Jako Papağanı Gri Afrika papağanları olarak bilinmektedir. Özellikle Principe Adaları Bioko ve Fildişi sahillerinin güney doğusundan batı Kenya ya kadar olan alan onların yaşam alanlarıdır. Doğada sürüler halinde yaşarlar. Ağaçlardaki meyvelerden ve tohumlardan beslenirler. Diğer Amazon papağanlarına oranla çok daha iyi konuşma yeteneğine sahiptirler.
Jako Papağanı Genel Özellikleri
- Ortalama ömürleri 60-70 yıldır.
- Kanat açıklıkları 42-52 cm, ağırlıkları 450-550 gram civarındadır.
- En bilinen türü kırmızı kuyruklu olanlarıdır.
- İyi eğitilirlerse yaklaşık olarak bin kelimeye kadar konuşabilirler.
- Sahibini sevdiğinde geveze olacak şekilde çok konuşma özelliğine sahiptirler.
- Sesleri ve ses tonlarını çok iyi taklit ederler.
Jako Papağının Bakımı
Jako papağanının bakımında titiz davranılması gerekir. Beslenmesinden yaşayacağı ortama kadar her detaya dikkat edilmelidir. Bu nedenle her detayı ayrı ayrı ele almak gerekir.
Jako Papağanı Beslenme
Öncelikle yiyeceklerinin ve sularının tazeliği önemlidir. Bu nedenle; suları her gün yenilenmelidir. Bozuk ya da bayat hiçbir yiyecek verilmemelidir. Suyu eğer musluk suyu ise bir gün boyunca şişede bekletildikten sonra verilmelidir.
Doğal hayatında meyve ağaçlarından beslenmeyi çok severler. Bu nedenle; belli aralıklarla dilimler halinde meyve verilmesi onu çok mutlu edecektir. Beslenme düzeni içinde katı yumurta, haşlanmış patates, sütlü kuru ekmek parçaları, mısır ve tuzsuz ay çekirdekleri eklenebilir. Bunun yanı sıra; pirinç, arpa, buğday, yulaf, fındık ve peynir gibi yemlerde verilebilir.
Papağanlara maydanoz ve marul da çoğu kişi tarafından verilir. Ancak; bu yeşillikler ishal problemine yol açar. Bu yüzden beslenme düzenlerine eklenmesi kesinlikle önerilmez. Petshoplarda vitaminli ve karma özel papağan yemleri satılmaktadır. Bu yemler genelde kapalı ambalajlarda satılırlar ki bunları tercih edilmesi önemlidir. Bu yemleri almadan önce en kaliteli markalar araştırılmalı ve ona göre yem alınmalıdır. Bu yemler hem papağanların seveceği yemlerdir hem de sağlıkları için iyidir.
Jako Papağanı Banyo ve Tırnak Bakımı
Banyo da bakımın önemli parçalarından biridir. Papağanın genel temizliği için banyo yaptırılması gerekir. Bunun en önemli sebebi; banyo kuşta alerjik reaksiyonlara yol açabilecek tüm tozların vücuttan atılmasını sağlar. Bu anlamda çok faydalıdır. Aynı zamanda Jako papağanları banyo yapmayı çok severler. Ancak; banyo konusunda da belli kriterler bulunmaktadır. Sıcak mevsimlerde yani yaz aylarında; ayda üç ya da dört kez banyo yaptırılabilir. Çok sıcak olduğu için buna ihtiyaç duyar. Kış aylarında ise banyo uygulamalarına dikkat edilmesi gerekir. Kış aylarında ayda bir ya da en fazla iki kez banyo yaptırılması yeterli olacaktır. Çiçek sulamada kullanılan duş başlıklı sulama kapları bu iş için ideal seçimlerdir.
Papağanların tırnakları çabuk uzayabilir. Belirli aralıklarla tırnaklarının kesilmesi de gereklidir. Eğer, daha önce bir papağanın ya da kuşun tırnakları kesilmediyse mutlaka veteriner hekime götürülmelidir
Jako Papağanlarının Yaşayacakları Ortam
Papağan sahipleri genelde bu konuya pek önem vermezler. Ancak; papağanın sağlıklı bir ömre sahip olması için yaşayacağı ortam en önemli faktörlerden bir tanesidir. Kesinlikle karanlık bir odada tutulmamalıdır. Bu onu strese soktuğu gibi hastalanmasına da sebebiyet verir. Aynı şekilde güneşin dik ışınlarının geldiği, güneşe maruz kalacak yerlerde bulunması da son derece sakıncalıdır. Isı derecesi normal olan ortamlarda tutulmalıdır.
Kafes düşünülüyorsa kesinlikle geniş ve büyük kafes tercih edilmelidir. Papağanın boyutu da düşünüldüğünde küçük bir kafeste hareket alanı olamaz. Bu da onun sağlığını olumsuz etkiler. Altında ızgara olan kafesler seçilmelidir. Kafesin altındaki ızgara, 2 kez, kafes ise ayda bir kez düzenli olarak temizlenmelidir. Elbette, uygun temizlik malzemeleri ve dezenfekte yöntemleri kullanılmalıdır.
Kafesin içine zil ya da ayna konulabilir. Bunun dışında ziller ve merdivenler de papağanların çok hoşuna gitmektedir. Aynı zamanda petshoplarda satılan çeşitli oyuncaklar da papağan kafesleri için uygundur. Bu tür oyuncaklar papağanın yaşam alanını renklendirir.
Jako Papağanları Nasıl Eğitilir
Jako papağan türleri ilgi ve sevgiden fazlasıyla hoşlanırlar. Onlarla sürekli ilgilenilmesinden asla rahatsız olmazlar. Onu sahiplendikten sonra öncelikle çok sevdiği yiyecekler verilerek yakınlığın ilk adımı atılabilir. Gereken ilgi de gösterildiğinde papağan yavaş yavaş sahibine yakınlık duyar. Elbette, bu noktada, hayvanın sahibine güvenmesi de büyük öneme sahiptir. Bu nedenle; onun ürkeceği hareketlerden kaçınılmalıdır. Ona sakin davranılması yerinde olacaktır. Papağanla kurulacak bu iletişimle eğitim almaları çok daha kolay olur. Genel olarak eğitime açıktırlar.
Jako Papağanlarda Stres
Kuşların her cinsi için stres geçerlidir. Jako papağanlar da strese girebilirler. Özellikle sevgisiz ve ilgiden yoksun kaldıkları zaman strese girerler. Strese girdiklerinde tüy dökme sorunları normale göre çok daha fazla yaşanır. Bazen de daha az yemek yemeye başlarlar. Böyle durumlarda onun stresinin azaltılması gerekir. Bunun için gereken ilgi ve sevgi verilmelidir. Eğer, bu şekilde papağanın stresi geçmezse o zaman kesinlikle veteriner hekim muayenesi gereklidir. Stres dışında rahatsız olduğu durumlarda da belli belirtiler gösterir. Kuyruğu normale göre daha düşüktür. Sürekli köşesine çekilip uyumak ister. Bu gibi durumlarda hemen veterinere götürülmelidir.
Jako Papağanları Nasıl Eğitilir?
Jako papağanları oldukça zeki oldukları için eğitim almaları oldukça kolaydır. İlk olarak, papağanınızın güvenini kazanmanız gerekiyor. Bu nedenle, onu elinize alın ve onunla konuşun. Ayrıca, ona yemek verirken veya oyun oynarken ödüllendirmeniz de faydalı olacaktır. Eğitim sırasında sabırlı olun ve onun doğal davranışlarının farkında olun.
Jako Papağanının Beslenmesi ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Jako papağanları taze meyve, sebze ve yemek artıkları ile beslenmelidir. Ayrıca, papağanınızın kafesinin temizliğine de özen göstermelisiniz. Kafesin tabanını her gün temizlemelisiniz. Ayrıca, su kabını da düzenli olarak değiştirmeniz gerekiyor. Papağanınızın tüylerini temizlemek için de düzenli olarak banyo yaptırmanız gerekiyor.
Jako Papağanı Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Jako papağanları oldukça sevimli ve canlı kuşlar olsalar da, onların bakımı oldukça zahmetli olabilir. Özellikle, onlarla ilgilenmeye zaman ayıramayacaksanız, Jako papağanı sahiplenmekten kaçınmanız gerekiyor. Ayrıca, papağanınızın kafesinin büyük ve ferah olması da önemlidir.
Jako Papağanlarının Özellikleri ve Türleri
Jako papağanları, genellikle yeşil tüylere sahip olsalar da, renkleri farklılık gösterebilir. Ayrıca, farklı türleri de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; sarı alın Jako papağanı, beyaz alın Jako papağanı ve mavi Jako papağanıdır.
Jako papağanları, canlılıkları ve zekaları nedeniyle harika evcil hayvanlardır. Ancak, onların bakımı oldukça zahmetli olabileceği için, sahiplenmeden önce iyi düşünmeniz gerekiyor.