Sincap Türleri (Cinsleri) Nelerdir

Sincap türleri ve sincap cinsleri nelerdir? Ormanlar dünyasının en ufak ve en sevimli hayvanlarından biri olan sincaplar, son derece kemirgen ve tırmanıcı vasıflara sahiptir. Sincaplar ezeli zamanlarda deyin, teyin ve değin gibi adlarla anılırdı. Çok minik varlıklar olan sincapların ortalama ağırlıkları, 25-30 gram civarındadır. En bilinen hususiyetleri, uzunluklarıyla neredeyse aynı uzunlukta olan kuyrukları olmaktadır.

Sincaplar Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Bu yazı kapsamında evcil hale getirilmeye eğimli olan sincaplar ile ilgili öğrenilmesi gereken en belli başlı bilgilere yer vereceğiz.

  • Sincap, Sincapgiller bir diğer tabirle Sciuirade familyası içerisinde yer alan uzun kuyruklu ve kemirici yapıya sahip bir memelidir.
  • Sincabın bölgeden bölgeye farklılık gösteren halk arasında değişik söylemleri bulunmaktadır. Bu söylemlerden en çok aşina olunanı ise çekelezdir. Eski Türkçede ise sincaplar için teyin, deyin ve değin dendiği ifade edilmektedir.
  • Sincap yabani hayvanlar içerisinde en müşfik cinslerden olanlarıdır. Ekstrem durumlar dışında sincapların herhangi bir taarruzda bulunduğu ya da vahşi hareketler sergilediğine rastlanmamıştır.
  • Sincapların son derece sempatik fiziksel görünüşleri vardır. Sincaplar üst kısımlarında oldukça dayanıklı ve kalın tüylü bir kürk taşımaktadır. Bu kürkün rengi türlerine ve çevresel faktörlere göre farklılık gösterse de genel olarak sarıdan kızıla giden bir renk yelpazesi içerisinde bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Bu bölüm, kuyruklarına doğru uzanmakla birlikte, bedenlerinin alt bölümü hemen hemen pürüzsüz, beyaz tüylerden ibarettir.

Sincap Nedir?

Bilindiği gibi ormanlar dünyası, içerisinde çok sayıda bitki ve hayvan çeşidi barındırmaktadır. Sincaplar ise bu hayvan çeşitlerinden memeli grubunda yer alan canlılardır. Bu sebeple iç gebelik yaşamaktadırlar.
Bir sincabın ortalama hamilelik evresi 4 ile 6 hafta aralığında değişiklik göstermektedir. Standart bir doğum nihayetinde bir anne sincap takribi 3-6 yavru dünyaya getirebilmektedir. Sincaplar yaşam süreleri fazla uzun olmayan hayvanlardır. Bir sincap takribi olarak 7-8 sene yaşayabilmektedir.

Sincap Türleri
Sincap Türleri Cinsleri Nelerdir

Sincapların Özellikleri Nelerdir?

  • Sincaplar büyük oranda otçul beslenen canlılardır.
  • Tabiattaki besinleri, yaşamakta oldukları ormanlık alanlarda yer alan ağaçların meyveleri ve yaprakları olmaktadır.
  • Sincaplar çiftleşme dönemleri haricinde yaşamlarını yalnız başlarına sürdürebilmektedirler.
  • Erişkin bir sincap ortalama olarak 5 yavru dünyaya getirdiği hamilelik dönemini yaşamı süresince defalarca yineleyebilmektedir.
  • Sincapların bilinen en güzel özelliklerinden bir diğeri de son derece iyi birer zıplayıcı ve tırmanıcı olmalarından ileri gelmektedir.
  • Sincaplar ormanlık alanlarda ve ağaçlarda yaşayan kemirici nitelikteki canlılardır. Yaşamlarının neredeyse bütününü ağaç üzerinde geçirirler, oldukça iyi zıplama ve tırmanma kabiliyetlerine sahip olmaları ağaç tepesinde yeryüzüne temas etmeden ne denli kolay seyahat edebildiklerini ispatlar niteliktedir.
  • Sincaplar bilhassa sabah vakitlerinde her zamankinden çok daha enerjik ve dinamik bir halde olabilmektedir.

Ne kadar vahşi tabiata ait bir canlı olarak kabul edilse bile, sanılanın tam tersine sincaplar kolaylıkla eğitilebilmektedir. 3 aylıktan daha küçükken sahiplenilerek evcilleştirilen sincaplar aynı hamsterlar gibi epey neşeli ve dinamik bir ev arkadaşı olmaya müsaittirler.

Yaşamlarını sürdürdükleri ortamın onlara sunmuş olduğu tüm besin ve gıdaları çok iyi bir biçimde değerlendiren sincapların yemek ve beslenme hususunda seçici canlılar olmadıklarını söylemek pek tabii mümkün olacaktır.

Her çeşit bitki tohumu, mantar, kozalak, ceviz, badem ve iğne yapraklı ağaç dalları onlar için gıda olarak kabul görmektedir. Bununla beraber birtakım küçük böcekler, salyangozlar ve kuş yavruları ile karınlarını doyurdukları her zaman olmasa da görülmektedir.

Sincapların Genel Görünüşleri Nasıldır?

Sincaplar bilhassa sempatik görünüşleri itibariyle dikkatleri üzerine çeken, kemirgenler familyasının belki de en tatlı, en çok sevilen ve beslenmek üzere evcilleştirilen üyeleridir. Bu görüntüye sahip olmalarının altında yatan en mühim faktör, uzun ve son derece kabarık bir vaziyette duran kuyrukları olmaktadır.

Bu kabarık ve güzel kuyruklarına artı olarak sincaplar, son derece canlı ve iri göz bebeği yapısına sahip olmaları ile de sevimli bulunmakta ve haliyle dikkat çekmektedirler. Erişkin bir sincabın boyu takribi 25-30 santimetre civarındayken, kuyruklarının uzunluğu 15-25 santimetre arasında değişiklik arz edebilmektedir.

Sincaplar neredeyse denk geldiğimiz her görselde hafızalarımıza kazınmış olan halleri ile devamlı olarak bir şeyler yiyormuş gibi görünseler de ilginç bir biçimde hafif sayılan hayvanlardır. Bir sincabın maksimum ağırlığı yalnızca 25-50 gram arasında olmaktadır.

Tavsiye Bağlantı: Sincap Özellikleri ve Bakımı

Sincap Türleri Nelerdir?

Sincapgiller ailesi son derece fazla sayıda üyeyi bünyesinde barındırmaktadır. Sincap çeşitleri yaşamakta oldukları bölgeye, iklim koşullarına ve beslenme tarzlarına göre zaman içerisinde değişiklik göstermiştir. Sincapgiller familyası 5 alt familyaya, akabinde ise 51 cins ve yaklaşık olarak 300 türe ayrılır. En bilinen sincap çeşitleri: boz sincap, Kuzey Amerika gri sincabı, kızıl sincap, Hint sincabı ve Sibirya çizgili sincabı olarak kabul edilmektedir.

Sincabın Bilimsel Olarak Gruplandırılması

Sincapların bilimsel olarak yani Latince terimler bağlamında sınıflandırılması şu şekildedir. İşte sincap türleri;

  • Âlem: Animalia âlemi
  • Şube: Chordata yani Kordalılar
  • Sınıf: Mammalia yani memeliler
  • Takım: Rodentia takımı
  • Familya: Scuridae familyası
Yazar
Oktay Bozacı