Yavru kediler doğuştan hastalığa sahip olabileceği gibi virüs ve parazitler gibi dış etkenler sebebiyle de hastalık geçirebilirler. Anne sütü alan yavru kediler daha sağlıklı bir yapıya sahip olsalar da küçük olmaları sebebiyle hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Özellikle paraziter ve viral hastalıklar kısa süre içerisinde yavru kedilerin ölümüne sebep olabilir. Bu sebeple yavru kedi hastalık belirtileri nelerdir makalemiz ile, hastalık belirtiler hakkında bilgi sahibi olarak, hastalıkların erken teşhis edilmesini sağlayabilir, yavru kedilerin hayatını kurtarabilirsiniz.
- Sokak kedilerinin umduklarından daha fazla yavru kedi doğurması muhtemeldir;
- Sokak kedileri, hastalığa neden olabilecek parazitlere daha yatkındır;
- Sokak kedileri genellikle yetersiz beslenir ve yavru kedi için uygun beslenmeyi sağlayamaz.
- 1. Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
- 2. Kedi Gençlik Hastalığı (Panleukopenia)
- 3. Kedi Lösemi Virüsü (FeLV)
- 4. Kedi Bulaşıcı Peritonit (FIP)
- 5. Kedilerde Sağırlık
- 6. Kedi İmmün Yetmezlik Virüsü (FIV)
- 7. Diyabet ve Susuzluk
- 8. Enfeksiyona Bağlı Mide Hastalıkları
- 9. İdrar Yolu Enfeksiyonu
- 10. Pire ile Bulaşan Hastalıklar
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
Kedilerde en bilinen Üst solunum yolu enfeksiyonları kedi nezlesi ve Feline Calicivirüs’tür. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının en yaygın belirtileri hapşırma, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık veya göz akıntısıdır. Tedavi edilmeyen ve ilerleyen enfeksiyonlar gözlerde kalıcı hasarlara sebep olabilir.
Bu belirtilerden herhangi biri gözlemlendiğinde mutlaka bir veterinere gidilmeli ve Antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için aşı çok önemlidir. Yavru kedilerde aşı vakti geldiğinde düzenli olarak aşıları yaptırılmalıdır.
Kedi Gençlik Hastalığı (Panleukopenia)
Gençlik hastalığına, Parvovirüs virüsü sebep olur. Kedi gençliği hastalığı denmesinin sebebi özellikle 1 yaşın altındaki kedilerin bu hastalığa yakalanma ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Birçok kedinin bir arada yaşadığı ortamlarda yaygın olarak bulunur. Erken teşhis edilmezse ölümcül olabilir. Vücutta ciddi su kaybına sebep olan, organlarda ciddi hasarlara yol açan bir hastalıktır. İştahsızlık, halsizlik ilk görülen belirtileridir.
Kedi Lösemi Virüsü (FeLV)
Lösemi virüsü çok bulaşıcı olan ve bulaştıktan sonra maalesef kedinin ölümü ile sonuçlanan hastalığa sebep olan bir virüstür. Virüs sebebi ile bağışıklık sistemi çöküş yaşar ve en ufak bir diğer hastalık kedinin ölümüne sebep olur. Yavru kedileri bu hastalıktan korumanın tek yolu aşılamadır. Hastalığa yakalandıktan sonra uygulanacak herhangi bir tedavi yoktur, genellikle ölüm ile sonuçlanır. Bu sebeple mutlaka yavru kedilere aşı yaptırılmalıdır.
Kedi Bulaşıcı Peritonit (FIP)
Kedilerde ölüme sebep olan ve tedavisi olmayan bir diğer hastalık kedilerde fib virüsüdür. Bu hastalık yavru kedilerde çok yaygındır. Çok bulaşıcı olmadı sebebiyle bir kedide bulunmadı halinde diğer kedilere kolaylıkla bulaşabilir. Fip’in 2 türü bulunu; yaş Fip ve kuru Fip. Yaş Fip halsizlik, iştahsızlık, kusma ile başlayan, karında sıvı birikmesi ile devam eden, kısa süre içerisinde yavru kedinin ölmesine sebep olan türdür. Kuru Fip, daha uzun sürede yayılan ancak tedavi edilmesi oldukça zor hatta imkansıza yakın olan diğer türdür. Kuru Fip için son dönemde yurt dışından antiviraller ile tedavilere başlanmıştır.
Kedilerde Sağırlık
Yavru kedilerde sağırlık genetik bir rahatsızlıktır. Özellikle Van Kediler genetik olarak sağırlığa daha yatkındır. Sağır kedilerin, sağır olmayan kediler ile gözle görülen bir farkı bulunmaz. Bıyıkları ve diğer duyu organları ile çevreyi algılama yeteneği bulunan kediler, sağır da olsalar hayatlarına devam edebilirler.
Kedi İmmün Yetmezlik Virüsü (FIV)
Bu virüs diğer virüslerin aksine kandan kana bulaşan bir virüstür. Virüs ile enfekte olan bir kedinin bağışıklık sistemi çöküle geçer. Ancak yine de bu virüs ile yıllarca yaşayan kediler bulunmaktadır. Burada erken teşhis ve doğru tedavi çok önemlidir.
Diyabet ve Susuzluk
Diyabet kedilerde çok yaygın görülen ancak teşhis edilmesi zor olduğu için gözden kaçan bir hastalıktır. Diyabetin ilk ve en kesin belirtilerinden biri yavru kedinin çok su içmesidir. Kedinin su kabının sürekli bitmiş olduğunu görüyorsanız kediniz diyabet hastası olabilir. Diyabet, veteriner hekim tarafından yapılacak kan ve idrar tahlili ile tespit edebilir. Diyabet rahatsızlığı olan kediler kilo almasını engelleyecek ve kan değerlini düzenleyecek özel mama ile beslenmelidir.
Enfeksiyona Bağlı Mide Hastalıkları
Yavru kediler yabancı cisim yutma, virüs, bakteri veya parazit sebebi ile mide enfeksiyonu geçirebilir. Kusma, mide enfeksiyonunun ilk belirtisidir. Kedilerin çok sık olmamakla birlikte ayda bir, bir kere kusması normal kabul edilebilir. Ancak gün içerisinde 2’den fazla ve tekrarlayan kusmalar hastalık belirtisidir. Kusmayla birlikte oluşan diğer belirtiler hastalık hakkında bilgi verir. En kısa sürede bir veterinere gidilmelidir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Erkek kediler idrar yolu enfeksiyonuna daha yatkındır. Bir idrar yolu enfeksiyonunu tespit etmenin en sağlam yolu kedi idrarını yaparken izlemektir. Yavru kedi idrarını yaparken zorlanıyorsa, kendini sıkıyorsa, acı çektiğini anlatan ses çıkarıyorsa bu idrar yolunda bir problem olduğunu gösterir. Mutlaka bir veterinere gidilmeli, doğru tedavi uygulanmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonu beraberinde birçok hastalığa da sebep olabilir.
Tavsiye Bağlantı: Kedi Depresyonu Nasıl Geçer ve Neler Yapılmalı?
Pire ile Bulaşan Hastalıklar
Pireler ciddi bir hastalık taşıyıcıdır. Bu sebeple iç parazit ve dış parazit ilaçları düzenli olarak yaptırılmalıdır.
- Hemobartonella
Bu parazit kırmızı kan hücrelerini etkileyerek yavru kedide ciddi anemilere sebep olur. Anemiden kaynaklanan ölümler gerçekleşebilir. Ayrıca pire bu hastalığa sebep olmasa bile sadece varlığı ile kedide anemiye sebep olabilir. Yavru kediler için anemi oldukça riskli bir hastalıktır.
- Tenyalar
Bağırsak parazitleri yavru kedilerde en çok ölüme sebep olan hastalıklardan biridir. Bozuk yiyeceklerden bulaşabileceği gibi pireler aracılığı ile de bulaşabilir. Tedavi çok basit olan bu hastalık erken teşhis edilmezse tüm bağırsağı doldurarak ölüme sebep olabilir.
- Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığı
Yavru kedilerde görülen böbrek hastalıkları genellikle genetiktir. Kediler için maalesef çoğu böbrek hastalığının tedavisi bulunmamaktadır. Kedi bir süre hayatına hiç belirti göstermeden devam eder, hastalık ilerlediğinde ise belirtiler görülmeye başlar.