Çoğu anne kedi, yavruları için gerekli olan tüm bakım ve beslenmeyi sağlar. Anne kedi sütü, yeni doğan yavru kediler için yaşamlarının ilk haftasında ihtiyaç duyulan tüm besinleri sağlamaktadır.
Bazen bir anne kedi çeşitli nedenlerden dolayı yeni doğan bebeklerine besin sağlayamaz. Bazı yaygın nedenler arasında hastalık, eklampsi, enfeksiyon, terk, yetersiz süt temini veya reddedilme sayılabilmektedir. Bu olduğunda, mama yiyebilecek duruma gelene kadar yavruları biberonla beslemeniz gerekir.
Yavru Kediler Ne Kadar Süt İçer?
Yeni doğan yavru kedilerin süt içme sıklığı, boyutlarına, durumlarına ve yaşlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle yavru kedi ve köpek yavrularının gün boyunca ve gece boyunca iki ila üç saat arasında beslenmeleri gerekir.
Yavru Kedi Beslerken İhtiyaç Duyulanlar
Yavru kedileri başarılı bir şekilde besleyebilmeniz için doğu malzemelere ihtiyacınız olacaktır. İşte ihtiyacınız olan malzemelerden birkaçı:
Kedi Süt Tozu: Yavru kedileriniz için doğru süt tozunu bulmak oldukça önemlidir. Kedi yavruları için özel ikame edilen kedi süt tozu, onların gelişimini destekler. Her ne kadar anne sütü kadar doğal olmasa da hayatta kalmalarını ve sağlıklı bir vücuda sahip olmalarını sağlar.
Kedi Biberonu: Yeni doğan yavru kediler için özel olarak tasarlanan kedi biberonu ihtiyacınız olacaktır. Bunları genel olarak pet shop mağazalarından temin edebilirsiniz. İnsan bebekleri için yapılan şişeler yavru kedilere çok büyük gelecektir.
Ölçü: Özellikle ilk birkaç hafta boyunca, büyüdükçe yavru kedi ağırlığını takip etmek gerekir. Her kedi cinsi farklı kiloya sahip olacağından, uygun ağırlık kazanımları farklılık gösterecektir.
Havlu ve Bez: Yeni doğan kedileri sıcak tutmak ve reflekslerini ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için havlu ve bezlere ihtiyacınız olacaktır.
Yavru Kedi Maması Hazırlamak
Yavru kedi maması hazırlamak, kedi yavrularını biberonla beslerken önemli bir adımdır. Formülün sert veya çok soğuk olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Formülü hazırlarken izlenecek bazı adımlar şunlardır:
- Yavru kedileri beslemeden önce ve sonra mutlaka ellerinizi yıkamanız gerekir.
- Kullanımlar arasında şişeleri ve biberon uçlarını kaynar suda sterilize edin.
- Paket üzerindeki talimatları kullanarak, kedi süt tozu maddesi ile karıştırın ve doldurun.
- Şişeyi bir kaseye veya sıcak su bardağına yerleştirerek ısıtın. Bunu ısıtmak için asla mikro dalga fırın kullanmayın.
- Yavru kedi mamasını beslemeden önce vücut sıcaklığına kadar ısıtmanız gerekmektedir. Bileğinize birkaç damla damlatarak sıcaklığını test edebilirsiniz. Bileğiniz yanarsa bu çok sıcak olduğu anlamına gelmektedir.
Tavsiye Bağlantı: Yavru Kediler İçin Süt Tozu Gerekli mi?
Yavru Kedi Sütle Besleme Adımları
- Yavru kediyi sıcak tutmak, uygun sindirimi için önemlidir. Onları nazikçe elinize almalısınız: yumuşak bir havluyla tutmak, besleme sırasında yardımcı olur.
- Bir yavru kediyi biberonla beslerken, başı nötr pozisyonda tutmalı ve karnına yerleştirmelisiniz. Onları asla sırtlarında tutmayın.
- Biberonu ağzına tutun ve emmesine izin verin.
- Biberonun açılandırılması hava kabarcığı önlemek için önemlidir.
- Yavru kediyi geri çekilene kadar beslemeye devam edin, bu onların doyduğunun işaretidir.
- Beslendikten sonra, geğirmelerini hissedene ve duyana kadar sırtını hafifçe okşayın.
Tavsiye Bağlantı: Yavru Kedi Maması Nasıl Olmalı?
Kedileri Biberonla Besleme Yöntemleri
Kedi süt tozunu her zaman uygun bir şekilde saklamanız gerekmektedir çünkü süt tozunun uygunsuz kullanımı veya saklanmaması hastalığa ve hatta ölümüne neden olabilir.
Biberon ucunun açık olduğundan emin olmak önemlidir. Akış çok hızlı olduğunda, aspirasyona neden olabilir. Açıklığı, bir seferde yalnızca bir damla çıkacak kadar küçük yapmaya çalışın.
Yavru kedi süt almakta zorlanıyorsa, sırtına hafifçe vurmayı deneyebilirsiniz. Bu teknik, refleksini uyarmaya yardımcı olabilmektedir.
Yavru kedi biberonla beslenmeyecek kadar zayıf olursa, beslenmelerini tüp yoluyla almaları gerekebilmektedir. Veterineriniz gerekli gördüğünde bu konuda size yardımcı olacaktır.