Habeş Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Habeş kedisi özellikleri, badem şeklindeki gözlere ve parlak bir paltoya sahiptir. Orta boy kedilerdir ve ortalama altı ila on kilo ağırlığındadırlar. Bu cins, eğlenceli, meraklı ve genellikle sağlıklıdır. Ancak çoğu safkan gibi, bazı sağlık sorunlarına açıktırlar.

Bu güzel kedilerden birine sahip olmayı düşünüyorsanız, Habeş kedisi kişiliği, bakım ihtiyaçları ve potansiyel sağlık sorunları hakkında bilgi edinmek isteyeceksinizdir.

Habeş Kedisi Tarihçesi

Habeş kedisinin en eski evcil ırklardan biri olduğuna inanılmaktadır. Ancak, kesin kökenleri bilinmemektedir. Habeş kedisi ırkları ilk olarak İngilizce kedi şovlarında kaydedildi. Savaşın sonunda 1800‘lerin sonunda şimdiki Etiyopya’dan geldikleri bilinmektedir.

Buna karşılık, yürütülen ayrıntılı bir gen dizilimi, Habeş kedilerinin, Avrupa ve Güneydoğu Asya’da en erken yerli ırklarla ortak genetik işaretlere sahip olduğunu buldu. Diğer çalışmalar bu cinsi Hindistan‘daki Bengal Körfezi ile ilişkilendirmiştir. Bununla birlikte, cinsin aslında eski Mısır‘da var olan kedilerden geldiğine inanılmaktadır. Habeş kedisi ırkı, antik Mısır sanatında tasvir edilen kedileri andırmaktadır.

Habeş Kedisi Kişiliği

Habeş kedisi cinsinin popülerliği, Amerika Birleşik Devletleri‘ne tanıtılmasından sonra hızla arttı. Bu, eşsiz görünümünden, yüksek aktivite seviyesinden ve çok sosyal kişiliğinden kaynaklanıyordu. Habeşliler, çevrelerini keşfetmekten zevk alan son derece meraklı kedilerdir. Yeni bir çevreye girdiklerinde kolayca uyum sağlarlar. Çocuklara karşı sevgisine ek olarak, Habeşler ayrıca süper şefkatlidir.

Habeş kedisinin oyunlara ilgisi vardır ve genellikle meşgul olmayı severler. Bu kediler, etraflarında devam eden faaliyetlerle mutlu bir şekilde eğlenirler. Bu meraklı doğası ve etkileyici zekası onları özellikle çocuklu bir aile için mükemmel evcil hayvan adayları yapar.

Habeş Kedisi Renkleri ve Kürk Özellikleri

Çoğu Habeş yavrusu koyu renk kürkle doğar. Yavru kedilerin kürklerinin renkleri, olgunlaştıkça kademeli olarak kalıcı renklerine doğru hafifçe açılacaktır. Habeş kedilerinin yetişkinlikteki kürk renginden bağımsız olarak, tüm Habeş cinsi bir imza gibi spesifik bir kürk rengine sahiptir.

Habeş Kedinizi Tımar Etme

Habeş kedisi daha kalın bir tüy dokusuna sahip olduğu için çok az tımar gerektirir. Yumuşak bir kedi fırçasıyla haftalık fırçalama yeterli olacaktır.

Habeş Kedisi
Habeş Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Habeş Kedisinde Tüy Dökülme Sorunu

Habeşlerin kısa ama kalın bir kürkleri olduğundan, tüy dökerler. Ancak uzun tüylü akrabaları kadar dökülme olmayabilir. Uzun tüylü bir Habeş kedisi düşünüyorsanız, Somali kedisini düşünebilirsiniz. Bu, çok benzer kürk özelliklerine sahip bir cins ve modern Habeşlerin atası olarak kabul edilir.

Habeş Kedisi Hipoalerjenik Midir?

Gerçekten hipoalerjenik kedi ırkı yoktur. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, hiçbir çalışma hipoalerjenik kedi ırkının olduğunu göstermemiştir. Tüm kediler ciltte, kürkte ve tükürükte bulunan alerjenler üretir. Kısa tüylü kediler üzerine yapılan bir 2019 çalışmasında, kedilerin tüylerinde bulunan ortak alerjenin miktarı değişebilirken, çalışmadaki tüm kedilerde sürekli olarak alerjen bulunduğu görülmüştür.

Bir kedinin kürkündeki toz ve polen de bir kedinin alerjik reaksiyonunu etkileyebilir. Bu nedenle, Habeş kedisi ırkları diğer uzun tüylü kedilerden daha az tüy saçarken, alerjisi olan biri için zararsız olacağının garantisi yoktur.

Habeş Kedisi Sağlık Sorunları

Daha önce de belirtildiği gibi, birçok safkan kedi gibi, Habeş kedisi ırkları çeşitli sağlık koşullarına eğilimlidir.

Renal Amiloidoz

Renal amiloidoz hemen hemen her zaman Habeşlerde genetik bir hastalık nedeniyle ortaya çıkar. Sağlıklı böbrek dokusu anormal miktarlarda değişir, protein amiloidi tutar. Sürekli amiloid birikimi böbreklerin iltihaplanmasına ve atıkları kandan filtreleyememesine neden olur. Hastalanmış bir kedi kusma, bacakların şişmesi, artmış su içimi ve idrar yapma, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtiler gösterebilir.

Dişeti İltihabı

Tüm kediler diş eti iltihabı gibi diş hastalıkları geliştirebilir, ancak Habeş kedileri buna özellikle yatkındır. Diş etlerinin iltihabı, diş eti çizgisinin aşağısına kadar uzayabilen bir plak birikmesinden kaynaklanmaktadır. Kedinizin diş etleri tahriş olmuş, şişmiş ve ağrılı olabilir. En kötü durumda dişler gevşer, hatta düşebilir. İltihap ayrıca kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Belirti ve semptomları tanıyabilmeniz için yeni kedi arkadaşınızın potansiyel sağlık sorunlarını anlamak önemlidir. Habeşliler, çoğu safkan gibi, bazı sağlık koşullarına eğilimlidir. Bunlar, bu cins için en yaygın sağlık sorunlarından sadece birkaçıdır.

Tavsiye Bağlantı: Sfenks Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Habeş Kedisi Ortalama Ömür Süresi

Habeşler genellikle 12 ila 15 yıl arası yaşarlar. Bu ortalama bir yaşam süresidir ve bir kedinin yaşam beklentisini etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Habeş kedinizin ne kadar süre yaşayacağı çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Bu, sahip oldukları sağlık koşullarını, yaşamları boyunca yakalanabilecekleri hastalıkları, etkinlik düzeylerini, ağırlıklarını ve çevresel faktörleri içerir.

Habeş Kedilerinde Bakım

Bu cins özellikle aşırı sevecen olmasa da, sahipleri ile güçlü bir bağ kurmayı başardıklarını dikkate almak gerekir. Aktif kediler olarak yaptığınız işe karışmak isterler. Ve sahipleriyle birlikte çok fazla oyun oynamaya eğilimlidirler.

Habeş Kedisi Beslenme Düzeni

Genel olarak, kediler kaliteli bir protein diyetini gerektiren zorunlu etçillerdir. Habeş kedisi de daha farklı değildir. İster yaş ister kuru mama tercih ediyor olun, kedinizin sağlıklı bir diyet için hayvansal protein ve yağlara ihtiyacı vardır.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

“Habeş Kedisi Özellikleri ve Bakımı” üzerine bir yorum

  1. Bu yazınız sayesinde “Habeş Kedisinin Özellikleri ve Bakımı” hakkında yakından bir bilgi sahibi oldum. En sevdiğim özelliklerinden bazıları; eğlenceli, meraklı ve genellikle sağlıklı olmalıdır. Genelde tüm kedilerde bu özellikler oluyor fakat bazı kedilerde bazı kedilerde bazı özellikler daha fazla oluyor. Habeş kedisi kısa tüylü olduğu için ve özellikle evcil bir kedi ırkından oluğu için evde kedi beslemek isteyenler Habeş kedisine bir göz gezdirebilir. Ama kanaatimce herkes evde kedi beslememelidir. Çünkü; evcil bir hayvan beslemek onun tüm temel ihtiyaçlarını karşılamayı ve onunla ilgilenmeyi kabul etmek demektir. Kediler -tabii ki diğer hayvanlar da öyle- merhamete, sevgiye ve ilgiye muhtaç hayvanlardır.

    Yanıtla

Yorum yapın