızı tavsiye ederim. Kafes tellerini gagasıyla telleri çekme işlemi büyük ihtimal strese girdiğinin göstergesidir.

      Yanıtla
      • Çok teşekkür ederim, peki alışma süresi çok mu uzun olur bize bizden korkar diye çok fazla yaklaşamıyorum hemen saklanıyor..

        Yanıtla
        • Alışma süresi çok uzun olmaz, aslında bu durum muhabbet kuşunun ırkı ve cinsiyetine göre değişim sağlayabilirler. Yerli ve çekoslavak muhabbet kuşları biraz daha zor alışıyorlar, ingiliz veya jumbo (show) muhabbet kuşlarının alışma süresi ise daha kısa olur.

          Kafes içerisinde olduğunda yavaş yavaş yaklaşın, normal de birkaç hafta içerisinde size ve yaşadığınız eve uyum sağlaması gerekir. Eğer bu süre uzar ise muhabbet kuşunuzun 1 aylıktan fazla olmasından kaynaklanır.

          Yanıtla
    • Merhabalar yaklaşık 2 ay önce muhabbet kuşu sahiplendim, her şey güzel gidiyordu fakat sürekli gaga gıcırdattığını ve kuyruğunu salladığını fark ettim. Ara sıra hapşırma gibi bir ses çıkarıyordu. Birkaç hafta önce sümükleri akmaya başladı, gözleri de kaşınıyordu hatta biraz şişti ve kafasındaki tüyler ya sürdüğüm ilaçlardan dolayı birbirine yapıştığı için ya da hastalıktan ötürü döküldüğü için az görünmeye başladı. Göz için antibiyotik krem, damla ve vitaminler kullandım şimdi daha iyi. Fakat tam olarak iyi olup olmadığını bilemiyorum. Bir de ilk geldiği zamanlar uzun soluklu uçabiliyordu ama şimdi hemen halıya konuyor. Son 1 haftadır tedavi bittiğinden beri kısa kısa ötüyor ve kafesin içinde baya hareket ediyor, ben iyileştiğini düşünüyorum. Kuşumuz için yapmamız gereken bir şey var mıdır?

      Yanıtla
  9. merhaba muhabbet kuşum erkek ve bir yaşında, alalı bir hafta falan oluyor. konuşuyor neşeli görünüyor. ama yalnız kalmasına da gönlüm razı değil sizce yanına dişi bi kuş almasam ona kötülük mü etmiş olurum?

    Yanıtla
    • Merhaba Beyza hanım, kötülükten kastınız nedir? Konuşmaz diye mi düşünüyorsunuz? Veya size olan alışkanlığı gideceğinden mi endişelisiniz? Eğer bu şekilde ise evet bunları yaşarsınız. Fakat yanına eş almak muhabbet kuşunuza yapacağınız en büyük iyilik olacaktır. Naçizane tavsiyemiz, eşini kendisi seçsin siz almayın direkt.

      Muhabbet kuşlarında eş seçimlerinde dikkat edilmesi en büyük hatalardan birisi, kuşu alıp direkt olarak kafese atmamızdır. Size tavsiyem, hobici bir üreticinin salmasına atıp o şekilde muhabbet kuşunuzun eş seçmesine müsaade etmiş olursunuz.

      Yanıtla
  10. Merhaba , geçenlerde yine yazmıştım…
    Kuşum şuanlık mutlu ve ötüyor , konuşmaya çalışıyor elimize geliyor falan fakat bir sorun var dünden beri ayağı sürekli havada ve bu durum beni endişelendiriyor çünkü çok hafif bakmak için dokunduğumda ayağını kaçırıyor , ve hiç bir şekilde basmıyor kafeste de olsa acaba ayağını incitmiş olabilir mi veya başka bir sebebi olabilir mi ? Dipnot: Kuşum hareketli biraz kafesin içinde hiç durmuyor sürekli demirlerde tek ayağı ile sallanıyor,takla atıyor gibi şeyler yapıyor ama bende üzüldüm canı yanıyor gibi ama anlayamıyorum yardımcı olabilir misiniz?

    Yanıtla
    • Merhabalar Öykü hanım, muhabbet kuşları yeri geldiğinde oldukça aktif hayvanlardır ve kafes içerisinde çok fazla hareket etmesi oldukça normaldir. Naçizane tavsiyemiz ayak ve tırnak bakımı için en ideal olan ürün tahta tüneklerdir. Eğer tahta tünek kullanıyorsanız ve ayağındaki sorun hâlen devam ediyor ise internet sitemizin forum alanına girip Muhabbet Kuşları kategorisine konu açabilirsiniz. Forum alanında fotoğraf veya video paylaşarak bizlere göstermiş olursunuz, çözüme daha çabuk odaklanmış oluruz.

      Yanıtla
  11. Merhabalar efendim
    Ben 6 ay once erkek yavru muhabbet kuşu aldım 6 ay oldu ama biz çok konusmamıza rağmen ötmüyor anca bir film yada sesli birsey izlediğimizde çok bagiriyor
    Yaımda duruyor kendinide sevdiriyor. Ama hiç uçamıyor
    Uçarken ters takla atıyor kendini geri atıyor uçamamasi normalmi

    Yanıtla
    • Edanur hanım merhabalar, muhabbet kuşunuz strese girmiş olabilir. Eğer dilerseniz internet sitemizin forum kısmına girerek muhabbet kuşları kategorisine fotoğrafını veya videosunu ekleyip detaylı bir şekilde anlatabilirsiniz. Elimizden gelen tüm desteği sağlayacağımızdan emin olabilirsiniz.

      Yanıtla
  12. merhaba benim kuşum var 9 aylık kuşumun elime alışması için her video izledim hepsini denedim ama hiçbirinde de elime alışmadi bunun için ne yapabilirim tardimci olursan sevinirim☺

    Yanıtla
    • Hakan bey merhabalar, 9 aylık muhabbet kuşunuz eğer ele alışmadıysa biraz zorlanabilirsiniz. Eğer kafes içerisinde siz yanına yaklaştığınız vakit herhangi bir çırpınma veya korkma gibi eylemler göstermiyorsa önce tünekleri değiştirerek başlayabilirsiniz.

      Korku var ise, mutlaka ama mutlaka önce kendinizi muhabbet kuşunuza alıştırmanız lazım. Muhabbet kuşunuzu, kafesini ve kafes içerisindekileri görebilmemiz için internet sitemizin forum kısmına girip Muhabbet Kuşları kategorisine konu açarsanız elimizden gelen desteği en iyi şekilde vereceğimizden hiçbir şüpheniz olmasın.

      Yanıtla
  13. Merhaba benim muhabbet kuşum 2 aylık 1 aydır sahiplendim geceleri yanıma alıyorum gündüzleri de evimizde bir çocuk olduğu için farklı bir yere hep onunla ilgileniyorum ama bu iki yeri de çok seviyor sizce iki farklı yerde durması yanlış mı ona zarar veriyor muyum :))

    Yanıtla
    • Sümeyye hanım merhabalar, muhabbet kuşunuz iki ayrı yerde de durabilir hiçbir sakıncası yok yavru muhabbet kuşlarında bu durum daha iyi olacağını söyleyebiliriz. Bunun sebebi ise evi tanımış ve daha rahat bir şekilde hareket etmiş olacaktır. Çocuğa karşı alerji vb. durumlar olmamasına ve çocuğun muhabbet kuşuna zarar vermeyeceğinden emin olmalısınız.

      Yanıtla
    • Merhaba kuşum erkek ve henüz 25 günlük bize geleli 6 gün oldu son 3 gundur kafese girmek istemiyorr uçmaya başladı dışarda tutuyorum kendinide sevdiriyo ama kafese koyunca çıldırmış gibi hareketler yapıyor demirliklere kafasını sokuyor yemligin içine aynı şekilde buda beni ürkütüyor ne yapmam gerekk

      Yanıtla
  14. Bir sorum daha olucak kusura bakmayın:))
    Kuşum kendini yanlız hissetmesin diye ara sıra ona kuş sesi müzikler açıyorum sizce yanlış mı bunu yapmak sanki onu üzüyormusum gibi geliyor

    Yanıtla
    • Sümeyye hanım merhabalar, diğer yorumunuzda muhabbet kuşunuz 2 aylık bir yavru olduğunu söylediniz. Düşünceniz güzel, fakat muhabbet kuşunuzu eğitmek istiyorsanız; elinize, omuzunuza veya konuşturmak gibi düşüncelere sahipseniz diğer kuşların sesleri eğitimini mutlaka etkileyecektir. Muhabbet kuşunuzun kafesini ve fotoğrafını sitemizin forum alanında uygun kategoriye açarak paylaşabilirsiniz, ekibimiz ve üyelerimiz daha olumlu dönüşler sağlayacaklardır.

      Yanıtla
  15. Merhaba,
    Benim Köfte’m bugün 27 günlük oldu. Dün akşam aldım. Pet shop sahibi ırkını bilmiyormuş. Zaten yem kırmaya başlamış diye pet shopa almış, ben de aynı gün almış oldum. Yani arkadaşlarına alışmadan denk gelmesi iyi oldu, yokluklarını fark edemez diye düşünüyorum. Normalde henüz uçma kabiliyeti yeterince gelişmediğini düşünerek, ilk günden elime almaya kafesin dışında üzerimde tutmaya başladım. Evi öyle de tanır nasılsa diye. Elimden yem yiyor, suluğu tanımadığı için kaşıkla su da içirdim ve hiç kaçma irkilme refleksi yok maşallah. Yakışıklım elimde kanat çırptı önce, meğer havalanmak için talim yaparmış 🙂 aniden odada baya uçup perdeye kondu, hafif sendeleyerek başka bir yere kondu ama korktu kendisi de. Ben de sevip okşayarak sakinleştirdikten sonra kafesine koydum ürkmesin diye. Çok mu erken başladım acaba alıştırmalara?

    Yanıtla
    • Merhabalar,

      Öncelikle muhabbet kuşunuzla dolu dolu zamanlar geçirmenizi dileriz. Sayın Özden Genç, dilerseniz internet sitemizin forum alanına girerek, Muhabbet Kuşları kategorisine kuşunuzun görselleri ile bir konu açabilir sizlere yönetim ekibimiz ve diğer hayvansever dostlarımız daha çok yardımcı olacaklardır. Irk, cinsiyet ve yaş sorularının tamamını sorabilir, kafesiniz içerisine ne eklemeniz gerektiğine dair fikir alışverişi de yapabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Teşekkürler öncelikle, dün itibariyle suyuna vitamin ekledim. Ona bağlı mı bilemiyorum ama ciddi derecede değişiklik var. Çok cesur, kafeste cambazlık yapıyor resmen dışarı çıkmak için. Ben de 1,2 tur atmasına izin verip sonra kafese koyuyorum. Daha kendini korumayı öğrenmedi ciddi yaralanma olmasın diye. Sanırım beklediğimden çabuk alışıcak. Avustralya kökenli başka kuşumuz vardı yıllar önce. Her anlamda insan gibi kısaca, fakat onca ilgiye konuşma yeteneği yoktu. Nerdeyse 30 yıl oldu kaybedeli o yüzden bilgi tazeliyim dedim. Görsel nereye eklemem gerek onu anlayamadım. Link atmanız mümkün müdür acaba?

        Yanıtla
        • Rica ederiz Özden Genç, sanırım forum kısmına üye oldunuz mail adresinizi teyit ettiğimde Köfteninannesi olarak kayıt olmuşsunuz. Dilediğiniz gibi soru sorabilir, cevap alabilirsiniz. Hatta muhabbet kuşunuz ile ilgili açmış olduğunuz konuya cevap gelmiş.

          Yanıtla
  16. Kuş kafasını aşağıya eğiyor yanın geldiğimizde başını kaldırıyor uzaklaştığımizdada tekrar aynı hareketi yapıyor kafasını eğiyor
    2 aylik

    Yanıtla
    • Ahmet bey merhaba, muhabbet kuşunuzun fotoğrafını görebilmemiz için internet sitemizin forum alanına girip bir üyelik oluşturarak uygun kategoriye konu açarsanız arkadaşlarımız mutlaka yardımcı olacaklardır.

      Yanıtla
  17. Muhabbet kuşum 1 buçuk aylık ama ucamiyo sürekli kafasını yere koyuyo çok hareketsiz ama rahatlıkla yiyip icebiliyo bir de ayaklarında sorun var kuşumun ayakları yamuk basıyo yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
    • Mine hanım merhabalar, muhabbet kuşunuzun fotoğrafını veya videosunu görmeden net olarak yardımcı olabilme durumumuz açıkçası çok zor. Dilerseniz forum alanına girip ücretsiz kayıt oluşturarak uygun kategoriye görselli konu açabilirsiniz, destek ekibimiz anında cevap verecektir.

      Yanıtla
  18. Benim kuşum konuştuğumuzda koşa koşa geliyor kafesin içindeyken demire tırmanıyor fakat elimizi attığımız an kaçıyor neden

    Yanıtla
    • Kafes içerisinde kendisini özgür hissetmiyor ve çıkmak istiyordur sürekli, kafes içerisinde kuşunuz ona zarar vereceğini hissediyor olabilir. Biraz daha sakin ve yavaş yaklaşımlar sergilemeniz gerekmektedir. Muhabbet kuşunuzun yaşı eğer büyük değil ise bu durum normal değildir, fakat muhabbet kuşunuz size 4 – 5 aylık veya daha üzeri bir yaşta geldiyse bu tutumu gayet normaldir.

      Yanıtla
  19. Benim kuşum biri erkek ve biri dişi.Yaklaşık 1.5 aylık ikiside ve alalı 2 hafta oldu.Ben onlarla aynı odada bulunduğum zaman ışığı kapatıyorum ve hiçbir ses olmamasına rağmen kuşlarım kendilerini kafese vuruyorlar sebebi nedir acaba ?

    Yanıtla
    • Öncelikle muhabbet kuşlarınız çok korkuyorlar, kafes içerisinde olmaktan, aynı ortamda bulunmaktan ve hatta birbirlerinden dahi korkuyorlar. Alışabilmeleri zaman alacaktır fakat 2 haftadır aynı şekilde davranış sergiliyorlar ise mutlaka kafeslerini ayırmanızı tavsiye ederiz, aksi hâlde çok daha büyük zararlara neden olabilir.

      Yanıtla
      • Merhaba muhabbet kusum sürekli tavana bakıyor bunun sebebi ne olabilir ve cok sessiz ,, sevdiriyor, ıssırmıyor ama cok fazla sessiz yeni aldık acaba o yuzden mi ? Yardimci olursaniz cok sevinirim.

        Yanıtla
        • Gizem hanım bunun birçok sebebi var diyebiliriz. Yeni aldığınız muhabbet kuşları önce kafese, daha sonra bulunduğu ortama daha sonrada sizlere alışmalıdırlar. Muhabbet kuşunuza ait görselleri veya videoları kafesiniz ile birlikte çekip forum alanımıza yükleyebilirsiniz. Muhabbet kuşu konusunda uzman ekibimiz size anında yardımcı olacaktır.

          Yanıtla
  20. Merhaba, erkek ve dişi iki muhabbet kuşlarım vardı, dişi olan yumurta yediği günün akşamı bi anda kusma hareketi yaptı ama kusmadı hiç, ishal oldu 1 hafta içinde öldü. (3 gün veterinerde yatılı kaldığı halde) dişi olanı 4 ay önce almıştım çok enerjik , sağlıklı ve hareketli bir kuştu, çok iyi anlaşıyorlardı ama hiç çiftleşmediler.. Buraya kadar olan kısım bilgilendirme amaçlıydı ama tecrübe kazanmak adına eğer kuşum neden öldü bana söyleyebilirseniz sevinirim. (enfeksiyon dediler ama dışkısını tahlil bile etmediler ..) SORUM ŞU : ERKEK KUŞUM 1.5 YAŞINDA VE ÖLEN KUŞU ARIYOR İÇİM PARÇALANIYOR, ONU UNUTABİLECEK Mİ? VETERİNER EŞ ALMAYIN DEDİ.. NE YAPMALIYIM? CEVAPLARSANIZ ÇOK MEMNUN OLURUM TEŞEKKÜRLER ..( 3 GÜN OLDU ÖLELİ)

    Yanıtla
  21. Merhaba muhabbet kuşumu sahipleneli 2 gün oldu iki tane var erkek olan çok sessiz sürekli kafese tutunup ağzını da kafese takıp öyle duruyor nedeni ne olabilir

    Yanıtla
  22. Benim Çiko isminde bir kuşum var kardeşimde isteyince ona Bulut’u sahiplendik aynı kafese koyduk ama farkettikki onlar bir hirine vuruyor gagalıyor çok ağır yararıda olmuştu bunu neden yapıyorlar ikisininde erkek olmasi yüzunden mi acaba?

    Yanıtla
  23. Merhabalar,11 aylık erkek ve dişi kuşları çiftleştirdik maşallah 3 yavrumuz oldu.Yavrulardan en küçüğü 2 aylık fakat yumurtadan çıktığından beri boynunu taşıyamıyor hep tavana bakarak yürüyordu.Büyüdükçe geçer dedik ama hala düzelmedi tünekte dururken bile boynunu geriye doğru çekip yukarı bakıyor.Bu bir hastalık belirtisi midir?

    Yanıtla
  24. hayırlı akşamlar bende kuşumu yaklasık 1 ay kadar oldu alalı kafesten saldığımda direk omuzuma kafama geliyor ama kafesin içine aldığımda veya omuzuma kondugunda parmagıma almak istediğimde ısırıyor ..sebebi nedir ayrıca yeni olduğu için meyve ve sebze verebilirmiyimm..

    Yanıtla
  25. Dişi muhabbet kuşum ve erkek muhabbet kuşum yuvalığa hazırlık yapıyorlar sanırım girip çıkıyorlar ve dışı kuş garip bir sesle kafesi ısırıyor ama ısırıyor gibi değil ağzını oraya koyuyor ve hareket etmiyor sadece ağzı kafeste ve ses çıkarıyor bunun nedeni nedir ?

    Yanıtla
  26. Benim kuşum da daha öncede. Girmedigim.bir şeyi yapıyor dışariya saldigimda sürekli yerden birşeyler toplamaya yemeye bulmaya çalışma neden olduğunu bilen varsa yardımcı olabilirmi 🙏🙏🙏🙏

    Yanıtla
  27. Merhaba erkek muhabbet kuşum bie yaşında. Sürekli kaşınıyor tüy döküyor hatta kuyruğunu bile döktü. Eve birkaç günlüğüne misafir gelmişti acaba onlardan mı rahatsız oldu nw yapmam gerekir?

    Yanıtla
  28. Merhaba benim kuşum tam olarak bana bağımlı bi kuş yanımda yatar karşılık verir öptürür gel deyince gelir şarkı söyleriz beraber dans bile ederiz ama kuşum asla sevdirmiyor kendini o kadar dost canlısı ki tanımadığı insanlara bile gel diyince gidiyor birde mesala beraber yatıyoruz durup dururken beni ısırıyor bunu neden yapar acaba

    Yanıtla
  29. Merhaba benim kuşum yavru ve ucuyo saldigimizda surekli olarak kafasını biyerlere vuruyo ve onu elime aldığımda ya kafasını aşağı egiyor veyada kolumun içine kafasını koyuyo sürekli kafesinde beni izliyo bana bakarak cik. Cik bagriyo bunlar ne anlama geliyor

    Yanıtla
  30. Merhabalar 2 tane muhabbet kuşumuz var biri uyurken diğeri sürekli ayaklarını yere vuruyor ve 3 yıldır bizimleler daha yeni yapmaya başladı sebebi nedir lütfen yardımcı olun 🙏

    Yanıtla
  31. Muhabbet kusumu yeni aldim daha yavru eve getirdigimizin ertesi gun kafasini kafese vurmaya basladi cildirdi neden boyle yapiyor

    Yanıtla
  32. Merhabalar,

    Yavru jumbo kırması bir kuş aldım 3 gündür bizimle, elimle yakaladığım zaman sakinleşmesi içim göğsüme dayıyorum hırkamın arasından koltuk altıma omzuma geçmeye çalışıyor oralarda durmak istiyor, avucumun içinde göğsümde uyuyor bunun sebebi annesini araması mıdır korktuğu için midir?

    Bilgi verebilir misiniz rica etsem.

    Yanıtla
  33. Merhaba benim iki kuşum var bir erkek bir dışı erkek olan çok hareketliydi dışı olan da makul bir hareketlilik içerisindeydi yaklaşık bir haftadır ikisi de biri birine yaslanıyorlar kavgaların içine sokuyorlar hiç kıpırdamıyorlar bunun sebebi nedir

    Yanıtla
  34. merhaba muhabbet kusum 2 3 aylik yavru ayagini suluguna koyup sip sip ayagini islatiyor nedeni sicaklagi icinmi yoksa baska bir sebepmi

    Yanıtla
  35. Merhaba 1 yıl önce erkek muhabbet kuşum vardı.Daha sonra 6 ay sonra dişi bir muhabbet kuşu aldım. 2 side 1 yılı bitirdiler.Birbirleriyle iyi anlaşıyorlar.Fakat bunca günler geçmesine rağmen dişi kuş bir türlü yuvaya girmiyor ve hiç birliktelik oluştuğunu görmedim. Vitamin ve o siyah olan nijer yeminden aldım. Bolca havuç yediriyorum Bana olan tavsiyeniz nedir öğrenebilir miyim acaba.

    Yanıtla
  36. Kuşum hapşiriyor yemi vitaminli yem ılık bir ortamda tutuyorum ama bir haftadır hapşuruyor onun hapşırma dışında hareketleri normal ne yapmam gerekiyor

    Yanıtla
  37. Merhaba, 2 aylık yavru muhabbet kuşum var. Kuşum çok hareketli bir kuş. Bu sabah dışarı çıkardığımda yine aynı enerjideydi. Gold winds premium yavru muhabbet kuşu yemi kullanıyorum aldığımdan beri(1 ay) çokta severek tüketiyor. Bugün ilk defa yemine kum karıştırdım. Kuşum akşam üzeri dışarı çıkarttıimda kafasını aşırı sallayarak bir çok kez yem kusmaya başladı ve su kustu baya . Dışkısıda aşırı sulu su geliyor resmen ishal olmuş. Çok su içmeye başladı. Hafif kanatları açık uyukluyor sürekli.
    Ne oldu benim canım kuşuma acaba🥹

    Yanıtla
  38. muhabbet kuşumu 2-3 aylıkken aldım geleli bir hafta oluyor, uçmayı yeni yeni öğreniyor, dişi. günde iki kez kafesinden çıkarıyoruz uçmayı öğrenmesi için, sürekli arkasını dönüyor, ona yavaş ve sevgi dolu yaklassak bile kaçıyor bizden ve hep arkasını dönüyor çok üzülüyorum bu duruma nedeni nedir acaba?

    Yanıtla
  39. Muhabbet kuşum kafama konup sonra kafesine uçuyor. Başta suyunun ya da yeminin bittiğinden şüphelenmiştim bitmemiş düzenli olarak kontrol ederim zaten. Bu davranışı ne anlama geliyor olabilir?

    Yanıtla
  40. Merhaba, benim muhabbet kuşum karanlıktan korkuyor uyuması için ortamı karanlık yaptığımda kafesine tırmanmaya çalışıyor. Çok araştırdım ince bir tülbent ile üstünü örtersem rahat uyuyacağı yazıyordu fakat ondan da korkuyor bu defa kafesin tepesine tırmanıyor. Ne yapmalıyım bilmiyorum. Gece lambası aldım fakat faydası olmadı. Telefonunun feneriyle biraz olsun rahatlıyor fakat bazen hava kararınca dışarıya çıkmak Zorunda kaldığımda kuşum için çok endişeleniyorum. Korkak kuşların ani bir durumda kalp krizi geçirebileceğini okudum

    Yanıtla
  41. Merhaba benim kuşum kafasını sürekli yemliğe koyuyor ve yemleri gagasina yapıştırıyor yemleri çıkardığımız da tekrar aynı şekilde yapıştırıyor ve ötmüyor. Sürekli uyumak istiyorum neden böyle yapıyor acaba

    Yanıtla
  42. Merabalar bnm muhbabet kusum aksamlari yatmaya hazirlandigimizda cocuklarin yatagina konuyor ve kendine siginicak yer arar gibi yorganin altina yada tulun altina girip korkmadan ve hareketsiz bi sekilde duruyor neden olabilir

    Yanıtla
  43. Kuşumu aldığından beri kafesinin kapağını hiç kapatmam istediği zaman çıkar uçar geri içeri girer son bi kaç haftadır ışık kapalıyken havalanıyor bi süre uçup yolunu bulamayıp yere sertçe düşüyor ışığı açıp geri yerine koyuyorum ama aynı şeyi tekrar yapıyor sebebi nedir bunun. 3 yaşında erkek

    Yanıtla

Yorum yapın