Sakin ve cana yakın bir arkadaş olan Himalaya Tavşanı, en eski tavşan ırklarından birisidir. Bir himalaya kedisine benzeyen renkleri, onları her yerde tavşan severler tarafından popüler bir cins haline getirmiştir.
Himalaya Tavşanı Tarihi
İsimleri Himalaya olsa da cinsin aslında Uzak Doğu’dan geldiği bilinmektedir. Cins, 20. Yüzyılın başlarında Amerika’ya getirilmiştir. Başlangıçta kürkü için yetiştirilen bu tavşan, sonrasında evcil hayvan ve gösteri tavşanı olmuştur.
Himalaya Tavşan İsimleri
Cins çok uzun bir süredir var olduğu için çeşitli ülkelerde olası kökenlere sahiptir. Birçok çeşitte isimleri bulunmaktadır, Bu nedenle Kara burunlu tavşan, Çin Tavşanı, Kara Burun, Rus Tavşanı ve Mısır İsrafı isimleri ile de bilinmektedir. Türkiye’de genel olarak Himalaya Tavşanı adı kullanılmaktadır.
Himalayalar, tamamen yetişkin olduğunda üç ila beş kilo ağırlığına ulaşırlar. Vücudu uzundur ve uzanmış halde bakıldığında yuvarlak görünür. Bu yüzden, yılana benzemesiyle de bilinmektedir.
Himalaya Tavşan Tüyü
Tüy rengi söz konusu olduğunda Himalaya, Siyam ve Himalaya kedisine çokça benzetilmektedir. Vücutları beyaz olur. Kulaklarında, ayaklarında ve burunlarında noktalar bulunur. Siyah en yaygın görülen nokta rengidir, ancak Himalaya Tavşanları mavi, çikolata ve leylak noktalarıyla da bilinmektedir. Kürkleri kısadır ve elinizi içerisinden geçirdiğinizde kürk orijinal rengine tekrar döner. Haftalık olarak tüylerinin taranması gerekir. Tüy dökme mevsiminde normalden biraz daha fazla tüy dökerler.
Himalaya Tavşanı Özellikleri
Himalaya Tavşanı, insanların temas etmesinden hoşlanan nazik tavşanlardır. Kolay tavırları ve çocuklarla rahat olurlar. Bu nedenle, sahiplenilebilecek en iyi tavşan türlerinden birisidir. En rahat tavşanlardır, sarılmayı çokça severler. Her ne kadar diğer tavşanlar sıkça ısırsa da himalaya bunu nadiren yapabilmektedir. Tatlı ve sevecen olmalarıyla beraber oldukça zekilerdir.
Himalaya Tavşanı Sağlığı
Tavşan hastalıkları, tavşan sahipleri için oldukça önemlidir. ortalama bir himalaya tavşanı ömrü dört ila beş yıl arasındadır. Irklarına özgü olarak pek çok hastalığı yoktur. Aşırı büyümüş dişler gibi tüm tavşanlarda bulunan klasik sorunlara karşı hassaslardır. Sinekler, etlerine yumurta yaptığında ve bu yumurtalardan çıktıkları zaman flystrike gerçekleşir. Gelişmiş olan sinekler, ne yazık ki tavşanı tam anlamıyla canlı canlı yiyebilmektedir. Bu, tavşanlar için ölümcül bir durumdur. Bunun için dikkat edilmesi gerekmektedir.
Himalaya Tavşan Kafesi Nasıl Olmalıdır?
Onları dışarıda bir odada tutabilseniz de içeride bir kafeste olması tavsiye edilmektedir. Soğuk havalarda kürkleri daha koyu bir hale gelebilmektedir. Bu yüzden yavru tavşanlar bu durumu idare edemezler. Minimum kafes boyutu, tel çerçeveli ve sağlam tabanlı 24 inç x 15 inç olmalıdır. Tavşanın hareket edebilmesi için yeterince alan olmalı ve birden fazla besleniyorsa, gereken minimum miktarın iki katına çıkarılması gerekmektedir. Kafesin saman gibi yataklarla kaplanması mümkündür ve haftada bir kez yenilenmesi gerekmektedir.
Himalaya Tavşanı Besleme
Himalaya Tavşanları, %70 Timothy Samanı, %25 tavşan peleti ve %5 taze meyve ve sebzelerden oluşan bir programla beslenmektedir. Çiğneyebilmek için çok sayıda samana ihtiyaç duymaktadırlar. Bu ihtiyaçları aşırı büyüyen ağrılı bir diş rahatsızlığına neden olabilmektedir. Taze yiyeceklerle takviye sağlanırken, bazı meyve ve sebzelere karşı hasta olabileceğinden, bu yiyeceklerin tavşan dostu olduklarından emin olmanız gerekmektedir.