Sfenks kedileri, sofistike görünümleri ve zarif doğaları ile Mısır‘ın efsanevi kedileri olarak bilinir. Farklı görünümleriyle, bazen kedilerden ziyade köpekler gibi hareket eden eğlenceli dostlardır. Firavunların evcil hayvanları gibi görünebilirler, ancak aslen kökenleri Kanada‘dan gelmektedir.
Sfenksler, diğer evcil hayvanların arasında, kürk ya da tüy eksikliği sebebiyle göze çarpmaktadır. Bu, çoğu memeli arasında nadir görülen bir durumdur. Tüylü olmayan bu kedigiller mümkün olduğunda sıcaklık için güneş altında yayılmaya bayılır. Sevgi doludurlar ve geceleri ısınmak için sahipleriyle uyumaya bayılırlar.
Sfenks Kedisi Cinsinin Genel Özellikleri
• Ağırlık: 2.5 İla 6 kg
• Kürk: Tüysüz
• Kürk Rengi: Beyaz, Siyah, Kırmızı, Çikolata, Lavanta, Tekir, Kaplumbağa Kabuğu, Alaca, Sivri Ve Vizon
• Göz Rengi: Değişken
• Ortalama Yaşam Süresi: 9 İla 15 Yıl
Sfenks Kedisi Ayrıntılı Özellikleri
• Sevgi: Yüksek
• Samimiyet: Yüksek
• Çocuk Dostu: Orta
• Hayvan Dostu: Yüksek
• Egzersiz İhtiyacı: Düşük
• Oyunculuk: Yüksek
• Enerji Seviyesi: Yüksek
Sfenks Kedisinin Tarihçesi
Antik Aztekler yüzlerce yıl önce tüysüz kediler yetiştiriyordu. Ancak bugün bildiğimiz Sfenks kedisi aslında 1966’da Toronto’da tüysüzlüğe yol açan rastgele genetik bir mutasyondan kaynaklanan bir Kanadalı cins.
Aslen Kanadalı tüysüz cins, Amerika’da yayıldı ve uzmanlar tüysüz Sfenks kedileri oluşturmak için bu yeni bulunan tüysüz genle kedi yetiştirdiler. Sfenks kedisi, Kuzey Amerika’da popüler bir evcil hayvan tercihi olmaya devam etmekte ve batı Avrupa’da popülerlik kazanmaktadır.
Sfenks cinsi, 2002’de birkaç bağımsız kedi kulübü tarafından tanınmıştır, ancak cins için standartların tümü biraz farklıdır. Bazı safkan kedi kayıtları, cinsin tüysüzlüğünün, bireysel kedilerin sağlıklarına ve uzun ömürlerine zarar verebilecek genetik bir anormallik olduğu fikrine dayanarak Sfenks kedisini tanımamaktadır.
Sfenks Kedi Bakımı
Sfenks kedileri sadıktır ve insanlara sevgi dolu yaklaşırlar. Neredeyse her zaman kucakta durmak isteseler bile, Sfenks kedileri doğal sporcular ve eğlenceli dostlardır. Bu kediler, olağanüstü aktif kedigillerden olmasına rağmen, egzersiz ihtiyaçları düşüktür.
Sfenksler saatlerce kendi kendilerine eğlenmekten mutluluk duyarlar, ancak bazıları sosyalleşip bir arkadaş bulmayı da sevebilir. Günün çoğunda evden uzaksanız, birden fazla Sfenks sahibi olmak isteyebilirsiniz. Sfenksler diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinir, böylece köpekler de dahil olmak üzere evde anlaşabilecekleri başka bir hayvanınız varsa mutlu olacaklarını bilerek rahatlayabilirsiniz.
Sfenks kedileri oynamayı, zıplamayı ve eğitildikten sonra bile getirmeyi seviyor. Sosyal ve zeki olan kediler, pozitif güçlendirme eğitimine de iyi yanıt vermektedir.
Tüysüz görünümüne rağmen, tımar Sfenks bakımının önemli bir parçasıdır. Vücut yağlarını emecek kürkleri olmadığı için, kedinin cildine, sağlıklı bir yağ dengesini korumak ve cilt problemlerini önlemek için düzenli olarak bakılmalıdır. Yağ birikimini gidermek için kedinizi en az haftada bir kez temizlemelisiniz. Kıvrımlarının arasını ovalamanız yeterli olacaktır.
Popüler inanışın aksine, Sfenks kedileri tamamen hipoalerjenik değildir. Tüysüz görünebilirler, ancak bu kediler aslında çok ince, süet benzeri bir kürkle kaplanmıştır. Ancak doktorlar, Sfenks kedisini, hayvan tüyüne alerjisi olan kedi severler için bir çözüm olarak önermektedir.
Sfenks Kedilerinin Sağlık Sorunları
Sorumlu bir şekilde yetiştirildiğinde, Sfenks kedileri genel olarak sağlıklı bir görünüme sahiptir. Tüysüzlüğünden dolayı, Sfenksler cildini zararlı UV ışınlarından korumak için kürkleri olmadığı için güneş ışığına karşı duyarlıdır. Doğrudan güneşe maruz kalma durumları sınırlı olmalıdır. Tıpkı insanlar gibi, bu kediler de güneş ışığına çok uzun süre maruz kalırsa güneş yanıkları oluşabilir. Bu nedenle, sfenksler evcil hayvanlar olarak kalmalı veya dışarıdayken kontrollü bir şekilde izlenmelidir. Cilt sorunlarına ek olarak, aşağıdakileri içermeye eğilimli olabilirler:
• Kalp kası kalınlaşmasına neden olan yaygın bir kalp hastalığı olan hipertrofik kardiyomiyopati;
• Periodontal hastalık veya diş eti hastalıkları;
• Kalıtsal miyopati, genel bir kas güçsüzlüğü.
Cilt ve diş eti sağlığı problemlerini önlemek için, Sfenks kedilerine düzenli olarak bakılmalıdır. Haftalık banyolar ve diş fırçalama kedi sağlığı sorunlarını önlemek için harikalar yaratacaktır.
Tavsiye Bağlantı: Chartreux Kedi Özellikleri ve Bakımı
Sfenks Kedi Diyet ve Beslenme
Sfenks kedileri yemek yemeye bayılır. Onlara sunduğunuz her şeyi yiyeceklerdir. Yine de beslenmelerine dikkat etmelisiniz. Bu kediler hızlı bir metabolizmaya ve hassas bir sindirim sistemine sahiptir, bu nedenle gün boyunca düzenli aralıklarla küçük öğünler vermek idealdir. Yiyeceklerin bu şekilde servis edilmesi, kedilerin de sürekli yemekleriyle ilgilenmelerini önler.
Kuru kedi maması kedi dişlerini temizler ve diş eti sağlığını korur, ancak susuzluğu önlemek için Sfenksin yemekten sonra bol miktarda su içerdiğinden emin olun. Çiğnemesi için sert ödül mamalarını herhangi bir petshopda bulabilirsiniz; bunlar sağlıklı diş etlerini desteklemek için işe yarar.
Bazı Sfenks kedi sahipleri çiğ gıda diyetini tercih eder ve çok sayıda sağlık yararı olduğunu iddia eder. Uzmanlar, köpekbalıkları ve ıslak konserve kedi mamasına ek olarak ton balığı veya sardalye gibi çiğ bir balık diyeti önermektedir.
Sfenks Kedilerinin Artıları
• Sfenks sevgi dolu, eğlenceli, sadık bir cinstir.
• Sfenkslerin çoğu diğer kedi ve köpeklerle iyi geçinir.
• Kedi kılından hoşlanmayan veya alerjisi olan insanlar bu tüysüz cinsi seveceklerdir.
Sfenks Kedilerinin Eksileri
• Tüysüzdür, güneş yanığına eğilimlidir ve aşırı soğuk ya da sıcaklıklara tahammül edemezler.
• Hipoalerjenik değildir, tehlike yaratmaz, ancak cilt yağları alerjiye neden olabilir.
• Bu cins, kardiyomiyopatinin yanı sıra cilt ve dişle ilgili endişelere de açıktır.