Taklacı Güvercin Bakımı ve Özellikleri

Dünya çapınca yoğun ilgi gören taklacı güvercinler ülkemizde de pek çok kuşçunun göz bebeği. Asil duruşları ve uçarken manevra yapabilme yetenekleriyle bu canlılar oldukça ilgi çekici. Anadolu’nun pek çok farklı bölgesinde taklacı güvercin yetiştiriciliği uzun yıllardan beri devam ediyor. Yapılan yarışmalarda bu güvercinler ödüller kazandırıyor. Aynı zamanda bu iş ticaret haline de getirilmiş. Öyle ki otomobil fiyatına bir taklacı güvercin bulmak mümkün. Peki dikkat çekici bu naif canlılar nereden geldi? Özellikleri neler ve nasıl bakılır?

Taklacı Güvercinlerin Tarihi

Taklacılar köken olarak Orta Asya’dan gelir. Türklerin Orta Asya’da Yaşadığı dönemde bu güvercinlerin atası Ankutlar olarak bilinirdi. Günümüzde olduğu gibi o dönemde de ilgi odağı olan taklacıların anavatanı Kazakistan, kuzeybatı Çin ve Sibirya’dır. Bu bölge eski Türkçe’de ”Takla Makan” ismiyle bilinir. Bu isim taklanın makamı anlamına gelir. Pek çok Rus taklacı güvercin ırkının Orta Asya’daki güvercinlerden elde edildiği bilinen bir gerçektir.

Türklerin meşhur göçü ile birlikte taklacı güvercinler de dünyaya yayılmış ve başka milletlerce tanınmıştır. Selçuklu Devletinin Abbasilerle savaş yaptığı dönemde Bağdat’a kadar olan yerler ele geçirilmiştir. Yine aynı dönemlerde Arap taklacı güvercin ırkları ortaya çıkmıştır. Buradan Anadolu’ya gelen Türkler beraberinde getirdikleri güvercin ırklarını bu bölgelere yaymıştır. Osmanlı imparatorluğunun yıkılmasından sonra Doğu Avrupa’da taklacı ırklarını ıslah etme ve iyileştirme çalışmaları başlamıştır. Böylece her ülkede farklı ırklar görünür hale gelmiştir.

Taklacı Güvercin Yetiştiricisi Nelere Dikkat Etmeli?

Öncelikle hangi canlı olursa olsun kişi yetiştireceği türün özelliklerini iyi bilmeli ve donanımlı olmalıdır. Canlılara temiz bir ortamda yaşama imkanı sunmalıdır. Ancak kuş yetiştiriciliği ayrı bir uzmanlık ister. Kuşlar naif canlılardır ve bazı türler hariç çabuk hastalanıp ölmeye meyillidirler. Bu sebepledir ki onları yetiştirirken özenli ve dikkatli olmak gerekir. Taklacı güvercin yetiştiricileri ise bu işi sadece bir hobi ya da ticaret olarak görmez. Taklacı güvercin yetiştirmek onlar için bir sanattır.

Tavsiye Bağlantı: Güvercin Cinsleri ve İsimleri

Taklacı Güvercin Özellikleri

Taklacı güvercinler geçmişten günümüze pek çok ırkla eşleşmiş ve melez ırklar doğmuştur. Şuan halen saf kan ırk bulmak mümkün olsa da sayıları çok azdır. Bu nedenledir ki koruma altına alınması gerekir. Aksi taktirde ilerleyen yıllarda saf kan ırk bulmak imkansız hale gelecektir. Farklı eşleşmeler sonucu farklı türler doğmuştur. Belli başlı bu türler bazı özellikleri ile birbirinde ayrılır.

Mardin Taklacı Güvercinleri

Türkiye’de en çok rağbet gören türdür. Mardin taklacı güvercinlerinin en ayırt edici özelliği bacaklarının paçalı olmasıdır. Yani ayaklarının çevresinde bol ve uzun tüyler bulunur. Bu sayede paçalı bir görünüme kavuşur. Yere dikey vaziyette yükselir ve havada taklalar atar. Pek çok farklı rengi bulunur. Ancak en çok bilineni beyaz kuyruklu olanlardır. Bunlar ayna kuyruk olarak da bilinir.

Taklacı Güvercin
Taklacı Güvercin Özellikleri ve Bakımı

Bursa Güvercini

Bursa ve çevresine has bir türdür. Yalnızca Türkiye’de bulunur. Bursa güvercininin karakteristik özelliği çok hızlı ve takla atarak uçabilmesidir. Gökyüzünde hiç yere konmadan arka arkaya taklalar atabilir. Fiziksel olarak ise en belirgin özelliği göz çevresinin tüysüz ve boş olmasıdır. Bu güvercinlerde paça özelliği yoktur. Genel olarak kızıl beyaz ve siyah beyaz renge sahiptir.

Kelebek Güvercini

Türkiye’de en çok batı bölgelerde yetiştirilir. Diğer güvercinlere nazaran daha uzun boyludur. Bu güvercinlerin ayak çevresinde paçaları vardır. Başlarının arka kısmında tepe bölgesi bulunur. Hızlı ve uzun süre uçabilirken aynı zamanda manevra yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda bu manevraları ardı ardına seri bir şekilde yaparlar. Bu tür güvercinler genel olarak mavi-beyaz, siyah-beyaz, kızıl-beyaz ya da sadece siyah renktedirler.

Urfa Güvercini

Urfa güvercini kanatlarını kuyruğunun altında olacak şekilde düşük tutar. Bu onun en belirgin özelliğidir. Kafa yapısı biraz köşeli ve alnı dolgundur. Göz çevresi halkası az tüylü ve belirgindir. Rus taklacı güvercinlerinin atasıdır. Mardin güvercinleriyle benzer uçuş özellikleri gösterir. Günümüzde bu ırkı bulmak epey zor olsa da hala mümkündür.

Sivas Güvercini

Çok hızlı uçamaz. Bu türün asıl marifeti dalma konusundaki yeteneğidir. Dalışa geçtiğinde ayaklarını yere değdirmeden kuyruğuyla yeri süpürür ve sonrasında takla manevraları başlar.

Ankara Güvercini

Bu türün en belirgin özelliği çok seri taklalar atmasıdır. O kadar seri takla atar ki gökyüzüne kanat çırparak değil takla atarak uçar. Zaman zaman en iyileri tutulma yaşar. Yani takla atmadan duramaz. Olduğu yerde durmadan takla atar. Bu durum ölümle dahi sonuçlanabilir.

Taklacı Güvercin Bakımı

– Taklacı güvercinlerin yemek yeme, uçma ve banyo yapma eylemleri her gün aynı vakitlerde olmalıdır.
– En yüksek performans için daima antrenman yapılmalıdır.
– Kümes her zaman temiz tutulmalıdır. Aksi halde kuş ölene kadar hastalığı fark edilmeyebilir.
– Yem verme işlemi sadece akşam olmak üzere bir kez yapılır.
– Salma kafesler havadar olmalıdır. Kışın ortalama 12 derece sıcaklıkta olması sağlanmalıdır.
– Salma kafesler ayda bir kere dezenfektanla temizlenmelidir.
– Suları her gün değiştirilmeli ve suluklar haftada bir dezenfekte edilmelidir.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın