Muhabbet Kuşu Neden Ölür?

Muhabbet kuşları, minnacık ve sevimli görünümleri ardında canavar gibi güçlü hayvanlardır demeyi çok isterdik maalesef gerçekler böyle değil..!! Aynen göründükleri gibi, hassas, kırılgan ve ne yazık ki kolayca ölebilen hayvanlar muhabbet kuşları. Bağışıklık sistemi ufacık tetikleyicilerle hemen baskılanabilen muhabbet kuşları, çabucak hasta olup ölmeye yatkındır.

Kendiniz tecrübe etmiş ya da bir tanıdığınız duymuş olabilirsiniz ki; muhabbet kuşları bir önceki gün gayet iyiyken, ertesi gün aniden ölebiliyor. Muhabbet kuşlarının ölümünün önüne geçmek tamamen mümkün olmasa da sebepleri hakkında aşağı yukarı bir fikir sahibi olmak yardımcı olabilir; neden kolayca öldüklerini, aniden ölümlerine yol açan en sık sebepleri ve muhabbet kuşlarının ani ölümleri ile ilgili doğru bilinen yanlışları bu yazımızda sizler için detaylıca derledik.

Muhabbet Kuşları Neden Kolayca Ölür?

  • Tamamen ideal şartlar sağlanabilsek bile, beklenen yaşam süresi maksimum 4-5 yıl olan ve diğer papağan türlerine göre göreceli olarak daha kısa ömür süreleri olan, boyutları küçük olduğu gibi, vücut yapıları itibariyle de hassas ve kırılgan hayvanlar olan muhabbet kuşları, her şeyden önce yaradılış olarak kolayca ölmeye müsait kuşlardır. Başka bir kuş ya da evcil hayvan için basit bir baş ağrısına sebep olabilecek çamaşır suyu kokusu gibi basit bir şey bile bir muhabbet kuşu için ölümcül olabilir. Özellikle Albino muhabbet kuşu v.b. genetik olarak hastalıklara daha yatkın ve kırılgan türlerde, ani ölüm daha da sık görünür.
  • Enerjisi çok yüksek ve metabolizması da çok hızlı bir hayvandır. Muhabbet kuşları çok hareketli ve hızlı metabolizma ve kalp atım hızına sahip bir kuş türü olarak, hastalanma durumunda klinik seyri çok hızlı bir şekilde ters yöne doğru dönebilen ve bağışıklığı aniden baskılanabilen bir türdür. O yüzden de bir gün önce iyi gibiyken ya da hafif bir kırgınlığı varken, ertesi gün aniden ölebilir.
  • Strese karşı dayanıksız hayvanlar olan muhabbet kuşları, evdeki kedinin sadece kendisine tehditkar bakışları yüzünden bile aşırı strese girebilir, kalp atışları hayati tehdit edici boyutta artabilir, kalp krizi geçirebilir ya da stres kaynaklı olarak bağışıklık sistemi çalışması düzensizleşip, yediği içtiği bir şeyi hazmedememekten dahi ölebilir.
  • Normal bir akciğer yerine, hava kesecikleri olan muhabbet kuşları, yüksek irtifalarda kolayca oksijen ihtiyaçlarını gidebilecek kadar etkili bir solunum sistemine sahip olmasına rağmen, bakterilere ya da virüslere de bir o kadar hızlı tepki verecek ölümcül solunum yolu enfeksiyonlarına yatkın bir sisteme sahiptir.
  • Hastalıklarını son anlara kadar saklama eğilimine sahip davranış biçimleri vardır. Muhabbet kuşları çoğu kez hasta olduklarını belli etmez, durum ile kendi başlarına başa çıkmaya çalışır, sorunlarını son ana kadar yani ölümcül ve geri dönüşü olmayan bir noktaya kadar saklama eğilimindedir. O yüzden yine daha bir kaç saat önce normal gibi görünen bir muhabbet kuşunun, aniden çok hastalanıp kısa süre içerisinde birden bire ölmesi çok sık rastlanan bir durumdur.

En sık görülen muhabbet kuşu hastalıkları konumuza da göz atarak, hastalığın erken dönem belirtilerini takip edebilir, zamanında müdahale ile muhabbet kuşunuzun birden bire ölmesinin önüne geçebilirsiniz.

Muhabbet Kuşlarının En sık Ani Ölüm Sebepleri Nelerdir?

  • Gece terörü

Geceleri bilhassa ani bir gürültüyle uyandıklarında, çevrelerinde ne olup bittiğini de göremeyecek şekilde bir karanlıkta iseler, bir yırtıcının yakında olduğunu düşünerek, iç güdüsel olarak kaçmaya sağa sola uçmaya çalışır ve kafesin çeşitli yerlerine çarparak, zaten hassas olan vücudundaki kemiklere ya da kas dokularına ölümcül hasarlar verdikleri sık karşılaşılan bir durumdur.

  • Enfeksiyon

Ciğerleri daha doğrusu hava kesecikleri son derece zayıf ve kırılgan hayvanlar oldukları için viral ve bakteriyel enfeksiyonları zor atlatırlar. Bağışıklık sistemleri kuvvetli tutulursa şansları daha yüksek olur.

  • Boğulma

Kafesin altına serilen gazete kağıdı gibi maddelerin özellikle ıslanma durumunda, pek meraklı bu zavallıcık kuşlar, gagaları ile bu parçaları ağzına almakta ve boğulmalar sonucunda sıklıkla ani ölümlerle karşılaşmaktadır.

  • Cereyanda Kalma

İnsanlarda bile bağışıklık sisteminin baskılanmasına sebebiyet verebilen cereyanda, rüzgarda kalma durumu, muhabbet kuşları için çoğu zaman ölümcüldür. Kuşunuzun kafesini hem sessiz sakin ve huzurlu hem de uygun sıcaklıkta bir noktaya yerleştirmeniz hayatidir.

  • Teflon Tavalardan Çıkan Duman

Teflon tavaların biraz fazla ısınması, içerlerinde yağ yanması v.s. gibi durumlarda çıkardıkları tuhaf kokulu ve insanlar için sadece hafifçe rahatsızlık veren duman, muhabbet kuşu için ölümcül derecede toksik olabilir o yüzden mutfak ve yakınında tutulmamaları tavsiye edilir.

  • Sıcak Çarpması

Isı değişimlerinden özellikle de sıcaktan çok fazla etkilenen muhabbet kuşları, sadece 1 saat kadar direkt olarak güneşe maruz kaldıklarında bile aniden ölebilmektedirler.

  • Susuzluk

Muhabbet kuşunuzun kafesindeki su kabının sürekli olarak dolu olduğunu ve içinde temiz su olduğunu kontrol etmeli, suyu en az günde 1 defa değiştirmeli ve doldurmalısınız. Vücut ısılarını da su içerek regüle eden bu minik hayvanlar, dehisrasyon sebebiyle çok kısa süre içerisinde hayatlarını kaybedebilir.

  • Ağır Metal Zehirlenmesi

İnsanlar için ölümcül olmayı bırakın, herhangi bir semptoma dahi yol açmayacak ağır metal kokuları muhabbet kuşları için hayatı tehdit edicidir.

  • Ev Kimyasalları

Oda kokuları, çamaşır suyu çeşitleri, böcek ilaçları ve hatta parfümler gibi solunum yollarını irrite edici ev kimyasalları çoğu kez, tek bir seferde değilse bile, hafif miktarlarda bile olsalar, düzenli maruz kalma durumunda muhabbet kuşları için ölümcül olabilir.

  • Besin Zehirlenmesi

Sindirim sistemleri de ne yazık ki çok güçlü olmayan bu hayvanların, uygun bir diyet ile beslenmemesi durumunda, besin zehirlenmelerine bağlı olarak ani ölümleri sıklıkla karşımıza çıkan durumlardandır.

Evin içerisinde sigara içiyorsanız, muhabbet kuşu beslememelisiniz çünkü zaten hassas olan hava yolları sigaranın zararlı içerikleri sebebiyle zaman içerisinde ciddi hasar görmekte ve kuşların ani ölümlerine yol açmaktadır.

Muhabbet Kuşları Yalnızlıktan Ölür mü?

Muhabbet kuşunuz teknik olarak bir kaç saat ya da bir gece yalnız kaldı diye birden bire ölmez ama hem çok sosyal hem de arkadaş canlısı olan bu minin dostunuz, sürekli ve tekrarlanan yalnız bırakılmalarda,  sıkıntıdan strese girebilir ve strese bağlı olarak hem beslenmesi bozulacağından hem de immün sistemi zayıflayacağından, ani ölümlere sebep olabilecek yukarıdaki hastalıklardan birine ya da bir kaçına açık ve savunmasız hale gelebilir.

Kuşunuz ile ilgilenmeyecekseniz almayınız.

Muhabbet Kuşları Gözleri Açık mı Ölür?

Muhabbet kuşları ani felce bağlı olarak ya da septik şoka neden olan enfeksiyonların sonucu olarak birden bire ölürse çoğunlukla gözlerini kapatacak kadar kas kuvvetine, vakte ve bilince sahip olmadan öleceği için, bu sebeplerden ölümde gözleri açık olarak ölü bulunması sık görülen bir durumdur.

Yazının detaylarını okuyunca, bir muhabbet kuşunu hayatta tutmak gözünüze imkansız görünmüş olabilir ancak aslında bir kaç detaya dikkat edip kuşunuzu uygun şartlarda ve sağlıklı bir ortamda besleyecek olursanız, muhabbet kuşunuzun 4 ila 5 sene ve hatta bazen 10 sene gibi uzun bir süre boyunca sağlıklı ve neşeli bir yaşam sürdürmesi gayet mümkün ancak özellikle ani gürültülerin olduğu ya da kedi-köpek gibi diğer evcil hayvanların olduğu ortamlarda aniden ölmeye daha meyilli olduklarını aklınızdan çıkarmayın.

En iyi bakımı sağlamak için gerekli bilgileri ise muhabbet kuşu özellikleri ve bakımı adlı yazımızda bulabilirsiniz.

Yazar
Oktay Bozacı

Muhabbet Kuşları ile ilgili bir sorunuz mu var?

Muhabbet kuşu forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.