Kedi Aşı Takvimi (GÜNCEL LİSTE)

Aşıların kedinizin genel sağlığı ve uzun ömürlülüğü için önemi hafife alınamaz. Kedi aşılarının sakatlanma ve ölümcül kedi hastalıklarının ortaya çıkmasına ve bulaşmasına karşı tıbbi ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Veteriner hekim kendilerini, evcil hayvan ebeveynlerini, kedi aşılarının önemi ve ne zaman programlanması gerektiği de dahil olmak üzere kedi aşılarının önemi konusunda eğitmeye adamıştır. Doktorlar kedi aşı takvimi ve fiyatları için ‘tek beden herkese uyar’ protokolünü takip etmediğini, her hastayı bir birey olarak tedavi ettiğini ve yaş gibi risk faktörlerine bakarak o kedi için mümkün olan en iyi protokolleri önerdiğini belirtmek önemlidir. Kedisine veya kedilerine aşı takvimi yaptıracak olan kişiler güncel liste hâlinde listemizi takip edebilirler.

Yıllar boyunca, veterinerlere ilgili yavru kedi ve kedi sahiplerinden kedi aşıları hakkında birçok soru yöneltilmiştir. Burada, kedi aşılarını çevreleyen sorunları daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için en sık sorulan soruların bazılarını derledik. Bu sadece kedi aşılarına genel bir giriş niteliğindedir, bu nedenle bir sonraki ziyaretiniz sırasında yavru kedi aşı takvimi veya kedinizin söz konusu olduğu kedi aşıları hakkında özel bilgi için lütfen veteriner hekimlerden birine danışın.

Kedi Aşı Takvimi

Yavru Kedi Aşıları ve Kedi Aşıları Gerekli Mi?

Cevap Evet. Bir yavru kedi ya da kedi sahibi, kedi arkadaşlarının refahından sorumludur, bu mutluluk ve yaşam ömrünü içerir. Kedi aşıları, uzun ömür denkleminin ayrılmaz bir bileşenidir. Yavru kedi aşıları ve kedi aşıları, çeşitli sinsi hastalıkları önlemek için tıbbi ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Yavru Kedi Aşıları

6-10 Haftalık: FVRCP (kedi distemper)
11-14 Haftalık: FVRCP (kedi distemper), FeLV (kedi lösemi)
15+ Haftalık: FVRCP (kedi distemper), FeLV (kedi lösemi), kuduz aşısı

Hangi Kedi Aşıları Önerilir?

Veteriner Hekimler Derneği kediler için hangi aşıların yapılması gerektiğini belirlemiştir. Bir sonraki ziyaretinizde kediniz için hangi aşıların gerekli olduğunu tartışmalısınız. Ayrıca kedi aşı takvimi ve fiyatları da bu kurum tarafından belirlenmektedir. Bununla birlikte, aşağıdaki aşılar yaygın olarak önerilmektedir:

Kuduz
Karma
İç ve Dış Parazit

Önerilen Kedi Aşı Takvimi Nedir?

Yavru kedi aşıları ve kedi aşıları, önceden var olan tıbbi durumlar ve iç veya dış mekan yaşam durumları dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Kedi aşı programınızın ne olması gerektiğini belirlemek için bu faktörleri her zaman bir veterinerle görüşmelisiniz. Bununla birlikte, size bir kedi aşı takvimi hakkında fikir vermek için ‘ortalama’ bir ev kedisi için bir aşı programı listeledik:

Yetişkin Kedi Aşıları

Yavru kedi serisinin bitiminden bir yıl sonra kedinize aşılar yapılır. Karma Aşı FVRCP veya kedi distemper, kedi lösemi virüsüne (açık havada gözetimsiz kediler) maruz kalma riski olan kedigiller için FeLV ve yıllık olarak kuduz aşısı yapılmalıdır.

* Bir karma kedi aşısı kedi distemper, rinotrasheitis ve calicivirus içerir.

Hastalığa maruz kalma riski düşük olan kedilerin çoğunun hastalık için yıllık olarak güçlendirilmeleri gerekmeyebilir. Kediniz için uygun aşılama programını belirlemek için bir sonraki ziyaretinizde veterinere danışın. Unutmayın, öneriler kedinin yaşına, cinsine ve sağlık durumuna, kedinin hastalığa maruz kalma potansiyeline, aşı türüne, kedinin üreme için kullanılıp kullanılmadığına ve kedinin bulunduğu coğrafi bölgeye göre değişir.

Kedi Aşıları ile İlişkili Riskler Var mı?

Kedi aşıları, belirli bulaşıcı hastalıklardan koruma sağlamak için yavru kedinizi veya kedinizin bağışıklık sistemini uyarır. Bu, enjeksiyon bölgesindeki ağrıdan ateş ve alerjik reaksiyonlara kadar hafif semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kedi aşıları, enjeksiyon bölgesi tümörleri ve bağışıklık hastalığı gibi diğer risklere neden olabilir, ancak bu tür vakalar oldukça nadirdir ve önceden var olan genetik ve tıbbi durumlarla ilişkilendirilebilir. Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları potansiyeli nedeniyle, her aşı kedinin tıbbi kaydında belirtilen belirli dönemlerde yapılır. Gerçek şu ki, kedi aşılarının avantajları herhangi bir riskten daha ağır basmaktadır. Kedi aşıları sayısız hayat kurtardı ve kedi bulaşıcı hastalığa karşı savaşta hayati bir rol oynadı. Herhangi bir tıbbi prosedürde olduğu gibi, olumsuz yan etkilerin olasılığı düşüktür. Çoğu durumda, riskler hastalığın kendisinin risklerinden çok daha azdır.

Kedi Aşı Takvimi
Kedi Aşı Takvimi (GÜNCEL LİSTE)

Kedi Aşısından Sonra Yan Etkiler Var Mı?

Çoğu kedi, bir kedi aşısı almanın herhangi bir yan etkisi göstermez. Kedinizin bir reaksiyonu varsa, genellikle küçük ve kısa ömürlüdürler. Bununla birlikte, yine de bir kedi aşısından kaynaklanan olumsuz yan etkileri gösterebilecek aşağıdaki semptomları arayabilirsiniz:

Ateş
Şiddetli uyuşukluk
İştah kaybı
Kusma
İshal
Enjeksiyon bölgesinde şişme ve kızarıklık
Topallık
Kurdeşen

Kedinizin kedi aşısından kaynaklanan herhangi bir yan etkisi olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen veterinerinizi arayın. Böylece veterineriniz herhangi bir özel bakımın gerekli olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Tavsiye Bağlantı: 2023 Veteriner Fiyatları – Ücretleri (Yaklaşık)

Güncel Kedi Aşı Fiyatları

Veterinerinizin önereceği kedi aşı takvimi ve fiyatları kedinizin yaşına, aşıların markasına ve kedinizin sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak fiyatlar genel anlamda Veteriner Hekimler Odası tarafından belirlenmektedir. Güncel kedi aşı fiyatları şu şekildedir:

  • Kedi Kuduz Aşısı: 360 TL
  • Kedi Karma Aşı: 460 TL
  • Kedi Lösemi Aşısı: 460 TL
  • Kedi FIV Aşısı: 500 TL
  • Kedi İç Parazit İlaç Uygulaması (Oral): 150 TL
  • Kedi İç Parazit İlaç Uygulaması (Enjektabl): 250 TL
  • Kedi Dış Parazit İlaç Uygulaması: 150 TL (İlaç ücreti ekstra olarak eklenecektir)
  • Kedi İç Dış Parazit Aşısı: 300 TL
  • Kedi Mantar Aşısı: 610 TL
  • Kedi Bronşit Aşısı: *** TL
Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı