Köpeklerde Kene İle Bulaşan Hastalıklar

Köpeklerde kene kaynaklı hastalıklar, hem köpeğin hem de insan sağlığı için büyük bir tehdittir. Keneler, kendilerini hayvanlara ve insanlara bağlayan, kanla beslenen ve hastalıkları doğrudan konakçının sistemine taşıyan parazitlerdir. Hastalık, köpeklerde kene ısırması veya insan ısırması ile vücuduna iletmesi sonucu ortaya çıkar.

Kenelerin coğrafi dağılımı, ormansızlaşma, iklim değişikliği, kuş ve kemirgenlerin değişen yaşam göç kalıpları nedeniyle değişiklik göstermektedir. Bu, yıllık olarak hatta mevsime göre değişebilir. Keneler, bazı kentsel alanlar ve dünyanın birçok bölgesi dahil olmak üzere Türkiye’de çoğu yerde bulunur. Hem insanlar hem köpekler hem de tüm canlılar için tehlikelidirler.

Köpeklere kene ile bulaşan hastalıklar arasında Lyme, Ehrlichiosis, Anaplasmosis, Babesiosis ve Hepatozoonis en önemlileridir. Hepsi köpekler için ciddi sağlık sorunları çıkarabilmektedir. Birçoğu insanlar için ciddi sağlık sorunlarını da ortaya çıkarır.

Köpeklerde Lyme Hastalığı

Lyme hastalığı, kara bacaklı kene tarafından taşınan bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Lyme, dünya üzerinde birçok yerde ve özellikle bazı bölgelerde köpeklerde tespit edilmiştir. Bakterilerin konakçıya bulaşması için kene yaklaşık olarak 36-48 saat tutunmalıdır. Bu hastalığın belirtileri, ısırmasından yaklaşık 2 ila 5 ay sonra ortaya çıkar.

Köpeğinizi gezdirdikten sonra her zaman keneler için kapsamlı bir kontrol sağlamak en iyisidir. Orman, çimen ya  da gölgeli alanlarda bunların vücuduna yapışması muhtemeldir ve kontrollü bir şekilde çıkarılmalıdır.

Lyme hastalığı belirtileri arasında ateş, topallık, eklem şişmesi, lenf düğümlerinin uyuşması bulunur. Bu hastalık, ölümcül olabilen böbrek hastalığına kadar ilerleyebilmektedir. Hastalık, genel olarak köpeklerde kan testi ile teşhis edilir. İlk test, keneye maruz kalıp kalmadığını tespit eder ve gerektiğinde veteriner hekim ek testler yapar.

Köpeklerde Kene

Köpeklerde Ehrlichiosis Hastalığı

Köpeklerde Ehrlichiosis dünya çapında görülmektedir. Buna birkaç tür kene neden olmaktadır. Bunlar kahverengi kene, Yıldız kene ve Amerikan Köpek Kenesidir. Belirtileri arasında iştahsızlık, düşük kan trombositleri bulunmaktadır. Bunlar genelde burun kanaması ve morarma ile gözlemlenir. Belirtiler, köpeğin ısırılmasından 1 ila 3 hafta sonrasında ortaya çıkmaktadır. Derhal teşhis ve tedavi edilen köpeklerin kurtulma olasılığı daha yüksektir.

Köpeklerde Anaplasmosis

Köpeklerde Anaplasmosis, Kara Bacaklı Kene tarafından taşınan bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Belirtileri Lyme hastalığına benzerdir. Anaplasma sahibi köpeklerde düşük kan trombositleri kanama bozukluğuna neden olur.

Köpeklerde Babesiosis

Köpeklerde babesiosis, öncelikle köpeklerde kene ısırmasıyla ortaya çıkan bir başka hastalıktır. Köpek ısırıklarından kan yoluyla da geçebilmektedir. Babesiosis ile ilişkili olan ana sorun kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıdır. Belirtileri uyuşukluk, soluk diş eti, koyu renkli idrar içerir.

Köpeklerde Hepatozoonoz

Köpeklerde heptozoonoz biraz daha farklıdır, çünkü bir köpek enfekte olan bir keneyi yuttuktan sonra bu hastalığı edinir. Bu hastalık zoonotik değildir. Bir başka deyişle, insanlar bunu enefekte olan köpeklerden kapmazlar. Bu hastalık, genel olarak Amerika’da bulunmaktadır. Hastalığın belirtileri ağrı, ayakta duramama, hareket etmeme isteği, ateş ve güç kaybıdır. Bu hastalık ciddi derece zayıf köpek ortaya çıkarır ve köpekler için ölümcül hastalıklar arasında yer alır.

Köpeklerde Kene ile Bulaşan Hastalık Nasıl Önlenir?

Bu hastalıklar köpeklerin ve insanların sağlığı için ciddi riskler oluşturabilmektedir. Köpek sahiplerinin pire ve kene kontrolüne en iyi yaklaşımını belirlemek için köpek dostuna bakan veteriner hekimi ile görüşmesi son derece önemlidir.

Köpekler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Köpek forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın