Kış uykusuna yatan hayvanlar nelerdir? Bazı hayvanlar doğaları gereği kış ayları yaklaşırken derince bir uykuya dalarlar. Bu uykuya biz insanlar kış uykusu deriz. Bu uyku hayvanların ihtiyacı olan ve yapmak zorunda oldukları bir uyku sürecidir.
Kışın şehirlere gelmesiyle birlikte havalar soğumaya başlar ve çevrede daha az besin kaynağı olur. Bu nedenle, kış geldiğinde bazı hayvanlar sıcak olan ülkelere ya da sıcak olacak olan yerlere göç ederler, bazıları yuvalarında kış mevsimini geçirebilmek için yiyecek içecek depolar, bazıları ise kış uykusuna yatmayı tercih eder.
Köpek Balıkları
Deniz canlısı olarak köpek balıkları kış uykusuna yatmaktadır. Okyanus suyunun kış aylarında soğumasından ötürü okyanusun derin yerlerine inerek kışın geçmesini beklerler.
Kurbağalar
Derece yaşayan su canlısı olarak da kurbağalar kış uykusuna yatmaktadırlar.
Yılan
Kara canlılarından bir çoğu kış uykusuna yatar. Örneğin yılanlar kışları asla topraktan çıkmazlar. Derileri bu kışın sertliğine uygun değildir.
Ayı
Kış uykusu konusunda herkesin bildiği ayılar da kış uykusuna inlerinde yatarlar.
Uğur Böceği
Uğur böcekleri gibi böcekler de kış uykusuna yatarlar. Yazın uyanan uğur böcekleri kaldıkları yerden hayatlarına devam ederler.
Akrep
Akrepler de kış uykusuna yatan böcekgillerden olan hayvanlardır. Bu hayvanlar 5 ila 7 ay arasında kış uykusuna yatarlar ve hiç uyanmazlar. Yazın sıcağını hisseden vücutlar yattıkları yerden onları uyandırır ve kış uykuları bu şekilde sona erer.
Kış Uykusuna Yatan Diğer Hayvanlar
Sincap, yarasa, kirpi, yer sincapı, fındık faresi, dağ sıçanı gibi hayvanlarda kışlarını uykuda geçiren hayvanlardır.
Hayvanlar Neden Kış Uykusuna Yatar?
Bu, hayvanların vücudu hazırda bekletme veya diğer uykulara benzer uzun süreli bir hareketsizlik şeklidir. Kış uykusuna verilen diğer isim hibernasyon uykudur. Bu süre de vücut ısısı düşer, kalp hızı yavaşlar, solunum hızı düşer ve metabolizma minimuma iner.
Hibernasyon genelde sıcak kanlı hayvanlarda görülmektedir. Çünkü kanı sıcak olan hayvanlar vücutların da depolanan besinleri kullanarak yakarlar ve enerji alırlar. Bu yeni iç enerji ile vücut ısılarını dengeleyebilirler.
Soğuk kışlar nedeniyle besin kaynaklarının yetersizliği vücut ısısının dengesini korumaya yetmemektedir. Kış aylarında yeteri kadar besin kaynağını doğa da bulamayan hayvanlar maalesef bu süreçleri kış uykusunda aç kalarak geçirirler. Bu sayede önemli faaliyetleri yürütmek için gerekli enerjiyi sağlarlar ve hayatta kalabilirler.
Kış uykusuna kadar geçen aylarda, uyurken kullandıkları besinleri vücutlarında önceden depolamış olurlar. Bu depoyu doldurmak için koca bir yaz boyunca besin ararlar ve buldukları tüm besinleri yiyip sindirmek yerine bazılarını kış uykusunda vücut kullansın diye ayrıca içlerimde depolarlar. Bu onlara bahşedilmiş mükemmel tasarım da bir harika yetenektir.
Sadece sıcakkanlı kara hayvanları değil sıcakkanlı deniz canlıları hava canlıları da kış uykusuna yatmaktan geri kalmazlar. Yarı sıcakkanlı olan hayvanlar da kış uykusuna yatarak kışı geçirebilirler. Bu onların vücudunun yapabileceği bir durumdur.
Diğer hayvanlar biz de kış uykusuna yatıp karda soğukta yiyecek aramayız diyemezler. Her hayvanın vücut yapısı kendine özeldir. Bu özel yapı da sadece belirli hayvanların içinde bulunur. Yani hayvanların kendi tercihi olarak yatıp uyudukları bir dönem değildir kış uykusu dönemi.
Sürüngenler ve diğer böcek türlerinde de kış uykusuna yatan cinsler bulunmaktadır. Suda nasıl kış uykusuna yatılır konusu insanların en merak ettiği konudur. Bazı kış uykusuna yatan balıklar denizlerin en karanlık en dip kısımlarına çökerler.
Orada hareketsiz bir şekilde kış uykusuna yatarlar. Deniz de kumun altına girip orada kış uykusunu geçirmek gibi bir durum söz konusu değildir. Köpek balıkları ve kurbağalar kış uykusuna yatan su hayvanlarıdır. Köpek balıkları büyük cüsseleriyle kış uykusuna yatabilirler. Kurbağalar ise derelerin kenarlarına saklanıp en sessiz yerlere geçip kış uykusuna yatarlar.