Muhabbet Kuşu Çiftleşmesi Nasıl Olur?

Muhabbet kuşları görüntüleri ve dost canlısı karakterleriyle sevimli evcil kuşlardandır. Renk renk çeşitleri ile muhabbet kuşları hemen hemen herkesin sahiplenmek istediği türlerdendir. Anavatanı Avustralya olan muhabbet kuşları oldukça gösterişli kuş türlerindendir. Papağan familyasına mensup olan muhabbet kuşları, fiziksel olarak bir serçe boyutu kadardır. İnce kemikli yapılarıyla oldukça narin bir vücuda sahiptirler. Bazı türleri genelin üzerine çıkarak biraz daha iri yapıda olabilir. Ana renk olarak mavi, yeşil ve sarı renkte bulunsalar da birçok başka renge sahip olan türler de mevcuttur. Vücut uzunlukları ortalama olarak 18 cm kadardır.

1850’ li yıllarda evcilleşen muhabbet kuşları cennet kuşlarıyla birlikte evcilleştirilmiştir. Sosyal özellikleri gelişmiş olan muhabbet kuşları çok rahat insanlarla bağ kurabilirler. Hatta yalnız olarak bakıldığında yaşadıkları insanlara karşı olan düşkünlüğü artmaktadır. Öyle ki birkaç gün eve gitmeseniz size küserler. Sosyal yapılarının yanında oldukça zeki bir tür olan muhabbet kuşları ilgiye göre bir iki kelime öğrenerek konuşabilirler ve ıslık çalabilirler. Konuşma ıslık çalma konusunda erkek muhabbet kuşları dişilerine göre daha yeteneklidir. Eğer erkek muhabbet kuşlarıyla iyi ilgilenilip doğru eğitim verilirse 100’ den fazla kelime dağarcığına sahip olarak konuşabilirler.

Muhabbet Kuşu Kafesi

Muhabbet kuşları her ne kadar küçük canlılar olsalar da bulundukları kafesin oldukça geniş olması gerekmektedir. Hareketli ve enerjik karakterleri büyük kafesleri ihtiyaç kılmıştır. Eğer kafesiniz geniş olursa iki muhabbet kuşuna birden aynı kafes içinde bakabilirsiniz. İki muhabbet kuşuna aynı kafeste bakacaksanız eğer kuşların birbiri arasındaki uyuma dikkat etmeniz gerekmektedir. Bazı dişiler dişilerle, bazı erkekler de erkeklerle anlaşamazlar.

Muhabbet Kuşu Çiftleşme ve Üreme

Muhabbet kuşları doğal yaşam alanlarında sıcak aylarda çiftleşirler. Muhabbet kuşlarının üremeleri için uygun koşulların sağlanması gerekmektedir. Muhabbet kuşlarının üremeleri için öncelikle uygun beslenme koşullarının sağlanması gerekmektedir. Muhabbet kuşları eşlerine karşı oldukça ilgili kuş türüdür. Belirgin bir yaşa gelen muhabbet kuşları her canlı gibi çiftleşme isteği ve belirtileri göstermektedirler. Muhabbet kuşları bu belirtileri gösterdiğinde uygun ve rahat bir ortamı sağladığınızda çok daha rahat bir yumurtlama dönemi geçirmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Muhabbet kuşlarının çiftleşme belirtileri erkek ve dişilerde farklılık göstermektedirler. Erkek muhabbet kuşları dişileri etkilemek için farklı şekilde kur yapmaktadırlar. Kuşunuzun farklı hareketlerini gördüğünüzde çiftleşme zamanın geldiğini anlayabilirsiniz. Bu hareketlerden bazıları erkek muhabbet kuşunun dişi kuşa sürekli dokunma isteğidir. Ayrıca kafesin içinde çeşitli hareketler yaparak dişi kuşu etkilemeye çalışmaktadır. Erkek muhabbet kuşu kafesin içinde var olan zil ya da diğer sesli kafes aksesuarlarla oynayarak dişi kuşların ilgisini çekmeye çalışırlar. Normal zamanda sergilediği hareketlerden daha enerjik hareketler ederek sergileyerek erkek muhabbet kuşunuzun çiftleşme zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Tüm bu hareketliliğin yanı sıra ötüş şekilleri de daha melodili olarak değişiklik göstermektedir.

Dişi muhabbet kuşları, erkek muhabbet kuşlarına göre daha nadir olarak çiftleşme belirtileri göstermektedir. Dişi muhabbet kuşlarının en belirgin hareketleri arasında kafalarını arkaya yaslayıp kuyruklarını havaya kaldırmalarıdır. Bu hareketi erkek muhabbet kuşları gördüğünde anlarlar ve karşılık verirler. Çiftleşme dönemine giren dişi muhabbet kuşunun burnunun üzerindeki sert kısmın (cere kısmı) rengi, belirgin olarak koyulaşarak değişmektedir. Aynı erkek muhabbet kuşları gibi dişi muhabbet kuşları da çiftleşme dönemlerinde kafeste oldukça hareketlidir. Dişi muhabbet kuşları ilgiden oldukça hoşlanmaktadırlar. Seçimlerini buna göre yapmaktadırlar.

Muhabbet Kuşu Çiftleşmesi Nasıl Olur
Muhabbet Kuşu Çiftleşmesi Nasıl Olur

Muhabbet Kuşu Çiftleşme Zamanı

Güneş ile beraber muhabbet kuşlarında çiftleşme isteği uyarılabilmektedir. Özellikle ilkbahar aylarında erkek ve dişi muhabbet kuşlarında çiftleşme isteği görülebilmektedir. Tüm muhabbet kuşları için çiftleşme zamanı aynı değildir. Erkek muhabbet kuşları genellikle erişkinliğe ulaştıkları ilkbaharda bu isteği duyarlar, dişi muhabbet kuşları ise erkek seçimini yaptıktan sonraki ilk baharda çiftleşme isteği gerçekleşir.

Muhabbet kuşlarınızı çiftleşmesine yardımcı olabilmek için evin içerisindeki tüm pencereleri açıp bahar havasının içeriye dolmasını sağlamak kuşlarınızın çiftleşme isteklerini artırabilirsiniz. Genel olarak erkek muhabbet kuşu çiftleşme için daha isteklidir. Çeşitli hareketlerle dişinin ilgisini çekmeye çalışan erkek muhabbet kuşları, dişinden olumlu yanıt gelirse – dişinin başını arkaya doğru yaslayıp kuyruğu dikleşince – çiftleşme gerçekleşmeye başlar. Birkaç saniye boyunca bu olay gerçekleşmeye devam eder.

Tavsiye Bağlantı: Muhabbet Kuşu Yumurtlama Süreci

Muhabbet Kuşu Çiftleşme Süresi Kaç Gün Sürer

Muhabbet kuşların çiftleşme süreleri bir yıl içinde 5 – 6 kez gerçekleşir. Ev ortamındaki muhabbet kuşlarının çiftleşebilmeleri için mekanın sıcaklığının ortalama 20 derece olması gerekmektedir. Bir çiftleşmede 5 ya da 6 tane yumurta oluşabilir. Yavru sayıları bazı çiftlerde 10 – 12 sayıya kadar çıkabilmektedir. Yumurtlamadan sonra dişi muhabbet kuşu 20 gün boyunca kuluçkaya yatarlar. Bu kuluçka dönemlerinde erkek muhabbet kuşları, dişilerin beslenmesiyle oldukça ilgilenirler. Kuluçka döneminde hem erkek hem dişi kuşu stresten uzak tutmak gerekir. Sakin bir ortam sayesinde rahat bir kuluçka dönemi yaşamaları gerekmektedir. Yumurtlama dönemi süresince hem dişinin hem erkeğin vitamin ve minerallere olan ihtiyaçları artacaktır. Bu yüzden özel mamalar sayesinde bu ihtiyacı giderebilirsiniz.

Yavruların oluşabilmesi için kafesin içerisinde mutlaka küçük bir yuva bulunması gereklidir. Bu yuvanın dişi kuş tarafından doldurulabilmesi için gerekli malzemeleri kafesin içerisinde bulundurmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca kafesi göz hizasından uzak yüksek bir yere koymak hem dişi kuş hem de erkek muhabbet kuşunun daha rahat davranmasına yardımcı olacaktır.

Yazar
Oktay Bozacı

Muhabbet Kuşları ile ilgili bir sorunuz mu var?

Muhabbet kuşu forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yorum yapın