Kedilerde FIP Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Feline Infectious Peritonitis (FIP), kedilerde ağır seyreden ve ölümcül olabilen bir hastalıktır. Bilimsel olarak kanıtlanmış kesin bir tedavisi olmasa da, son yıllarda yurtdışında geliştirilen bazı ilaçlar umut verici sonuçlar vermiştir. Bu ilaçlarla tedavi edilen birçok kedinin iyileştiği gözlemlenmiştir. Bu yazımızda, FIP tedavisi ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.

Kedilere FIP Nasıl Bulaşır?

FIP, Coronavirus ailesine ait bir virüs olan Feline Coronavirus (FCoV)‘un mutasyon geçirmesiyle oluşur. Virüs, salya ve dışkı gibi vücut sıvılarıyla bulaşır. Ancak, her FCoV taşıyan kedi FIP hastası olmaz. Virüsün mutasyon geçirmesi için stres, korku ve bağışıklık sistemi zayıflığı gibi faktörler etkili olabilir. Özellikle sokak kedilerinde FCoV yaygın olsa da, mutasyon geçirmediği sürece FIP hastalığına dönüşmez.

Feline Bulaşıcı Peritonit (FIP) Nedir?

FIP, kedi koronavirüsünün mutasyon geçirmesiyle ortaya çıkan ve ölümcül olabilen bir hastalıktır. İnsanlar ve diğer hayvanlarda bazı viral hastalıklar için yapılabilecek çok fazla bir şey yokken, kedilerde de benzer bir durum söz konusudur. Güçlü bir bünyeye sahip olmalarına rağmen, kedilerin vücutlarının küçük olması virüse karşı savaşlarını zorlaştırabilir.

İki Form FIP

FIP, iki farklı formda görülür:

Islak Form: Karın ve göğüs bölgesinde sıvı birikimi ile kendini gösterir ve daha hızlı ilerler.

Kuru Form: Virüs vücutta sinir sistemi, böbrekler ve karaciğer gibi bölgelere tutunabilir. Bu formda hastalık daha yavaş ilerler ve belirtileri daha geç ortaya çıkar.

Belirti ve Semptomlar

Islak Form: İştahsızlık, halsizlik, değişken ateş gibi belirtiler hızla gelişir.

Kuru Form: Uzun süren iştahsızlık, halsizlik, dengesiz yürüme, üveit, göz bebeklerinde dengesiz büyüme ve küçülme gibi belirtiler gözlemlenir.

Bu belirtiler, başka hastalıkların belirtileriyle karışabileceği için kesin teşhis için çeşitli testler yapılmalıdır.

Kediyi FIP Virüsünden Nasıl Koruyabilirsiniz?

Virüsler her yerde bulunabilir ve uzun süre hayatta kalabilirler. Kedinizi FIP virüsünden korumak için:

  • Kedinizin diğer kedilerle temasını sınırlayın.
  • Kaliteli mama kullanımı ile bağışıklığını güçlendirin.
  • Günlük gerekli olan protein, mineral ve aminoasitleri almasını sağlayın.
  • Stresi azaltmak için yer ve mekan değişikliklerinden kaçının.
  • Mama ve su kaplarını temiz tutun.
  • Evde FIP’li bir kedi varsa, tuvaletlerin ayrı olmasına dikkat edin ve odaları düzenli olarak çamaşır suyu ile temizleyin.

FIP İçin Aşılama

FIP’e karşı geçerliliği kanıtlanmış bir aşı bulunmamaktadır. Mevcut aşı çalışmaları sınırlı veri sunmaktadır ve şu anda önerilmemektedir.

Kedilerde FIP Virüsü Tedavisi

FIP tedavisinde:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirecek takviyeler
  • İştahsız kedilere besin desteği
  • Kortizon ilaçları gibi destek tedavileri uygulanır.

Son yıllarda yurtdışında geliştirilen bazı ilaçlar, 3-4 aylık bir kullanım süresiyle olumlu sonuçlar vermiştir. Bu tedavi maliyetli olabilir çünkü ilaçlar Türkiye’de üretilmemekte ve dolar ile satılmaktadır.

Kedilerde FIP Virüsü (Hastalığı) İçin Test

FIP belirtileri genel olduğundan ve direkt bir testi olmadığından teşhis zordur. Kedinin vücudunda Coronavirus bulunup bulunmadığını gösteren testler vardır ancak bu testler, kedinin kesin FIP olduğunu kanıtlamaz. Kesin teşhis için, etkilenen organdan biyopsi alınması ve histopatolojik inceleme yapılması gereklidir.

Kediler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Kedi forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın