Hayvanlar depremi hisseder mi? Yapılan gözlemlerde hayvanların deprem öncesinde ve deprem anında tepkiler gösterdiği ortaya çıkmıştır. Hayvanların tepkilerinden deprem olma ihtimali değerlendirilebilir ancak, depremin ne zaman gerçekleşeceğini bilmek mümkün değil. Bilim insanlarının yapmış olduğu deneyler, hayvanların depremin yaklaşmasına ilişkin sinyalleri alabildiğini ortaya koymuşlardır.
Hayvanlar Depremi Nasıl Hisseder?
Deprem öncesi, yer kabuğu elektromanyetik bir alan oluşturur. Hayvanlar elektromanyetik alanları deprem öncesinden birkaç gün öncesine kadar hissedebilmekte. Osaka Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri 1996 yılında bu alanda hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirmiş, laboratuvar ortamında manyetik alan oluşturulduğunda, hayvanların buna tepki verdiği tespit edilmiştir. Hayvanların değişen manyetik alan duyarlılığı, insanlardan çok fazladır.
Hangi Hayvanlar Depremi Hisseder?
Hayvanlar deprem öncesi oluşan manyetik alanı hissede bilme özellikleri sayesinde, depremi olmadan önce hissedebilmekte. Oluşan manyetik alan değişikliğine her hayvanın tepkimesi ve duyarlılığı farklılık gösterir. Depremi en önce hisseden hayvanlar sürüngen hayvanlardır.
Deprem oluşumları üzerine araştırma yapan bilim çevreleri, deprem olmadan önce hayvan davranışlarına bakarak, gerekli tedbirleri almak için çalışmalar yapmakta. Bu yönde evcil hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde köpeklerin, diğer evcil hayvanlara göre daha hızlı ve daha fazla tepki verdiği değerlendirilmiştir.
Suda Yaşayan Hayvanlar da Depremi Hissedebilir mi?
Suda yaşayan hayvanların sudaki değişiklikleri anında hissettikleri tahmin ediliyor. Düşük yoğunluktaki ses dalgalarının ve suda meydana gelen kimyasal değişimleri hisseden suda yaşayan hayvanlar, ortam değişikliğinde bağlı olarak tepkilerini ortaya koyabiliyor. Ancak suda yaşayan hayvanlar üzerinde, depremle ilgili herhangi bir bilimsel açıklama bulunmamakta.
Deprem Nasıl Tahmin Edilir?
Deprem tahminlerinde iki yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan birinci teknolojik verilerle donatılmış mobil ağlar ile bir gözlemci ağı kurmak, ikincisi kontrol altında tutulan depreme duyarlı hayvanların davranışlarını gözlemlemek. Deprem öncesi yer kabuğunda meydana gelen değişimler;
- Depremin derinliği ve şiddetine göre düşük frekanslı sesler, deprem anında bu ses oranı yüksek frekanslı meydana gelir.
- Yer kabuğunda fay hatlarında kırılma ve kaymalara ilişkin değişiklikle tetiklenen yer yüzünde meydana gelen değişiklikler.
- Ani termal su kaynaklarının kendiliğinden yer yüzen çıkması veya yer değiştirmesi.
- Yer kabuğundan yüzeye gaz salınımı.
- Depreme bağlı gelişen manyetik alan oluşumu.
- Deniz, göl ve akarsu seviyesinde ani düşme ve yükselmeler.
Belirtileri arasında yer alır. Bunun yanında değişimleri hisseden hayvan davranışları da gözlemlenmektedir. 1974 yılında mobil verileri ve kontrol altında bulundurulan hayvanların davranışlarını gözlemleyen Çinli bilim adamları, deprem öncesinde alınan tedbirler neticesinde can kayıplarını asgari düzeyde yaşamıştır. 1974 yılında Çin’de 7,3 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, ihtimalleri değerlendiren bilim adamları sayesinde milyonlarca insan kaybı önlenmişti.