Kediler ve Köpeklerde Alerjik Bronşit (Soğuk Algınlığı)

Kediler ve köpeklerde alerjik bronşit – insanlardaki astıma çok benzer – bir hayvanın akciğerlerinin küçük geçitlerinin kronik bir iltihaplanmasıdır. Astım atağı meydana geldiğinde, bu geçiş yolları kalınlaşır ve daralır, bu da bir hayvanın nefes almasını çok zorlaştırır. Bu genellikle birkaç dakika içinde işkence olabilen solunum sıkıntısına yol açar. Akciğerler ayrıca mukusları hava yollarına deşarj etmeye başlayabilir ve öksürük ve hırıltılı solunumlara neden olabilir. Daha hafif vakaları olan bazı kediler ve köpekler sadece hafif, kronik bir öksürük yaşarlar. Astım hızla hayatı tehdit eden bir sağlık sorunu haline gelebileceğinden öksüren kedilerin ve köpeklerin veterinerlik değerlendirmesi gerekir.

Kediler ve Köpeklerde Alerjik Bronşit Belirtileri Nelerdir?

  • Öksürme ve hırıltı
  • Kalıcı öksürük
  • Omuzları çökmüş, boynu uzamış şekilde ve hızlı nefes alıp verme
  • Öğürme ve köpüklü mukus
  • Ağız açık solunum
  • Morarmış dudaklar ve diş etleri
  • Hareket ettikten sonra nefes darlığı
  • Genel halsizlik ve uyuşukluk

Kediler ve Köpeklerde Alerjik Bronşite Neden Olan Nedir?

Kediler ve köpeklerde astıma katkıda bulunan bir dizi faktör olsa da, alerjik bronşitin bir sonucu olarak geliştiği düşünülmektedir. Alerjik bronşit, bir kedinin akciğerlerindeki hava yolları, solunan bir alerjen veya bağışıklık sistemini uyaran başka bir madde nedeniyle iltihaplandığında ortaya çıkar. Astım atağının şiddetine katkıda bulunabilecek ortak faktörler şunlardır:

  • Polenler, küfler, tuvalet kumu tozu, sigara dumanı, parfüm ve bazı yiyecekler dahil alerjenler
  • Önceden var olan kalp rahatsızlıkları veya hastalıkları
  • Parazitler
  • Aşırı stres
  • Şişmanlık

Kedilerde ve köpeklerde astım benzeri semptomlar ayrıca kalp kurdu, solunum parazitleri, tümörler, kalp yetmezliği ve pnömoni gibi diğer hastalıklarla da ilişkili olabilir. Alerjik bronşit ortaya çıktığında, bağışıklık sistemi tarafından salınan histamin, bronşiyal tüplere saldırır ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek iltihaplanma ve şişmeye neden olur. Bronşiti tetikleyebilen çeşitli yaygın çevresel alerjenler vardır.

Astım ve Alerjiler Birbiriyle Alakalı mı?

Evet. Çevresel kirleticilere ve polenlere duyarlılık bazı kedi ve köpeklerde astıma katkıda bulunabilir.

Bazı Kedi ve Köpekler Astıma Daha Yatkındır mı?

Kedi ve köpeklerde astım genellikle iki ila sekiz yaşları arasında gelişir ve dişilerde erkeklerden daha fazla görülür.

Kediler Ve Köpeklerde Alerjik Bronşit
Kediler ve Köpeklerde Alerjik Bronşit (Soğuk Algınlığı)

Evcil Hayvanınızın Astımı Olduğunu Düşünürseniz Ne Yapmalısınız?

Kedinizin ya da köpeğinizin astımı olduğunu düşünüyorsanız hemen veterinerinizi ziyaret edin. Veterineriniz fiziksel muayene yapacak ve büyük olasılıkla soruna neyin neden olduğunu bulmak için teşhis testleri önerecektir.

Kedi ve Köpeklerde Astım Nasıl Teşhis Edilir?

Astım semptomları, diğer hastalıklar-kalp kurdu, kalp yetmezliği ile görülenlere benzer olabileceğinden, örneğin, veterinerinizin saldırıların nedenini belirlemesi önemlidir. Astımı kanıtlayan spesifik bir test yoktur. Ancak tipik olarak diğer nedenleri dışlamak için radyografiler, kan tahlilleri, bronşların değerlendirilmesi ve parazit testleri yapılacaktır.

Kedi ve köpeklerde bronşit, alerjiler de dahil olmak üzere bir dizi bozukluktan kaynaklanabilir. Bu sorunu teşhis etmek için yapılan fizik muayene sırasında, solunum seslerine ve diş etlerinin rengine özel dikkat gösterilecektir. Devam eden öksürüğü teşhis etmek için, eşlik eden bronşitli veya bronşitsiz olarak, akciğerlerin durumunu belirlemek için göğüs röntgenleri sıklıkla önerilir. Kan tahlilleri de yapılabilir. Bu testler, bir dizi bozukluğu ortaya çıkarabilir. Kan çalışması ve diğer salgıların herhangi bir analizi, eozinofil adı verilen belirli bir hücre tipinin yüksek seviyelerini göstermelidir. Eozinofiller, mantar ve paraziter hastalıklara yanı sıra alerjik reaksiyonlar sırasında sıklıkla yükselir. Parazitleri, yabancı cisimleri ve aksi halde gizli kalabilen tümörleri kontrol etmek için doğrudan hava yoluna bakmak amacıyla bir bronkoskopi de kullanılabilir.

Kedi ve Köpeklerde Alerjik Bronşit Nasıl Tedavi Edilir?

Astım için gerçek bir tedavi olmamasına rağmen, başarılı bir şekilde tedavi etmek için çeşitli yöntemler vardır. Etkili terapi, solunum yollarını açacak ve hava yolu inflamasyonunu azaltacak veya vücudun bağışıklık yanıtını değiştirecek ilaçlar içerebilir. İnsanlarda olduğu gibi, ilaç bazen özel olarak uyarlanmış bir solunum cihazı yoluyla uygulanır.

Astım Krizi Nasıl Önlenebilir?

Kedinizi ve köpeğinizi iç parazitler bakımından rutin olarak test ettirin. Alerji ve astım semptomlarını kötüleştirdiği için evcil hayvanınızın ortamındaki stresi azaltın. Hayvanın çevresinde parfüm, oda spreyleri, halı koku gidericileri, saç spreyi, aerosol temizleyiciler vb. kullanmayın. Çok fazla toz, kokulu kum veya katkı maddesi içeren kedi kumu kullanmaktan kaçının. Kuru hava astım ataklarını teşvik eder, bu nedenle özellikle kış aylarında iyi bir nemlendiriciden yararlanın. Hayvanın ağırlığını ve vücudunu her zaman sabit tutmaya çalışın. Ve lütfen unutmayın, hiçbir hayvanın sigara dumanına maruz kalmaması gerekir. Ancak kedinizin veya köpeğinizin astımı varsa, sigara dumanı mutlaka yasaktır.

Tavsiye Bağlantı: Kediler Neden Sürtünür?

Alerjik Bronşit Nedir?

Alerjilere, uzmanlaşmış bağışıklık hücrelerinin bir alerjene agresif cevabı neden olur. Bir alerjen bağışıklık sistemini aktive ettiğinde, bağışıklık hücrelerinin temas ettiği dokular üzerinde enflamatuar etkisi olan doğal olarak oluşan bir bileşik olan histamin salgılamasına neden olan bir protein üretir. Histamin bronş tüplerinde iltihaplanmaya neden olduğunda, şişme nefes almayı zorlaştırabilir ve hırıltılı nefes ve nefes darlığına neden olabilir. Köpek astımı olarak da adlandırılır ve kronik veya akut olabilir. Alerjik bronşit, alerjene maruz kalmanın neden olduğu bronşların iltihaplanması ve şişmesi nedeniyle hava yollarının daralmasıdır. Bu bozukluk kronik veya akut olabilir.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın