Kuduz Köpek Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

Kuduz virüsü, vücuda girdiği andan itibaren çok kısa süre içerisinde beyne ve omuriliğe yerleşmesi ve hastalığa yakalanan canlıyı ölüme sürüklemesi sebebiyle tüm dünyada korkulan bir virüs olmuştur. Virüs bulaşan kişide henüz semptomlar meydana gelmediyse iyileşme olasılığı vardır ancak semptomların ortaya çıkmaya başlamasından itibaren kuduz virüsünü durduracak bir yöntem henüz bulunamamıştır.

Bu sebeple kuduz köpek belirtileri nelerdir, kuduz bir köpek nasıl anlaşılır sorularının cevaplarını öğrenmek hem kendimizin hem diğer insanların hem de diğer memeli canlıların hayatını koruma açısından oldukça önemlidir. Kuduz köpekler hakkında merak ettiğiniz konular olur ise forum alanımıza girip köpek hastalıkları ve tedavisi kategorisine konu açarak gerekli desteği alabilirsiniz.

Kuduz Köpek Belirtileri Nelerdir

Kuduz Nasıl Yayılır?

Kuduz virüsü ısırık yoluyla ve çizik yoluyla bulaşır. Ne yazık ki kuduz virüsü en çok sokak köpekleri tarafından bulaştırıldığı sanılsa da “sahipli” olarak da ifade edilen evcil köpekler tarafından bulaşmaktadır.

Semptomlar Nelerdir?

Diğer tüm virüslerde olduğu gibi kuduz virüsü de vücuda girdiği andan itibaren hemen kendisini belli etmeyebilir. Vücuda tutunmak, sinir sitemine yerleşmek için bir kuluçka dönemi geçirir. Bu kuluçka döneminde virüs uykuda sayılır ve hiçbir semptom göstermez. Sinir sistemine yerleşen ve buradan beyne ulaşan virüs artık kişinin vücudunda belirtiler oluşturmaya başlar. Bu belirtilerden başlıca olanları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Uykuya dalamama,
  • Devamlı endişeli ve kaygılı olma hali,
  • Bilinç durumunda farklılıklar, bulanıklık,
  • Vücudun bir kısmında oluşan felç,
  • Halüsinasyon,
  • Tükürük salgısında artış,
  • Yutkunurken zorlanma

Köpeğim Nasıl Kuduz Olur?

Kuduz virüsü taşıyan bir hayvanın vücut sıvısı sizin köpeğinize ısırık yolu ile, açık yaraya temas yolu ile veya çizik yolu ile temas ettiğinde köpeğiniz kuduz virüsünü kapar. Kuduz virüsünü en fazla taşıyan canlılar köpekler olarak düşünülse de vahşi doğadaki hayvanlarda bu virüs daha fazla bulunur. Özellikle yarasalar farklı tür virüsleri bulaştırma özelliği ile bilinen hayvanlardır ve kuduz virüsünü de bir canlıdan diğerine taşıyabilir.

Genel Kuduz Köpek Belirtileri Nelerdir?

Kuduz virüsü saldırgan ve yayılmacı politika izleyen bir virüstür. Bir vücuda girdiğinde o vücudu hasta etmekle kalmaz, etraftaki diğer canlı varlıkları da hasta etmek ister. Bu sebeple kuduz bir köpek agresifleşir, çevresindekiler ısırma eğilimi içerisindedir. Nadiren de olsa bazı köpeklere tam tersi olarak sakinlik ve uysallık verebilir. Ama bu durum çok az görülür. Genel olarak saldırganlık gözlemlendiği söylenebilir.

Virüs vücutta daha fazla yayıldıkça köpeğin ışığa, sese, temasa karşı duyarlılığı artar. Karanlık yerlere saklanma isteği görülebilir. Herkes tarafından en çok bilinen belirtisi ağızda köpürmelerdir. Bu boğaz ve çene kısmında gerçekleşen kısmi felçlerden kaynaklanır.

Kuduz Köpek Belirtileri Nelerdir
Kuduz Köpek Belirtileri Nelerdir

Hangi Köpekler Kuduza Karşı En Çok Risk Altında?

Aşılanmamış ve çevrede dolaşabilen köpekler daha fazla risk altındadır. Bu köpekler güvenliksiz veya virüs olma ihtimali bulunan yerlere rahatlıkla girerek enfekte olabilir. Diğer hayvanlardan virüs kapabilir.

Enfeksiyondan Ne Kadar Sonra Kuduz Belirtileri Gösteriyor?

Virüsün vücuda girmesinden itibaren iki veya sekiz hafta sonra belirtiler meydana gelmeye başlar. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterir. Semptomlar ortaya çıkmaya başlamadan 10 gün önceye kadar kişi diğer canlılara virüsü bulaştırmaz, ancak 10 gün kala bulaştırma aktifleşir. Yani kişi henüz kuduz olduğunu bilmeden, semptom göstermeden 10 gün boyunca diğer canlılara virüs bulaştırır.

Kuduz Nasıl Teşhis Edilir?

Bir veteriner kuduzu belirtilerden rahatlıkla anlayabilir. Ancak kesin teşhis için yapılabilecek bir test bulunmamaktadır. Kuduz olan canlı öldükten sonra beyninden alınan bir doku örneği incelenerek kesin kuduz tanısı koyulabilir.

Köpeklerde Kuduz Nasıl Tedavi Edilir?

Maalesef belirtilerin görülmeye başlandığı bir canlı için kuduzun tedavisi bulunmamaktadır. Semptomlar başlamadan kuduz virüsü kaptığı düşünülen kişiye veya hayvana aşılama yapılabilir. Semptomlar görülmeye başladıktan sonra ise süreç ölümle sonuçlanır. Köpekler ve diğer hayvanlarda başka canlılara bulaşmaması için genellikle acısız ölüm de denilen ötenazi yapılır.

Kuduz Nasıl Önlenebilir?

Kuduzu önlemenin tek ve en etkili yolu aşılamadır. Tüm sahipli ve sahipsiz canlıların kuduz aşısı olması zorunludur. Sahipsiz canlılar için belediyeler aşılama çalışmaları yapmaktadır. Aşılanan ve kısırlaşan köpeğin kulağına kayıt kodunun yazılı olduğu bir küpe yerleştirilir. Bu küpenin kodu sayesinde köpeğin aşıları düzenli olarak takip edilebilir.

Köpeğimin Kuduz Hayvanlarla Temas Ettiğini Düşünüyorsam Ne Yapmalıyım?

Köpeğinizin kuduz bir hayvan ile temas ettiğini düşünüyorsanız köpeğiniz ile birlikte hemen bir veteriner hekime gitmelisiniz. Aşıları olan köpekler risk altında değildir ancak mutlaka gerekli müdahale yapılmalıdır. Aşısı olmayan köpekler için de aynı durum söz konusudur, kuduz için gereken tedavi uygulanır.

Ayrıca kuduz virüsünün size bulaşmasını önlemek amacı ile köpeğinize dokunurken koruyucu ekipman kullanmanız önerilir. Ek olarak her ihtimale karşı siz de bir acil servise giderek kuduz için gerekli tedaviyi olabilirsiniz.

Köpeğinizin temasa geçtiği kuduz olan hayvanın yakalanması ve gözetim altına alınması için belediye veterinerliğinin aranması gerekir. Bu, çevredeki diğer tüm canlıların güvenliği açısından çok önemlidir.

Tavsiye Bağlantı: Süs Köpeği Irkları (Türleri) Nelerdir

Kuduz Bir Hayvan Tarafından Isırıldığımı Düşünüyorsam Ne Yapmalıyım?

Öncelikle kuduz olsun ya da olmasın, kuduz virüsü taşıma ihtimalini göz önünde bulundurarak bir hayvan tarafından ısırılırsanız veya ciddi çiziklere maruz kalırsanız mutlaka bir Acil Servis’e müracaat etmelisiniz. Burada canlının kuduz olup olmadığına bakılmaksızın her ihtimal göz önünde bulundurularak tedavi uygulanır. Ayrıca sizi ısıran köpeği gözetim altında tutabilir, bir hafta-on gün içerisinde tavır ve davranışlarında bir değişiklik olup olmadığını gözlemleyebilir, hayvanın kuduz olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Acil Servis’e gitmeden yaranın su ve sabun ile yıkanması da enfeksiyon riskini azaltan müdahalelerdendir.

Köpekler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Köpek forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın