Güvercin hastalıkları ve tedavisi? Dünyanın her yerinde görülen ve ülkemizde güvercin adı verilen kuş türünün evrensel adı Columba‘dır. Kutuplar hariç olmak üzere dünyanın her yerinde farklı isimler ve binlerce türe sahip bir kuş türüdür. Yaşam alanları farklılık gösterse de insanlar tarafından beslenme oranı hemen hemen her ülkede sayısını arttırarak devam etmektedir.
Özellikle hızlı ve çabuk çoğalabilen bir kuş türüdür. Cinslerine göre bitkisel beslenen kuş türleri fazlalık gösterse de salyangoz gibi küçük böcek ve sürüngen türleri ile beslenen cinsleri de bulunmaktadır. Halk arasında büyük türler; güvercin, küçük türler ise; kumru olarak adlandırılır.
Bu adlandırma zaman zaman iki farklı tür olarak algılansa da aslında kumru da bir güvercin türüdür. Ülkemiz birçok güvercin türüne ev sahipliği yapsa da genel olarak besleme açısından en çok tercih edilen ve isimleri bilinen kuşlar; kaya güvercini, gökgüvercin ve tahtalı güvercindir.
Yaygın olmasının ana nedeni ise bu tür güvercinlerin yavrularının evcilleşmenin diğer türlere göre daha kolay olması ve evcilleştikten sonra da yuvalarına aşırı bağlı olmasından kaynaklanmaktadır.
Güvercin Hastalıklarının Tedavi Yöntemleri
Güvercingiller familyası, Kutuplar hariç olmak üzere dünyanın her yerinde farklı tür ve farklı isimlerle varlığını sürdürdüğü gibi farklı beslenme çeşitleri ile de karşımıza çıkabilir.
Özellikle bu beslenme farklılıklarından meydana gelen tehlikeli ve tehlikesiz birçok hastalığı da hayatımıza taşıma tehlikesi vardır. Daha çok güvercin besleyenlerde görülen, bulaşıcı olabilen hatta ölümcül tehlike doğurabilen hastalıklardan korunmak için öncelikle hastalıkların ne olduğunu ve daha önemlisi nasıl belirtiler ile karşımıza çıkacağını bilmek gerekir.
Tedavi yöntemleri hastalıkların belirtilerini ve ismini belirledikten sonra alınması gereken önlemlere daha net ulaşılmasını sağlar. Özellikle güvercin besleyicileri başta olmak üzere tüm güvercin sevenlerin tedaviye giden yolda öncelikle hastalığı ve nedenleri bilmesi gereklidir.
Yaygın Ve Bilinen Güvercin Hastalıkları Nelerdir?
Bilinen güvercin hastalıkları tıpkı güvercin türleri gibi farklılık gösterir ve belirtileri de aynı şekilde farklıdır. Bu güvercin hastalıkları kendi arasında gruplara ayrılmıştır. Sıklıkla beslenme şekillerine göre karşımıza çıkan bu farklılıklar gruplaşmaya neden olmuştur.
Türlerine göre;
• Virüs Kökenli Güvercin Hastalıkları
• Mantar ismi de verilen Fungal Güvercin Hastalıkları
• Bakteriyel Güvercin Hastalıkları
• Parazit Güvercin Hastalıkları
Tek hücreli anlamına gelen Protozon Kökenli Güvercin Hatalıkları olmak üzere kendi arasında 5 farklı başlık olarak karşımıza çıkar. Her bir türün belirtiler ve tedavi yöntemleri farklı olacağı gibi benzerlik gösterenleri de olabilir. Hastalık türlerinin bilimsel sınıflandırılması bu şekilde olsa da her bir tür hastalık kendi içinde farklı isimlere ayrıldığı gibi belirtilerine kadar farklılık gösterebilir.
Meydana Gelebilecek Güvercin Hastalık Belirtileri
Güvercin türlerinde en sık görülen hastalık çeşidi bakteriyel hastalıklardır. Kendi türleri içerisinde olan ve meydana gelebilecek Streptocosis hastalığının en belirgin ve anlaşılır belirtileri güvercinde meydana gelen karın ve bağırsak bölgelerinde şişlik, güvercin türlerinde meydana gelen devamlı kusma ve yeterince beslenememe, ayak ve kanat kısımlarında açık ve büyüyen yaraların görülmesi şeklinde meydana gelebilir.
Bu hastalık zamanla güvercinde uçamam ve hareket edememeye neden olarak kısa zamanda ölüme götüren en tehlikeli hastalık çeşididir. Yine en yaygın bakteriyel hastalık türü olan ve kolera olarak bilinen Psterurolosis ise güvercinlerde aniden meydana gelir ve yaklaşık olarak bir hafta içerisinde ölümle sonuçlanabilir.
Güvercine dokunulduğunda aşırı sıcak olmasından, yem yemeyi öce yavaş yavaş sonra tamamen bırakmasından ve kanla karışık dışkıdan belli olur. Güvercin türlerinin en hızlı ve acılı öldüğü hastalık olarak bilinmektedir. Verem olarak bilinen Tuberculosis hastalığı ise ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Baş kısmındaki tüylerin hızlı bir şekilde tamamen dökülmesi ile kendini belli eder.
Bu belirtiler güvercinde görülen kilo kaybına bağlı küçülme ve tüylerin döküldüğü kısımlarda meydana gelen yaralar ile kendini göstererek devam eder. Paratifo olarak bilinen ve Salmonella olarak adlandırılan hastalık ise genellikle yavru güvercinlerde yani kumrularda görülen yaygın bir türdür. Kanatlarda şişmeler ile kendini belli edebildiği gibi aksak yürüme olarak da belli olabilir.
Hastalığın beyinde meydana gelmesi durumunda güvercin başını sürekli sallar bu duruma sallabaş adı verilir. Sallabaş durumu gözlenen türlerde sonuç ne yazık ki ölümdür. Çoğunlukla bakteriyel hastalıklardan meydana gelen bu hastalıklar genel olarak değerlendirildiğinde türlerde kilo kaybına bağlı küçülme, fazla ateş, kısmi bölgelerde tüy dökülmesi ve kelleşme, ishal, kusma, iştahsızlığa bağlı yememe durumu olarak karşımıza çıkacaktır.
Tavsiye Bağlantı: Taklacı Güvercin Bakımı ve Özellikleri
Yaygın Güvercin Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Her türde isimden beslenme şekline hatta hastalık şekline ve belirtilerine göre farklılıklar görüldüğü gibi tedavi yöntemlerinde farklılıklar görülmektedir. Bu farklılıklar ancak uzmanlarca anlaşılabilecek şekilde birbiri ile benzerlik göstermektedir. Kişiler belirli hastalık özelliklerini görüyor ise öncelikle kuş kümes ortamından uzaklaştırılarak diğer güvercinlerden ayrılmalı ve aşırı sıcak olmayan ılık bir ortama alınmalıdır.
Yiyeceklerini ve suyunu yenileyerek farklı kaplara koymalı ve özellikle yüksek alanlarda kesinlikle uçuş yaptırılmamalıdır. Aynı zamanda mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Bazı hatalıklar kısa süre içinde geçmiş gibi görünse de ölüme neden olan sinsi bir hastalık türünün ilerleme evrelerinden biri olabilir. Uzman bir veteriner de bulguların benzerliğinde dolayı kesin bir teşhis ve tedavi yöntemi bulamayabilir.
Kesin olmayan bir hastalık türü belirlenmeden tahmini bir ilaç kullanarak tedavi yapmak ölümleri hızlandırmak demektir. Bu yola başvurmadan önce dışkı veya yan örneği alınarak laboratuvarda inceleme ve ardından hastalığın teşhisini koyma tedaviye o şekilde başlamak daha doğru bir ilerleme kaydetmeyi sağlayacaktır. Güvercin yetiştiriciliği yaygın bir hobi olduğu için başkalarının fikirlerini uzaman onayı almadan denemekte bir tedavi yönteminden çok hastalığı hızlandırmaya neden olabilir.
Güvercin Hastalıklarını Önlemek ve Korunmak İçin Neler Yapılır?
Bütün hastalıklar olmasa da genellikle meydana gelen hastalıkların çoğu bilinçsiz yetiştiriciliktir. Gittikçe fazla kişi tarafından tercih edilmeye başlanan güvercin yetiştirme hobisi ne yazık ki bilinçsiz bir kesim meydana getirmektedir. Öncelikle beslenen türün hangi tür olduğu ve hangi iklimlerde yaşadığı iyice araştırılmalıdır.
Beslenme şekli, büyüme şekli ile ilgili bilgi edinilmeli ve gerekirse tecrübeli yetiştiricilerden yardım alınmalıdır. Güvercini tanıma aşamasından sonra ölümlere neden olan en önemli etken temizliktir. Yetiştirici tür ve beslenme ile ilgili ne kadar bilgiye sahip olursa olsun temiz olmayan bir kümeste hastalık ihtimali her zaman daha fazladır. Bu ihtimal sadece hayvanlara zarar vermenin yanında kişilere da zarar vererek kişilerde de hastalıklara neden olabilir.
Sağlıklı ve çok sayıda güvercini beslemenin en önemli formülü yaşam alanını her zaman ilk günkü kadar temiz tutmaktır. Tecrübeli ve iyi bir yetiştirici kümes içini ve etrafını uzmanlar tarafından önerilen anti bakteriyel solüsyonlarla temizlemelidir.
Tüm bunlarla birlikte kümeste yapılmayan temizlikler ve uygulanmayan bakım şekilleri güvercinlerde hastalıklara neden olabileceği gibi çevredeki insanlara da geçebilir. Bunu önlemek için hasta olduğu düşünülen hiç bir güvercine hatta hiç bir hayvana çıplak elle dokunulmamalıdır. Dokunulması durumunda eller iyice yıkanmalı ve meydana gelen rahatsızlıklar küçümsenmemeli hemen bir uzman doktora danışılmalı yapılan tahlillerle net bir sonuç elde edilmelidir.