Gloster Kanarya, 1920’li yıllarda İngiltere’nin Gloncestershire kentinde üretilmiştir. Günümüzde de Dünya ve Türkiye’de çok fazla ilgiye sahip olan Gloster Kanaryaların bakımları ve özellikleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Glorya Kanaryası Türleri
Gloster iki çeşittir. Corona; başında yuvarlak ayrılmamış tepesi olana verilen isimdir. Consord; şapkasız olan türüdür. Türkiye’de çok sevilen glorya kanaryaları yetiştirilmesi de oldukça yaygındır.
Glorya Kanaryasının Genel Özellikleri
- On ile on iki yıl arasında ömre sahiptirler.
- Gloster Kanarya türü yaklaşık olarak 11,5 cm civarında boya sahip olurlar.
- Dayanıklı bir yapıları vardır.
- Göğüsleri geniş olup yuvarlak şekildedir.
- Sırt ise hafif bombelidir.
- Bacak ve ayaklar kısa, hafif bükük ve çok ufak pullarla bezelidir.
- Başka kanaryalara göre sık olan tüyleri vücuda yapışıktır. Parlak ve düzdür.
- Çok iyi ötmeseler de çok güzel sesleri vardır.
- Genelde tombuldurlar.
Tüy Yapılarının Özellikleri
Üç çeşit tüy yapısı bulunmaktadır. Yumuşak parlak, ince A tipi tüy çeşididir.
Kalın ve mat B tipi tüy çeşidi
Son olarak da A ve B tipi arasındaki tüy çeşidi olan AB tüy çeşididir.
Gloster Kanarya Kafesi Nasıl Olmalı?
Özellikle tel kafes tercih edilmelidir. Çünkü bu tür kafesler sayesinde hem havalandırma yapılabilir hem de temizlik açısından faydalıdır. Kafes seçiminde önemli bir noktaya değinmek gerek. PVC kafesler pek tercih edilmez. Bu tip kafesler, gloster kanarya ırkında elektriklenmeye neden olur. Bu yüzden bu tip kafesler sağlıklı değildir ve önerilmez.
Kafes, kanaryanın yaşam alanıdır. Kanaryanın kendini rahat etmesi ve strese girmemesi açısından oldukça önemlidir. Gloster kanaryalar için 40 ya da 50 cm boyunda kafesler tercih edilebilir. Ancak; daha büyük kafesler seçilmesi de mümkündür. Burada önemli olan kanaryanın yaşam alanının en doğru şekilde hazırlanmasıdır.
Üretim zamanlarında ızgara kullanılması önerilmektedir. Izgara kafeslerin temizliği çok daha zordur. Bu nedenle; sürekli bu kafesleri kullanmak zahmet verici olacaktır. Kafesin temizliği ihmal edilmemelidir. Düzenli aralıklarla kafesin temizliği yapılmalıdır.
Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Glorya kanaryanın sağlıklı bir ömre sahip olmasında beslenmenin önemi büyük. Beslenme düzeninde az nemlendirilmiş mamalar seçilmelidir. Örneğin; yumurta ve sebze genellikle nemlenebilmektedir. Çok fazla nemi olan yemler kuşlarda ciddi bağırsak problemlerine neden olmaktadır. Bu nedenle; buna özen gösterilmesi gerekir. Tüylerinin canlı ve parlak olabilmesi için de saka tohumu, berilla tohumu, keten tohumu kullanılması önerilmektedir. Beslenme düzeninde yeşil ve aynı zamanda yumuşak gıdalar verilmesi gerekir. Bunun yanı sıra; düzenli olarak kuş otu verilmelidir.
Gloster Kanarya Sağlık Sorunları
Özellikle soğuğun etkisiyle hastalanabilirler. Hatta bu hastalıklar ölümcül bile olabiliyor. Öncelikle, kanarya da bir durgunluk ve sakinlik hali gözlemlenir. Bunun takiben kanaryada bir uyuşukluk olur. Tüylerini kabartmaya başlar. En sevdiği yemleri bile yemez. Beslenmeyle ilgisini keser. Titremeye başlar.
Kafesin bir köşesine gider ve orada öylece kalır. Başını türlerinin arasına sokar. Soğuk algınlıkları durumlarında bir şok etkisi gösterebilir. Son derece ciddi sonuçlara yol açabilir. Kuşun bayılıp tüneğinden düşmesine sebebiyet verebilir. Böyle durumlarda kuşu alıp karın bölgesindeki tüylerine üfleyerek derisi kontrol edilir. Bu uygulamada derinin rengi kırmızıysa ve kuş titriyorsa bu durum, hayvanın soğuk algınlığının olduğu anlamına gelir. Karın derisi doğal rengini yitirir. Kızarır ve morarır. Bu gibi belirtiler ciddiye alınmalıdır. Bu belirtiler soğuk algınlığı belirtisidir.
Ancak; kanaryalarda soğuk algınlığı önemsenmesi gereken bir hastalıklardan bir tanesidir. Eğer, hayvan gerekli tedaviyi görmez ve tüm şikayetleri giderilmezse birçok hastalığı tetikleyebilir. Söz gelimi; bronşit, astım, zatürree gibi tehlikeli hastalıklara yol açar. Bununla beraber, en çok korkulan hastalıklardan biri olan verem bile görülebilir. Bu gibi ciddi hastalıkların tedavisi zor olur. Bazen de ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, dikkat elden bırakılmamalıdır.
Kanaryalar, duyarlı yapıya sahiptirler. 16-17 santigratlık sabit bir ısı sağlandığı zaman sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler. Ancak; ani ısı düşüşleri hastalanma risklerini arttırmaktadır. Gündüz ve gece arasındaki büyük ısı farkları ya da kafesin sıcak odadan soğuk bir odaya taşınması gibi nedenler onları hasta eder. Aynı zamanda, geç saatlerde yaptırılan banyolardan sonra geceyi nemli tüylerle geçirmeleri, soğuk suyla banyo yaptırılmaları, ağır kış şartları, şiddetli ısı ve ortam değişiklikleri kanaryalar için hastalık sebepleridir.
Gloster Kanarya Tedavi Yöntemleri
Normal ısıdaki odaya getirilirler. Verilmekte olan yem kesilir. Bunun yerine kaynatılmış patates dilimi verilir. Elbette, tedavi için en doğru öneriler veteriner hekim tarafından verilecektir. Veteriner hekim kuşun genel durumuna, hastalığın seyrine ve şiddetine göre bir tedavi şekli uygular. Kanarya için besin takviyeleri yapılır. Vücut direncini arttırmak için belli yemler tavsiye edilir.
Gloster Kanarya Üreme Dönemi
Üreme dönemi özel bir dönemdir. Dişilere folluk temin edilmesi gerekir. Bu noktada; halelileri eşleştirmemek de ayrı bir öneme sahip. Bununla beraber, sarı kahve renkte kuşların tekrar tekrar eşleştirilmesi son derece sakıncalıdır. Bu şekilde yapılan eşleştirmelerde bu nesilde tüy kistlerine neden olabilmektedir. Kistler, her tüy dökümlerinde genellikle kuşun sırtı üzerinde tekrar eder. Üreme programının yakından izlenmesi ve takibin bırakılmaması gerekir.
Kardeşimin kanaryası vardı aynı bu şekildeydi hep merak ediyordum bu nasıl bir kanarya diye demek ki gloster kanarya olarak geçiyormuş gerçekten şaşırdım. en ince ayrıntısına kadar yazmışsınız siz de kanaryaya dair teşekkür ederim
Benim de kuzenimin bu şekilde bir kanaryası mevcuttu, teyzem yanlışlıkla kaçırmış kuşu bir hafta boyunca ağlamıştı. Gloster kanarya ne demek bu yazı da çok iyi anladım ama kuzenime o dönemde de çok üzülmüştüm.
Gloster kanarya hakkında daha önce hiç bu kadar detaylı bilgiye rastlamadım oldukça güzel konulara değinmişsiniz. Kafam karıştı açıkçası, şimdi diyorum ki malinua mı alsam yoksa gloster kanarya mı sahiplensem tam olarak karara varamadım. Benim için ötüş ve görüntü güzelliği olsun istiyorum, hazır hanımı ikna etmişken bir kanarya sahipleneyim dedim
Tamam gloster kanarya seviyorum ama çok fazla tüy döküyorlar diye okumuştum bir yerde bunun doğru olma olasılığı nedir?
Bende de var. Aşırı tüy döker. Özellikle mevsim değişikliği olunca
Glosterlerde erkek ve dişi tepeli olursa eşleşirmi
Benim de gloster kanaryam var ama bu kadar detaylı bilgiler alabileceğim yer yoktu. Kafama takılan herhangi bir soru olduğunda buraya yazmaktan artık çekinmem.
Kafama takılan bir diğer sorulardan bir tanesi de, neden gloster kanarya beslemeli insanlar? Diğer kanaryalardan neden ayırt etmeliler bu kanaryaları? Bu konu hakkında da detaylı bilgiler verirseniz çok mutlu olurum.
Tepeli gloster kanarya sahiplenmek istiyorum ama tepeli gloster kanarya ile normal gloster kanarya arasında herhangi bir farklılık var mı? Fark dediğim şey, beslenmesi olsun, bakımı olsun, hastalık veya tedavileri olsun bu tarz şeylerden bahsediyorum.
Kanaryaları normal de çok severim ama gloster kanaryaların her zaman yeri ben de ayrıdır. Gloster kanarya hakkında oldukça da detaylı bilgiler vermişsiniz ama üretim hakkında kafama takılan sorular var, gloster kanarya üretimi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bu kanaryalar gloster kanarya mı oluyormuş? Bir zamanlar abimde de aynı kanaryadan vardı ve ben kanaryayı kaçırdığımdan dolayı bana demediği söz kalmamıştı. O yüzden bu kanaryayı görünce içimde halen bir burukluk var diyebilirim. Bir de yazdığınız yazının tamamını okudum 🙂 bunu da neden yaptım bilmiyorum ama bilgi göz çıkartmaz sanırım?
Kanaryalar ve ötücü kuşlar hep ilgimi çekmiştir. Gloster kanaryalar ise renkleri ve özellikleri açısından çok farklılık göstermesi ve korkutmasına rağmen bu yazıda gloster kanaryalar hakkında aldığım bilgiler açıkçası korkumu yendi.
Gloster kanaryaları bakımından sağlık sorunlarına kadar anlatılması geçen sene ölen kanaryamızın yerine yeni bir gloster kanarya almamıza sebep olacak gibi. Beslerken gloster kanarya için plastik yada pvc kafes yerine tel kafes tercih edilmesi gerektiği söylenmesi ayrıca çok önemli bir detay. Isı aralığı sıkıntımız olmaz diye düşünüyorum çünkü evimizde hem ısıtma hem soğutma derece ayarlı.
Tüm bunların dışında bu web sitesinde her tür hayvan hakkında bilgi vermesi açısından takdir edilecek bir başarı. Herkesin bence kendi gücü yettiği kadar bir evcil hayvan alıp bakması gerekir diye düşünüyorum.
Gloster kanarya hakkında bu kadar ayrıntılı bilgi vermeniz gerçekten çok iyi. Gloster kanarya için kafes seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken ayrıntıyı da oğrenmiş olduk. Ayrıca ani sıcaklık değişimlerine karşı hassas olduklarını bilmek, herhangi bir hastalığa yakalanmalarına sebebiyet vermemek için çok önemli. Bu kanarya türüne sahip olanlar için faydalı bir kaynak olmuş. Özellikle hastalık belirtilerinin bilinmesi gerekiyor. Gloster kanarya bakımının zor olmaması sebebiyle beslemeyi düşündüğüm bir kuş türüdür. Sizin de belirttiğiniz gibi çok iyi ötmeyen hayvanlar olmasına rağmen kulağa hoş gelen sesleri vardır.
Gloster kanarya türünü ilk defa duymuş birisi olarak gerçekten çok anlamlı ve yeterli bilgilere ulaştığımı düşünüyorum. Nedense kanarya denince akla gelen güzel ötüş özelliği sanırım bu kanarya türünde yok. Ama görüntü olarak çok farklı bir yapısı var. Bilgilendirme için teşekkürler.
Gloster kanaryayı daha önce de duymuştum ama güzel bir yazı olmuş teşekkürler. Ben evde kuş pek sevmem ama nişanlımın bayağı bir kuşu var 🙂 Evde dikkat edip yukarıda söylenenlere dikkat edersek normal ömrünce güzel bakılabilecek bir hayvan. Resimlerine de baktım çok şirinler..
Peki ustam kanarya neden bit yapar yapmamamsi icin ne kullanmamiz gerekiyo