Discus Balığı Özellikleri ve Bakımı

Discus balığı, canlı renkleri ve vücut yapıları ile akvaryumcular tarafından hep tercih ediler balık türlerinden biridir. Discus balıklarını akvaryumun kralı adı ile de bilinir. Akvaryumunuza renk katacak olan Discus balıkları özel bakım istemekte. Bu balığın özellikleri ve bakımı için gerekli olan bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Discus Balıklarının Biyoloji Özellikleri

Aşağı bağışıklık sistemine sahip olan bu balık türü özel bakım talep ediyor. Ev akvaryumunda bakılan Discus balığı maksimum 21 sm uzunluğa ulaşabilir. Görkem olarak disk şeklinde olurlar. Baş ucuna doğru kırmızı gözleri yerleşir. Yeşil discus – Symphysodon tarzoo, şeritli discus – Symphysodon aequifasciatus olarak bilinir. Erkek Dicus balıkları dişi Discus balıklarına göre daha canlı ve parlak renkte olurlar.

Discus Balığı

Bu balıkların nerdeyse her rengine rast gelebilirsiniz. İlk kez bu balıklara Latin Amerika sahillerinde rastlanmıştır. Discus balıkları Brezilya, Kolombiya gibi Latin Amerikası ülkelerinde evlerde en çok bakılan akvaryum balıklarıdır. Avrupaya ise sadece geçen yüzyılda getirilmiştir. Balıkların rengi su kalitesine göre değişebilir. En çok sevilen türü ise kırmızı discus veya Symphysodon discus türüdür.

Discus Balıklarının Yaşam Ortamı

Discus balıkları toplu halde yaşamağı sever. Bir akvaryumda birden fazla Discus balık tutabilirsiniz. Bu balik türü kaprizli olduğundan başka balık türleri ile iyi geçinemez. Balık alıcaksanız bu özelliği göz önünde bulundurmalısınız. Bu balıklar temiz suda yaşamağı sever. Yapı olarak bu balıklar aşırı ortamı pisletirler. Fakat suyun berrak ve temiz olması onları daha uzun ömürlü yapar. Haftada en az 3 kez akvaryum suyu değiştirilmeli veya akvaryuma otomatik olarak su temizleme cihazı takılmalıdır.

Discus Balığı
Discus Balık Özellikleri ve Bakımı

Discus Balık Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Discus balık akvaryum ebatı akvaryumda bulunan balık sayısına göre belirlenir. Örneğin, bir balık için 50 litre su gerekir. Suyun pH derecesi 7,0 (en iyisi 5,5) olmalıdır. Yüksek asitli su balıkları öldürmez fakat böyle suda onlar çoğalamaz. Akvaryumda olması gerekenler:
• güçlü filtre sistemi,
• canlı bitkiler,
• iyi havalanma.

Doğada bu balıklar 24 – 25 derece sıcak suda yaşar. Aşırı yüksek ısıda balıklar halsizleşir ve yemek yemez.

Diğer Balıklarla Uzlaşma

Bir akvaryumda aynı tür fakat farklı renklerde Discus balıkları besleyebilirsiniz. Bu balıklar yalnızlığı sevmez. Bir akvaryumda en az 6 balık bakmanız gerekir. Eğer akvaryuma farklı tür balık alma isteğiniz varsa o zaman aşağıdakileri dikkate etmelisiniz:
• Discus balıkları aşırı sakin balıklardır ve bu nedenle akvaryuma alacağınız başka tür balıkların da sakin balık türü olmasına dikkat ediniz. Hızlı hareket eden balık türleri Discus balıklarını korkutabilir.
• Sürekli su değişimine dayanıklı balık türü seçerek Dicus balıklarına yeni komşu alabilirsiniz.
• Su salyangozları Dicus balıkları ile aynı ortamı paylaşabilir.

Tavsiye Bağlantı: Japon Balığı Özellikleri ve Bakımı

Ev Akvaryumunda Balıkların Yumurtalaması

Discus balıklarını sadece bu balık türünde uzman olan insanlar çoğaltabilir. Bu balık türü genel ortamda çiftleşmeği sevmez. Bunun için onları ayrı alana almak gerekir. Yumurtalamağa hazır olan balıklar yumurtaları için aktif yuva hazırlamağa başlar. Bir balık ortalama 200 yumurta dökebilir. Çiftleşme döneminde erkek Discus balıkları bel yüzgeçlerinin uzun olması ile seçilir.

Bu kısım yumurtaların mayalanmasından sorumludur. Bir gün sonra beyaza dönen yumurtalar mayalanmış sayılır. Akvaryum suyunun her gün %10’u değiştirilmeli ve oksijenle zenginleştirilmelidir. Bu ortam hem yumurtalar, hem de çiftleşen balıklar için gereklidir. Yumurtaların bulunduğu akvaryumda geniş yapraklı canlı bitkiler yerleştirilmelidir.

Yumurtadan çıkan yavruların bir kısmı anne balığın, diğer kısmı ise baba balığın yanında toplanır. Bu sadece ilk günlerde sık görülür. Yem olarak ise yavru balıklar anne ve babaların yüzgeçlerinde olan maddelerle beslenir. Yaklaşık 4 – 6 gün sonra yavru balıklar artık normal besin tüketmeğe başlar. Yavru balıklar 3 haftaya kadar ayrı akvaryumda yaşamalıdır. Çift olan balıklar kendi partnerine sadık kalır ve başka balıklarla çiftleşmez. Discus balıkları 1,5 yaşına gelince çiftleşebilirler.

Discus Balıklarının Beslenmesi

Discus özel bakım isteyen balık türüdür. Bu nedenle ona taze veya dondurulmuş balık yemleri verilir. Uzmanlara göre kıyılmış koyun yüreği de discus balıklarına yem olarak sunulabilir. Tetra Discus Colour, Tetra Discus Pro, Tetra Discus, Tetra Discus Energy gibi balık yemleri bu tür balıkların iyi beslenmesine yardım eder. Discus balikları gün içinde 2-3 kere yemlenmelidir.

Yem miktarı kısa sürede bitecek kadar ayarlanarak verilmelidir. Eğer balık yemi fazla geldiyse veya balıklar yemi bitirmediyse o zaman kalan yemi toplamanız gerekir. Unutmayın ki, Discus balıkları aşırı hastalıklara yatkın balıklardır. En ufak değişiklik bile (su ısısı, yem kalitesi, fazla yem, stres) bu balıkların hastalanmasına ve ölümüne neden olabilir.

Discus balıkları yüksek ses ve aşırı ışık sevmez. Balıkların akvaryumu sakin odada kurulmalıdır. Discus balıkları akvaryum camına vurulmasından da hoşlanmazlar. Onları rahatsız eden bir neden olmadığı zaman Discus balıkları uzun ömürlü olur.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın