Kedi Kumu Nasıl Olmalı?

Temizliği güven vermeyen kumları, kedi kumu olarak kullanmak doğru olmayacaktır. Özellikle çöp ya da kimyasal atık içeren kumlar, son derece sağlıksızdır.

Evcil kedilerin en büyük gereksinimlerinden biri olan kedi kumunun nasıl olması gerektiği merak edilen bir konudur. İçgüdüsel olarak tuvaletlerini eşeledikleri kuma yapan ve üstünü tekrar kumla örten kediler, ev ortamında da aynı davranışı sürdürmek isterler. Sağlıklı bir yaşam sürmeleri için seçilecek olan kedi kumuna dikkat edilmelidir. Özellikle deniz kumu, inşaat kumu veya moloz artığı gibi sıradan kumlar kesinlikle tercih edilmemelidir.

Bu durum yalnızca kediyi değil, aynı zamanda kedinin yaşadığı ortamda bulunan insanların sağlığını da olumsuz etkiler. Bu nedenle kedi kumu seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli kriterler vardır.

Doğal İçeriğe Sahip Kum Nasıl Olur?

Kedi kumu seçerken öncelikle içeriğe bakmak gereklidir. Doğal mineraller içeren kedi kumlarını tercih etmek önemlidir. Özellikle sepiyolit ya da bentonit minerallerinden üretilmiş kedi kumları doğal içeriğe sahiptir. Kedi kumunda kimyasal maddelerin bulunmaması büyük önem taşır. Özellikle patisi yaralı bir kedinin kimyasal içeriğe sahip bir kumda eşelenmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kedi-Kumu

Kimyasal maddelerle zenginleştirilmiş kumlar, kedilerin ve kumla temasta bulunan kişilerin sağlığını olumsuz etkiler. En tehlikeli olanlar ise yapay olarak elde edilen silikon ve kobalt gibi kimyasalları içeren kum türleridir. Ayrıca, güzel kokulu kedi kumları kedinizin solunum yollarına zarar verebilir.

Kedi Kumunda Hijyen

Kedi kumunun doğal içeriğe sahip olması kadar hijyenik olması da önemlidir. Özel olarak üretilen kedi kumunda hijyen sağlamak için yüksek ısıya sahip fırınlar kullanılır. Merdiven altı üretilen ve güneşte kurutulan kumların hijyenik olması beklenemez. Paketlenmeden önce fırınlanan kedi kumunun üç temel faydası vardır:

  1. Bakteri ve Mikropları Yok Etmek: Kedi kumuna ısıl işlem uygulamak, kumda bulunan bakteri ve mikropları yok eder.
  2. Emiciliği Artırmak: Fırınlama işlemi, kumun emiciliğini artırır.
  3. Mikroorganizmalardan Arındırmak: Ortalama 800 dereceye kadar çıkarılan ısı, kedi kumunu içindeki zararlı mikroorganizmalardan arındırırken yeniden mikrop oluşmasını da engeller.

Kedi Kumu Tozsuz Olmalıdır

Kedi kumunda aranması gereken bir diğer önemli özellik de tozsuz olmasıdır. Kum, elde yapışan küçük toz zerrecikleri bırakıyorsa uygun bir kum değildir. Bu tozlar eşelenme sırasında havaya kolayca yayılabilir ve hem kedinin hem de etrafta bulunan diğer canlıların nefes borusuna kaçabilir, sağlık sorunlarına yol açabilir. İyi bir kumda bulunan zerrelerin 600 mikronun üzerinde olması gereklidir. Bu nedenle çift eleme sistemini kullanan markaların tercih edilmesi önerilir.

Kumun Rengi Nasıl Olmalıdır?

Kedi-Kumu

Kediler siyah ve beyaz renkleri net olarak görebilir. Özellikle beyazı, ara renklerden daha iyi ayırt ederler. Bu nedenle kedi kumunun renginin beyaz olması, kedinin kuma ulaşmasını kolaylaştırır. Beyaz kumda kedinin yaptığı idrarın rengini daha net görmek mümkündür. Normalden daha sarı ya da farklı görünen idrar, kedinin sağlık durumu hakkında bilgi verir.

Kedi Kumunda Topaklanma Nedir?

Kedi kumunda olması gereken özelliklerden biri de topaklanmadır. Bu özellik, idrar yapılan bölgedeki kumun topaklanmasını sağlar. Böylece topaklanıp sertleşen bölge alınarak atılabilir ve kalan kum temiz kalır. Bentonit, kedi kumunda topaklanmayı sağlayan maddedir ve bentonit içeren kumlar tercih edilmelidir.

Kedi Kumu Kokuyu Emebilmelidir

Kedi kumu, kötü kokuyu emebilme özelliğine sahip olmalıdır. Sepiyolit, kedi kumlarında yaygın olarak kullanılan ve kokuyu emebilen bir maddedir. Bu madde, kötü kokuyu hızla emer ve ortama yayılmasını önler.

Kedi Kumunun Sıvı Emme Kapasitesi Kaç Olmalıdır?

Kedi kumu en az kendi ağırlığı kadar sıvı emebilmelidir. Merdiven altı üretilen kedi kumlarının sıvı emme kapasiteleri genellikle yanıltıcıdır. Bilimsel olarak kedi kumu, kendi ağırlığı kadar sıvı emebilir.

Antibakteriyel Kedi Kumu

Kedi kumu, bakteri ve mikroorganizmaların üremesi için elverişli bir ortamdır. Kedi kumunun antibakteriyel özelliklere sahip olması, özellikle idrardan kaynaklı bakteri üremesini engeller. Bunun için sodyum bikarbonat kullanılır. Yemek sodası olarak bilinen sodyum bikarbonat, idrar ve dışkıdan kaynaklanacak bakteri üremesini durdurur.

Kedi Kumunda Tanecik Yapısı

Kedi kumunun yumuşak bir dokuya sahip olması ve kediyi rahatsız etmemesi beklenir. Özellikle yavru kediler için yuvarlak tanecik yapısına sahip kumlar tercih edilmelidir. Sivri uçlu taneleri olan kumlar kedileri rahatsız eder. Tercihe göre kokulu taneciklere sahip kumlar da kullanılabilir. Özel olarak üretilen kum taneleri, idrar yapıldıktan sonra pudra ya da vanilya gibi kokular yayabilir.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın