Kedilerde Deri ve Gıda Alerjileri Nasıl Tedavi Edilir?

Bahar aylarında polen sayısı arttıkça kedilerde deri ve gıda alerjileri ortaya çıkar. Havadaki tahriş edici maddelerden solunum semptomları çeken insanlardan farklı olarak, kedilerde cilt problemleri gelişir. Bu yazımızda, sevimli kedilerde deri ve gıda alerjileri yanı sıra hava yoluyla bulaşan alerjileri de ele alacağız.

Kedilerde Havayla Bulaşan Alerjiler

İç ve dış faktörler, duyarlı kedileri 1 ila 3 yaş arasındayken etkilemeye başlar. Kedileri etkileyen yaygın alerjenler arasında ağaç polenler, yabani ot polenleri, küf ve ev tozu akarları bulunur, bu nedenle tahriş edici maddelerin bir sorunu olarak, kediler kendini yalayacak, ısıracak ve tırmalayacaktır. Bu, kanayan ve sızan küçük şişlikler veya kabuklu yaralar oluşmasına sebep olmaktadır. Alerjik kedilere aşırı derecede bakım yapılmalı ve ilgilenilmelidir.

Kedilerde Deri Ve Gıda Alerjileri

Kedi Alerji Testi

Veteriner hekiminiz pire alerjisi, gıda alerjisi vb. durumları ekarte etmek için alerji testlerini hazırlar. Spesifik alerji testi, kan testi ya da intradermal deri testi yapılarak sonuca ulaşılmaktadır. Kan testleri, hava yoluyla bulaşan alerjilerin tespiti için oldukça güvenilirdir, ancak kedilerde cilt testi yapılması daha doğru olduğu düşünülmektedir.

Kedilerde Alerji Tedavisi

Kedilerde alerjinin şiddeti ve mevsimin uzunluğu, tedavinin süresini belirleyen faktörlerdendir, bu nedenle Kediler kaşıntı ve hafif alerji semptomları gösterirse, bu durumda şampuan, durulama, kaşıntı önleyici, omega 3 gibi takviyelerin kombine edilmesiyle problemin kalkması mümkündür.

Şiddetli kedi alerjisi bazen alerji aşıları ile tedavi edilebilmektedir. Rahatsız eden alerjenler laboratuvarda karıştırılır ve evde çok küçük enjeksiyonlar yapılır, Bu nedenle tedavi, kedi alerjisi için daha az duyarlı olmasını sağlamaktadır.

Kedi Gıda Alerjileri

İnsanlar gibi, kediler de soya, buğday ve et gibi çeşitli gıdalara karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedir. Kedinin bir maddeye alerjisi olup olmadığını belirlemek için en az iki kere maruz kalması gerekmektedir. Gıda alerjilerinden kaynaklanan semptomlar arasında kalıcı kaşınma, tekrarlayan kulak enfeksiyonları, kedilerde hapşırma, kusma ve gözlerde akıntı olabilmektedir.

Kedilerde Pire Alerjisi

Pire alerjisi, gerçek bir pireye değil, pire tükürüğüne karşı alerjidir. Kedinin alerjik reaksiyonu, pire tükürüğünü ısırık yoluyla enjekte ettiğinde ortaya çıkmaktadır. Kediler, ısırığın neden olduğu tahrişi hafifletmek için sık sık kaşır, yalar ve ısırır. Pire kaşıntısı kedilerde tüy dökülmesi oluşturabilmektedir. Ciltte tahriş devam ederse, sıklıkla bir cilt enfeksiyonu gelişebilmektedir. Böyle bir durumda, veterineriniz kediniz için muhtemelen antibiyotik verecektir.

Kedilerde pire alerjisi, pireleri kedinizin etrafından kovan bir şeyle tedavi edilmelidir. Kedinizin ısırılma olasılığını azaltmak için pirelerin yaygın olduğu zamanlarda pire spreyi kullanabilirsiniz. Pire alerjisi olmayan kediler, tenya ve pirelerin neden olduğu için pire spreyi kullanmalıdır.

Bakım kediniz için gerekli ve doğal bir davranıştır, ancak aşırı kaşır ve yalarsa dikkat etmelisiniz.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın