Kedilerimiz hakkında tartışmaya gerçekten hevesli olmadığımız tek şey kedi kumu temizliği olabilir. Evet, kirli kum kabından bahsediyoruz. Kutuyu unutmak ve kedinizin sevimli masallarına odaklanmak isteyebileceğiniz kadar, kedi kumu kutusunu temizlemenin önemini ve doğru yolu anlamanız önemlidir. İşte bilmeniz gerekenler.
Kum kapları bir çeşit sığınak olarak hizmet veren, kedilerin tuvalet ihtiyaçlarını ortamdır. Kutuyu görmezden gelmek kedinizin ihtiyacını farklı yerlerde ve şekillerde görmesine, tüylerini kirletmesine, dahası hasta olmasına yol açabilir. Bu yüzden kum kabının her daim temiz olması, kedinize bu açıdan olabildiğince hijyenik bir ortam sunabilmek önemli ve gereklidir.
Kum Kabı 5 Kolay Adımda Nasıl Temizlenir?
Kutunun kendisini temizlemeye başlamadan önce, uzun vadede sizin için daha az iş olacağını görebilirsiniz. Kedinizin kum kabının altında bir tuvalet altlığı kullandığınızda, temizlerken daha küçük bir karmaşa yaşayacağınızı göreceksiniz. Dökülen kum tanelerini almak için her birkaç günde bir matı silkelediğinizden ise emin olun. Kedi kumu kutunuzun düzgün ve iyice temizlenmesini sağlamak için bu basit adımları uygulamanız gerekir:
Eldiven ve Maske Takın
Kirli kum kabının sizi ve kedinizi nasıl riske attığına dair hem sağlıkçılar hem de veterinerler sık sık vurgu yapmaktadırlar. Ancak tekrar hatırlatmak yararlı olabilir. Bir bakteri ve parazit sürüsü kedinizin tuvalet kabını istila etmek için hazır beklemektedir. Bu mikroorganizmalar sadece rahatça orada rahatça yaşamayı amaçlamazlar. Bu ortamları size ve ailenize ulaşmak için kullanırlar.
Eldiven ve maske takarak kendinizi bu görünmez düşmanlara karşı koruyun. Eldivenler kirli çöplerin ve mikroskobik misafirlerin cildinize doğrudan temas etmesini önlemeye yardımcı olur. Öte yandan, maske, kedi kumunda üreme eğiliminde olan aşırı amonyak ortamında nefes almanızı önleyecektir.
Kedi Kumunu Günlük Olarak Temizleyin
Bu, kedi kumu temizliğinin en kolay kısmı olabilir. Eğer evinizde 10 tane kediniz ve her biri için ayrı birer tuvalet kabınız yoksa endişelenecek hiçbir şey yoktur. Tek yapmanız gereken kedinizin çişini ve dışkısını iyi bir şekilde emecek, topaklanabilen bir kum çeşidi kullanmaktır. Böylece kepçe ile topaklanmış kısımları alabilir ve temiz kısmı kum kabında bırakabilirsiniz. Bir gün temizlemeyi atladıysanız çok sorun olmayacaktır. Ancak art arda birkaç gün boyunca kedinin tuvaletini temizlememek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kedinizin benzersiz kişiliğine ve tercihlerine bağlı olarak, siz temizlemeye gelene kadar tuvaletini tutmaya çalışabilir veya kendisine sizin pek de tercih etmeyeceğiniz yeni bir tuvalet seçebilir. Bu yüzden kedi kumu temizliğinden kaçınmadan önce iki kez düşünmeniz gerekebilir. Evinizdeki kedi sayısı fazlaysa ve hepsi için yalnızca bir tuvalet varsa, gün içinde bir seferden fazla temizlik yapmak önemlidir. Topaklanan kumları kepçe ile alarak çoklu kediler için dahi kum kabını temiz tutmak mümkündür.
İki veya Üç Günde Bir Yeni Kum Ekleyin
Kirli kumları topladıktan birkaç gün sonra, kum kabındaki kum azalmaya başlayacaktır. Yüksekliğinin yaklaşık üç santimetreye yaklaştığını fark ettikten sonra, daha fazla kum ekleme zamanı gelmiş demektir. Aslında, daha fazla çöpün gerekli olup olmadığını düşünerek bulamazsınız. Kum miktarı ya da seviyesi yetersiz gelmeye başladığında kediniz tuvaletini yaptığında üstünü tamamen örtmeyi bırakacaktır. Bu durumu fark ettiğinizde kum takviyesi gerekli olacaktır.
Kum Kabını Her Hafta Boşaltın ve Yıkayın
Hafta sonları sadece oynamayı ve dinlenmeyi düşünmemeli, aynı zamanda kedinizin kum kabını tamamen temizlemelisiniz. Bu haftalık görev için, tüm kutuyu bir çöp kutusuna boşaltmanız önemlidir. Bunu yapmadan önce bir çift eldiven ve maske takmayı unutmayın. Tüm kumlar boşaltıldıktan sonra, hafif, kokusuz deterjan kullanarak gerçek temizleme işlemine başlayabilirsiniz. Kutunun her tarafını bir sünger veya bezle ovalayın ve ılık suyla durulayın. Kutuda gizlenen zararlı mikroorganizmaları öldürmek için deterjana bir veya iki damla sirke ekleyebilirsiniz.
Tavsiye Bağlantı: Kedi Korkusu Nedir? Nasıl Yenilir?
Karbonat, Kömür veya Bir Filtre Kullanın
Kedi kum kabını iyice yıkadıktan ve kuruttuktan sonra, yapılacak son şey kokudan arındırmaktır. Bir koku giderici, kutunun kedinizin hiç şüphesiz takdir edeceği, daha uzun süre taze ve temiz kokmasını sağlar. Kedi kumu koku gidericileri söz konusu olduğunda üç temel seçeneğiniz vardır: kabartma tozu, kömür briketleri ve filtreler.
Kabartma tozu için, kumu eklemeden önce kutuya bir veya iki çorba kaşığı serpin. Aynı şey hem kömür briketleri hem de filtreler için de geçerlidir; kokuyu azaltmaya yardımcı olmak için kedi kumu koymadan önce bunları kutunun altına yerleştirin. Alternatif olarak, kedinin oynamasını ve kazayla parçalarını yutmasını önlemek için yeterince sağlam olduklarından emin olarak kutuların yanına asabilirsiniz.
Banyo temizliği evcil hayvan sahipleri tarafından kesinlikle bir angarya olarak görülmektedir. Ancak, özellikle temizliğini kendileri yapamayan sevimli tüylü dostlarımız için yapılması gereken bir iştir. Yukarıda sizinle paylaştığımız adımları kedi kumu temizliği sürecini tamamladığınızdan emin olun. Size verdiğimiz minimum süreler ve aralıkların dışında elbette ki tuvalet kabını daha sık temizleyebilirsiniz. Bu aşamada biraz da kedinizin davranışlarını gözlemlemek, tuvaletinden rahatsız hissettiğinde temizlik yapmak işe yarar olabilir.