Papağan Türleri ve Özellikleri Hakkında Bilgiler

Papağan türleri ve papağan türlerinin özellikleri. Görsellikleri bir yana ötüşleriyle hatta konuşmalarıyla dikkat çeken papağanlar artık evlerde de beslenebilen canlılar olmuştur. Zekalarıyla kendilerine hayran bırakan papağanlar, insanlarla konuşabilen ve farklı sesler çıkartabilen canlılardır. Günümüzde farklı çeşitleri bulunan papağanlar, en fazla konuşma özellikleri ve renkli görüntüleriyle bilinmektedir.

En Çok Konuşan Papağan Türleri

Konuşmaları ve neşeleriyle bilinen papağanlar farklı renklerde olabildiği gibi farklı türlerde de olmaktadır. Bu türlerin bazıları konuşma yetisini en fazla geliştiren türlerdir. Bu türler arasında;

Papağan Türleri Ve Özellikleri

Papağan Türlerinden Ara Ararauna Papağanı

Ara Ararauna Papağanı’nın kökeni Orta Amerika’ya dayanan bir ara papağanı türüdür. Kendi türlerine göre oldukça uzun bir yaşam sürerler. Bu papağanların ortalama yaşam ömrü ise 50 yıl kadardır. Genellikle yetişkinler boy ve gövde açısından heybetli bir görüntüye sahiptir. Doğal ortamdan uzak tamamen ev ortamında bakılması gerekir. Kafes içerisinde yetiştirilmeye ve bakılmaya uygun yapıları vardır. Yemek konusunda en fazla yer fıstığı severler. Ayrıca meyve ve sebze tüketimleri de oldukça fazladır.

Ara Choloptera Papağanı

Ara Choloptera Papağanı doğal koşullarda bakılması gereken bir papağan türüdür. Rahatlığı ve özgürlüğü severler. Bu nedenle bu türün ev ortamında bakılması oldukça zordur. Eğer bir kafese ya da ev ortamına hapsedilirse bu türün ömrü çok kısa olacaktır. Sadece küçükken alınarak, evcil hale getirilebilir. Yetişkin türlerinin evcilleştirilmesi zor neredeyse imkansız gibidir. Ortalama boyları 90 ile 95 cm arasında değişmektedir. Türlerinde en büyük ve heybetli papağanlar olarak bilinirler. Ortalama yaşam süreleri ise 50 ya da 55 yıl olarak değişmektedir.

Papağan Türleri Ve Özellikleri
Papağan Türleri ve Özellikleri Hakkında Bilgiler

Sultan Papağanı

Sultan papağanı 1800’lü yıllarda ortaya çıkan ve daha sonra yetiştirilmeye başlanan bir türdür. Bu türün anavatanı Avustralya’dır. Köken olarak eski zamanlara uzanan Sultan Papağanı en çok beslenen ve evcilleştirilen papağan türlerinden birisidir. Çevreye karşı oldukça uyumlu bir yapıları vardır. Ayrıca doğaya karşı dayanıklıdırlar. Ortalama yaşam süreleri 20 yıl olurken, ortalama boyları ise 30 cm kadar olabilmektedir. Evcilleştirilebilen Sultan Papağanları insanlara karşı oldukça hoşgörülüdür. Girdiği her ortamda kolaylıkla uyum sağlar ve insan ilişkilerinde oldukça iyidir. Sultan Papağanı‘nın diğer bir adı ise Nymphicus hollandicus olarak bilinir.

Tavsiye Bağlantı: Sultan Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Sülfür Kakadu Papağanı

Sülfür kakadu papağanı, köken olarak Endonezya’ya bağlıdır. Bu papağan türü ilgiyi çok seven, sevildikçe neşelenen bir türdür. Çok fazla konuşmazlar. Genellikle mutlu olduklarında ve neşelendiklerinde konuşmaya başlarlar. Konuştukları zaman hızlı konuşmalarından ötürü ne dediklerini anlamakta güçlük çekilir.
Umbrella (Şemsiye) Kakadu Papağanı da Sülfür Papağanı’nın bir türüdür. İri duruşları ile papağan familyasında dikkat çekerler. Özellikle baş kısımlarındaki tüyler, bu türe farklı bir hava katmaktadır. Bu nedenle adı şemsiye papağanı olarak bilinir. Çok konuşmazlar genellikle çığlık atmayı tercih ederler. Çığlık attıkları zaman yüksek ses çıkardıkları için çoğu zaman evde beslemesi rahatsız edici olabilmektedir.

Papağan Türleri Ve Özellikleri
Papağan Türleri ve Özellikleri Hakkında Bilgiler

Kırmızı Arkalı Papağan

Kırmızı Arkalı Papağan, Psephotus haematonotus adıyla da bilinmektedir. Doğada çok fazla bulunmayan bu papağan türü özellikle ötüş tarzı ile bilinir. Çok sesli bir ötüş stili vardır. Güzel sözleri anında bir ötüş şekline çevirebilir. Farklı renkleri bir arada barındıran tüyleri ise bu türe oldukça güzel bir hava katmaktadır. Kırmızı Arkalı Papağan genellikle papağan türlerinden olan Kakariki papağanına benzer. Kakariki papağanı da tüyler bakımından farklı renkleri özellikle kırmızı, yeşil ve sarı rengi bir arada bulundurmaktadır. Bu papağan türünün anavatanı Yeni Zelanda’dır. 10 yıllık bir ortalama yaşam süresine sahip oldukları için nesilleri tükenme riskine sahiptir. Anavatanlarında bu türü geliştirme ve çoğaltma çalışmaları yapılmaktadır.

Papağanlarda Bakım Uygulamaları

Papağanlar evde beslendiği zaman bakımının çok iyi yapılması gerekir. Çünkü bu hayvanlar 1 yaşına gelene kadar oldukça hassas bir bünyeye sahip olurlar. Özellikle yavru papağanların bulunduğu ortamın ve yemin temizliği çok önemlidir. Yavru papağanlar ile çok fazla temas etmemek gerekir. Ayrıca papağanları sevmeden önce mutlaka gerekli hijyen kuralları uygulanmalıdır. Papağanın bulunduğu ortam elma sirkesi ile temizlenebilir. Bu doğal içeriğin haricinde bir deterjan ya da kimyasal madde kullanılması önerilmez. Papağanlar kesinlikle elektrikli cihazlar ile aynı ortamda bulundurulmamalıdır. Özellikle yavru papağanlar için bu durum çok önemlidir. Yavru papağanları kesinlikle büyük papağanlar ile aynı kafeste tutmamak gerekir.

Papağanlarda Beslenme

Papağanlarda beslenme aslında oldukça kolaydır. Çünkü papağanlar muhabbet kuşlarıyla aynı özellikleri gösterdiği için aynı yiyecekleri de yiyebilmektedir. Papağanları bitkilerin tohumları, tuzsuz çekirdek ve çekirdek içleri ayrıca yeşil yapraklı sebze ve meyveler ile besleyebilirsiniz. Yeşil bitkilerden maydanoz ise papağanlar için hiç önerilmez. Nedeni ise boğazlarına takılma riskidir. Muhabbet kuşu yemlerini de çok seven papağanlar genellikle meyveleri tercih etmektedir. Fakat çok sık meyve verilmesi özellikle dışkılama açısından olumsuzluklara neden olabilir. Bu yüzden beslenmede her yiyecekten belirli miktarda verilmesi gerekir. Papağan yemleri kullanarak da papağan için farklı lezzetler oluşturabilirsiniz.

Not: Görseller tamamen farklı papağan türlerine göre yayınlanmıştır. Bu papağan o değil diyebilirsiniz, şimdiden not düşmek istedik.

Dünya genelinde 350’den fazla papağan türü vardır. İşte bazı popüler papağan türleri (papağan çeşitleri):

  • Afrika Gri Papağanı
  • Amazon Papağanı
  • Kakadu Papağanı
  • Muhabbet Kuşu
  • Loriler
  • Aralar
  • Kakadilergiller
  • Meyve Yiyen Papağanlar
  • Conure Papağanları
  • Rosella Papağanları
  • Caique Papağanları
  • Eclectus Papağanları
Yazar
Oktay Bozacı

“Papağan Türleri ve Özellikleri Hakkında Bilgiler” üzerine 3 yorum

  1. Papağan türleri fiyat olarak çok pahalı hayvanlar geçtiğimiz haftalarda jako papağanı fiyatı sordu kuzenim 4 bin lira ile 6 bin lira arası değişir demişler duyduğumda çok şaşırdım.

    Yanıtla

Yorum yapın