Latince adı Labidochromis caeruleus olan sarı prenses balığının anavatanı Malawi Gölü’dür. Kayalıklı yerlerde dip ve orta seviyelerde yaşamayı sevmektedir. Avlanmak için dip kum kısımları tercih etmektedirler. Hem etçil hem otçul olarak beslenen bu balık türü barışçıl olmasından dolayı tercih sebebidir. En fazla tercih edilen akvaryum balıklarındandır. Adından da anlaşılacağı gibi sarı renkli, hareketli, kolay üreyebilen, kötü şartları kolaylıkla tolere edebilen bir balık türüdür. Balıkların boyutları 13-15 cm kadar olabilmektedir.
Sarı Prenses Cinsiyet Tayini
Erkekler genellikle pelvis bölgesi, dorsal bölge ve anal yüzgeç kısımlarında geniş siyah hat bulunur. Kesin cinsiyet ayrımı için ventral ve anal açıklığa bakılmaktadır. Açıklıklar birbirine eşit ise erkektir. Ventral açıklık anal açıklıktan daha fazla ise dişidir. Erkek balıklar dişi balıklara göre biraz daha büyüktür.
Sarı Prenses Karakter Yapısı
Sarı prenses balıkları en barışçıl balık ırkları arasındadır. Buna rağmen karma akvaryum balıkları arasında yetiştirilmesi uygun değildir. Kendi cinslerine özel akvaryumlarda yetiştirilmelidir. Erkekler bölgelerini koruma eğiliminde olmamalarına rağmen kendilerine benzeyen balıklara karşı saldırganlık göstermektedirler. Üreme dönemlerinde erkek balıklar agresiftir. İmparator balıkları ve Lamprologus balıkları ile iyi geçinebilmektedirler.
Sarı Prenseslerde Üreme
Dişiler 20 günlük bir süre için ağızlarında kuluçka yaparlar. Akvaryumda erkeklerin dişilere oranının 1/5 (1 erkek 5 dişi) olması uygundur. Akvaryum tasarımında kayalardan mağaralar yapılması gereklidir. Sarı prensesler 7-8 aylık olduklarında cinsel olgunluğa erişip, kendi eşlerini seçmektedirler.
Üreme dönemlerinde erkek balıklar agresif tavırlar sergilemektedirler ve ağızları siyah ve mor arasında bir renge bürünür.
Dişi balıklar ise açık sarı renkli, alt ve üst yüzgeçlerinde bulunan bantlar soluk ve uç kısımları küt bir şekilde sonlanır. Çiftleşme zamanlarında üreme tüpü çıkartırlar.
Çiftleşme dönemine giren balıkların sağlıklı bir şekilde üreyebilmesi için mutlaka canlı yem kullanılmalıdır. Çiftleşmede balıklar titremeler yaptıktan sonra O şeklinde dönmeye başlar. Ardından dişi balık yumurtlar ve yumurtaları ağızlarındaki kuluçkalıklara alır ve erkeğin anal yüzgecine getirir. Erkek balık spermlerini boşaltır ve çiftleşme gerçekleşmiş olur. Dişi balık 28 günlük kuluçka süresi boyunca yumurtaları ağzında tutar. Ağızlarında 20 ila 90 arasında balık yavrusu büyütebilmektedirler. Bu süre içinde yem yemez. Bundan dolayı çiftleşme öncesi dişi balığın beslenmesi önemlidir. Dişi balığın diğer balıklar tarafından rahatsız edilmemesi gereklidir. Kuluçka süresi sonunda anne balık ağzındaki yavruları bırakır ve birlikte yüzmeye başlarlar. Doğumdan sonraki ilk bir gün yavru balıkların beslenmesine gerek yoktur. Çünkü protein keseleri bulunmaktadır. İlk günden sonra yüksek protein içeren toz yemlerle beslenme yapılır.
Sarı Prenseslerde Beslenme
Etçil ve otçul yani omnivor olarak beslenen bu balıklara proteinden zengin yemlerin yanı sıra canlı yem de verilmelidir. Canlı yem balıkların gelişim ve hareket kabiliyetini arttırmak için gereklidir.
Sarı Prenseslerin Akvaryum Özellikleri
Sarı prenses kolonisi için akvaryumda bulunması gereken su miktarı en az 100 litre olmalıdır. Akvaryum sıcaklığı 25- 26 derece arasında olmalıdır.
Akvaryum zemininde pH düzenlemesi için mercan ya da midye ya da her ikisinin kırıkları kullanılmalıdır. pH düzeyi 7,7 ila 8,5 arasında olmalıdır.
Akvaryumun olmazsa olmazları arasında kayalardan oluşan mağaralar bulunmalıdır. Balıkların kumu kazma alışkanlıkları olduğu için içine bitki dikilmemelidir.
Haftada bir kez dipten ¼ oranında su alınmalıdır. Bunun nedeni ise nitrit ve nitrat oluşumunu engellemektir.
Sarı Prenseslerde Oluşabilecek Hastalıklar
Sarı prenses balıklarında sıklıkla görülebilecek olan hastalıklardan bazıları şunlardır;
• Parazit hastalıkları (iç ve dış parazitler)
• Mantar enfeksiyonları
• Beyaz benek hastalığı
• Kavga veya çarpmaya bağlı yaralanmalar
• Yüzgeç erimesi
• Silikon, amonyum, nitrat gibi zehirlenmeler
• Hava kesesi rahatsızlıkları (patlama- yırtılma gibi)
Tavsiye Bağlantı: Discus Balığı Özellikleri ve Bakımı
Sarı Prenseslerin Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Balıklarınızın normalin dışında davranışlarını iyi gözlemlemeniz gereklidir. Eğer aşağıdaki belirtiler varsa balıklarınızın hasta olduğunu düşünebilirsiniz.
• Balık yan yatmış ise
• Halsiz, yem yemiyor ve yorgun görünüyorsa
• Balık kendisini istemsizce akıntıya bırakıyorsa
• Balığın üzerinde pudra gibi beyaz noktalar varsa
• Vücutlarında yara veya kızarıklıklar varsa
• Yüzgeç ve kuyruklarında deformasyonlar varsa
Bu durumlarda veterinerden yardım almanız gerekmektedir.
Balıkları Hastalıklardan Korumak İçin Yapılması Gerekenler
Hacmi küçük olan akvaryumlarda balıklar arasında kavga artacaktır ve bu nedenden dolayı da yaralanmalara bağlı olarak enfeksiyon gelişme riski bulunur. Bu nedenle akvaryum seçimi yapılırken mümkün olduğunca büyük akvaryum seçilmelidir.
Büyük akvaryum seçiminde enfeksiyon ve nitrat zehirlenmesinin de önüne geçilmiş olunur. Mutlaka kaliteli filtreleme sistemi kullanılmalıdır. Büyük akvaryum da kullansanız, kaliteli filtre sistemi de kullansanız mutlaka sık sık su değişimi yapmalısınız. Özellikle akvaryumun dip kısmındaki su çekilerek yerine yeni su eklenmelidir. Bu işlemi sık sık tekrarlamalısınız.
Beslenmede dikkat edilmelidir. Sarı prenses balıkları için önerilen beslenme düzeni günde 4 ya da 5 kezdir. Ancak bunu başaramayacaksanız günde iki kez yem verilebilir. Ucuz ve kalitesiz yemlerden kaçınılmalıdır.
Dişi ve erkek oranına mutlaka dikkat edilmelidir. 1 dişi için en fazla 5 en az 3 erkek bulunmalıdır.
Bir dişi için en fazla 5 en az 3 erkek bulunmalıdır yazmışsınız tam tersi değil miydi acaba