Kanarya Sesi Özellikleri ve Ötüşü

Kanarya sesi ve kanarya ötüşü sebebiyle, sıcakkanlılıkları ve sahibine bağlılıklarında dolayı en çok tercih edilen kuş türlerindendir.

Erkek kanarya kuşları dişi kanarya kuşlarına göre daha fazla ötme eğiliminde olsa da dişi kanarya kuşları da doğru ilgilenme ile erkek kanarya kuşları gibi ötme kabiliyeti kazanabilir.

Kanarya Sesi Özellikleri Ve Ötüşü

Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, her erkek kanarya kuşunun ötme veya şarkı söyleme yeteneği bulunmaz.

Bu durum kuştan kuşa değişiklik gösterir. Sahiplenilen kanaryanın ötme yeteneğini geliştirmek için kanarya sesi özellikleri ve ötüşü hakkında bilgi sahibi olmak faydalı olacaktır.

Kanaryalar ile aklınıza takılan herhangi bir soru işaretinde bilgi kısmımızda yer alan kategorimizden veya forum alanımızda yer alan kanaryalar kategorisine girerek konu açabilir, öğrenmek istediğiniz tüm sorularınızı sorabilirsiniz.

Kanarya Sesi Dinle

Kanarya Ötüşü

Kanaryanızı Şarkılara Teşvik

Kanaryalarda şarkı söylemeyi sevmek karakteristik bir özelliktir. Yani bir kanarya şarkı söylemeyi ya sever ya da sevmez. Sonradan böyle bir özellik kazanması oldukça zordur. Erkek kanaryalar yaratılıştan şarkı söylemeye daha yatkındır. Dolayısıyla güzel öten bir kanarya istiyorsanız erkek cins seçmeniz daha faydalı olur.

Erkek kanaryalar daha çok ötmeye eğilimlidir denilse de bir kanaryanın cinsiyetinin belirlenmesi hiç kolay değildir. Besleyen ve yetiştiren kişiler bile çoğu zaman cinsiyet belirlemede zorlanır. Bu sebeple erkek olarak verilen kanaryanın dişi çıkma ihtimali her zaman bulunur. Bir veterinere veya deneyimli bir kişiye sorulmalıdır.

Kanarya Sesi Dinletmek

Kanaryanızda şarkı söyleme yeteneğinin var ya da yok olduğundan bahsetmiştik. Bazen de kanarya, bulunduğu ortamı sevmediği için, stresli olduğu için, kalabalık bir ortamda bulunduğu için yeteneği olsa bile ötmeyebilir. Bu durumda kuşun strese girmesine sebep olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Bunlar ortadan kaldırıldıktan sonra kuşun tekrar ötmesi için kanarya sesi dinletilebilir. Diğer kanaryaların ötme seslerini dinleyince kuşunuzda ötme isteği uyanacak ve yüksek ihtimalle tekrar ötecektir.

Dişi ve Erkek Kanaryaları Ayırın

Aslında erkek kanaryaların ötme sebebi dişi kanarya bulmaktır. Yanında dişi olan bir erkek kanarya dişi arayışına girmez ve dolayısıyla ötmez. Bu sebeple dişi ve erkek kanaryaları birbirinden ayrı tutmak erkek kanaryanın şarkı söyler gibi ötmesini sağlayabilir. Çiftleşme dönemi gelen erkek kanaryalar dşi kanarya bulmak için yüksek sesli ve güzel bir şekilde ötmeye başlayacaktır.

Kanarya ile Devamlı Konuşun

Kanaryalar yalnız kalmayı, tek yaşamayı sevmeyen kuşlardır. Toplu halde dolaşmayı severler ve ilgiden çok hoşlanırlar. Yalnız kaldıklarında stres olup depresyona bile girebilir. Bu sebeple kuşunuzla ilgilenmeniz, sevgi göstermeniz hem sağlığı için hem de kendini rahat hissetmesi için oldukça önemlidir.

Onunla yumuşak bir ses tonuyla konuşmanız, güzel cümleler söylemeniz kuşunuzu konuşmaya, ötmeye teşvik edecektir. Kuşunuz size cevap verir gibi ötmeye başlayacaktır. Bazen de kanaryaların karşısındaki ile yarışmak için öttüğü de görülmüştür.

Kanarya Sesi Özellikleri Ve Ötüşü
Kanarya Sesi Özellikleri ve Ötüşü

Kanaryalarınızı Mutlu Etmek

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki öten ve şarkı söyleyen bir kanarya mutludur. Mutlu olmayan bir kuş ise ötmez, sessiz kalır. Mutsuzluğun birçok nedeni olabilir. İyi beslenmeme, hastalık, stresli bir ortamda bulunması, yalnızlık bunlara örnek olarak verilebilir.

İyi beslenme vücuttaki vitamin, mineral dengesini sağlar ve dengede olan vücut mutluluk hormonu salgılayabilir. Aynı insanlarda olduğu gibi kuşlarda da bazı vitaminlerin eksikliğinde halsizlik, isteksizlik görülebilir. Dolayısıyla dengeli beslenme kuşun beden sağlığı için önemli olduğu kadar ruhsal sağlığı için de önemlidir.

Beslenme düzeni veteriner kontrolünde ayarlanmalıdır. Ek vitamin takviyesi yapılacaksa veteriner hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda bu besinleri veya ilaçları kullanmalı, ihmal edilmemelidir. Yemek yemede isteksizlik, iştahsızlık görüldüğünde ise mutlaka veterinere muayene ettirilmelidir.

Kanaryanızı Eğlendirin

Avcılık ile beslenen hayvanlar avcılık iç güdüsüne sahiptir. Bu güdülerini gideremeyen canlılar sıkılabilir ve bu sıkıntı sebebiyle ötmekten vazgeçebilir. Onu tetikleyecek, eğlenebilecekleri olanaklar sunmak faydalı olur. Kafes içerisine tünekler ve kuş oyuncakları yerleştirilebilir, kafes dışında vakit geçirmesi sağlanabilir. Kafes içerisine yerleştirilen oyuncaklardan bir süre sonra kuşunuz sıkılacağı için farklı bir oyuncak almanız gerekir. Eski oyuncağı kaldırıp bir süre sonra tekrar kafese yerleştirerek özlemesini sağlayabilirsiniz.

Kanarya Kafes Şartarı Çok Önemlidir

Kuşlar ağaç dallarında dolaşmak, temiz havada yaşamak ve gökyüzünde özgürce uçmak için yaratılmıştır. Kafes içinde yaşamak hiçbir kuş için kolay değildir. Kafesin olması gerekenden küçük olması kendini hapis hissetmesine sebep olur ve bu da mutsuzluk ve depresyonu beraberinde getirir. Bir kanarya kafesinin en az 45x45x45 ebatlara sahip olması gerekir. Daha büyük olmasında sakınca yoktur ama kesinlikle bu ölçülerden az olmamalıdır.

Kanaryanın yaşadığı ortamın sıcaklığı da çok önemlidir. Soğuk havalara dayanıklı olmayan kanaryalar oda sıcaklığında yaşamaya uygundur. Odanın sıcaklığı ise 26 dereceden fazla olmamalıdır.

Kanayarda Hastalık

Kanaryanızın ötmek için isteksizlik yaşamasının bir sebebi de hastalık olabilir. Hasta olan bir kuş kendini kötü hissettiği için ötmez. Özellikle de ötmeyi seven bir kanarya aniden ötmeyi keserse hastalık ihtimali daha da artar. Bir enfeksiyon kapmış olabilir, viral bir hastalık olabilir, parazit kapmış olabilir… Belirtiler gözlemlendikten sonra bir veterinere bir veterinere muayene ettirilmelidir.

Tavsiye Bağlantı: Kanarya Üretimi Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Kanaryam Neden Ötmüyor?

Makalede anlatıldığı gibi bir kanaryanın ötmemesinin birçok nedeni olabilir. Önemli olan bu nedeni tespit etmek ve sonrasında çözüm bulmaktır. Sorunun tespit edilmesi için ciddi bir gözlem gerekir. Hastalık da ötmeme sebepleri arasındadır ve kanaryanızın hasta olup olmadığını anlamak için veterinere götürmeniz gerekir. Sorun tespit edildikten sonra çözüme kavuşturmak için gereken adımlar atılmalıdır.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın