Lepistes Üretimi Nasıl Yapılır?

Birçok hobi balıkçılığı sadece küçük ve iddiasız bir lepistes akvaryumu ile başlamıştır. Ancak bu küçük canlıların ne kadar güzel olduklarını gördükten sonra ömür boyu bağımlı olmanız da mümkündür. Akvaryum ticaretindeki en güzel balıklardan birini yetiştirmeye başlamak için ise asla geç değildir. Başka hiçbir balık, lepistes gibi parlak renkler, sertlik, üreme kolaylığı ve güzel fiziksel görüntü sunmaz. Akvaryumda diğer barışçıl türlerle çok sayıda karıştırıldığında, sonuç çarpıcı olabilir. Lepistesler için talep edilen makul fiyat, lepistes üretim teknikleri konusundaki kolaylık, hobi olarak balık yetiştirmeye başlayan hemen herkesin ilgisini çeker.

Lepisteslerin çağlar boyunca çok popüler olmasının bir başka nedeni de huzurlu doğalarıdır. Lepistesler mükemmel topluluk balıkları olarak dikkat çekerler. İlk kez akvaryum kuracak kişilerin olası hatalarına tolerans gösterebilecek kadar da dayanıklıdırlar. Lepistesler akvaryumun açık alanlarında gösterişli bir şekilde yüzmeye bayılırlar. Bu da onları özellikle çocuklar arasında popüler haline getirmektedir.

Lepistes Üretimi Nasıl Yapılır?

Lepistes Tarihçesi

Lepistes Barbados ve Trinidad adaları da dahil olmak üzere Güney Amerika’ya özgüdür ve bu harika küçük balık dünya çapında ticari olarak yetiştirilmektedir. Geçmişte, ticari kuluçkahanelerden kazara lepistes kaçması, lepistesin vahşi yaşam alanlarını büyük ölçüde büyütmesine izin verdi. Daha önce de belirtildiği gibi, lepistes çok dayanıklıdır ve yeni sularda hayatta kalabilir. Bu yüzden az miktarda veya hiç yardım almadan hızlıca yetiştirilir ve çoğalırlar. İngiliz İmparatorluğu döneminde lepistesler, sıtma riskini azaltmak amacıyla sivrisinek larvalarını yemesi için kasıtlı olarak tropik ortamlara bırakıldı.

Lepisteslerin Fiziksel Özellikleri

Yabani lepisteslerin lepistes üretim akvaryumu içinde yetiştirilmiş türevlerine çok az benzerlikleri vardır. Yaban lepistes balıkları çok küçük ve oldukça donuk renklidir. Bu vahşi türlerin dişileri, solungaçlarında çok az veya hiç renk olmadan kahverengi veya gri olma eğilimindedir. Bu dişilerin derisi, yırtıcılardan kaçınmak için vahşi lepisteslerin renkleri hızla değiştirmesini sağlayan melanophores adı verilen siyah pigment hücreleri ile kaplıdır. Açık kumlu bir suyun yakınında yatarken, lepistes çevresi ile hızla karışabilir.

Dişi lepistesler 7 cm uzunluğa kadar büyür ve genellikle 2 cm olduklarında üremeye başlar. Erkekler ortalama 2.5 cm uzunlukları ile dişilerden çok daha küçüktür. Erkekler çeşitli renk desenleri sergileyebilirler. Esir yetiştirilmiş türlerde, birçok çizgi renkli yüzgeçlere ve kısmen renkli gövdelere sahip dişiler de görülmektedir. Lepistesler renk, vücut büyüklüğü ve yüzgeç şekli için tercih edilir. Renkler türden türe göre değişir. Kuyruk kısımları çok çeşitli şekil ve boyutlarda olabilir. Hormonlar bir zamanlar lepisteslerin renklerini yapay olarak arttırmak için popüler olarak kullanılmıştır. Ancak bu genellikle onları steril hale getirir. İlaç uygulamanın ikincil cinsiyet özelliklerinde değişikliklere neden olduğu bilinmektedir. Günümüzde herhangi bir yetiştirici hormon kullanmayı pek tercih etmemektedir.

Lepistes Üretimi Nasıl Yapılır?
Lepistes Üretimi Nasıl Yapılır?

Lepistes Üretimi Akvaryum Koşulları

Taze ve tuzlu su da dahil olmak üzere çok çeşitli su koşullarında yaşayabilecekleri için lepistes sahibi olmak son derece zevkli ve kolaydır. Lepistesler dalgalanan su parametrelerine karşı çok affedici olmasına rağmen, sunabileceğiniz en iyi koşulları almaları gerekir. Lepistesler asla küçük kavanozlarda veya kaselerde tutulmamalıdır. Her zaman finansmanınızın el verdiği ölçüde en büyük akvaryumu seçmelisiniz. Lepistes üretimi için uygun sıcaklık 22 ila 25 derece arasındadır. PH 7.0 ila 8.0 arasında tutulabilir. Onları üretmeye hazır olduğunuzda, sıcaklığı biraz daha yükseltebilirsiniz. Lepistesler için kullanışlı bir saklanma yeri, kayalarla küçük açıklıklar inşa etmek onları çok mutlu edebilir. Daha sonra akvaryumunuza doğal görünümlü çakılla birlikte birkaç yoğun bitki örtüsü ekleyebilirsiniz.

Tavsiye Bağlantı: Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

Damızlık Lepistesler

İyi su koşulları, uygun filtrasyon ve doğal görünümlü bir ortam sağlamak, yıllarca sürecek keyifli bir hobi ile ödüllendirilecektir. Kendi başlarına bırakıldıklarında bile lepistesler çok hızlı ürerler. Bu nedenle, gelecekteki akvaryum büyüklüğü ve yeterli filtrasyon ile ilgili hususlar akılda tutulmalıdır. Gelecek lepistes nesilleri için de ekstra akvaryum alanı sağlamak her zaman akıllıca olacaktır. Hızlı bir olgunluk oranı, lepisteslerin üreme konusunda çok popüler olmasının bir nedenidir. Lepistesler içten döllenir. Yavrular tam olarak doğarlar ve doğum sırasında kendi kendilerine mücadele ederler. Ebeveynler sonraki süreçte ihtiyaçlarına katkıda bulunmazlar.

Erkek lepistesin anal yüzgeci, gonopodyum olarak bilinen cinsel bir organa dönüşür. Bu özel ve eşsiz organ, spermini erkekten dişiye kloaka yoluyla aktarır. Gonopodyum, anal yüzgecin üçüncü, dördüncü ve beşinci ışınlarının füzyonunun bir sonucudur. Gonopodyumun ucunda, çiftleşme sırasında erkeğin dişiyi tutmasına izin veren birkaç küçük kanca vardır. Bir dişi lepistes için ortalama kuluçka, dişinin büyüklüğüne bağlı olarak 20 ila 40 yavru arasında değişir. Genellikle dişi ne kadar büyükse, kuluçka o kadar çok olur. Tek bir kuluçkada dünyaya gelen yavru rekoru, Chicago Shedd Akvaryumu’ndaki bir lepistese aittir. 238’inin hayatta kaldığı 244 yavru doğurmuştur (Hemdal, 2003).

Dişi lepistesler arasında benzersiz bir özellik, her seferinde erkek tohumlaması olmadan art arda birkaç kuluçka doğurma kabiliyetidir. Bu, dişinin daha sonra döllenme için gerekli olana kadar saklanan genital bölgesinde özel kıvrımlar sayesinde mümkündür.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın