Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

Bir akvaryum kurmak ilk başta korkutucu görünebilir, ancak kurulum ve akvaryum temizliği nasıl yapılır düşündüğünüzden çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. Tek yapmanız gereken iyi bir rutinin yanı sıra küçük bir akvaryum ile işe başlamak. Bir akvaryumun nasıl kurulacağı ve temizleneceği ile ilgili tüm ayrıntıları ve akvaryumun bakımı ile ilgili bazı genel soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Akvaryum temizliği ile ilgili olan makalemizi sonuna kadar okuduğunuz zaman, akvaryum hobisinin ne kadar eğlenceli, sakinleştirici ve huzur dolu olduğunu anlayacaksınız. Akvaryum içerisinde yer alan balıkları izlemenin psikolojik sorunlara da iyi geldiğini açıklayan uzmanlar, herkesin evinde akvaryumun olması gerektiğini savunmaktadır. Elbette evimizde olan bu akvaryumları elimizden gelenin fazlasını yaparak özenli ve temiz bir şekilde bakmamız gerektiğini de unutmayalım.

Balık Akvaryumu Nasıl Kurulur?

Ekipmanınızı aldıktan ve akvaryumu korumak için evde (doğrudan güneş ışığı almayan) iyi bir yer belirledikten sonra, tatlı su akvaryumunuzu kurmak ve temizlemek için şu on kolay adımı izleyin:

Birinci Adım: tankı ılık suyla durulayın, gerekirse bir kağıt havluyla silin. Herhangi bir tür sabun veya deterjan kullanmayın.

İkinci Adım: Herhangi bir çakıl, akvaryum kayaları ve diğer tank dekorasyonlarını boş tanka yerleştirmeden önce ılık suyla iyice durulayın.

Üçüncü Adım: Tankınızı üçte biri temiz ve oda sıcaklığındaki suyla doldurun. Çeşme suyu kullanacaksanız klorun çökmesi için muhakkak bir müddet bekletin.

Dördüncü adım: Havayolu tüpünü pompadan sahip olduğunuz kabarcık çubuklarına veya süslemelere bağlayın.

Beşinci Adım: Dahil etmek istediğiniz sahte veya canlı bitkilerle akvaryumu süslemeyi düşünün. İdeal olarak, bunlar hava pompanızı ve filtreleme ekipmanınızı gizleyecek şekilde düzenlenebilir. Canlı bitkileri seçerseniz, suyun yeterince sıcak olduğundan emin olun. Aksi taktirde kökleri şok edersiniz ve bitkiyi öldürürsünüz.

Altıncı Adım: Tankı su ile doldurmayı bitirin, su ile tankınızın kapağı arasında biraz boşluk bırakın (özellikle atlamaya eğilimli balıklarınız varsa).

Yedinci Adım: Filtrenizi ayarlayın ve deponuzu değiştirin. Filtre sistemi tehlikeli toksinleri giderecek ve tankı balıklarınız için hazırlayan sağlıklı bakterilerin büyümesini sağlayacaktır. Filtrenizi, dışarıda ya da asılı bir filtre olacak şekilde su ile doldurarak ayarlayın. Filtreleme görevini yerine getirmek için akvaryuma özgü sıvı amonyak veya başlangıç balıklarını kullanabilirsiniz.

Sekizinci adım: Isıtıcıyı akvaryumunuzun yan camına yapıştırın ve ardından tankın karşı tarafına ısıtıcıdan olabildiğince uzağa bir tank içi termometre yerleştirin.

Dokuzuncu adım: Hava pompasını, güç filtresini ve ısıtıcıyı takın ve açın. Herhangi bir balık eklemeden önce kurulumunuzun 24 saat çalışmasını bekleyin (bu, sıcaklığın dengelenmesi için zaman sağlar ve gerekli ayarlamaları yapmanıza yardımcı olur) ve her birkaç saatte bir koşulları ve sıcaklığı kontrol edin. Tanktaki su bir iki gün boyunca bulanıklaşırsa endişelenmeyin; bu doğaldır ve genellikle kendi kendine kaybolan zararsız bir bakteri büyümesinden kaynaklanır.

Onuncu adım: 24 saat bekledikten sonra, iki su sıcaklığını eşitlemek için balığınızın içinde bulunduğu plastik poşeti yaklaşık yarım saat kadar akvaryumda bekletin. Böylece balıklar yeni evlerini tanıyacaklardır. Balığınız yaklaşık 15 dakika boyunca torbada yüzdüğünde, torbaya biraz akvaryum suyu ekleyin. 15 dakika sonra bir balık ağı alın ve balıkları yavaşça torbadan çıkarın ve akvaryuma yerleştirin.

Akvaryum Temizliği
Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır

Tatlı Su Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

Akvaryum temizliği düşündüğünüz kadar zor değildir. PH seviyelerini ve görünür kiri düzenli olarak izleyin ve filtre kartuşunuzu iki ila dört haftada bir değiştirin. Her iki ila dört haftada bir yüzde 25 su değişimi yapın. Akvaryumunuzun şık görünmesini sağlamak için yosun yıkayıcıları ve diğer araçları kullanabilirsiniz.

Suyu değiştirmek için ısıtıcıları, pompaları ve filtreleri kapatın ve tüm süsleri ve bitkileri tanktan çıkarın. Her şeyi ılık, temiz suda yıkayın ve bir kenara koyun. Temizlerken balıkları çok sık çıkarmamaya çalışın. Çünkü bu, strese neden olur ve onları hasta edebilir. Gerekirse, balıklarınızı bir ağla yavaşça çıkarın ve orijinal tank suyunun bir kısmı ile büyük bir bardağa veya kovaya koyun.

Bir çakıl temizleyici veya ev yapımı sifon kullanarak ve tanktan suyun yaklaşık üçte birini çıkarana kadar çakılı vakumlayın. Bu, neredeyse tüm çakılları temizlemek için yeterli zaman vermelidir. Her zaman yeni suyu, eski suyla aynı sıcaklığa sahip taze, ön işlem görmüş suyla değiştirdiğinizden emin olun.

Tüm akvaryum malzemelerinizi bir arada tutmak iyi bir fikirdir. Süngerlerinizi, havlularınızı, kovalarınızı, ağlarınızı ve yıkayıcılarınızı bir kenara bırakmak, zararlı kirleticilerin akvaryumunuza girmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Tavsiye Bağlantı: Frontoza Balık Özellikleri ve Bakımı

Akvaryum Temizliği
Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır

Sıkça Sorulan Akvaryum Soruları

S: Balık tankımdaki yosunlardan nasıl kurtulurum?

C: Yosunlar rahatsız edici görünebilir ancak her akvaryumda yetişiyor. Düzenli akvaryum temizliğinizle bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Yosunları tank duvarlarınızdan nazikçe temizlemek için basit yıkayıcılar veya manyetik yıkayıcılar gibi araçlar kullanılabilir.

S: Balık tankı çakılını nasıl temizlerim?

C: Petshop dükkanından veya petshop sitesinden bir çakıl temizleyici satın alın veya plastik hortumdan kendi sifonunuzu yapın ve bir su kovası kullanın.

S: Bir balık kabını nasıl temizlerim?

C: Balık kaseleri akvaryumlara çok benzer, ancak özellikle bir filtre yoksa, daha sık temizlenmesi gerekir. Balık kabında su filtresi yoksa, suyu sık sık değiştirin, ancak bir seferde sadece yüzde 10 ila 15 oranında değişim gerekir. Küçük akvaryumlar için, balıkları çıkarın ve onları rahat ettirmek için tanktan yeterli suyla büyük bir bardağa yerleştirin. Ardından, asla sabun veya deterjan kullanmamaya dikkat ederek kenarları ve süslemeleri ovmak için yukarıdaki talimatları izleyin.

Yazar
Oktay Bozacı