Köpeklerde En Fazla Görülen 10 Hastalık

Aşağıdakiler, köpeklerinizin maruz kalabileceği en fazla görülen hastalıkların bir listesidir. Bölgenizde listelenmeyen belirli riskler olabilir. Bölgenizdeki spesifik hastalıklar hakkında daha fazla bilgi için veterinerinize danışın. İnsanlar ayrıca bazı hastalıkları (uyuz, saçkıran, köpek öksürüğü ve köpek gribi) paylaşılan fırçalar, tasmalar, nevresim takımları vb. yoluyla veya başka bir köpeği severek de yayabilir. Şimdi gelin hep birlikte köpeklerde en fazla görülen 10 hastalık türünü inceleyelim.

1.Köpek Distemper

Köpek distemperine bulaşıcı bir virüs neden olur. Köpekler genellikle havadaki veya enfekte olmuş köpeklerin solunum yollarındaki virüs partikülleri yoluyla enfekte olurlar. Enfekte köpeklerde tipik olarak burun akıntısı, ateş, öksürük, kusma, ishal, nöbetler ve felç gelişir. Genellikle ölümcüldür. Neyse ki, köpeğinizi bu ölümcül hastalıktan korumak için etkili aşı mevcuttur.

2.Köpek Gribi

Hastalık, köpek gribi virüsünden kaynaklanır. Köpeklerde nispeten yeni bir hastalıktır. Çoğu köpek virüse maruz kalmadığından, bağışıklık sistemleri virüse tam olarak cevap veremez ve birçoğu maruz kaldıklarında enfekte olur. Köpek gribi, solunum salgıları, kontamine nesneler (yüzeyler, kaseler ve tasmalar dahil) yoluyla yayılır. Virüs yüzeylerde 48 saate, kıyafetlerde 24 saate kadar ve insanların ellerinde 12 saate kadar hayatta kalabilir. Köpekler, hastalık belirtileri bile göstermeden virüsü kaybedebilir, bu da görünüşte sağlıklı bir köpeğin hala diğer köpekleri enfekte edebileceği anlamına gelir. Köpek gribi olan köpeklerde öksürük, ateş ve burun akıntısı gelişir.

3.Köpek Parvovirus

Parvo, köpek parvovirüs tip 2’den kaynaklanır. Virüs bulaşıcıdır ve sindirim sistemine saldırır, ateş, kusma ve şiddetli, genellikle kanlı ishale neden olur. Hastalık dışkı, yüzeyler, kaseler, tasmalar, ekipman ve insanların elleri ve kıyafetleri ile köpekler arasında doğrudan temasla yayılır. Ayrıca yıllarca toprakta hayatta kalabilir ve virüsü öldürmeyi zorlaştırabilir. Parvo tedavisi çok pahalı olabilir ve birçok köpek yoğun tedaviye rağmen bu hastalıktan dolayı hayatını kaybedebilir. Neyse ki, parvo için bir aşı bulunur ve her köpek için önerilir.

4.Dış Parazitler (keneler, pire ve uyuz)

Keneler, pire ve uyuz gibi dış parazitler oldukça yaygın köpek problemleridir. Çevreden gelen keneler, pire ve diğer köpeklerden bulaşan uyuz ciddi risk oluşturmaktadır. Keneler hastalıkları bulaştırabilir. Pireler bazı tenya türlerinin yanı sıra bazı hastalıkları da iletebilir. Köpeklerde dış parazitleri etkili bir şekilde önlemek ve tedavi etmek için birçok onaylanmış ürün mevcuttur. Köpeğiniz için en iyi ürün hakkında veterinerinizden bilgi alabilirsiniz.

5.Gübreler ve Böcek İlaçları

Bazı gübreler ve böcek ilaçları köpekler için toksik olabilir. Son zamanlarda gübre veya böcek ilacı ile tedavi edilen alanlarda evcil hayvanınızın yürümesine, koşmasına, oynamasına veya dolaşmasına izin vermemelisiniz.

Köpeklerde En Fazla Görülen 10 Hastalık
Köpeklerde En Fazla Görülen 10 Hastalık

6.Mantar Enfeksiyonları (blastomikoz, histoplazmoz, kriptokokoz, koksidioidomikoz, vb.)

Topraktaki mantar organizmaları, kirlenmiş toprağı yerken veya koklarken köpekleri enfekte edebilir. Köpekler özellikle cilt yarası yoluyla da enfekte olabilir. Görülen mantar türleri bölgeye göre değişir. Genel olarak, mantar vücudu solunum yolundan enfekte eder ve ateş, öksürük, uyuşukluk ve grip veya pnömoni benzeri belirtilere neden olur. Yenilirse, sindirim sorunları (örn. ağrı, ishal) oluşabilir. Hastalık veya bazı ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflamış köpeklerde bu mantarlarla enfekte olma ve hastalık geliştirme olasılığı daha yüksektir.

7.Kalp Kurtları

Kalp kurtları sivrisinekler tarafından yayılır ve öksürük, uyuşukluk, nefes almada zorluk, kalp hastalığı ve ölüme neden olabilir. Neyse ki, kalp kurdu enfeksiyonunu önlemek için birçok onaylanmış ürün bulunmaktadır.

8.Sıcak Çarpması

Sıcak çarpması sıcak havalarda büyük bir risktir. Köpeğinizin her zaman yoğun bir tüy tabakası bulunduğunu ve genellikle sizden daha sıcak olduğunu unutmayın. Bir insan için sadece biraz sıcak görünen bir sıcaklık, bir köpek için çok sıcak olabilir. Buna köpeklerin genellikle aktif oldukları ve oyun oynadıkları gerçeğini de ekleyin. Bu durumda yüksek ısı köpeğiniz için ölümcül olabilir. Sıcak günlerde evcil hayvanınızı asla arabada bırakmayın. Kısa burunlu ırklar, sıcak çarpması ve nefes alma problemlerine daha yatkındır. Sıcak çarpması belirtileri arasında aşırı nefes nefese kalma ve salya akması, endişe, halsizlik, anormal tükürük rengi (daha koyu kırmızı veya hatta mor) bulunmaktadır.

9.Yaralanmalar

Tanımadığınız köpekler ve / veya farklı mizaçlara sahip köpekler karşı karşıya geldiğinde, çatışma ve yaralanma riski vardır. Isırık yaraları derhal bir veteriner hekim tarafından değerlendirilmeli ve ısırma köpeğin kuduz aşılama durumunu belirlemek için çaba gösterilmelidir. Fazla kilolu köpekler ve daha hareketsiz yaşam tarzlarına alışkın köpekler daha aktif hale gelmeye teşvik edilmelidir. Ancak aşırı aktivite onları eklem, kemik veya kaslara zarar verme riskine sokabilir. Köpeğiniz aşırı kiloluysa ve / veya aktivite seviyesini artırmayı planlıyorsanız, köpeğinizi en az yaralanma riskiyle aktif hale getirmek için çabalamalısınız.

Tavsiye Bağlantı: Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

10.Bağırsak Parazitleri

Yuvarlak solucanlar, kancalı kurtlar, kamçı kurtları ve tenyalar gibi bağırsak parazitleri, köpeğin dışkısına geçen yumurtaları bırakır ve toprak, tüyler, patiler ya da enfekte köpeklerin dışkısıyla diğer köpeklere bulaşır. Tenyalar köpekler pire, bit veya tenya ile enfekte kemirgenler yediğinde yayılır. Bu solucanlar yetersiz beslenmeye neden olabilir (çünkü yiyecekler sindirilirken besinleri çalarlar); ishal ve kancalı kurtlar kan kaybına yol açabilir. Köpeklerde en fazla görülen 10 hastalıktan biri olan solucanları tedavi etmek için birçok ürün vardır.

Köpekler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Köpek forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı