Lepistes Balığı Özellikleri ve Bakımı

Lepistes balığı, ev tipi tatlı su akvaryumlarında bulunan sık görülen balık cinslerinden birisidir. Birçok mekâna uyum sağlayabilen çok sağlam ve metanetli balıklardır. Lepistesin natürel yaşam alanı Kuzey-Doğu ve Güney Amerika’da yer almaktadır. Trinidad & Tobago, Barbados ve Virgin Adaları’nın yanında Brezilya ve Venezuela da dâhil olacak şekilde pek çok adada yaşam sürerler. Bu kesimlerde takribi 300 farklı Lepistes cinsinin var olduğu bilinmektedir. Son derece mevzun olmalarının yanı sıra dünyanın çeşitli bölgelerine yerleştikleri zaman, çokça üremeleri neticesinde doğal balık nüfuslarını oldukça kötü etkilerler.

Lepistes Balıklarının Boyut ve Görünüşleri

Lepistes balıkları, cinsiyetlerine bakılırsa boyut olarak değişiklik gösterebilmektedirler. Erkek Lepistes balıkları olağan biçimde 1,5-3,5 cm uzunluğundan daha küçüktürler. Dişi Lepisteslerin boyu ise 3-6 cm arasında değişebilir. Dişiler çoğunlukla gri renk tonunda iken, erkekler üreme periyotlarında parlak renkli ve şeritli desenlere ehil olabilirler.

Lepistes Balığı Türleri

Lepistes balıkları, renklerine göre sınıflandırıldığında 4 ana gruba ayrılırlar. Bunlar;

  1. Tuksedo,
  2. Mozaik,
  3. Kobra
  4. Çim
Lepistes Balığı
Lepistes Balığı Özellikleri ve Bakımı

Lepistes Balığı Genel Özellikleri

Lepistes balıkları ortalama 10 ila 20 haftalık bir süreç içerisinde olgunlaşır ve 2 yıla kadar da yaşayabilirler.
Bu süre içerisinde dişiler yavrularından pek çoğunu yiyebilirler. İlkel yaşam müddeti akvaryum içerisindeki yaşama nazaran farklılık arz edebildiği gibi akvaryum koşullarıyla ilişkili olarak vahşi doğadaki yaşam müddetlerinden biraz daha fazla yaşayabilirler. Kayaları ve bitki örtüsü verimli olan iyi tasavvur edilmiş bir akvaryum ile Lepisteslere uygun yaşam alanları sağlanabilir. Yalnız akvaryumda değişik türlerde yırtıcı balıklarınız mevcut ise dikkatli olmanız gerekmektedir.

Mümkün mertebe bu balıkları bir arada bulundurmamanız tavsiye edilmektedir. Lepisteslerin kendileri ve yavruları için yeterli miktarda gizlenme alanı olduğundan emin olmalısınız. Lepistesler, yavru balıklara rahatsızlık veren hatta öldüren balık türleri olarak bilinmektedir. Şayet aç kaldıkları ya da kalabalık bir ortamda huzurlu hissetmedikleri takdirde bu yavru balıkları öldürmeleri kaçınılmaz boyutlara gelebilmektedir. Lepistesler, su ve yosunlarda yaşayan böcek larvaları da dâhil olmak üzere ilkel çeşidi bol yiyecekler tüketmektedirler. Tüm bu sebeplere dayanarak onları tropikal balıklar için dizayn edilen nitelikli bir yemle beslemeniz gerekmektedir. Bir Lepistesin ağzı için fazla büyük olan pelet benzeri yemler almamanız tavsiye edilir.

Lepistes Balığının Beslenmesi

Lepistes balıkları sürekli olarak aynı yemler ile beslenirlerse değişik tarzda yem arayışlarına girerek, yavrularını öldürmelerine sebep doğabilir. Kimi zaman bezelye, salatalık ve benzeri çeşitli türde besinler de vermelisiniz. Lepistesler son derece küçük boyutlarda midelere sahiplerdir, bu nedenle onları aşırı miktarlarda beslemek bağırsaklarının tıkanmasına yol açabilir. Lepisteslerin, gün içinde yalnızca birkaç defa olmak üzere küçük miktarlar ile beslenmelerine özen gösterilmelidir.

Ayriyeten, akvaryum ısısının da dikkate alınması icap etmektedir. Lepistesler daha düşük ısılarda metabolizmaları zayıfladıkça daha az yiyecek tüketeceklerdir. Onların yeme rutinlerini gözlemlemeli ve onlara yalnızca bir beslenmede tüketebilecekleri oranında yem vermelisiniz. Akvaryumda yüzen artık yemler bırakmak fazla yemeye isteklendireceği gibi aynı zamanda suyun kalitesine zarar vererek kirlenmesine neden olacaktır. Bu yüzden beslenme sona erdikten sonra kalan herhangi bir yem artığını akvaryumdan çıkarmak bu konuda en iyi fikir olacaktır. Düzenli bir program çerçevesinde beslenmesine özen gösterdiğiniz takdirde Lepisteslerinizin sağlıklı, mutlu bir şekilde yaşamasını ve ömrünün uzayabileceğini garanti altına almış olursunuz.

Tavsiye Bağlantı: Sarı Prenses Özellikleri ve Bakımı

Lepistes Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Lepistesleriniz için konforlu bir akvaryum hazırlarken muhakkak göz önünde bulundurulması gereken birçok nokta vardır. Bu hususta en yaygın akvaryum ölçüsü 15 galonluk olanlardır. Çok büyük olmasa da son derece güzel bir başlangıç olacaktır. Şayet 15 galondan daha küçük boyutlarda bir akvaryum içerisinde yaşam kaliteleri düşecek ve ona bu şekilde bir yaşam alanı sunarak azap çektirmiş olacaksınız.

Lepisteslerin yeterli miktarda gizlenme yeri olduğundan emin olmalısınız. Akvaryumunuzu birden çok sayıda bitki ve süs eşyası ile dekore etmelisiniz. Fakat keskin köşeli malzemeler konusunda dikkatli olmalı ve duyarlı yüzgeçlerine hasar verebilecek ürünler kullanmamalısınız.

Doğru Akvaryum Koşulları

  • Akvaryumu en az 2 parmaklık çakıllar ile süslemeyi de ihmal etmeyin. Bu hem dışarıdan güzel ve hoş bir görüntü oluşturacak hem de suyun filtrelenmesine yardımcı olacaktır.
  • Suyun ısı oranı aşırı sıcak veya aşırı soğuk ise, suları averaj bir sıcaklıkta saklayınız. Bunun için oda sıcaklığı son derece idealdir.
  • Lepistes balıkları ile farklı türdeki balıkları bir arada bulundururken çok dikkatli olmanızı ayrıca belirtmemiz gerekmektedir. Akvaryumun içerisindeki balıkların, aynı iklime mensup balık türleri olduklarından emin olmanız da önem taşımaktadır. Zira her balık türü için farklı seviyedeki sıcaklık derecelerine ihtiyaç olduğu gibi farklı besinler ve gıdalar vermeye gerek duyulabilir.
  • Lepistesler, uzun boyutlardaki yüzgeçlerini yiyebilecek balıklar ile bir arada bulundurulmamalıdır.
  • Diğer türlere mensup balıklar tarafından despotluğa maruz bırakılırlarsa, stres faktörünün baş göstermesi olasılığının yanı sıra sağlıkları da etkilenebilir.
Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın