Köpeklerde Hamilelik Belirtileri ve Dönemi

Köpekler, köpekten köpeğe farklılık göstermekle birlikte 58 ile 68 gün arası hamilelik süreci geçirir. Bazı köpeklerin karın bölgeleri hamilelik döneminde çok hızlı büyür, bu köpeklerin hamile olduğunu anlamak kolaydır. Ancak çoğu köpeğin karnı hamileliğin 8-9. haftasına kadar büyümez. Böyle durumlarda bir veterinere muayene ettirerek veya aşağıda sayacağımız belirtilerin olup olmadığını inceleyerek köpeğinizin hamile olup olmadığını anlayabilirsiniz. Köpeğinizin hamilelik belirtileri ve dönemlerinde sorun yaşıyorsanız eğer makalemizin altına veya forum alanımızda ilgili kategoriye başlık açarak destek alalabilirsiniz.

Anne Köpeğin Doğum Yapacağı Yer

Köpekler doğum yapacaklarını anlayabilen canlılar oldukları için doğumun yaklaştığını fark ettikleri zaman yavruların üşümesini ve yüksek yerden düşmesini engelleyecek bir yer bulmaya çalışır. Doğum yapacakları yerin sıcak ve güvenli olması onlar için çok önemlidir. Genellikle köpekler sıcak havalarda toprağı çukur oluşacak şekilde kazıp doğum yapacakları yeri kendileri hazırlar. Bu çukurun içerisinde doğumunu bekler, yavruların sıcak kalması için doğumdan sonra onların yanına yatar.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Ve Dönemi

Köpekler cinslerine göre değişiklik gösterse de genellikle fazla sayıda yavru doğurur. Her yavru doğumunun arasında yarım saat, kırk dakikalık bir süre geçtiği için doğumun tamamen bitmesi 12 saat ile 24 saat arası sürebilir. Bu sürecin veteriner kontrolünde gerçekleşmesi oluşabilecek komplikasyonlara hemen müdahale edilmesi açısından çok önemlidir.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamileliğin ilk dönemlerinde köpeğinizin hamile olduğunu anlamak kolay değildir. Özellikle 28. güne kadar kalp atışları ultrasonda dinlenemez, röntgende varlıkları belli olmaz. 28. günden sonra ultrason ile kalp atışları dinlenebilir.

Aslında köpeklerin hamilelik belirtilerinin en önemlisi kendini korumaya geçmesidir. Köpekler ilk günden itibaren hamile olduklarını bilir ve normalde davrandığından farklı davranır. Karın bölgesine dokundurmaz, insanlara ve diğer hayvanlara yaklaşmak istemez, sahibine bile kızabilir. Bu belirtiler gözlemlenirse hamilelikten şüphelenilebilir.

1- Bulantı ve Kusma: İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de hamileliğin ilk dönemlerinde mide bulantısı ve kusma gözlemlenebilir.

Ancak kusma ve bulantı farklı hastalıkların da belirtisi olabileceği için köpeğinizi dikkatli bir şekilde takip etmeniz gerekir. Hamilelik sebebi ile yaşanan kusma genellikle günler boyunca sürmez. Uzun süren bir kusma mevcutsa ve bu kusmaya halsizlik, iştahsızlık, ishal gibi belirtiler ekleniyorsa muhtemelen köpeğiniz hastadır. Bir veterinere muayene olması gerekir.

2- Diş Etlerinde Beyazlama: Çiftleşmeden sonra 20-21. günlerde köpeğiniz hamileyse diş etleri fark edilecek derecede beyazlar. Çünkü vücut tamamen rahimdeki yavrular ile ilgilenmekte ve vücuttaki kanı o bölgede toplamaktadır. Diş etlerinin beyaz olması hamilelik belirtilerinde biridir.

3- Normalden Farklı Davranışlar: Hormonların etkisi ile köpeğiniz normalde olduğundan daha farklı davranabilir. Gerçekten hormonlar ruh hali üzerinde sanıldığından daha etkilidir. Ancak her köpekte bu etki farklı şekilde gözlemlenebilir. Bazı köpekler normalden daha sessiz bir ruh haline bürünebilirken bazıları da çok sevgiye aç bir hale gelebilir, her dakika kendini sevdirmek isteyebilir. O yüzden bu maddeyi normalden farklı bir ruh hali olarak tanımlamak daha doğrudur.

4- İştahta Artma: Hamilelik sürecinde köpeğin besin alma ihtiyacı artacağı için sık sık ama az az yemek yeme görülebilir. Bu durumda köpeğin günlük aldığı besin miktarı veteriner kontrolünde arttırılmalıdır. Ayrıca yavrulara zarar verecek bir besin tüketilmediğinden emin olunmalıdır. Bazı markaların hamile köpekler için besin oranı yüksek hamile köpek mamaları bulunur. Bu mama ile besleme yapılabilir.

5- Doğum İçin Yer Hazırlama: Bu maddeden yukarıda bahsetmiş olsak da belirtiler arasında saymakta fayda var çünkü bir köpeğin doğum için yer araması veya hazırlaması hamileliğin en belirgin belirtilerindendir. Evde beslenen köpekler kuytu köşelere battaniyesini veya yuvasını taşımak isteyebilir, bahçede beslenen köpekler kendilerine çukur kazma gibi hareketler sergileyebilir.

6- Fiziksel Belirtiler: Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde karında şişlik, memelerde büyüme ve kızarıklık görülebilir.

7- Veteriner Muayenesi: Köpeğinizin hamile olup olmadığını anlamanın en garanti yöntemi bir veterinere muayene ettirmektir. Veteriner hamileliğin kaçıncı gününde olduğunu düşünüyorsa ona göre tetkikler yaparak hamile olup olmadığını anlamaya çalışabilir.

Hamileliğin ilk dönemlerinde el ile muayene yaparak hamile olup olmadığını anlamak çok zordur. Ayrıca el ile muayenede yavrulara zarar verme riski bulunur. Bu konuda deneyimli bir veteriner hekime başvurmak önemlidir.

Kan testi insanlarda olduğu gibi köpeklerde hamileliğin tespiti için en garanti yöntemdir. Köpeğinize kan testi yaptırarak hamile olup olmadığını kesin olarak öğrenebilirsiniz. Çünkü köpekler hamile kaldıklarında, hamileliğin 28. günü Relaksin hormonu salgılamaya başlar. Kan testinde bu hormonun var olması köpeğinizin hamile olduğunu gösterir.

28. günden önce yapılan kan testleri doğru sonuç vermeyebilir. Çünkü relaksin hormonu genellikle 28. gün salgılanmaya başlanır. 28. günden önce kan testi yapılsa ve relaksin hormonu kanda mevcut olmasa, hamilelik şüphesi ortadan kalkmaz.

Ancak kaçıncı gününde olursa olsun kan testinde relaksin hormonuna rastlanırsa bu köpeğinizin hamile olduğu anlamına gelir.

Veterinerde köpeğinizin hamile olup olmadığını anlamak için yapılabilecek bir diğer işlem ultrasondur. Ultrason hamileliği en erken teşhis eden işlemdir. Hamileliğin 16. gününden itibaren ultrason ile yavruların varlığı görülebilir.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Ve Dönemi
Köpeklerde Hamilelik Belirtileri ve Dönemi

Tavsiye Bağlantı: Köpek Maması Markaları Hakkında Bilgi

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta köpeğin karnına baskı uygulamamaktır. Bazı kişiler köpeğinin hamile olup olmadığını anlamak için kendisi eli ile muayene etmekte. Ancak bu çok riskli bir durumdur çünkü herhangi bir bilgisi olmayan kişiler zaten çok narin yapıda olan karındaki yavrulara zarar verebilir.

Uysal olmayan köpekler doğum sırasında yanına yaklaşan kişileri ısırabilir. Doğum esnasında köpeği kendi haline bırakmak, ancak bir veteriner ile devamlı kontrol altında tutmak gerekir. Köpekler kendi kendilerine doğum yapabilir ve yavrularının solunum yollarını açabilir. Sadece komplikasyon oluşma riskine karşı veteriner kontrolünde tutulmalıdır.

Köpekler ile ilgili bir sorunuz mu var?

Köpek forumunda tecrübelerini paylaşabilir ve sorularını sorabilirsin.

Yazar
Oktay Bozacı

Yorum yapın