Yavru Güvercin Bakımı Nasıl Olmalıdır

Güvercin, oldukça severek beslenilen ve bakımı çok da zor olmayan kuş çeşitleri arasındadır. Evcilleştirmek ve eğitmek kolay olduğu için kuş bakmak isteyen insanlar için ilk seçenekler arasında yer alır. Sayılamayacak kadar çok güvercin ırkı ve ırklarına göre de farklı özellikleri vardır. Evcilleşebilen türleri olduğu gibi yabani türleri de mevcuttur.

Genellikle sahiplenenler güvercinleri yavruyken sahiplenip bakımını üstlenmeye başlar. Yaklaşık 20 günlük bir kuluçka süresi sonrasında yumurtadan çıkan güvercinlerin gelişimi oldukça hızlıdır. Yumurtadan çıktıkları ilk bir hafta kadar gözleri kapalıdır. Daha sonra gelişme çağına geldiklerinde ilk doğdukları zaman sahip oldukları tüyleri dökmeye ve yeniden tüylenmeye başlarlar. Ortalama 1 ay içinde büyüyüp olgun bir güvercin haline gelirler fakat asıl erişkin hâle gelmeleri ortalama 6 ayı bulur. Yavru güvercin bakımı nasıl olmalıdır şimdi hep birlikte aşağıda yazan maddeleri inceleyip siz değerleri okuyucularımıza en detaylı şekilde anlatacağız.

Yavru Güvercin Bakımı Nasıl Olmalıdır

Yavru Güvercin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır

Yeni doğmuş bir güvercinin beslenmesi ilk 7-10 gün kadar anne ve baba güvercinin gaga yoluyla beslemesiyle başlar. Kursaklarından salgılanmış olan bu süt yavru güvercinlerin gelişimi için oldukça faydalıdır. Bu durumda yavru güvercinin sağlıkla büyüyebilmesi için anne ve babanın da düzenli olarak yemlerinin verilmesine ve bakımına dikkat edilmelidir. İlk bir haftadan sonra yine anne ve babasının yardımıyla beslenmeye devam etse de ilk zamanlardaki gibi tamamıyla anne sütü denilen salgı ile beslenmez.

Bu etapta az da olsa yem vermeye geçilebilir. Yaklaşık 1 ay kadar yavru güvercinlerin beslenmesi ebeveynleri tarafından gerçekleştirilir. Sonrasında kendi beslenebilecek seviyeye gelir. İlk 3 ay yavru güvercinler için hazırlanmış yemler ile beslenmeye devam ederler. Büyümeye devam ettikçe güvercine verilen yem miktarı zamanla azaltılabilir veya yiyeceği miktara zamanla kendi belirleyecek hale gelebilir. Bunun yanında ne kadar su içip içmediği sahibi tarafından kesinlikle sıklıkla kontrol edilmelidir.

Eğer su içme alışkanlığı kazanamadıysa bunu kazandırmak için sık sık su kabına yönlendirilmelidir. Ve avucun içine bir miktar su alarak su içmesi sağlanmalıdır. Düzenli aralıklarla yapıldığında kendiliğinden su içme alışkanlığı kazanacaktır. Yeni doğmuş bir bebeğe nasıl özenli davranılıyorsa aynı şey yavru güvercinler için de geçerlidir. İlk 3 ay tamamlandıktan sonra yetişkin güvercin yemlerinin kullanılmasında sakınca yoktur. Anne veya babası olmayan yavru güvercinler ise doğal süt ve gagalama yöntemiyle beslenemeyeceği için özel olarak satılan yemler ile beslenmesi sağlanır.

Yavru Güvercin Bakımı

Güvercinler neredeyse 3-4 hafta içinde büyüyen canlılar olduğu için doğduğu ilk haftadan tüylenmeleri yavaş da olsa başlayan güvercinlerin bu dönemde ayak bileğine doğum tarihini, cinsini ve size ait olduğunu bildiren künye takılmalıdır. Aksi takdirde güvercin büyüme gösterdikçe künye takmak da bir o kadar zor bir hal alır.

Yavru güvercinler 4 haftalık sürecin sonunda ebeveynlerinden ayrılmalı ve kendileri beslenmelidir. Zaten ebeveynleri tarafından beslendikleri süre zarfında da yuvalıklarında yem ve sulukları bulundukları için bunu alışkanlık haline getirmiş olurlar.

Yavru Güvercin Bakımı Nasıl Olmalıdır
Yavru Güvercin Bakımı Nasıl Olmalıdır

Yavru Güvercin Gelişim Dönemi

Güvercinlerin belli aşılanma süreleri vardır. Hastalıklara karşı bağışıklık sağlaması için güvercinlere aşı yapılır. En sık uygulananı çiçek hastalığı olarak bilinen vebadan korumak için yapılan aşıdır. Bu aşı dozlar halinde belli aralıklarla yapılır ve ilk dozu güvercin yavruyken 3. Haftasında yapılmasıyla aşılanmaya başlanır ve yetişkin hale gelene kadar aşılanma işlemi tamamlanmış olur.

Yaklaşık 6 ayın sonunda cinsel erişkinliğe gelecek kadar olgunlaşan yavru güvercinlerin bu dönemde çiftleştirilmesi uygun olsa da uzmanlar tarafından pek önerilmez. Bu durumda bir süre daha kas, iskelet sisteminin güçlenmesi beklenir ve bir sonraki ocak ayına denk gelecek şekilde çiftleştirilmesi sağlanır. Bu durumda doğduktan en az 9-10 ay sonra çiftleştirilmiş olurlar.

Güvercinlerin Ortalama Yaşam Süreleri

Güvercinlerin ortalama ömürleri doğdukları andan itibaren nasıl bakıldıklarına, beslenme şekillerine, özellikle ilk doğduğu dönemde aldığı anne sütüne, düzenli aşılanma dönemlerine ne kadar dikkat edildiğine göre değişiklik gösterir. Ama ortalama bir güvercin ömrü 15 sene olarak bilinir. Doğduğu andan itibaren iyi bakılmış olan güvercin yavruları çok uzun seneler yaşamını sürdürür.

Her ne kadar yavru güvercin ilk doğduğu zaman doğal protein olan kursak sütü yani anne sütü ile besleniyor olsa da bazı durumlarda yeterli gelmeyebilir veya yavru güvercinin annesi yanında olmayabilir. Bu ve bu gibi durumlarda veterinere danışıp vitamin ve mineral desteği alınması gerekir. İlk 3 hafta yavru güvercinlerin gelişiminde çok önemli olduğu için asıl bağışıklık kazandıkları dönem bu zamanlarıdır.

Tavsiye Bağlantı: Güvercin Kümesi Yapımı Nasıl Olmalı?

Ev İçerisinde Güvercin Beslemek

Eğer evinizde az sayıda güvercin bakacaksanız onlara bir yaşam alanı veya kafes oluşturduktan sonra güneş ışığından uzak yerlerde tutmalısınız. Evde bulunan diğer canlılardan kafesin uzak tutulması gerekir. Bunun yanında kafeste bakacağınız yavru güvercine ne kadar geniş bir yaşam alanı sunarsanız o kadar faydalıdır. Kafesin küçük olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda kafesin her gün düzenli olarak temizlenmesi de gerekmektedir. Bahçeli veya balkonlu evde yaşayanlar ise güvercin kümesi oluşturarak çok sayıda güvercine daha rahat bir yaşam alanı sağlayabilmeleri mümkündür.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın