Köpek Balığı Özellikleri Nelerdir?

Dünyanın başlangıcından beri var olmalarına rağmen, köpekbalıkları bizi bugün hala büyüleyen bir grup balık. Bunun birçok özel nedeni var. Birincisi, köpekbalığı okyanuslarımızda bulunan yırtıcılardan biridir. Ayrıca büyük boyutları, keskin dişleri ve bazen garip görünümleriyle de ilgi çekici olabilirler. Durum ne olursa olsun, onlarca deniz biyoloğu ve deniz tutkunu köpekbalıkları hakkında mümkün olduğunca çok bilgi bulmaya çalışmaktadır.

Köpekbalıklarına veya genel olarak doğaya hayransanız, bu büyüleyici ve genellikle parlak deniz canlılarını daha iyi anlamanız için size köpekbalıkları hakkında bazı genel bilgiler verelim. Köpek Balığı Özellikleri Nelerdir? Sorusu ile yaşadığınız tüm sıkıntıları yazımızın altında yorum olarak veya forum alanımızda uygun kategoriye konu açarak destek alabilirsiniz.

Köpekbalığı Fiziksel Özellikleri

İlk olarak, bugün okyanuslarımızda yaşayan yaklaşık 460 bilinen köpekbalığı türü vardır. İskeletleri kemik yerine kıkırdaktan oluşan bir balık ailesine aittir. Kıkırdak, kemikten çok daha esnek ve daha hafif bir dokudur. Biz insanlarda kıkırdak, kulaklarımız ve burnumuz da dahil olmak üzere vücudumuzun belirli bölgelerindedir. Bu malzeme okyanuslardan geçerken ve okyanus tabanını keşfederken köpekbalıklarının daha dayanıklı olmasını sağlar.

Bir köpekbalığının derisi de incelenmeye değer özelliklere sahiptir. Köpekbalığının derisi, balık türleri için dış iskelet görevi gören bir pul koleksiyonundan oluşur. Bu, balığın kıkırdak dokusu ile birlikte, köpekbalığının okyanusta kolay hareket etmesine ve en çok ihtiyaç duyulduğunda enerji tasarrufu yapabilmesine izin verir. Köpekbalıkları, diğer balıklar gibi, su altında nefes almak için solungaçlara sahiptir. Genellikle vücutlarının her iki yanında bulunan yaklaşık beş ila yedi solungaç yarıkları vardır. Bu solungaçlar, bu canlıların hayatta kalabilmesi için gerekli oksijeni elde etmek adına okyanus suyunu filtreler. Bu solungaçları köpekbalığının “akciğerleri” olarak düşünebilirsiniz.

Korkunç Dişler ve Büyük Bir İştah

Muhtemelen köpekbalıklarının en tanınan ve aynı zamanda en korkutucu kısmı dişleridir. Tüm köpekbalıklarının, avlarına saldırmaları ve yutmaları için birden fazla diş sırası vardır. İnsanlardan farklı olarak, bu dişler düzenli olarak düşer ve yerini yeni dişler. Bu dişler, güçlü çeneleriyle birlikte, köpekbalıklarını okyanuslarımızda avcı kılan şeydir.

Dişlerden ve avlardan bahsetmişken, köpekbalıklarının normal beslenmeleri hakkında biraz daha bilgi verelim. Hollywood filmlerinin aksine, köpekbalıklarının insanları yemek gibi bir dertleri yoktur. Köpekbalığı saldırıları gerçekleşse de, bu köpekbalıklarının insan avlamalarından kaynaklanmaz. Bu kazalar genellikle bir yüzücünün bir köpekbalığının bölgesine çok yaklaştığı durumlarda ortaya çıkar. Bunun yerine, köpekbalıkları küçük balıklar, kabuklular, yumuşakçalar, plankton, deniz memelileri ve hatta diğer köpekbalıkları ile karınlarını doyurmayı tercih eder.

Dikkate alınması gereken en büyüleyici köpekbalığı gerçeklerinden biri, okyanus suyunda kan tespit etme yetenekleridir. Köpekbalıkları, kilometrelerce uzaklıktaki kanı tespit etme yeteneğine sahiptir. Bu yetenek bir sonraki öğünlerini uzak mesafelerden dahi tanımalarını sağlar. Köpekbalığı sularında yüzerken herhangi bir yerinizi keserseniz, kıyıya olabildiğince çabuk gitmeye çalışmalısınız.

Köpek Balığı Özellikleri Nelerdir
Köpek Balığı Özellikleri Nelerdir

Köpekbalığı Anatomisi

Köpekbalığı Derisi

Köpekbalığı anatomisi cilt ile başlar. Eğer zımpara kağıdının kaba, sert dokusunu hissettiyseniz, hiç şüphesiz bir köpekbalığının derisini okşamanın nasıl bir his olduğunu hayal edebilirsiniz. Evet, köpekbalıkları ağızlarındaki tehditkar dişler ile bilinir, ancak birçok kişi derilerinin yapısını bilmez. Derilerinde dişlere benzeyen minik küçük plakoid pullar bulunur. Ne yazık ki derisinin özelliklerinden dolayı insanlar köpekbalıklarını zımpara kağıdı ya da çeşitli deri ürünleri yapmak için avlamaktadırlar.

Köpekbalığı yüzerken plakoid pulların arkasında genellikle girdaplar oluşur. Bu, köpekbalıklarının verimli bir şekilde yüzmesine yardımcı olur. Köpekbalıklarının tamamen diş benzeri yapılarla kaplanmış olması endişe verici görünebilir, ancak sadece yüzme söz konusu olduğunda becerikli olmakla kalmaz, aynı zamanda bir koruma bariyeri oluştururlar.

Köpekbalığı Yüzgeçleri

Bir köpekbalığının yüzgeçleri kolayca tanınabilir ve son derece önemlidir. Köpekbalıklarının çoğunda beş farklı yüzgeç bulunurken, bazı köpekbalıklarında sadece dört yüzgeç vardır. Bu yüzgeç türleri şunları içerir:

  • Göğüs
  • Pelvik
  • Sırt
  • Anal
  • Kuyruk
  • Pektoral yüzgeçler

Pektoral Yüzgeçler

Köpekbalığının (ön) başının arkasında, göğüs yüzgeçleri vardır. Köpek balıkları bu yüzgeçleri yüzme sırasında vücutlarını kaldırmak ve yönlendirmek için kullanırlar.

Pelvik Yüzgeçler

Pektoral yüzgeçlerin arkasında pelvik yüzgeçler vardır; bunlar köpekbalığını yüzerken sabit tutar. Erkek köpekbalıklarında pelvik yüzgeçler de üreme işlemi için gerekli olan klipsler olarak kullanılır.

Sırt Yüzgeçleri

Sırt yüzgeçleri çoğu insanın aşina olduğu yüzgeçlerdir; bu yüzgeçler genellikle bir köpekbalığı suyun yüzeyinde olduğunda görülür. Çoğu zaman, köpekbalıklarının birinci ve ikinci sırt yüzgeci vardır. Bu yüzgeçler ayrıca yüzme sırasında stabilite için kullanılır.

Anal Yüzgeçler

Bazı köpekbalıkları için, bu yüzgeçler onları tamamen sabit tutmak için yeterli değildir. Bu nedenle, anal yüzgeç, onlara sahip olan köpekbalıklarına ek stabilite sağlamak için mevcuttur. Anal yüzgeç, köpekbalığının altındaki pelvik ve kuyruk yüzgeçleri veya karın kısmı arasında bulunur.

Kuyruk Yüzgeçleri

Suda kendini itme yeteneğine sahip köpekbalığı, bu yetenek için kuyruk yüzgecini kullanır. Kuyruk yüzgeci olarak bilinen bu yüzgeç, köpekbalığı türüne bağlı olarak şekil ve boyutu değişebilen bir üst ve alt loba sahiptir. Kuyruk yüzgecinin üst lobu köpekbalığının itme yeteneklerinin çoğunu üretir. Kuyruk yüzgeci, tüm köpekbalığı anatomisinin en önemli kısımlarından biridir.

Köpekbalığı Solungaçları

Diğer balıklar gibi, köpekbalığı anatomisinde de solunuma yardımcı olan solungaçlar bulunur. Bir köpekbalığının kafasının yanında beş ila yedi solungaç yarığı bulunur; gaz değişiminin doğru bir şekilde gerçekleşmesi için, su sürekli olarak solungaç yarıkları üzerinden akmalıdır.

Tavsiye Bağlantı: Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

Köpekbalığı Sindirimi

Köpekbalığı anatomisinde sindirim için kullanılan bir bağırsak bulunur. Köpekbalığının bağırsakları mümkün olan en az yer kaplaması için spiral şeklindedir. Bir köpekbalığı atıklardan kurtulmak istediğinde, böbreklerini, cinsel organlarını ve kloakasını kullanır. Kloaka, böbreklerin ve cinsel organların içine boşaldığı bir açıklıktır.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın