Köpeklerde Pati Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Köpeklerde pati, yürümenin yanında aynı zamanda onları dış tehlikelerden korumak üzere gelişmiştir. Patilerin altındaki etli yapı, kemikleri ve eklemleri şoktan korumak, aşırı hava koşullarına karşı yalıtım sağlamak, sert zeminde yürümeye yardımcı olmak ve pençenin derinliklerindeki dokuyu korumaya yardımcı olmak için ekstra yastıklama sağlar. Tüm görevlerin neticesinde, köpeklerinizin patilerinin genellikle biraz zarar görmesi şaşırtıcı değildir. Köpeğinizin ayaklarını korumak için köpek pati bakımı ihmal edilmemelidir. Köpeklerde pati bakımı nasıl yapılmalıdır? Sorusuna ait tüm cevaplarımız aşağıda maddeler hâlinde siz değerli hayvan severlere sunulmaktadır.

Pedikür ile Şımartın

Köpeğinizin tırnakları yürürken yere temas etmelidir. Tırnakları yere takılıyorsa, pedikür zamanı gelmiş demektir. Köpeğiniz için hangi tip tırnak düzelticilerinin daha iyi olduğunu ve bunların nasıl düzgün bir şekilde kullanılacağını öğrenmek için veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Yabancı nesneler köpeğinizin patilerine takılabilir. Çakıl taşları, küçük kırık cam parçaları ve diğer kalıntıları temizlemek için ayak parmakları arasını düzenli olarak kontrol edin. Bu sinir bozucu kalıntılar genellikle bir cımbızla çıkarılabilir.

Köpeklerde Pati Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Nemlendirin, Nemlendirin, Nemlendirin

Bir köpeğin patileri çatlayabilir ve kuruyabilir. Veterinerinizden iyi bir pati nemlendiricisi isteyin ve talimatlara uygun şekilde kullanın. Patileri yaralamaya yol açabileceğinden, insan el nemlendiricisinden kaçının.

Köpeklerde Patilere Masaj Yapın

İnsanlardaki el masajına benzer şekilde, patilere masaj yapmak köpeğinizi rahatlatacak ve daha iyi kan dolaşımını teşvik edecektir. Patilerin altındaki pedler arasına parmaklarınızı sürterek başlayın ve ardından her bir parmağın arasında işlemi tekrarlayın. Köpeğiniz rahatladıkça size sonsuza dek minnettar olacaktır. Köpeğinizle yeni bir egzersiz programına başlamak üzereyseniz, ağırdan almaya özen gösterin. Pençeler, özellikle köpeğinizi yürüyüşlere ve koşulara alıştırmaya çalışırken hassaslaşmış, çatlamış veya kurumuş olabilir.

İlk Yardım Uygulayın

Köpeklerin yanlışlıkla cam, çöp veya diğer nesnelere basması nedeniyle kesik veya diğer yaralara maruz kalması sık karşılaşılan bir durumdur. Çapı 1 santimden küçük olan yaralar anti bakteriyel bir yıkama ile temizlenebilir. Daha derin kesikler veteriner tarafından tedavi edilmelidir.

Yaz Sıcaklarına Karşı Pati Bakımı

Sıcak kaldırıma çıplak ayakla bastığınızı hayal edin. Köpeğinizin pençelerinin de aşırı sıcak hissedebileceğini hatırlamak önemlidir. Yanıkları ve kabarmaları önlemek için, köpeğinizi sıcak kaldırımda veya kumda yürütmekten kaçının. Belirtiler arasında kabarcıklar ve kırmızı, ülserleşmiş lekeler bulunur. Küçük yanıklar için anti bakteriyel yıkama uygulayabilirsiniz. Ciddi yanıklar ise köpek pati bakımı için veteriner tarafından muhakkak görülmelidir.

Elinizin arkasını kaldırıma düz bir şekilde yerleştirerek köpeğinizin yürümesi için zeminin çok sıcak olup olmadığını kolayca kontrol edebilir ve orada 7 saniye tutmayı deneyebilirsiniz. 7 saniye süresince elinizi orada tutmanız çok sıcak hissettirmişse, köpeğinizin yürümesine izin vermeyin.

Köpeklerde Pati Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Köpeklerde Pati Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kış Soğuklarında Köpek Pati Bakımı

Kış herkesin cildini zorlar. Sert soğuk, çatlamaya ve kurumaya daha çok neden olabilir. Kaya tuzu ve kimyasal buz erir, yaralara, enfeksiyona ve kabarcıklara neden olabilir. Toksik kimyasallar, patilerini yaladığında köpeğiniz tarafından da alınabilir. Açık hava yürüyüşlerinden sonra, tuz ve kimyasalları durulamak için köpeğinizin pençelerini ılık su ile yıkayın. Her yürüyüşten önce ayak pedlerine büyük bir tuz bariyeri olan vazelin uygulamak köpek pati bakımı konusunda eski ama hala etkili bir yöntemdir.

Yaralanma riskini azaltmak için evinizi ve bahçenizi sivri uçlardan ve parçalardan uzak tutun. Köpeğinizi yürürken kırık cam ve diğer kalıntılar gibi tehlikelere karşı dikkatli olun. Ve bu basit ipucunu aklınızda bulundurun: eğer bir yerde çıplak ayakla yürümek istemiyorsanız, orada köpeğinizin de yürümesine izin vermeyin.

Düzenli Pati Bakımı

Köpeğinizin patilerini düzenli olarak kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Parmaklarını yavaşça ayırın ve pençe etlerinin kenarlarında ve ayak parmakları arasında herhangi bir yaralanma veya yabancı cisim (çapak, çakıl veya tehlikeli otlar gibi) olup olmadığını inceleyin. Ayrıca şişlik veya renk değişikliği olup olmadığını kontrol edin. Köpeğinizin acı çektiğini veya ayağını incelerken hassasiyete sahip olduğunu gösteren herhangi bir işaret arayın.

Bir köpek patisi yaralanması, aşırı koşu ve oyun sırasında bir pati etinin kopması, yürüyüş sırasında bir pedin kesilmesi, pedlerin arasında buz birikmesi veya sıcak yüzeylerde yürümekten kaynaklı yanma veya kabarma olabilir. Pati yaralanmaları köpeğiniz için çok acı verici olacaktır. Köpeğinizin patilerini aşınma ve yıpranmaya karşı korumanın en iyi yolu, köpeğinizin pedlerine zarar verebilecek etkinliklere veya ortamlara girerken patik giymesini sağlamaktır.

Tavsiye Bağlantı: Köpeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Köpeğinizin Tırnaklarının Kesilmiş ve Parlak Olması

Köpeğinizin patilerindeki etler arasında yetişen tüyleri parlak ve kısa tutmak, ayaklarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca ayak bölgelerindeki tüyler kaygan yüzeylerde daha fazla tutunma sağlar. Tırnaklar kesildiğinde, patilerini incelemeniz ve temizlemeniz daha kolaydır. Ayrıca tırnaklarının kesilmiş olması, köpeğinizin ayak parmakları arasında, ağrılı olabilen, yanmaya ve diğer cilt sorunlarına yol açan herhangi bir birikimin önlenmesine yardımcı olur. Tüyleri matlaşmaya ve karışmaya eğilimli bir cins köpeğiniz varsa, özellikle ıslandıktan sonra bacaklarını, ayaklarını ve ayak parmaklarını sık sık fırçaladığınızdan emin olun. Nem, bir köpeğin tüylerinin kendi etrafında kıvrılmasına ve bükülmesine neden olur. Bu da köpek pati bakımı sırasında fırçalanmazsa paspas görünümünün ortaya çıkmasına yol açar.

Pati Bakım Güvenliği Uyarısı: Makas, bakım sırasında köpeğinize zarar verebilir. Bu bakım tekniklerinde deneyime, uygun araçlara sahip değilseniz ve bunu yaparken kendinizi rahat hissetmiyorsanız, patileri düzeltmek, tırnakları kesmek ve tüylerini kırpmak için makas kullanmayın.

Köpekler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Köpek forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın