Kedi Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi veya kedi alopesi, kedigiller için yaygın bir sorundur. Kedi tüy dökülmesi kısmi veya tam olabilir ve desenler değişebilir veya simetrik olabilir. Tüy dökülmesi alanını çevreleyen cilt normal görünebilir veya kızarıklık, yumrular, kabuklar ve cilt kaybına sahip olabilir. Tedavi seçenekleri, alopesi nedenine bağlı olsa da daha yaygın nedenlerin birçoğu ile sınırlıdır. Kedi tüy dökülmesi neden olur sorusunun cevabını ise yazımızı okuduktan sonra tam olarak kavrayacaksınız. Aklınıza takılan alternatif sorular ve fikirleri yazımızın devamında (aşağı kısımda) yorum olarak belirtebilir veya forum alanımıza kayıt olarak aklınıza gelen tüm soruların cevabını alabilirsiniz.

Kedim Neden Tüy Döküyor?

Kedi tüy dökülmesinin birkaç farklı nedeni vardır. Bazı kediler tüy dökülmesine neden olabilecek cilt alerjileri yaşarlar. Mantar sorunlarına neden olan parazitler, özellikle genç kedilerde veya diğer sağlık sorunları olanlarda kedi kelliklerinin yaygın nedenleridir. Sinir bozuklukları kedilerde tüy dökülmesine neden olabilir. Hormonal dengesizlikler, özellikle çok fazla tiroid veya vücutta artan steroid seviyeleri, kedi kıllarının dökülmesine neden olabilir. Daha az yaygın olan bir başka faktör kalıtımdır. Özellikle kedilerde aşırı tüy dökülmesi, bazı kanser türleri teşhisi konan yaşlı kedilerde yaygındır.

Kedi Tüy Dökülmesi Tanısı

Öncelikle veterineriniz tüy dökülmesinin özelliklerini inceleyecektir. Muhtemelen pire ve pire yumurtalarını kontrol edecektir. Veteriner hekim tüy dökülmesinin bir cilt sorununa bağlı olduğuna inanıyorsa, cilt biyopsisi veya kültürü yapılabilir. Pireler dışında alerjiler tüy dökülmesine neden olabilir. Bazı kediler çok büyük hale gelebilen kemirgen ülseri olarak da bilinen yaralar geliştirir. Alopesiye neden olan tiroid veya diğer hormonal dengesizliklerin olup olmadığını belirlemek için genellikle bir kan tahlili yapılır. X-ışınları ve ultrasonlar gibi çeşitli görüntüleme araçları, böbreküstü bezlerindeki kanser belirtilerini veya anormallikleri saptamak için kullanılır.

Kedi Tüy Dökülmesi Tedavisi

Tüy dökülmesinin en kolay nedeni piredir. Veterineriniz etkili bir reçete pire ve kene kontrolü yöntemi yazacak ve evinizi temizlemek için ürünler önerecektir. Alopesi bir deri bozukluğuna (örn. Cilt erozyonları), tiroid dengesizliğine veya diğer hormonal dengesizliğe bağlıysa, kedi ilaçları ve topikal tedaviler vardır. Kedi tüy dökülmesi davranışsal bir sorundan kaynaklanıyorsa, veterineriniz kediler için endişe ilacı reçete edebilir. Altta yatan sorunun tedavisi, daha fazla tüy dökülmesini önleyebilir.

Kedi Tüy Dökülmesi
Kedi Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Tüy Dökülmesi ile Yaşam ve Yönetim

Uygun ilacı uygulamak dışında, daha da kötüleşmediğinden emin olmak için kedinin durumunu gözlemlemelisiniz. Kedinizin cilt sağlığını korumak için veteriner hekiminizle takip bakımı çok önemlidir.

Tüy Dökülmesini Önleme

Tüy dökülmesine neden olabilecek parazitlerin istilasını önlemek için kedinizi etkili pire önleme konusunda takip etmelisiniz. Kedinizin zihinsel olarak uyarılması ve sinir bozukluklarından ötürü tüy dökülmesini önlemek için kedi oyuncakları ve oyun oynamak işe yarayabilir. Ne yazık ki, kedilerde çoğu tüy dökülmesini önlemenin bir yolu yoktur. Kışlık kürkü dökmek gibi biraz tüy dökülmesi normaldir. Fakat çok fazla tüy kaybedildiğinde, bir sorun olabilir. Sürekli kendini çiziyor veya yalıyor mu? Kediler kendilerini çok fazla tımar ederler. Bu durum, çok fazla tüy dökülmesine, cilt yaralarına ve enfeksiyona neden olabilir. Kediniz kürküyle oynamakla yemek yemek gibi diğer aktivitelerden daha fazla ilgileniyorsa, bu bir uyarı işaretidir.

En Yaygın Nedenler

Neler olup bittiğini tam olarak öğrenmek için veterinerinize danışmanız gerekir. Çoğu durumda, neden ciddi değildir.

Alerjiler: Tüy dökülmesinin en önemli sebebidir. İnsanlar gibi, kediniz yiyeceklere, böcek ısırıklarına, ilaçlara, toza veya polene karşı alerjik olabilir. Kaşıntıyı hafifletmek için, kel lekeler meydana gelene kadar kürkünü yalayacaktır. Tedavisi basittir, ancak hayatının geri kalanında ona ilaç vermeniz gerekebilir.

Parazitler: Pireler, akarlar, bitler ve keneler de kedinizi çizebilir, kel noktalara ve hatta yaralara neden olabilir. Tedavi genellikle hızlı ve kolaydır. Veterinerinize hangi ilacı kullanmanız gerektiğini sorun.

Saçkıran Enfeksiyonu: Mantar enfeksiyonudur. Veterineriniz antifungal kremler veya merhemler, ilaç banyoları ve hatta oral ilaçları size kesin olarak söyleyebilir ve reçete edebilir.

Stres Ve Anksiyete: Bir kedi strese girdiğinde ve saplantılı bir şekilde kendini yalamaya başladığında, tüylerini kaybedebilir. Veterinerler buna psikojenik alopesi derler. Sinirli kişilikleri olan dişi safkanlarda görülen en yaygın sebeptir. Yaralarını tedavi edin ve veterinerinize bir antidepresana veya ortam değişikliğine ihtiyacı olup olmadığını sorun.

Ağrı: Artritli kediler ağrı bölgesini yalayabilirler.

Nadir Nedenler

Himalayalar ve Bengaller gibi saf ırkların tüy dökülmesine neden olan genlere sahip olma olasılığı daha yüksektir. Muhtemel değildir, ancak tüy dökülmesi bir bağışıklık sistemi problemi, diyabet, aşırı aktif tiroid veya kanser belirtisi olabilir. Nedeni tespit etmek için veterinerinize kedinizin diyeti, davranışları ve yaşadığı ortam hakkında bilgi verin.

Tavsiye Bağlantı: Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

Kedilerde Kansere Bağlı Tüy Dökülmesi

Kedilerde nadir de olsa tüy dökülmesi kansere bağlı bir cilt durumudur. Bu durum nadirdir ve genellikle iç tümörlerin bir işaretidir. Deri lezyonları ve kanser arasındaki bağlantı bilinmemekle birlikte, kansere bağlı tüy dökülmesi olan kedilerin çoğunda pankreas kanseri vardır. Deri lezyonları ortaya çıktığında, kanser zaten diğer bölgelere yayılmış olabilir. Bu durum kansere bağlı olduğundan, vücudun birçok kısmı etkilenir. İlk tümör ve içte ve dışta yayılan herhangi bir ek kanser vardır; deride lezyonlar görülür ve kediler tüylerini kaybeder. Kilo da etkilenebilir, bazı hayvanlar yemeyi reddeder. Bu durum belirli bir cinsle bağlantılı değildir.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

“Kedi Tüy Dökülmesi Neden Olur?” üzerine bir yorum

  1. Kedimde çok fazla tüy dökülmesi yaşıyorum, bunun mevsimsel geçişlerden kaynaklandığının farkındayım ama tam olarak yazdığınız makaledeki önlemleri aldığımda mutlaka azaltabilir miyim?

    Yanıtla

Yorum yapın