Beta Balığı Bakımı Nasıl Yapılır? Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Siyam savaşan balık ya da diğer adıyla beta balığı, inkar edilemez benzersiz görünüme sahip bir balıktır. Uzun yıllar boyunca hem acemilerin hem de profesyonel akvaryumcuların favori balığı haline gelmiştir. Bununla birlikte balık dünyasına bu kadar popüler olmasına rağmen, henüz yeni beslemek isteyenler beta balığı bakımı hakkında bilgi sahibi değildir.

Beta Balığı Tarihi

Beta balığı, doğal olarak tropik olan Güneydoğu Asya’da (özellikle Tayland) küçük, sıcak ve durgun su kütlelerinde yaşamlarını sürerler.

150 yıl öncesine kadar Tayland’da yer alan beta balıkları, çocuklar tarafından toplanmış ve dövüşmeleri için bir araya getirilmiştir. Böylece bu artık bir evcil hayvan olmaya başladı. Bu yarışmaların popülerliği arttıkça, Siam Kralı daha iyi balıkları getirmeye ve bunlara vergi koymaya başladı.

Beta Balığı Bakımı

Beta Balığı Kaç Yıl Yaşar?

Beta Balığı Ömrü, yaklaşık olarak 3 ila 4 yıl arasındadır. Bu kadar uzun yaşamaları için yemeği, ışığı ve akvaryumu temiz olmalıdır.

Beta Balığı Akvaryumu

Bir beta balığı akvaryumu için 18 litrelik akvaryum yeterlidir. Çok fazla yüzme alanı sağlanmadan 35 litrelik akvaryum seçilmesi de uygundur. Akvaryum çok derin olmamalıdır. Beta balığı sığ sularda yüzmeye alışkın olduğu için derin bir tank onlar için ideal değildir.

Standart bir beta balığı fanusu yerine akvaryum seçilmesi daha uygundur. Fanuslar üst kısımda bulunduğu küçük açıklıktan dolayı filtre seçeneklerini etkiler. Betalar bakteriyel hastalıklara karşı hassas oldukları için habitatlarında etkili bir filtreleme sistemine sahip olması önemlidir. Bu yüzden beta balığı bakımı konusunda oldukça dikkatli olunmalıdır.

Betalar sıcaklığa karşı duyarlı canlılardır, bu nedenle daha iyi balıklar yetiştirebilmek için akvaryum ısıtıcısı zorunludur. Diğer tropikal balıklara göre yüksek olan sıcaklıklar (78-82 fahrenayt) tercih ederler.

Tavsiye bağlantı: Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

Beta Balığı Yemi

Beta balıkları etoburlardır. Böcekleri ve larvaları yiyerek hayatta kalırlar, bu yüzden bol miktarda protein içeren dengeli balık yemleri ile beslenmesi gerekmektedir. Beta balıkları pelet, pul ve onlar için özel olarak hazırlanmış olan dondurulmuş gıdalarla beslenebilir. Bu gıdalar, ihtiyaçlarına uygun olan protein seviyelerini barındırır.

Beta Balığı Ne Kadar Beslenir?

Beta balıkları doyduklarını anlayan canlılar değillerdir. Vahşi doğada, genel olarak bir sonraki öğünlerini ararlar, bu yüzden balığınızı doğru miktarda beslemek size kalmış bir durumdur. Beta balığı beslenme işleminin günde iki defadan fazla yapılmaması gerekir.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın