Köpekler Neden Kusar ve İshal Olurlar?

Köpekler neden kusar? Köpekler neden ishal olur? İnsanlarda olduğu gibi köpekler ve diğer evcil hayvanlarda da ishal ve kusma gibi problemler vücudun su kaybetmesi ile ilgilidir. Bu yüzden öncelikle bu şekilde bir rahatsızlığı olan köpeklerinize verdiğiniz mamayı kesmeniz gerekir. İlk 24 saat içinde yapılması gereken en önemli konu köpeğinize sık sık su vermektir. Çok miktarda olmasa da sık ve düzenli olarak az miktarda su verilmelidir. Özellikle ishal en çok su kaybı ile ilgili bir rahatsızlıktır. Bu yüzden tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu su içmektir. Eğer ishal giderek azalmaz ve aynı şiddetle devam ederse 24 saat sonra veterinere danışmanız gereklidir. Ama bazı durumlarda her ne olursa olsun bu bekleme süresi önemli değildir ve hemen veterinere danışmanız gerekir.

Acil Durumlar

Köpeğiniz ishal ve kusma gibi sindirim sorunları yaşıyorsa ve aşağıdaki özellikleri taşıyorsa hiç beklemeden veterinere gitmelisiniz:

Köpekler Hakkında
  • Eğer köpeğiniz çok küçük bir yavru köpek ya da çok yaşlı bir köpekse,
  • Köpeğinizin kronik olarak yaşadığı diyabet gibi bir hastalığı varsa,
  • Başka bir hastalıktan dolayı köpeğiniz herhangi bir ilacı kullanıyorsa ilaca devam edip etmeme konusunda,
  • Köpekte olağanüstü depresif ve kötü bir hal fark ederseniz,
  • Köpeğinizin diş etleri yapışkan ve kuru görünüyorsa,
  • Köpeğinizin karnı şişmeye başladıysa,

Bu gibi durumlarda yapılması gereken hemen veterineri aramaktır. Vakit kaybetmemeniz gerekir. Ayrıca 24 saat geçtikten sonra köpeğiniz iyileşmiş olsa bile beslenmesine nasıl devam edeceğiniz konusunda da veterineri aramanız gerekir. Veterinerin kliniğe gitme konusunda acele etmemelisiniz. Çünkü eğer bir evcil hayvan enfeksiyon geçiriyorsa diğerlerine de geçirebilir. Ama yine de veterinere danışıp telefon etmeyi de ihmal etmemeniz gerekir.

Köpekler Hakkında
Köpekler Neden Kusar ve İshal Olur

Köpekler Neden Kusar?

Köpeklerin kusma nedenleri arasında çok fazla beslenme ya da çok hızlı beslenme yer alır. Bazen de beslenme saatinden hemen sonra egzersiz yapması da köpeklerin kusmasına neden olur. Bu gibi durumlarda yaşanan kısa süreli kusmalar sorun olmayabilir. Tabi ki köpeğiniz çok genç, çok yaşlı ya da zaten hasta değilse. Ama kanlı kusma, ya da yukarıdaki gibi karın şişliği sorunları varsa beklemeden veterinerinizi aramalısınız. Öte yandan kusma nedenleri bunlarla sınırlı değildir. Aşağıda köpeğinizin kusmanıza neden olacak diğer faktörler de sıralanmıştır. Köpekler neden kusar:

  • Herhangi bir şey yutmuş ve bu şey mide ya da bağırsağında takılı kalmışsa,
  • Köpeğiniz enfeksiyon kapmış olabilir,
  • Köpeğiniz zehirlenmişse,
  • Köpeğiniz herhangi bir parazit kapmışsa,
  • Köpeğinizde mide ülseri varsa,
  • Beslenme düzeninde herhangi bir değişiklik varsa,
  • Bağırsak iltihabı varsa,
  • Köpeğinizde mide ekşimesi varsa,
  • Köpeğinizde tümör oluşmuşsa

Bu sayılanların bazıları basit problemler gibi görünse bile çoğu durum oldukça ciddidir ve veterinerinizi aramanız gerekir.

Tavsiye Bağlantı: Köpek Maması Nasıl Olmalı?

Köpeklerin Beslenmesi

Eğer köpeğiniz sizin verdiğiniz mamalar dışında bir şey yemişse onda mide ekşimesi ya da enfeksiyon gibi sorunlar görünebilir. Hatta zehirlenmiş olma olasılığı vardır. Bu gibi durumlarda ne yediğini bulmaya çalışarak veterinerinize danışmalı ve ona bu durumu bildirmelisiniz. Eğer ağzından sarımtırak bir sıvı boşalıyorsa midesi ekşimiş olabilir. Bu durum da sık ve düzenli olarak az az mama yedirmeye çalışmalısınız. Herhangi bir nedenden dolayı mamasını değiştirmek zorunda kaldıysanız mamasını düzenli ve az miktarlarda vermeyi denemelisiniz. Gerekirse tekrar değişiklik yapabilirsiniz.

Köpeklerin Egzersiz Yapması

Köpeklerin sağlıklı olması için ne kadar egzersize ve mamaya ihtiyacı olduğunun iyi bilinmesi gereklidir. Fazla mama yiyen ve kilo alan köpekler de başka hastalıklar görülebilir. Öte yandan egzersiz saatleri mamasını sindirmeden beslenmesinden hemen sonra ayarlanmamalıdır. Yeterince egzersiz yapıp yapmadığı ve ne kadar egzersize ihtiyaç duyduğu da önemli bir konudur.

Yaşlı, Hasta ve Yavru Köpekler

Herhangi bir hastalığı olan ya da ufak da olsa bir kaza geçirdikten sonra köpeklerin bakımı daha zor olabilir. Ayrıca köpeğiniz çok küçük, çok yaşlı ya da ilaç kullanması gereken bir köpekse daha çok özen göstermelisiniz ve kusması durumunda hemen veterineri aramalısınız. Özellikle enfeksiyon gibi sorunlar küçük köpekler için çok daha tehlikelidir, bu konuda da ayrıca dikkatli olmanız gerekebilir. Yavru köpekler ve yaşlı köpekler çok daha hassas olunması gereken evcil hayvanlardır.

Köpek Bakımı ve Eğitimi

Köpekleri düzenli olarak beslenmeye alıştırmak onların bakımının önemli bir parçasıdır. Eğer yeni bir köpek sahibi iseniz köpeğiniz hakkındaki ayrıntılar konusunda ayrıca bilgi almanız gerekebilir. Ona düzenli bir beslenme, tuvalet ve egzersiz gibi alışkanlıkları benimsetmeye çalışırken özenli olmalı ve gerekenler konusunda kesin bilgi edinmelisiniz. Ayrıca yeterince sıvı alması gibi de ayrıca özen gösterilmesi gereken bir konudur.

Kliniğe Götürme Zamanı

Köpek sahipleri her zaman düzenli olarak bir veterinerle görüşmelidir. Ama köpeğinizin özel bir durumu varsa hemen kliniğe götürme konusunda acele etmemelisiniz. Mesela herhangi bir enfeksiyon kapmışsa hemen kliniğe götürmeyin. Ayrıca ishal ya da kusma durumu sık ve yoğunsa veterineri aramakta gecikmeyin. Kırmızıya dönük ve de kahve çekirdeği gibi bir kusma da çok tehlikelidir. Bu gibi durumlarda da vakit kaybetmeden veterinerler görüşmelisiniz. Kliniğe götürme konusunda ise veterinerinizin tavsiyelerini dinlemeniz gerekir.

Köpekler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Köpek forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın