İguanalar, uzun boylu yapıları, boğazlarındaki sarkık derileri ve başlarından, boyunlarından, sırtlarından ve kuyruklarından çıkan dikenler ile bilinen kertenkelelerdir. İguanalar popüler evcil hayvanlardır ve uygun şekilde bakılırlarsa 15 ila 20 yıl yaşayabilirler. Ancak bir kedi ve köpek kadar popüler olmayan bu hayvan hakkında daha çok şey bilinmesi gerekir. Bu yüzden onları daha yakından tanımanızı sağlayacak iguana özellikleri hakkında ilginç bilgiler kılavuzumuzu okuyabilirsiniz. Bazılarının korktuğu, bazılarınınsa bayıldığı bu ilginç canlılar gördüğünüzden çok daha fazlasıdır.
İguanaların Ortalama Boyutları
İguanaların en uzunu yeşil iguanadır. Burundan kuyruğa kadar 1,5 ila 2 metre uzunluğunda büyüyebilirler. Grubun en küçüğü, 12,5 ila 100 santimetre uzunluğa kadar büyüyen dikenli kuyruklu iguanadır. En ağır iguana mavi iguanadır. 14 kiloya kadar ağırlığa sahip olabilir.
İguanaların Yetişme Ortamı Nasıl
İguanalar sıcak ortamları sever çünkü soğukkanlıdırlar. Bu, iç ısıyı kendi bedenleri ile düzenlemenin hiçbir yolu olmadığı için dış sıcaklığın onları sıcak tutan tek şey olduğu anlamına gelir. Bu kertenkeleler Meksika, Orta ve Güney Amerika, Galapagos Adaları, bazı Karayip Adaları, Fiji ve Madagaskar’da bulunur. Genellikle tropikal ve subtropikal ormanlarda, çöllerde ve sahillerde yaşarlar. Evcil hayvanlarını bırakan insanlar nedeniyle güney Florida’da serbest dolaşan iguanalara rastlamak mümkündür.
İguana Beslenme Düzeni Nasıl Yapılır
Genel olarak, çoğu iguana otçuldur ve sadece çiçek tomurcukları, meyveler ve genç yapraklar gibi bitki örtüsü yer. Deniz iguanaları yemeklerini okyanustaki kayalardan yosun kazıyarak veya deniz otları arasında bulurlar. Evcil iguanalar ve bazı vahşi iguanalar, bitki örtüsü ile birlikte solucan, kriketler ve bebek fareler ile de beslenebilir.
İguana Alışkanlıkları
İguanalar birlikte yemek yiyip birlikte yaşayan sosyal varlıklardır. Erkek iguanalar kendi alanlarına karşı son derece korumacıdırlar. Bölgelerine yaklaşmaya çalışan diğer erkek iguanalarla sık sık kavga ederler. Baskın olmayan erkek iguanaları tanımlamak kolaydır. Daha baskın iguanalarla kavga ettikleri için baskın olmayanların hasar gören kırılmış ve inatçı dikenleri bulunur.
Yiyecekleri için aktif olarak avlanmaları gerekmediğinden, iguanalar rahat yaratıklardır. Gün içinde vücutlarını sıcak tutmak için güneşte uzanarak vakit geçirirler. Zaman zaman bir şeyler atıştırırlar. Yeşil iguana her gün aynı yerde yem yemeyi tercih eder.
İguanalarda Yavrular Nasıl Olur
Çoğu kertenkele gibi, iguanalar yumurta bırakır, ancak yumurta sayısı türlere bağlı olarak değişir. Dişi kaya iguanası beş ila 20 yumurta bırakır, örneğin yeşil iguana yaklaşık 65 yumurta bırakır.
Yumurtalar ılık, güneşli bir alanda bir yuvaya serilir. Anne yumurtaları örter ve sonra oradan uzaklaşır. Yavrular yumurtadan çıkana kadar yumurtalar 25 ila 32 santigrat derece arasında kalır. Bebek iguanalar, tamamen olgunlaşmak için üç yıl boyunca tamamen kendi başlarına kalırlar çünkü anneleri asla geri dönmez. Yavruların çoğu ise olgunlaşma ya da büyüme şansına zaten sahip olamaz.
İguana Koruma Durumu
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’ne (IUCN) göre, iguanalar dünyadaki nüfusu en tehlikede olan hayvanlar arasındadır. Vahşi doğada, iguanaların sayıları habitat kaybı ve yırtıcı hayvanlar nedeniyle büyük ölçüde düşüyor. Örneğin bantlı Fiji iguanası sadece iki adada bulunur ve nüfusu son 30 ila 45 yıl içinde yüzde 50 azalmıştır.
Galapagos pembe kara iguanası kritik tehlike altında olarak etiketlenmiştir. 2012 itibariyle, 25 kilometrekareden daha az bir alanda sadece küçük bir nüfus kalmıştır. Sadece 192 olgun üye sayılmıştır. Utila dikenli kuyruklu iguana da görece tehlike altında kabul edilmektedir. Sadece Utila, Honduras adasında bulunur ve nüfusunun 5.000’den az olduğuna inanılmaktadır.
Diğer Gerçekler
Galapagos deniz iguanası siyahtır. Koyu renk, kertenkeleyi sıcak tutmak için okyanusta yüzdükten sonra güneşten gelen ısıyı emmeye yardımcı olur. Deniz iguanaları, timsahlar gibi suda yüzmelerine izin veren düzleşmiş kuyruklara sahiptir.
Yeşil iguanalar oldukça zor şartlara dayanıklıdır. Bir daldan 12 metre yüksekliğe kadar atlayabilir, yere düşebilir ve hayatta kalabilirler.
Orta ve Güney Amerika’daki insanlar iguana yerler ve besin amaçlı iguana yetiştirirler.
Yeşil İguana Özellikleri
• Ortak Adı: Yeşil İguana
• Bilimsel Ad: Iguana iguana
• Tür: Sürüngenler
• Beslenme: Otobur
• Vahşi Doğada Ortalama Yaşam Süresi: 20 yıl
• Boyut: 2 metre
• Ağırlık: 5 kg
Yeşil İguana olarak bilinen en yaygın iguanalar, yaklaşık 2 metre uzunluğunda ve yaklaşık 5 kilo ağırlığında, en büyük kertenkeleler arasındadır. Ayrıca, bakımları oldukça zor olmasına rağmen, en popüler sürüngen evcil hayvanlar arasındadır.
Yeşil İguanalar Habitat Gerçekleri
Yeşil iguananın geniş yaşama yelpazesi, Kuzey Meksika, Orta Amerika, Karayip Adaları ve Güney Brezilya’daki yağmur ormanlarından oluşmaktadır. Hayatlarının çoğunu gölgede geçirirler, nadiren çiftleşir, yumurta bırakırlar veya yaşadıkları ağaçları değiştirirler.
Yeşil İguana Davranış Özellikleri
Öncelikle otçul olan iguanalar gün boyunca aktiftir, yapraklar, çiçekler ve meyvelerle beslenirler. Genellikle suya yakın yaşarlar ve mükemmel yüzücülerdir. Tehdit altında olduklarını hissederlerse, genellikle büyük yüksekliklerdeki bir daldan aşağıdaki suya sıçrayarak kaçarlar. Ayrıca 40 metreden yüksek sağlam bir zemine inecek ve hayatta kalabilecek kadar dayanıklıdırlar.
İguanaların sağlam yapısı onlara beceriksiz bir görünüm verir, ancak karada hızlı ve çeviktirler. Vücut uzunluklarının yarısını oluşturan ve yırtıcıları uzaklaştırmak için kamçı olarak kullanılabilen jilet gibi keskin dişleri ve keskin kuyrukları ile birlikte güçlü çeneleri vardır. Ayrıca yakalanırlarsa kuyruklarını bırakabilirler. Vücutlarında kalıcı hasar kalmadan başka bir tane kuyruk çıkarabilirler.
İguana Hakkında En Eğlenceli Gerçekler
Genellikle evcil hayvan olarak beslenen yeşil iguanalar, Orta ve Güney Amerika’ya özgü, ağaca tırmanan, büyük kertenkelelerdir. İyi bakıldıklarında ve uygun şekilde beslendiklerinde uzun yıllar yaşayabilirler.
Uzun Ömürlü ve Uzun Gövdeli Kertenkeleler
Altı ayaklı bu büyük kertenkeleler 20 yıl ve daha fazla yaşayabilirler. Vücut uzunluklarının yarısını kuyrukları oluşturur. Kafeste besleneceklerse kafesin boyu iguananın boyunun en az 2 katı olmalıdır. Ayrıca tırmanmalarına izin vermek için kafes yüksekliğinin en az 6 metre olması gerekir.
Ektoterm İguanalar Hakkındaki Gerçek Bilgiler
Bu canlılar soğukkanlı oldukları için ortamın sıcaklığına göre vücut sıcaklıklarını uyarlayamazlar. Dolayısıyla sıcak bir ortamda tutulmaları önemlidir. Ortam sıcaklığı düştüğünde bağışık sistemleri ve metabolizmaları yavaşlar. Bu durum onları enfeksiyon ve hastalıklara daha yatkın hale getirir.
D Vitamini Üretmek İçin UV Işını
Diğer kertenkelelerde olduğu için iguanaların da D vitamini üretmek için UV ışığa ihtiyaçları vardır. Yedikleri besinlerden kalsiyum emerek UV üretebilirler. Bunun için de doğrudan güneş ışığına maruz kalmaları gerekir. UV ışığına maruz kalmayan iguanalar metabolik kemik hastalığı geliştirmeye meyillidir. Bu hastalık, kemiklerini yumuşatarak ölmelerine kadar yol açabilir.
Tavsiye Bağlantı: Yılanların Özellikleri Hakkında İlginç Bilgiler
İguanalarda Deri Dökme
İguanalar olgunlaştıkça deri dökerler. Bu davranışı yaşam boyu da devam ettirirler. Yavrular yılda birkaç kez deri değiştirirken olgunlaştıkça bu sayıda yılda bire düşer. Deri değiştirme sonrası cilt matlaşır. Derilerinden kurtulabilmek için vücutlarını şişirirler. Derinin soyulmasına yardımcı olmak adına vücutlarını sert nesnelere sürterler. Deri dökme işlemi birkaç gün sürebilir.
Hayvansal Protein Ölümcül Olabilir
Bu canlılar vahşi doğada kuş yumurtası, salyangoz ve böcek tüketseler de ağırlıklı biçimde meyve ve sebze yerler. Uzun süreli hayvansal protein tüketimi iguanalar için ölümcül olabilir. Dolayısıyla bitki bazlı beslenmeleri gerekir. Hardal, karalahana ve şalgam ile beslenebilirler. Koyu renk yapraklı bitkiler sağlıkları için daha iyidir. Zengin bir beslenme ihtiyaçları olan fosfor ile kalsiyumu sağlamak açısından önemlidir.
İguanalar Fazladan Bir Göze Sahiptirler
İguana harika bir görme yetisine sahip değildir. Ancak UV ışığını ve renkleri keskin bir şekilde ayırt edebilir. Bunu, kafasının üstünde yer alan epifiz bezi sayesinde yapar. Parietal göz olarak da anılan fotosensor organ üçüncü bir göz işlevi görür. Bu göz sayesinde hareket ve ışık değişikliğine ekstra duyarlıdırlar.