Hamster Özellikleri ve Bakımı

Hamsterlar, en yaygın olarak tercih edilen evcil hayvanlardan biridir. Küçük, sevimli ve genellikle insan dostu olmalarıyla tanınırlar. Ayrıca küçük çocuklara bir köpek veya kediden önce daha küçük sorumluluk almayı öğretmek için evcil hayvan olarak tercih edilirler. Toplamda 24 farklı türü bulunan hamsterların her bir türünün kendine has ve belirleyici özellikleri vardır.

Hamster Fiziksel Özellikler

Hamsterlar 4-7 inç uzunluğundadır ve kısa kuyruklara ve küçük gözlere sahiptirler. Gri, beyaz, sarı veya kahverengi gibi çeşitli renklerde kürklere sahip olabilirler. Bir yerden başka bir yere yiyecek taşımak için kullandıkları yanak keseleri vardır. Geniş ve tüysüz ayakları vardır ve ön ayaklarında dört parmak varken arka ayakları beş parmaklıdır. Hayatları boyunca büyüyen keskin ve büyük ön dişleri ve kesici dişleri vardır. Cüce, orta ve dev olmak üzere 3 hamster ırkı mevcuttur. En popüler beslenen Hamsterlar, Suriye Hamster’ı olarak da bilinen orta hamsterlardır. Bu hamsterlar altın renkli kürke sahiptirler ve genelde 6-7 inç uzunluğundadırlar. Bazı hamsterlar uzun saçlıyken bazılarının da saçları kısadır. Uzun saçlıların tüyleri kabarık ve kalınken, kısa saçlıların kürkleri kadifemsi ve kısadır.

Hamster Karakteristik Özellikler

Hamsterlar tek başlarına yaşamayı tercih ederler. Özellikle yetişkin erkek hamsterlar bir arada tutulurlarsa öfkelenmeye başlarlar ve birbirlerini öldürmeye çalışırlar. Bunun yanında cüce ırkı hamsterlar, aynı cinsten diğer tüm hamsterlarla barış ve sakinlik içinde yaşayabilirler. Bütün hamster ırkları insanlara karşı genellikle dost canlısı ve uysal bir yapıları vardır. Sevilmeye çabuk alışırlar, nadiren ısırırlar ve ilgi beklerler. Gece aktif olmayı seven hayvanlardır ve gündüz uyuyup gece boyunca uyanık kalırlar. Aşırı iştahlı bir yapıları yoktur bu yüzden beslenmeleri çok zor değildir.

Hamster Yaşam Alanları

Hamsterlar yalnız yaşamaktan hoşlandıkları için sık örülmüş güvenli bir kafes onları mutlu edecektir. Kafesin parmaklıkları arasında çok boşluk olmamalıdır çünkü sıkılıp yeni yerlere kaçmaya çalışabilirler. Kafesleri oda sıcaklığında, güneş ışığının direkt vurmayacağı, iyi aydınlatılmış ve soğuk cereyanlardan uzak bir yerde konumlandırılmalıdır. Kafesin taban alanı en az 2 metre kare olmalı ve tabanı hamster yatağıyla kaplanmalıdır.

Yatakları en az haftada bir kez değiştirilmeli ve kafesleri de ılık sabunlu suyla ağır kimyasallar kullanmadan temizlenmelidir. Egzersiz tekerleği gibi egzersiz yapabilecekleri ve sıkılmalarını önleyecek oyuncaklar kafeslerine yerleştirilmelidir. Oyuncakların temizliği de kafes temizliği sırasında tekrarlanmalıdır.

Hamster
Hamster Özellikleri ve Bakımı

Hamster Beslenme

Pet shoplardan temin edilebilecek standart hamster mamalarıyla beslenme ihtiyaçlarını karşılarlar. Fakat besin değerlerinin stabil tutulabilmesi için taze gıdalar da mamalar kadar önemlidir. Salatalık, ıspanak ve brokoli gibi sebzelerin yanı sıra elma, armut ve muz gibi meyveleri severek tüketirler. Fakat lahana ve çiğ patates gibi gıdalar ve aşırı meyveyle besleme konusunda dikkatli olunması gerekir çünkü sindirim sistemleri bozulabilir. Gıda ve suları günlük olarak mutlaka tazelenmelidir.

Hamster Kafes Temizleme

Hamsterlar çok çabuk ve birçok ölümcül hastalıklara yakalanabilen hayvanlardır. Ve bu hastalıklardan bazıları insanlara da bulaşabilen cinstendir. Hamsterların bu hastalıklara yakalanma risklerini azaltmak için en önemli adım kafeslerini hijyenik tutmaktır. Hamsterların kafes temizliği için;

1. Hamsterınızı kafesinden çıkarıp güvenli bir alana yerleştirin. Bunun için ek bir kafes satın alabilirsiniz. Veya çıkamayacağı bir kap ve içine yerleştirdiğiniz oyuncağı da yeterli olacaktır.
2. Hamster yatağını atmakla işe başlayın.
3. Kafesi iyice temizlemek için sabun ve durulamak için ılık su kullanın.
4. Yeni yatağı yerleştirmeden önce kafesin tüm kimyasaldan arındığından emin olun ve kafesi iyice kurutun.
5. Yeni yatağı yerleştirin ve hamsterınızı güvenle kafesine geri koyun.

Tavsiye Bağlantı: Guinea Pig Özellikleri ve Bakımı

Yavru Hamsterla İlgilenmek

Hamsterların üremesi veya hamile bir hamster sahiplenme durumunda, yavru hamster bakımını öğrenmek yavru için hayati önem taşır. Yavru hamster bakımında izlenecek kritik noktalar ise;

1. Anneye, yeni yavrulara alışma şansı tanımak için kafesi temiz bir çarşafla örtün.
2. Rahatsız edici kokuların yavrulara sinmesini engelleyin ki anne yavrulara zarar vermesin.
3. Hamsterların rahatını bozmamak adına birkaç hafta kafesi temizlemeye ara verin.
4. Anne beslenmesine protein ekleyin. Küçük parçalara ayrılmış yumurta veya tavuk verebilirsiniz.
5. Bir süre sonra bütün hamsterları kendi kafeslerine yerleştirin. Cüce hamsterlar 4 hafta sonra ayrılırken, Suriyeli hamsterlar için 6 hafta yeterli olacaktır.

Hamsterları ayırmak ve yeniden sahiplendirmek kavga etmelerini önlemek ve hastalık yaymalarını engellemek için en doğru adımdır. Ayrıca karşı cins hamsterları aynı kafeste tutmak daha fazla hamileliğin önünü açar.

Hamster Islak Kuyruk Hastalığı

Özellikle yeni bir eve taşınan hamsterlarda görünen bir bakteriyel hastalıktır. Aşırı kalabalık bir kafeste yaşamak zorunda kalan hamsterlarda da sık sık görülür. 48 saat içinde tedavi edilmezse ölümcül olma riski taşır. Belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık ve ishal yer alır. Bu işaretlerden herhangi biri görülmesi durumunda acilen veterinere başvurulmalıdır. Veteriner hekim muayenesinden sonra kesin sonuç için idrar ve dışkı örneğiyle parazit testi uygulanmalıdır.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın