Köpek Sahiplendirme Nasıl Yapılır?

Bir köpeğe bakmanın sorumluluğu bir kediye bakmanın sorumluluğundan kesinlikle daha fazladır. Kediden kediye değişse de genellikle kediler tek başına vakit geçirebilen, camdan dışarıyı izleyerek bile mutlu olabilen ve dışarı çıkmasalar da hayatlarını devam ettirebilen canlılardır.

Ancak köpekler kedilere oranla sahipleri ile daha çok vakit geçirmeye ihtiyaç duyar. Bu sebeple köpek sahiplenmek isteyen kişilerin bir köpeğin sorumluluğunu alabilmesi, yaramazlık yapsa bile onu sevebilmesi gerekir. Şunu da belirtmeliyiz ki sizi seven bir köpek ile bir hayat geçirmek tarif edilemez bir duygudur. Peki bir köpek nasıl sahiplendirilir, köpek sahiplendirme nasıl yapılır?

Daha Önce Hiç Köpek Beslediniz mi?

Bu soru çok hayati bir sorudur çünkü daha önce köpek besleyen insanların köpeklerinin şu an ne durumda olduğu çok önemlidir. Hasta olduğu için barınağa terk eden veya sokağa bırakan birçok kötü insan mevcut ne yazık ki. Bu kişileri elemek için bu soru mutlaka sorulmalı, varsa önceki köpeklerinin akıbeti öğrenilmelidir. Daha önce köpeğini terk etmiş bir kişi emin olun sizin sahiplendirdiğiniz köpeği de terk edecektir.

Köpek Sahiplendirme İçin İlk Adım: Yaş Bilgisi

Sahiplendirme yapacak kişinin köpeği sahiplendirmek isteyen kişi hakkında bilgi edinmek için bazı sorular sorması gerekir. Bu soruların başında “Kaç yaşındasınız?” sorusu yer almalıdır. Çünkü küçük yaştaki kişiler yani çocuklar, bir köpeğin sorumluluğunu alamaz. Annesi, babası veya evde yaşayan büyükler köpek ile ilgileneceği için bu kişilerin izni ve bilgisi olması, çocuğun ilgilenemediği durumlarda köpek ile ilgilenmeyi kabul etmeleri gerekir. Aksi halde sahiplendirme yapılmaz.

Köpek Bakımı ile İlgili Sorular

Temel köpek bakımı içerisinde besleme, barınma, temizleme, evde beslenenler için tuvalet ihtiyacı, günlük gezdirme ve aktivite, veteriner kontrolleri bulunur. Köpeklerin 7. Aya kadar günde 3 öğün, 1 yaşına kadar günde 2 öğün, 1 yaşından sonra ise günde bir öğün yemek yemesi zaruridir. Evde bakılan köpeklerin günde en az 2 kere tuvalete çıkması, 45 dakikalık süreler ile en az 2 kere gezdirilmesi gerekir.

Köpeklerin yıllık ve aylık olarak tekrarlanması gereken aşıları bulunur. Sahiplenecek kişilerin tüm bu bakım şartlarını kabul etmesi gerekir. Kabul etmeyen kişilere sahiplendirme yapılmamalıdır.

Köpek Sahiplendirme Nasıl Yapılır
Köpek Sahiplendirme Nasıl Yapılır

En Önemli Köpek Sahiplendirme Konusu: Yaşam Alanı

Aslında yazılan tüm sorular çok önemlidir ama yaşam alanı tüm gününü geçireceği alan olacağı için biraz daha önem taşır diyebiliriz. Yaşam alanı hakkında bilgi almak için şu sorular mutlaka sorulmalı, uygun yanıtlar alınmazsa sahiplendirme yapılmamalıdır:

• Evde mi, bahçe de mi veya iş yerinde mi bakılacak?
• Nerede bakılırsa bakılsın günde en az 2 defa 45 dakikalık süreler ile gezdirmeyi kabul ediyor musunuz?
• Bahçede bakılacak ise bağlı mı tutulacak yoksa serbest mi duracak? Serbest duracak ise bahçenizde çit var mı?
• Bağlı duracak ise zincir uzunluğu ne kadar olacak? (Çok kısa zincirler ile bir köpeğin hayatını geçirmesi sağlıklı değildir.)
• Yaşayacağı alanda başka köpek var mı? Varsa saldırgan bir köpek mi?
• Gün içerisinde yalnız kalma süresi ne kadar olacak?

Tavsiye Bağlantı: Köpek Sahiplendirme

Köpek Kısırlaştırma

Köpeklerde kısırlaştırma çok önemlidir. Para kazanma amaçlı faaliyet gösteren kişileri engellemek, doğacak yavruların ve anne köpeğin hayatını kurtarmak için kısırlaştırma yaptırılması sahiplendirme şartları arasındadır. Kısırlaştırma kesinlikle köpeğin hayat kalitesini yükseltir ve daha sağlıklı bir hayat geçirmesini sağlar. Bu sebeple kısırlaştırma yapmayacak kişilere köpek sahiplendirmemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca ben köpeğimi kısırlaştırmayacağım diyen bir kişinin köpeği üreme makinesi olarak kullanacağından emin olabilirsiniz.

Köpekler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Köpek forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın