Bir kedi için doğru yuvayı, sağlıklı ve huzurlu bir şekilde büyüyebileceği yuvayı bulmak kolay değildir. Hayvan severlerin sesini daha çok duyurma imkanı yakaladığı bugünlerde sahiplendirme yapan birçok site ve sosyal medya hesabı bulunuyor. Bu site ve sosyal medya hesaplarına ilan vererek hayatını kurtarmak istediğiniz kediye sıcak bir yuva bulabilirsiniz. Peki her kedi sahiplenmek isteyen kişiye güvenilir mi Kedi sahiplendirme nasıl yapılır ve yaparken nelere dikkat edilmeli?
Uzun Süre Kediye Bakabilecek mi?
Kedilerin sahiplendirme sürecinde yaşadığı en büyük problem 2-3 yıl bir evde yaşadıktan sonra sahibinin evlenme veya taşınma gibi sebepler ile kedisini başkasına vermek istemesi. Veya daha da kötüsü sokağa bırakması.
Ev ortamında tehlikelerden uzak bir kedinin ortalama yaşam süresi 15 yıldır. Yani 15 yıl boyunca kediye bakamayacak, 3-5 sene sonra başkasına bırakacak kişiler kesinlikle kedi sahiplenmemeli. Bu sebeple sahiplendirme yaparken “Bu kediye en az 15 sene bakabilecek misiniz?” sorusu kesinlikle sorulmalıdır.
Kedi Sahiplendirme İçin İlk Adım: Sahiplenecek Kişiyi Tanıma
İlanınız sonrası size dönüş yapan kişi hakkında öğrenmeniz gereken ilk bilgi sahiplenme yapmak isteyen kişinin yaşıdır. Çocuklar kedi sahiplenme konusunda daha heveslidir ve çoğu zaman aileleri izin vermez. Anne ve babasının izni ve haberi olmayan çocuklar sahiplendirme ilanlarına dönüş yaparak kediyi sahiplenmek istediğini belirtebilir. Böyle durumlarda çocuk kediyi eve getirir ve ailesi istemediği gibi ya geri gönderir ya da uğraşmak istemediği için sokağa bırakır.
Bu durumların meydana gelmemesi için direkt olarak çocuğun ailesi ile konuşmanız faydalı olur. Bu konuşmayı yüz yüze veya telefon ile konuşarak yapmanız da daha sağlıklı olacaktır.
Masraflar Hakkında Bilgilendirme
Kedi sahiplendirme yaparken sorulması gereken bir diğer soru: “Masrafları karşılayabilecek gücünüz var mı?” olmalıdır. Kedi bakmak sadece mama ve su vermek değildir. Bir kedi sahiplenildiğinde düzenli olarak iç, dış parazit iğnelerini ve aşıları yaptırılmalı.
Ayrıca kedinin sağlığı için kaliteli mama verilmeli. Kedi hasta olduğunda ise kimseye ihtiyaç duymadan tedaviyi karşılayacak güçte olmalı. Tüm bunların ışığında kedi sahiplenecek kişiye bu masrafları karşılayacak gücü olup olmadığı sorulmalı ve yeterli maddi imkanı bulunmayan kişilere kedi sahiplendirilmemeli. Kedisi hasta oldu diye barınağa ölüme terk edecek insanlara kedi sahiplendirmek istemezsiniz.
Kedi Sahiplendirme Konusunda En Önemli Nokta: Kısırlaştırma!
En önemli konulardan biri de kısırlaştırma. Sahiplendirme yaparken “Kısırlaştırma hakkında ne düşünüyorsunuz, kedinizi kısırlaştıracak mısınız?” soruları mutlaka sorulmalı. Evde halihazırda bir kedisi olan ve 2. Kediyi almak isteyen kişilere ise “Diğer kedinizi kısırlaştırdınız mı?” diye mutlaka sormalısınız. Bu sayede kedileri üretim makinesi olarak kullanan insanları elemiş olursunuz.
Takip! Takip! Takip!
Kedi sahiplendirirken kediyi sonradan takip edeceğinizi, video ve fotoğraf isteyeceğinizi mutlaka belirtin. Fotoğraf ve videoların güncel olup olmadığına, kedinin sağlığının ve keyfinin yerinde olup olmadığına mutlaka bakın. Bu takibi yapabilmek için de kişiden birkaç cep telefonu numarası ve adres talep edin. Ayrıca “Sahiplendirme Sözleşmesi” imzalatabilir, olumsuz durumların önüne geçebilirsiniz. Sözleşme yaparken kişinin kimliğini görmeyi ihmal etmeyin.
Tavsiye Bağlantı: Kedi Sahiplenme Şartları Nelerdir?
Balkon Camında ve Pencerelerde Sineklik Var mı?
Sahiplendirdiğiniz kedinin 5-6 ay içerisinde camdan düşüp felç kalmasını istemiyorsanız bu soruyu mutlaka sormalısınız. Özellikle yaz aylarında veterinerlere en çok camdan düşme şikayeti ile geliniyor çünkü kediler kuş veya bir sineğin peşinden atlayabiliyor. Hem de kaçıncı kat olduğuna bakmadan! Camdan düşüp belini veya başka bir yerini kıran bir kedinin ameliyatı ise 8 bin TL’den başlıyor. Elbette parayı o an düşünmeden tek düşündüğümüz şey kedimizin can havli oluyor, bu nedenle lütfen sinekliklere önem verelim. Bu sebeple pencerelerinde ve balkonunda sineklik olmayan, yaptırmak istemeyen kişilere kedi sahiplendirmeyin!
Son Not: Kediye bakamazlarsa barınağa veya sokağa terk etmek yerine size haber vermelerini ısrarla rica edin.
Kedi sahiplendirme ile aradığım bir yazı arıyordum ve sizi buldum yazı oldukça faydalı birçok kişi neler yapması gerektiğini bilmeden kedi sahiplendirmeye çalışıyor maalesef. aslında bizlerde öyleyiz sadece takip şartı koyuyoruz başka bir şey yaptığımız yoktu
Bilgiler faydalı da kedi cins olmayınca kimse yüzüne bakmıyor.
Cins kedilerden ticari beklentisi olan insanları görüyorum (elbette herkesi kastetmiyorum ama biraz dikkatli bakarsanız siz de benim gördüğümü görürsünüz.)
Amaç!!! Çiftleştir, çoğalt, sat!!!
Cins kedi alanların bir kısmını (herkes için söylemiyorum!!! <— üç tane ünlem bilmem anlatabildim mi??? Herkesi kastetmiyorum, yaranız yoksa üzerinize alınmayınız.) arabasının önünde poz vererek çektirdiği fotoğraflarla başkalarını etkileyebileceğini düşünen, bu yolla saygınlık kazanmak isteyen insanlara benzetiyorum.
Yukarıda sayılan maddeler gayet güzel de uygulamada istisnalar haricinde uygulanabilirliği imkansız!!!
Sokakların sokak!!! kedileriyle dolu olduğu bir ortamda kim kime şartlar koşabilir???
Şahsen eve bir hayvan almayı düşünsem, bana taciz boyutunda şartlar koşan birinden almayı düşünmem!!! Şartları yerine getirmeyi düşünmediğim için değil, ensemde hissedeceğim nefesin bana vereceği rahatsızlıktan dolayı!!!
Bakalım o şartları koşan insanın ruh sağlığı yerinde mi???
Kısacası; sokak hayvanlarının işi zor…
Kediye 15 yıl bakabiliyoruz