Muhabbet kuşu özellikleri ve muhabbet kuşu bakımı. Kuş türleri arasında en çok beslenen kuş, muhabbet kuşlarıdır. Sevimli halleri ve birbirinden güzel renklere sahip olan muhabbet kuşlarının bakımı da özen gerektirmektedir. Her muhabbet kuşu sahibinin kuşun bakımıyla ilgili bilgi sahibi olması gerekir. Hassas ve narin olan bu kuş türleri iyi bakılmazsa çok çabuk hastalanıp ölebilirler. Hatta ani ölümleri çok yaygın olduğundan, muhabbet kuşlarının genel özellikleri ve bakım bilgilerine geçmeden önce, bu hayvana bakmaya uygun şartlar sağlayıp sağlayamayacağınızı tespit etmek için Muhabbet kuşları neden aniden ölür adlı yazımıza da mutlaka bakmalısınız.
Bu sevimli hayvanın sorumluluğunu alabileceğine inananlar için şimdi geçelim muhabbet kuşlarının en temel özelliklerine;
Muhabbet Kuşunun Genel Özellikleri
Doğal yaşam alanları Avustralya olarak bilinmektedir. Farklı pek çok türü ve çeşitleri bulunmaktadır. Mavi, yeşil gri gibi renkler de mevcuttur. Evcildirler ve insanları taklit edebilmeleri ile meşhur bir kuş türüdür. Farklı renklerde görüntüye sahiptirler. Erkek kuşlar dişilere göre daha uzun öterler. Öterken kafalarını sallarlar. Dişiler erkeklere göre daha agresiftirler. Erkekler daha sakin yapıdadır. Erkek kuşlar, çok daha hareketli olup aktiftirler. Erkek kuşlar, yaklaşık olarak bin kelime ezberleme özelliğine sahiptirler. Dişilerde bu özellik daha zayıftır.
Muhabbet Kuşu Bakımında Beslenmenin Önemi
En önemli hususların başında beslenme gelmektedir. Genelde muhabbet kuşları için yem seçilirken detaylar önemsenmez. Ancak; yem seçimine dikkat edilmesi şarttır. Özellikle onun sevdiği yemlerin seçilmesine özen gösterilmelidir. Eğer; muhabbet kuşu yemi sevmezse asla yemez.
Yem kadar suyunun tazelenmesi de ayrı bir öneme sahiptir. Her gün suyun tazelenmesi gerekir. Eğer, musluk suyu kullanılıyorsa bir önceden pet şişede bekletilmiş su konulması önerilmektedir. Bu şekilde bekletilen suyun kloru ölür. Bu da muhabbet kuşlarının sağlığı için önemlidir.
Vitamin desteği konusunda kararlar veterinere aittir. Bilinçsizce vitamin takviyesi yapılmamalıdır. Veteriner hekimlerin önerdiği vitaminler önerilen dozlarda verilebilir. Ancak; sebze ve meyveler verilerek kuşun vitamin alması sağlanabilir.
Muhabbet Kuşunun Kafesi Nasıl Olmalı?
Kafesin şekli ile ilgili bilinmesi gereken ilk şey kafesin boyutudur. Genelde muhabbet kuşları için en küçük kafesler tercih edilir. Oysa bu yanlış bir seçimdir. Muhabbet kuşunun tıpkı doğada olduğu gibi özgür hissetmesi önemlidir. Özgür hissedemezse sahibine alışamayacağı ve eğitilemeyeceği gibi stres yaşar. Hastalanır ve hatta ölebilir. Bu nedenle; kafesin büyük ve geniş seçilmesi gerekir.

Muhabbet Kuşu Kafesinde Neler Olmalı?
• Kuş Kumu: Muhabbet kuşlarının kafesinde mutlaka olması gerekir. Kuş kumu sayesinde kuş, yediklerini daha rahat sindirebilir.
• Gaga Taşı: Muhabbet kuşlarının gagaları uzar. Eğer bu durum takip edilmezse kuş yemek yiyemez bir hale gelebilir. Bu nedenle; kafeste mutlaka gaga taşı bulunması gerekir. Böylece gagasını törpüleyebilir.
• Kağıt: Kafeslerin altına kağıt konulur. Bu genelde kuşun dışkısının kolayca temizlenmesi için yapılır. Oysa kağıt konulduğunda kuşun dışkısının sayısını ve görünümünü anlamak mümkün olur. Böylece aksi bir durum hemen fark edilir. Söz gelimi; ishal ya da farklı durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda müdahale şansı olur.
• Tünek: Tünek, muhabbet kuşları kafeslerinin olmazsa olmazlarıdır. Kafese bir tünek alanı yapılmasıyla muhabbet kuşu tuvaletini her yere yapmaz. Aynı zamanda bu yolla daha kolay tuvalet eğitimi almış olur.
Muhabbet Kuşları Strese Girer Mi?
• Muhabbet kuşları strese girer. Strese girmeleri birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir.
• Yemini beğenmediği için
• Bulunduğu kafesten hoşnut olmadığı için
• Yeterince sevgi ve ilgi görmediği için stres yaşayabilir. Muhabbet kuşu stres yaşadığında bu kuşun tüm aktivitelerine yansır.
Tavsiye Bağlantı: Muhabbet Kuşu Cinsleri Nelerdir?
Muhabbet Kuşu Sıcak ya da Soğuktan Etkilenir Mi?
Muhabbet kuşları narin yapıdadırlar. Özellikle kış aylarında soğuktan aşırı etkilenirler. Eğer; kış aylarında ve serin havalarda kafesin dışarıda bırakılması kesinlikle önerilmez. Eğer bu gibi hava şartlarında dışarı da kalırsa hemen hastalanır ve ölürler.
Yaz mevsiminde de dikkati elden bırakmamak gerek. Yaz aylarında aşırı sıcak günlere güneş altında bulunmamaları gerekir. Fazla güneşe maruz kalmak onları hasta eder. Tüm bu bilgiler ışığında muhabbet kuşlarının çok sıcak ve soğuk ortamlarda tutulması gerektiği bilinmelidir. Normal ısıda ortamlar onlar için uygundur.
Muhabbet Kuşunu Eğitmek
Muhabbet kuşu besleyenlerin en çok istediği muhabbet kuşunun kendilerine alışmasıdır. Diğer bir deyişle; kuşun kendine alışmasıdır. Aslında eğitim sanıldığı kadar zor değildir. Cana yakın ve sevimli muhabbet kuşları eğitilmeye meyillidir. Aynı zamanda bir kedi bir köpek gibi söz dinlediğini de belirtmek gerek. Elbette, bütün hayvan dostlarında olduğu gibi muhabbet kuşunun eğitilmesinde de belli bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Öncelikle muhabbet kuşunun sevildiğini hissetmesi gerekir. Bu sevgi ve ilgiyi karşılıksız bırakmayacak ve kolayca sahibine alışacaktır.
Konuşma özelliği dikkat çekmektedir. Muhabbet kuşlarının konuşması için özel bir emek verilmesi gerekir.
Muhabbet kuşu nasıl konuşturulur konulu yazımızda daha fazla detay bulabilirsiniz.
Aynı zamanda bunun bir sabır işi olduğu da unutulmamalıdır. Kuşun konuşma özelliğini geliştirmesi için sahibine güvenmesi de son derece önemlidir. Bu noktada; muhabbet kuşu sahibinin kuşa sakin yaklaşması, sesini yükseltmemesi ve hırçın davranmaması gerekir. Ona gösterilen sevgi, ilgi ve şefkat onun daha hızlı eğitim almasını ve konuşmasını sağlayacaktır. Sahibinin onunla konuşması ve öğrenmesini istediği kelimeleri tekrarlaması da gereklidir. Bunun yanı sıra; sesin bir cihaza kaydedilmesi de son derece yarar sağlayabilir. Cihaza kaydedilen sesin sürekli olarak dinletilmesi oldukça etkili olacaktır.
6 yorum
Benim de jumbo muhabbet kuşum var toprak adında ama yaşı bayağı ilerledi sağlıklı olabilmesi için jumboların ne yapmam gerekiyor? Bu konuda alternatif çözümleriniz varsa çok mutlu olurum
KUSUN UZUN YASAMASINI ISTIYORSAN ONA HAVUC,PORTAKAL ,ELMA,MAYDANOZ VERMELISIN BENIM BILDIYIM KADAR.
Site içerisinde jumbo muhabbet kuşları ile ilgili makale var isterseniz bir inceleyin ona göre önlem alın derim.
MERHABALAR. BENIM 3 TANE MUHABBET KUSUM VAR. ONLARDAN 1 TANESI HEP AKTIF DIGER IKI TANESI ISE TESADUFEN OLUYOR NE YAPABILIRIM
Evimiz de muhabbet kuşumuz var fakat gel gelelim yeterince alıştıramadım elimize, omuzumuza gelmiyor görünümü ise aynı paylaştığınız görsellerdeki gibi. Ben bu muhabbet kuşumu nasıl eğitebilirim? Nasıl alıştırabilirim kendime bir tüyo veya yapmam gerekenleri söylerseniz çok memnun olurum.
Evimde beslemiş olduğum muhabbbet kuşu ırkım jumbo olarak geçiyor fiyat olarak diğer muhabbet kuşlarına göre oldukça pahalı ama benim en çok hoşuma giden ırk desem yeridir fakat bakımı diğer kuşlara göre daha zor olduğunu düşünüyorum. Bilmiyorum sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz fakat evinde muhabbet kuşu besleyenlere en iyi tavsiyem kesinlikle jumbo veya ingiliz muhabbet kuşu olur